14 zile, 8 ţări şi 2 roţi

Apus in Split, Croatia
Apus in Split, Croatia

Unii preferă vacanţele all-inclusive, altora le place să-şi arunce câteva haine într-un rucsac şi să plece fără niciun plan. Cei mai mulţi plănuiesc, fac rezervări pentru bilete de avion sau se înscriu într-un tur al Europei printr-o agenţie de turism. Marius, un bun prieten, face de câţiva ani câte un tur prin Europa pe două roţi şi un motor. De cei mai mulţi poate fi considerat un act nebunesc dar dorinţa lui de a vedea lumea fără limite i-a adus numai satisfacţii. Anul ăsta, Marius a luat alături de el o părticică din noi. Şi-a personalizat motocicleta cu logo-ul TravelGirls.ro şi ne-a ţinut la curent cu tot ce-a făcut. 

Cum ţi-a venit ideea să pleci în lume cu motorul? 

Marius: Ideea primei călătorii, cea din 2008, a venit cam din aceeaşi direcţie din care-a venit şi ideea de a-mi cumpăra motocicleta, adică stând la masă cu un prieten şi zicându-ne că trebuie să mergem dincolo de graniţele ţării, să ne depăşim limitele. Şi cum altfel să facem asta daca nu aşa cum ne place cel mai mult: călare pe câte două roţi motorizate. Dar unde să mergem? Prima idee a fost şi cea câştigătoare: Valencia, la tatăl partenerului meu de drum. Şi uite aşa a început să se contureze prima călătorie care a fost incredibilă şi este „vinovată” de următoarele. Am început apoi să visez, inspirat de călătoria precedentă. 

Birduta

Anul următor, în 2009, am lansat variante de trasee pentru a găsi parteneri de drum, însa cu 5 zile înainte să plec, cel care trebuia să mă însoţească m-a anunţat că renunţă. Ce puteam face? Să renunţ? Nici gând! Birduţa, căci aşa se numeşte partenera mea motorizată de călătorie, realizarea niponilor de la Honda, mă aştepta în garaj dornică să facă toţi cei 4500 kilometri pe care mi-i propusesem să-i strabat. Restul e istorie. Au urmat alte tururi incredibile prin Europa în care am văzut locuri minunate, în afara traseelor turistice, am cunoscut oameni minunaţi şi am trăit fiecare secundă la maximum. Pur şi simplu mă mănâncă tălpile să plec iar călătoria pe motocicletă este exact ce mi-am dorit dintotdeauna.

Croaţia, pod peste Marea Adriatică
Croaţia, pod peste Marea Adriatică

Să înţeleg că de atunci călătoreşti singur. Cum e?

Marius: E greu de descris în cuvinte. Trebuie să fii acolo ca să înţelegi. E palpitant şi în acelaşi timp motivant. Dacă atunci când eşti în grup, persoanele  din jur ajung să-ţi fie indiferente în anumite momente, ei bine lucrurile se schimbă când străbaţi lumea de unul singur. Peste tot pe unde ajungi, şi chiar în mers, tot ceea ce întâlneşti (oameni, animale, drumuri, păduri etc.) e încadrat la Prieteni. Oriunde te opreşti, găseşti persoane cu care să stai la un pahar de vorbă. Nu a contat ce limbă vorbeam pentru că ne-am înţeles cu toţii de minune şi, mai mult decât atat, încă ţin legătura cu mulţi şi plănuim să ne mai vedem, undeva în lume.

calaret prin Europa

Bratislava-Slovacia

În 2011 ai făcut iarăşi un tur. Pe unde ai fost şi cum ai ales traseul?

Marius: În 2011 mi-am îndeplinit visul de a-mi vedea idolul, Valentino Rossi, de aproape, la treabă, pe pistă. Am ales deci o etapă de Moto GP, cursa de la Brno/Cehia. Ce este Moto GP? Campionatul mondial de motociclism viteză, unde se adună cei mai buni piloţi în 10 echipe. Aceşti gladiatori ai motociclismului se luptă între ei călărind 3 computere cu roţi produse de niponii de la Honda, Yamaha şi Suzuki, şi un computer italian, Ducati.

MotoGP Brno

Cladire din Sarajevo
Clădire din Sarajevo

După multe discuţii, planuri de economisire, o schimbare de job şi multă voinţă, am plecat cu încă doi prieteni din Cluj spre evenimentul din Brno. După ce ne-am văzut idolii în acţiune, drumurile noastre s-au despărţit, partenerii mei întorcându-se acasă iar eu mergând mai departe, spre Praga. Întregul traseu a fost însă ăsta: Bucureşti, Cluj, Bratislava, Praga, Brno, Zagreb, Split, Sarajevo, Krusevac, Orşova, Bucureşti. Am cheltuit 1100 euro în total, din care aproximativ 600 de euro au fost carburantul, taxele, amenzile şi spăgile inevitabile.

Bratislava, Slovacia
Bratislava, Slovacia
Pregătirea traseului din Bratislava
Pregătirea traseului din Bratislava
Răscruce de drumuri în Cehia
Răscruce de drumuri în Cehia
Praga, Cehia
Praga, Cehia

Pe unde te-ai cazat în traseul tău?

Marius: Am încercat să nu cheltui prea mulţi bani pe cazare aşa că am ales cele mai ieftine variante pentru odihnă. În Bratislava, la Art Hostel Taurus, am găsit condiţii foarte bune şi oameni foarte primitori cu doar 15 euro pe noapte. Nici în Praga n-am cheltuit prea mult, deşi am stat la Center Hotel. În Brno, am stat la un român pe care l-am cunoscut pe un forum de motociclişti iar în Zagreb am testat iarăşi un hotel – Astoria. Recomand şi Three Turtles Hostel din Split pentru ospitalitate şi servicii. Peste tot am avut parte de experienţe plăcute în ceea ce priveşte cazarea şi, cel mai important, locul de parcare pentru motor.

Bucataria Hotelului Centre, Praga
Bucataria Hotelului Centre, Praga
Una dintre cele 3 broaste testoase ale hostelului din Split, Croatia
Una dintre cele 3 broaste testoase ale hostelului din Split, Croatia
Split, Croaţia
Split, Croaţia
Palatul Diocletian, Split, Croatia
Palatul Diocleţian, Split, Croaţia

Bănuiesc că ai avut parte şi de peripeţii în traseul tău.

Marius: Atunci când călătoreşti de capul tău, ai parte de multe peripeţii de care-ţi aminteşti apoi râzând cu gura până la urechi. Una din ele a fost pe drumurile virajate de pe malul râului Zapadna Morava din Serbia când am uitat de limita de viteză şi mi-am lăsat maşinăria motorizată să facă ce ştie mai bine. Adică să mă aducă cu pulpele cât mai aproape de asfalt în cele mai sigure condiţii, pe un asfalt cu o aderenţă de invidiat. Dar bineînţeles, pentru orice vis există ceva care să te aducă cu picioarele pe pământ. Ei bine, în cazul meu, un echipaj de poliţie cu radar a fost acel ceva. După ce i-am povestit poliţistului despre traseul şi planurile mele, dar şi despre bugetul meu de călător singuratic, m-a lăsat să plec doar cu o mică atenţionare şi mi-a urat drum bun, visând parcă şi el la o astfel de călătorie.

Krusevac, Serbia
Krusevac, Serbia

Birduta

O altă întâmplare de care am să-mi amintesc mereu a fost pe drumul dinspre Sarajevo spre Krusevac. Pe curbele strânse ce urcau abrupt, GPS-ul a hotărât să mă scoată pe un drum pietruit care nu-i făcea nicio plăcere Birduţei. După vreo 7 kilometri m-am trezit pe un vârf de munte, cu un cimitir  în stânga, o stână în dreapta şi întunericul pe vine. Localnicul care mi-a apărut în cale a fost ca o binecuvântare pentru mine deşi mai mult decât ”No, no, bed bed, my friend!” n-a putut să-mi spună. După câteva indicaţii semnalizate cu mâna şi câteva cuvinte în toate limbile pe care le ştiu, am reuşit să revin în civilizaţie. Bineînţeles, după ce am traversat o pădure deasă şi întunecată şi după un mic contact cu astfaltul. Dar totul e bine când se termină cu bine.

Urmele razboiului in Croatia

Muntii Balcani, Bosnia
Munţii Balcani, Bosnia

Ce ai învăţat din tururile tale cu motorul prin Europa?

Marius: Când pleci singur la drum, multe dintre ideile din bagaj îţi sunt înfruntate. Afli că ai limite şi că le poţi depăşi, afli că te poţi împrieteni cu oameni cu care în mod normal nici n-ai schimba o vorbă, afli că reputaţia unei ţări poate fi doar o idee preconcepută şi mai afli foarte multe lucruri despre tine. Eu am mai învăţat cum să îmi organizez bugetul cât mai bine şi cum să caut soluţii cât mai ieftine.

Zagreb, Croatia

Croatia, drumul spre SPLIT

Ce traseu ai în plan pentru viitor? 

Marius: Visul de a ajunge în nordul Europei încă nu mi l-am indeplinit, aşa că acum pentru asta mă pregătesc.

Marius - turul Europei

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

10 COMENTARII

  1. Imi place ideea si curajul lui Marius . Si eu doresc sa fac un tur cu motocicleta prin Europa . Am in vedere: Italia, Spania, Portugalia , Franta,…… Daca Marius sau alte persoane doritoare vor sa discutam despre asta , abia astept.

  2. Salut, m-a impresionat povestea ta, pentru ca impartasim aceeasi senzatie pe 2 roti. Am dat de acest articol cautand informatii pentru a pune la cale un tur al Europei. Spui ca vrei sa ajungi prin tarile nordice, eu locuiesc in Suedia, undeva la 35 km SUD de capitala (Södertälje) daca ajugi prin zona da un semn la alex.c90@hotmail.com si ne intalnim cu ce-a mai mare placere. Asfalt uscat si la cat mai multe tari!! 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.