Cum organizez o călătorie pas cu pas

Pentru mulți organizarea unei călătorii e una din părțile cele mai frumoase ale vacanței în sine. Plănuirea, plăcerea de a descoperi locuri noi de la distanță prin documentarea și așteptarea cu sufletul la gură fac parte din călătoria în sine și nu merită neglijate. Cu toate acestea, nu e lucru ușor să organizezi o asemenea experienţă, motiv pentru care mulţi plătesc pentru serviciile umor agenţii de turism care să se ocupe de tot: traseu, perioadă, bilete de avion, cazări, restaurante, activităţi, vize, asigurări de călătorie și orice alte detalii cerute de client. Dacă îţi place totuși să îţi organizezi vacanţa de capul tău și nu știi de unde să începi și ce să cauţi, ţi-am pregătit un ghid util cu tot ce ai nevoie.

Citește și: Călătorie individuală sau prin agenție de turism?

De unde vin ideile

Sunt sigură că toţi avem o listă de dorinţe cu locuri în care visăm să ajungem. Fie că e vorba despre Delta Dunării, Transfăgărășan, cel mai înalt vârf din România ori o insulă grecească, Australia, Machu Pichu, Maroc ori India, lista aceea e prima resursă la când apelăm atunci când vrem să plănuim următoarea vacanţă. Cu toate astea, vedem frecvent pe Facebook poze din vacanţele prietenilor, ale unor bloggeri, reportaje, filmulețe pe Youtube ori documentare despre cine știe ce destinaţie despre care nu am auzit niciodată și tot ce ne dorim e să ajungem și noi acolo, să vedem cu ochii noștri. organizare calatorie 1

Și filmele sunt sursă de inspiraţie pentru următoarele călătorii, numai eu am cumpărat bilete de avion după ce am urmărit câteva („A good year”, „Vicki, Christina, Barcelona” și altele). Pentru mine, în ultima vreme, Instagram e o sursă foarte bună de idei de călătorii. Urmăresc vreo 800 de oameni pe Instagram iar cei mai mulţi dintre ei sunt călători înrăiţi așa că în fiecare zi mai găsesc câte o idee. Cea mai recentă destinaţie despre care am aflat de pe Instagram e Gölcük, Kocaeli din Turcia și deja plănuiesc o călătorie pe două roţi într-acolo. Cărţile sunt și ele prilej de visat la meleaguri, aventuri și civilizaţii îndepărtate, fie că le citești pe canapeaua ta de acasă ori în tren spre următoarea destinaţie.

FILME TRAVEL

Cu toate aceste surse de inspiraţie, tind să cred că nimeni nu e în pană de idei când vine vorba de vacanţe. Bani și timp să fie! Cele mai problematice sunt weekendurile pentru că nu e tocmai simplu să găsești locuri cu adevărat impresionante în doar două zile și nici alea pline. De aproape cinci ani am adunat pe TravelGirls.ro o mulţime de idei de weekend pe care le-am testat pe pielea noastră așa că aruncă un ochi aici: Idei de weekend.

Sfatul TravelGirls: Salvează toate ideile de călătorii într-un „board” pe Pinterest pe care să îl denumești cum vrei tu. Al meu se numește „iWish„. Astfel, vei avea oricând acces la listă și poţi chiar să îţi inspiri și prietenii.

Citește și:

Chiar vreau să merg acolo?

Cum de idei nu ducem lipsă, vine natural întrebarea „Ce aleg?”. Luăm prin eliminare și excludem următoarele: călătoriile pe care nu mi le permit (acum), călătoriile de care nu am timp, călătoriile în locuri nesigure și apoi mai punem o întrebare – „Ce-mi doresc cu adevărat?”. Vreau să merg acolo pentru că e în topul recomandat de Lonely Planet anul ăsta? Vreau să ajung acolo pentru că a fost și Popeasca de la departamentul de Marketing și îi arăt eu ei că și eu pot? Vreau să ajung acolo pentru că e un „must see”? Sau vreau să ajung acolo pentru că locul respectiv e exact ceea ce-mi doresc și îmi place? Lucrurile nu sunt niciodata în alb și negru așa că nu e exclus să pleci într-o călătorie pe care nu ţi-o doreai cu adevărat și să te îndrăgostești de ea la faţa locului. Dimpotrivă. Alege totuși să investești timp, bani și speranţe în ceva ce îţi dorești cu adevărat, nu doar în destinaţii trendy.

Citește: Când știi că ești dependentă de călătorii

drumuri romania

Ce știu despre destinaţie

Deși nu sunt adepta unei documentări exhaustive înainte să plec la drum și îmi place să fiu surprinsă, eu încerc de fiecare dată să îmi iau câteva măsuri de precauţie. Cunoscând câtuși de puţin istoria unei ţări, ai mai puţine șanse să faci vreo gafă într-o discuţie cu un localnic. Cu atât mai mult, când e vorba de religie și reguli de bună purtare. Nu voi merge niciodată dezgolită într-o ţară musulmană, nu-mi voi pune niciodată picioarele pe statuia vreunui Buddha într-o ţară budistă și cu siguranţă nu îmi voi manifesta dragostea faţă de iubit în public într-o ţară conservatoare din acest punct de vedere, cum e Maroc. Nu fac toate astea din două motive: din respect pentru localnicii ţării pe care o vizitez și pentru că nu vreau să atrag atenţia asupra mea mai mult decât o fac deja prin simplul fapt că sunt turist străin.

Tepe in Maroc by TravelGirls (58)

Documentează-te deci un pic înainte să pleci la drum de pe site-urile oficiale de turism (caută „visit India” sau „travel Germany” de exemplu pe Google), caută articole pe bloguri de călătorii (eu caut „travel blog Madeira” de exemplu), citește review-urile altor călători pe TripAdvisor ori răsfoiește un ghid turistic despre destinaţia respectivă. Pe mine mă ajută de multe ori și Pinterest care conţine foarte multe linkuri despre călătorii. Pentru fiecare destinaţie creez un board și adun acolo toate linkurile care mă interesează ori mă inspiră ca să le citesc mai târziu, când am vreme. Vezi board-ul meu despre Madeira pentru care cred că m-am documentat un pic cam prea mult.

Sfatul TravelGirls: caută și în engleză, franceză ori în limba țarii în care urmează să mergi. Dacă nu cunoști acele limbi, folosește cu încredere Google Translate și un traducător automat de website-uri. Wikipedia și Wikitravel pot fi de folos uneori dar nu sunt mereu de încredere așa că verifică mereu informaţia din cel puţin trei surse.

cum organizezi o calatorie (6)

Cum împaci și capra și varza

Degeaba ai visat tu dintotdeauna să ajungi în Papua Noua Guinee dacă cel cu care călătorești nu e la fel de atras de destinaţia ta preferată. Cu puţină documentare, poţi să găsești dinainte locuri de văzut și lucruri de făcut pe gustul fiecăruia. Într-o zi mergeţi pe plaja visurilor tale, în altă zi testaţi mâncărurile lui favorite, o seara de dans pentru tine, un circuit auto pentru el, un muzeu al lavandei pentru tine, un muzeu moto pentru el și tot așa. La sfârșitul zilei toată lumea e fericită și fiecare a învăţat ceva nou.

Citește și: Cum e partenerul ideal de drum

cum organizezi o calatorie (7)

Cum aleg perioada de călătorie

Bineînţeles că în primul rând alegi perioada în care îți permiți să pleci. Dar dacă e loc de jonglat, ar fi bine să ţii cont de câteva lucruri. În primul rând, în zilele de sărbătoare TOATĂ lumea are liber și toată lumea vrea să călătorească. Cu așa o cerere mare, companiile aeriene, hotelurile și agenţiile cresc preţurile. Pe cuvânt de cercetaș, am lucrat și de partea aceea a baricadei și știu cum funcţionează „pricing”-ul. Așadar dacă nu ai vreo dorinţă de nestăvilit de a cheltui dublu și de a te călca pe picioare cu mii de alţi turiști, evită destinaţiile faimoase de sărbători.

Amsterdam de Paște (catolic ori ortodox)? Nu. Viena de Crăciun? Nu. Orice de Revelion? Discutabil. Citybreak-uri în august? Nu. Valea Prahovei în orice weekend prelungit? Nu. Încearcă să mergi câtuși de puţin pe lângă trend și alege începutul ori sfârșitul de sezon ca să mergi la plajă, e mai ieftin, mai liber și mai puţin sufocant. Alege luna octombrie pentru Asia și profită de fiecare weekend ca să redescoperi România în afara zonelor arhicunoscute. Obţii astfel și liniștea mult căutată în vacanţă și scoţi mai puţini bani din buzunar.

Sfatul TravelGirls: nu te avânta nici prea mult în extrasezon căci aproape niciun citybreak nu arată bine pe frig, ploaie ori ceaţă când îţi îngheaţă nasul.

citybreak iarna

Vremea, cum e vremea?

După ce ai ales perioada potrivită pentru destinaţia aleasă, verifică prognoza meteo dar și temperaturile medii pentru perioada respectivă. Caută de exemplu pe Google „weather in Barcelona in March”. După ce aleg următoarea destinaţie, eu adaug mereu locul respectiv în widget-ul meteo de pe smartphone ca să pot vedea oricând cum e vremea acolo. De exemplu, în momentul în care scriu aceste rânduri, sunt -14 grade în București și -7 grade în Zell Am See și 17 grade în Madeira – următoarele mele destinaţii de vacanţă. Ghici pe care o aștept mai abitir?

Sfatul TravelGirls: folosește meteoblue.com pentru prognoze meteo, se pare că e printre cele mai exacte surse pentru astfel de informaţii iar eu îl folosesc de câţiva ani și nu m-a dezamăgit niciodată.

cum organizezi o calatorie (2)

Cum îmi organizez bugetul de vacanță

Încă mă minunez când mă gândesc la perioada studenţiei când aveam un salariu foarte mic, plăteam chirie și călătoream atât de mult chiar și în străinătate. E drept, aveam alte nevoi atunci, am stat acasă la localnici prin Couchsurfing, am stat în hosteluri (și mi-a plăcut!), am făcut și autostopul iar biletele de avion erau mereu low cost. Indiferent de felul în care călătorești, cu cortul ori la patru stele, cu mașina ori cu avionul, e indicat să îţi faci un buget iniţial aproximativ. Pentru ţările mai îndepărtate, eu folosesc Numbeo (o platforma cu preţuri din lumea întreagă obţinute de la localnici) ca să verific preţurile produselor și serviciilor de bază: cât costă un meniu mediu într-un restaurant din Bangkok, cât costă o bere, o sticlă de apă, un bilet de autobuz și așa mai departe. Cu aceste indicii, poţi să calculezi un buget aproximativ de cheltuit pe zi, pe lângă cazare și transport. Adaugi apoi și cheltuielile pentru eventualele activităţi, obiective turistice ale căror preţuri le poţi afla de pe site-urile lor oficiale ori de pe TripAdvisor. În plus, întotdeauna adaugă o mică sumă ca marjă de eroare și, pe cât posibil, niște bani de „doamne-ferește”.

În aproape toate călătoriile plec la drum cu echivalentul a maxim 50 de Euro în numerar iar restul în contul bancar. În loc să fac două-trei schimburi valutare, prefer să folosesc cardul și bancomatele la destinaţie. Dacă tragi linie, comisioanele sunt aceleași. Excepţie fac destinaţiile fără bancomate (mi-ar fi plăcut să știu asta înainte să rămân fără un chior în buzunar în Uzbekistan).

Uzbekistan (5)Transport: cum îmi organizez drumul?

Pentru excursiile în ţară, lucrurile sunt simple cu transportul: cu mașina ajungi aproape oriunde, cu autocarul e cel mai convenabil, cu trenul… știm cu toţii cum e cu trenul în România: lent și scump. Când vine vorba de bilete de avion, totul pare ca o loterie. După câţiva ani de pândit oferte, am ajuns să observ o ciclicitate a ofertelor companiilor aeriene, un minim de preţ pentru fiecare destinaţie și perioade anume când aceste oferte apar. Tot secretul este deci să stai la pândă și să ai cardul pregătit atunci când prinzi pontul cel bun. De exemplu în ianuarie Tarom lansează mereu oferte de 90 de Euro pentru bilete dus-întors în Europa și împrejurimi. De când a intrat Ryanair pe piaţă, ai șanse să prinzi bilete chiar și cu 20-30 de Euro iar pentru Asia și America cei de la KLM și Air France scot din când în când oferte cu 400-500 Euro. Abonează-te la newsletter-ul fiecărei companii ca să fii sigură că afli din timp. Pe lângă aceste oferte obișnuite, mai sunt câteva surse unde poţi găsi erori de sistem ori oferte bombă – bilete dus-întors cu 100-200 Euro spre Statele Unite ori Asia. Intră pe flynous, fly4free, holidaypirates, dă-le un like pe Facebook și fii pe fază când publică oferte noi.

Plans for the next trip @travelgirlsro #thailand #trang @aboutthailand @tourismthailand @amazingthailand #travel

A photo posted by Narcisa – TravelGirls.ro (@narcisaiuliana) on

Pentru transport la destinaţie, ai mai multe variante. Primul lucru de care eu am grijă atunci când călătoresc cu avionul este transferul de la aeroport în oraș ori la hotel. Pentru orașele mari ale lumii, poţi să îţi cumperi biletele de transport în comun de pe Internet, înainte să ajungi la destinaţie, chiar mai ieftin decât dacă le cumperi de la ghișeu. De exemplu, pentru Viena, transferul aeroport-oraș-aeroport cu metroul C.A.T. costă 17 Euro de persoană dacă îl cumperi din timp de pe Internet și 19 Euro dacă îl cumperi de la ghișeu. Poate părea mică diferenţa dar dacă îţi organizezi cu atenţie toate cumpărăturile dintr-o vacanţă, cu banii economisiţi poţi să-ţi prelungești șederea ori să plătești pentru o masă la un restaurant bun sau cine știe ce suvenir interesant. Aceeași regulă se aplică și pentru biletele de tren, autocar ori mașini închiriate. Încearcă să faci rezervare din timp pentru cele mai importante segmente din călătorie ca să obţii reduceri de early booking, online booking sau chiar group booking dacă ai plecat la drum cu familia ori câţiva prieteni.

Citește și:

cazare krapets (1)

Am nevoie de viză?

De când România face parte din Uniunea Europeană, lucrurile s-au simplificat și putem călători în majoritatea ţărilor din Europa doar cu buletinul (cartea de identitate). Pentru celelalte există condiţii speciale fie că trebuie să ai pașaportul cu tine și iei „visa on arrival”, adică ofiţerul vamal îţi pune ștampila pe pașaport la intrarea în ţară fără alte cerinţe, așa cum e cazul Turciei, fie iei „visa on arrival” dacă prezinţi în vamă biletul de avion de întoarcere, o mică taxă și dovada cazării așa cum se întâmplă dacă mergi pentru cel mult 15 zile în Thailanda, fie trebuie să aplici pentru viză și să pregătești câteva documente cu câteva săptămâni înainte de intrarea în ţară așa cum se întâmplă în India. Mai sunt și ţări în care intri mai ușor doar cu ajutorul unei agenţii de turism autorizate, așa cum se întâmplă în Uzbekistan. Oricum ar fi, verifică întotdeauna condiţiile de obţinere a vizei înainte să începi planificarea unei călătorii pe site-ul MAE sau/și cu agenţia de turism cu care lucrezi și asigură-te că pașaportul tău nu expiră mai devreme de cu cel puţin șase luni de la data ieșirii din ţara de destinaţie.

Citește și:

My passport got winter clothes ❤

A photo posted by Narcisa – TravelGirls.ro (@narcisaiuliana) on

Cazare: Cum găsesc și cum rezerv cazarea?

Eu de obicei intru pe cea mai mare platformă de rezervări din lume ca să îmi fac o idee despre oferta din zonă. Dacă găsesc ceva ce îmi place, mai fac două verificări: 1. pe un comparator de preţuri precum Trivago sau HotelCombined ca să găsesc cea mai bună ofertă de preţ pentru aceeași cazare (vezi aici și aici cum funcţionează aceste comparatoare) și 2. pe site-ul oficial al hotelului ca să văd dacă nu cumva au vreo ofertă specială acolo (unele hoteluri vând mai ieftin pe site-ul propriu, altele mai scump). Verific apoi întotdeauna și Airbnb ca să văd oferta de apartamente, case de oaspeţi ori pensiuni cu personalitate. Intră aici ca să obţii un voucher de 19 Euro pentru cazare de pe Airbnb.

Există și variante mai ieftine, unele chiar gratuite, iar altele demne de o experienţă memoriabilă – cazare acasă la localnici – vezi linkul mai jos.

Orice ai alege, nu uita să respecţi câteva reguli care te vor scuti de probleme:

  • verifică bine preţul înainte să faci rezervarea: ce este/nu este inclus, dacă există taxe speciale de curăţenie, turism ori alte servicii.
  • citește cu atenţie dacă în momentul rezervării trebuie să plătești în avans integral ori procentual ori dacă îţi va fi preautorizată (blocată) mai târziu vreo sumă din cont.
  • dacă faci o rezervare „non refundable” (nerambursabilă), înseamnă că ţi se opresc integral banii în avans din cont și nu îi vei primi înapoi dacă anulezi din orice motiv. Citește toate steluţele, e posibil să poţi anula rezervarea cu un număr anumit de zile înainte de check-in (ziua cazării).
  • dacă gazda îţi se cere să plătești un avans direct în contul bancar al unităţii de cazare, verifică review-urile despre acea gazdă înainte să trimiţi banii. Dacă acea unitate de cazare pare să nu fi apărut ieri pe piaţă, dacă există mai multe impresii pozitive scrise de alţi clieţi (review-urile de pe Booking.com sunt cele mai sigure, verifică totuși și pe TripAdvisor și pagina Facebook), dacă poate să îţi ofere în schimb o dovadă a plăţii (factură și chitanţă) atunci poţi să plătești cu încredere.
  • așa cum ziceam mai sus, verifică întotdeauna review-urile!

Citește și: Unde să cauți vacanțe aproape gratis

Nici pentru iubitorii de dormit în cort sub mii de stele nu e foarte simplu. Deși pare ușor să montezi cortul oriunde dorești, legea zice altceva. În mod oficial, nu poţi să campezi decât în spaţiile special amenajate ori semnalizate. Excepţie fac cazurile de urgenţă: să zicem că te prinde noaptea pe platoul Bucegilor iar resursele (de energie, apă etc) ori condiţiile meteo nu îţi permit să ajungi într-un camping. În situaţia asta, după lăsarea serii, poţi campa oriunde dorești dar trebuie să strângi tabăra imediat dimineaţa. Oricum ar fi, verifică întotdeauna lista campingurilor din zona ta de interes și restricţiile din aria naturală protejată din România.

Flying over Iran #travel #travelgram #flying #iran #rotravel #plane #instafly

A photo posted by Narcisa – TravelGirls.ro (@narcisaiuliana) on

Obligatoriu: asigurarea de călătorie

„Better safe than sorry” nu e doar o zicală răsuflată. Cu doar câţiva Euro poţi să îţi cumperi o asigurare de călătorie care să te scoată din dificultate atunci când apare o urgenţă în străinătate fie ea medicală ori de altă natură. Pentru că eu ies destul de des din țară pe parcursul unui an și nu-mi place să-mi bat capul de fiecare dată dată, folosesc o asigurare anuală de călătorie. Am un card de la Gothaer pe care îl țin permanent în portofel și din fericire nu am avut niciodată nevoie  să-mi folosesc asigurarea în deplasarea.

Sfatul TravelGirls: De fiecare dată când îți faci o asigurare de călătorie, include o sumă asigurată cât mai mare (50 000 Euro este ideal) și repatrarierea în caz de deces.

Citește și: Totul despre asigurarea de călătorie: Ce se întâmplă dacă ai o urgență medicală în vacanţă?

On air now #sunset #flying #travel #rotravel #incredibleindia #india #flydubai #girl #travelgram

A photo posted by Narcisa – TravelGirls.ro (@narcisaiuliana) on

Mâncare

Mâncarea e unul dintre primele motive pentru care eu călătoresc. Îmi place la nebunie să încerc mâncăruri și gusturi noi iar dacă văd ceva ce nu știu ce înseamnă în meniu, îmi comand pe loc! Nu intru în cele mai faimoase restaurante din topurile TripAdvisor dar caut mereu recomandări de piețe și restaurante pe Internet înainte de plec într-o vacanță. Localnicii sunt și ei sursă bună de inspirație când vine vorba de mâncare așa că în străinătate mă orientez după cârciumioarele pline cu localnici la prânz ori seara. O altă metodă prin care poți să înveți mai multe despre bucătăria locală este să participi la lecții de gătit: poți învăța să faci celebrele Pasteis de Belem în Portugalia sau tăiței de casă în nordul Thailandei. De asemenea, tururile ghidate culinare sunt la mare modă în marile orașe și costă începând cu 20 de Euro o astfel de experiență cu durează aproximativ trei ore, timp în care un ghid local îți arată orașul, piețele și cele mai bune locuri în care să încerci mâncărurile tradiționale (sau nu) din zonă. Un exemplu care mi-a plăcut mult este Hungry Birds din Amsterdam.

Citește și: Mâncăm de pe stradă

experiente vacanta thailanda (34)

Cum organizez activităţile într-o călătorie

Eu nu sunt adepta unei planificări pentru fiecare secundă dintr-o călătorie așa că prefer să las la voia întâmplării/chefului programul în vacanță, ceea ce îți recomand și ție. Asta nu înseamnă că nu mă documentez și că nu pun pe listă câteva dintre experiențele de care aș vrea să am parte. Review-urile celorlalți călători de pe TripAdvisor și Viator îmi sunt mereu de folos când vine vorba de tururi ghidate, experiențe turistice, lecții de gătit, spectacole, scuba diving, mini-croaziere ori alte activități.

Citește și: Călătoriile dincolo de ziduri

cum organizezi o calatorie (1)Ce pun în bagaj

O dată cu trecerea timpului, eu am învățat să călătoresc cu un bagaj cât mai mic pentru că îmi displace să mă cărăbanesc cu vreun troler imens și nu știu câte alte gentuțe pe lângă. Ba mai mult de atât, dacă e rost de vreo călătorie în care schimb mai multe mijloace de transport, așa cum a fost cea mai recentă din Thailanda, prefer oricând rucsacul meu de munte în favoarea trolerului. Astfel, pot oricând să mi-l fixez bine pe spate când urc într-o barcă ori iau vreun autobuz local. Oricum ar fi, sunt câteva chestii care nu ar trebui să-ți lipsească din bagaj: îmbrăcăminte adaptată la temperaturile de la fața locului, încălțăminte comodă, acte și medicamentele personale și cel puțin o carte bună. Nu căra după tine fier de călcat, uscător de păr sau gelul de duș – le poți găsi cu ușurință oriunde ai merge. În călătoriile mai lungi, eu chiar prefer să-mi cumpăr două-trei tricouri ieftine de la fața locului decât să-mi încarc bagajul cu prea multe haine. Nici toată trusa de cosmetice nu mă însoțește mereu la drum pentru că absolut de fiecare dată mi-a fost inutilă. Am nevoie doar de crema preferată, un fond de ten ori un corector, un blush și un mascara pe care oricum nu le folosesc în fiecare zi.

Citește și:

A TravelGirl’s kit #travegirlsro #traveler #dametraveler #darlingescapes #shetravels #travelkit #luggage

A photo posted by Narcisa – TravelGirls.ro (@narcisaiuliana) on

Nu exagera

Reține un lucru: vacanțele nu sunt proiecte. Nu ai nevoie de un program, deadline-uri și task-uri pentru că scopul călătoriei, la urma urmei, este să te deconectezi de toate astea și să te conectezi la tine și la o cultură nouă. Fii precaută, documentează-te dar nu uita să te odihnești și să te simți bine într-o călătorie. Drum bun!

experiente vacanta thailanda (52)

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.