Trucuri pentru vacanțe fără probleme de sănătate

Nimic nu mi-ar putea strica mai mult o călătorie decât o problemă de sănătate. Orice se poate rezolva pe lumea asta dar o stare fizică proastă sau o boală e ceva ce merită prevenit și evitat cu orice preț la drum lung. Cel mai rău am pățit-o în Myanmar când mi s-a întors stomacul pe dos și am și răcit din cauza diferenței mari de temperatură afară-înăuntru. Din cauza asta, la întoarcerea în Bangkok, am ratat 2-3 zile de plimbări, sky-baruri și niște experiențe tare faine, fiind nevoită să stau închisă în camera de hotel. Uitându-mă în urmă, cred că aș fi putut face câteva lucruri diferit ca să evit îmbolnăvirea, cel mai important fiind pentru mine să-mi înfrânez un pic curiozitățile culinare și să nu mai mănânc de oriunde (da, am mâncat la o cârciumă unde porționau carnea de pui cu securea pe trotuar. Deh obiceiuri birmaneze…). Tot în Asia am învățat cum să-mi odihnesc picioarele obosite după o zi lungă de plimbări iar în ultimele escapade în Europa am ajuns la concluzia că îngrijirea tenului și a corpului în general trebuie să continue și în vacanță. Sper să-ți fie de folos sfaturile de mai jos:

Citește și: 30 trucuri ca să arătăm bine în vacanțe

 • Dacă te simți rău înainte de plecarea în vacanță, nu forța nota, contactează medicul, nu e sfârșitul lumii dacă pierzi niște rezervări. Serior, chiar nu e sfârșitul lumii.
 • Pentru picioare obosite după plimbări lungi între obiectivele turistice: seara la culcare bagă o pernă sub saltea ca să te odihnești cu picioarele ridicate. Funcționează de minune!

 • Mai ții minte sfatul părinților repetat non-stop? Eh, pune-l în aplicare mai ales în vacanță și spală mâinile cu fiecare ocazie. Sunt mai mulți microbi în locurile turistice și mijloacele de transport decât îți poți imagina.
 • Fă-ți asigurare de călătorie înainte să pleci la drum. Obligatoriu!

Citește și: Totul despre asigurarea de călătorie: Ce se întâmplă dacă ai o urgență medicală în vacanţă?

 • Dacă ai o cazare low-cost care nu strălucește de curățenie, folosește șlapi în duș ca să eviți diverse forme de ciuperci ale picioarelor.
 • Ia cu tine medicamente personale: un antiinflamator, medicamente pentru stomac (dacă știi că ai probleme), antihistaminice (dacă ai alergii). Oricum, dacă știi că vei fi într-o țară civilizată, nu e cazul să iei tot dulapul cu pastile după tine, vei găsi de toate la farmacia de la colț, cam la aceleași prețuri.
 • Soluțiile anti-țânțari sunt mai eficiente dacă le cumperi de la fața locului pentru că sunt fabricate pentru insectele locale care pot fi diferite de cele de acasă.
 • Verifică dacă pentru țara în care urmează să călătorești sunt necesare vaccinuri. Totuși, nu exagera, Thailanda e o țară mai curată decât multe altele din Europa.

 • Dacă ai rău de mare, stai la aer și fixează privirea pe un punct fix cum ar fi o insulă ori țărmul. Dacă ai rău mare-mare de mare, ia cu tine pastile speciale pentru așa ceva.
 • Dacă ai rău de mașină, urmărește drumul cu privirea și asigură-te că ai aer și apă.
 • Ia cu tine vitamine și suplimentele care te ajută în mod normal. Noi le folosim pe cele de la Himalaya.

 • Dacă există o diferență mare de fus orar între țara de origine și destinația de vacanță, încearcă să te culci când vine noaptea la destinație încă din prima zi.
 • Pentru zborurile mai lungi de 3 ore, ia cu tine un pulover în plus și șosete, cel mai probabil că-ți va fi frig în avion. Ia-le cu tine oricum, nu se știe niciodată peste ce răcoare dai la destinație.
 • Nu bea prea mult alcool în vacanță din trei motive:
  1. ca să nu-ți fie rău
  2. ca să nu-ți pierzi mințile și să te pui în pericol
  3. ca să-ți amintești vacanța.

Fried bananas – 20 bahts #amazingthailand

A post shared by Narcisa Dumitru (@narcisaiuliana) on

 • Încearcă mâncărurile locale dar ai grijă la condițiile în care sunt gătite. Eu am încercat toți gândacii și viermii prăjiți în Thailanda fără nicio problemă dar mi-a picat rău mâncarea din Myanmar. În India nu am avut curaj să mănânc aproape nimic de pe stradă.
 • Fă mișcare în fiecare călătorie: mers pe jos, tură cu bicicleta, hiking, înot. Face minuni.
 • Aventuri amoroase în vacanță? Folosește protecție. Serios, folosește protecție.
 • Când mergi pe munte sau în alte excursii active, ia cu tine o mică trusă de prim ajutor cu dezinfectant, fașă, plasturi.
 • Nu pleca la drum cu încălțăminte proastă, incomodă sau nouă. Cine are chef de plimbare cu bătături?

Thai snacks 🙂 #amazingthailand #lamphun #thaifood #bugs #thailandluxe #thailand_ig #foodporn #travelgram

A post shared by Narcisa Dumitru (@narcisaiuliana) on

 • Folosește loțiuni cu protecție solară și, dacă te expui îndelungat la soare, aplică din nou la 2-3 ore. Mie mi-au trebuit 30 de ani și o cuperoză ca să învăț să nu mai ies din casă fără tenul protejat. În ultima vreme, folosesc produse dermatocosmetice de la Ivatherm și le recomand.
 • Apă. Bea apă multă în fiecare zi dar mai ales când faci mișcare.
 • Pentru sănătatea mentală, ia-ți o zi liberă după ce te întorci din vacanță ca să ai timp să despachetezi și să te readaptezi acasă.


Călătoriile nu sunt doar momente pline de riscuri în care te poți îmbolnăvi. În primul rând, călătoriile sunt un tratament în sine pentru cei obosiți, plictisiți, plafonați și mai ales depresivi. Călătoriile sunt o gură de aer după săptămâni, luni de lucrat într-un oraș mare îmbâcsit în care localnicii se deplasează robotizat din punctul A în punctul B în haine închise la culoare și ochii în telefon. E incredibil ce energie bună îți poate transmite o explorare în adevăratul sens al cuvântului, când intri în vorbă cu oameni interesanți, când afli lucruri noi despre un colț al lumii, când încerci gusturi nemaiîncercate. Sănătoși să fim!

Voi ce alte trucuri ori remedii aveți ca să vă țineți sănătoși în călătorii?

Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.