Ce se întâmplă acasă când TravelGirl e plecată în vacanță

Ne place să călătorim, asta nu mai e un secret pentru nimeni. Așa se face că aproape în fiecare weekend ne urcăm în mașină și plecăm la drum în căutarea a câte ceva, în funcție de sezon, de stare ori vreme. Fie că e vorba despre o tură scurtă pe munte, un roadtrip într-o zonă rurală, câteva ceasuri pe pârtie, pofta de a mânca ceva sau pur și simplu nevoia de a respira aer curat, departe de București, ne place să călătorim. De vacanțele mai lungi nici nu mai spun, abia le așteptăm! Asta nu înseamnă însă că nu ne place și acasă, acolo e locul în care eu mă simt în siguranță, confortabil, e cuibul meu.

Cu toate astea, de fiecare dată când îmi iau bagajul și încui ușa apartamentului în urma mea, am aceeași senzație – că am uitat ceva. Oare am închis robinetul de apă? Gazele? Sigur nu am lăsat nimic pe foc? Am setat centrala termică? Geamurile or fi închise? De fiecare dată, dar de fiecare dată, când ajung la mașină cu bagajele, am dubii dacă am încuiat ușa apartamentului ori ba. Și tot atunci se activează și stropul de paranoia din mine: „Voi publica poze din excursie, vor ști mulți oameni că nu sunt acasă. Am încuiat sau nu??? Mai bine mă întorc să verific!” Știi cum e, facem multe lucruri din obișnuință ori din instinct, fără să le conștientizăm, și nu putem să băgăm mâna în foc dacă le-am făcut ori ba. Bineînțeles că (aproape) mereu închid apa, gazele, geamurile, ușa dar mi-ar plăcea să nu mai am grija asta de fiecare dată când plec într-o călătorie, fie ea și scurtă.

DSC00513De ceva timp, aproape toate tehnologiile din casa mea sunt conectate între ele. Cu un singur click trimit un clip din telefon direct pe televizorul cel mare, pornesc sau închid sistemul de stocare dintr-o aplicație pe telefon, am acces la router tot din aplicația mobilă, setez centrala termică printr-un gadget cu senzor de temperatură iar luminile de pe holuri au tot senzori. Toate astea mă ajută însă doar atunci când sunt acasă. De câteva luni, inginerul casei tânjește după o aplicație plus senzori pentru o casă inteligentă, un „smart home”, adică o locuință pe care să o poți controla printr-o aplicație, așa cum am văzut într-un documentar.

Vestea că Orange a lansat în premieră în România pe 11 noiembrie soluția de monitorizare a locuinței Orange Smart Home a venit la fix! Acesta este un kit controlat printr-o aplicație ce îți permite să îți controlezi casa de la distanță prin telefon în permanență. Poți folosi aplicația și de pe PC dar în cazul meu, care sunt interesată de ce se întâmplă acasă atunci când sunt pe drumuri, aplicația mobilă mi se pare mai interesantă. Momentan proiectul Orange Smart Home este disponibil doar în varianta de testare cu utilizatorii, urmând să intre pe piață pentru comercializare în 2016. În acest moment sunt 50 de clienți fideli Orange care testează această soluție.

orange smart home (4)

Mai exact, ce înseamnă asta?

Pachetul standard include șase tipuri de senzori și un dispozitiv central (eu îi spun hub) care le controlează pe toate: senzor pentru fum, senzor 3 în 1, senzor de inundație, senzor pentru ușă/geam, priză inteligentă și un webcam WIFI.  Toate acestea sunt conectate prin tehnologia z-wave la hub, hub-ul este conectat la router-ul meu de Internet din casă și comunică instant prin Internet cu profilul meu de abonat de pe platforma online Orange. Această platformă online este disponibilă pentru testeri și va fi disponibilă și pentru toată lumea în 2016 și ca aplicație mobilă. Eu am instalat deja varianta pentru Android pe telefonul meu.

Dacă ai acasă o conexiune la Internet slabă sau cu intermitențe, poți băga cartela SIM de date din pachet în hub ca soluție de backup. Astfel, de fiecare dată când cade conexiunea prin cablu, hub-ul trece automat pe conexiunea prin SIM-ul de date, senzorii continuă să monitorizeze, primești notificări prin 2G și poți controla în continuare ce se întâmplă acasă în timp ce ești în vacanță.

orange smart home (10)

Cum instalezi toate astea?

Deși m-am speriat un pic de toate cutiile, cablurile, întrerupătoarele, manualele de folosire și de ideea în sine de a instala un asemenea kit de una singură (inginerul casei era la birou), mi-am luat inima în dinți, vreo două ore din agenda zilei, o cafea tare, am închis televizorul și orice sursă de zgomot și m-am pus pe treabă. Dacă eu pot să instalez toate astea, înseamnă că oricine poate! A ajutat mult și faptul că fiecare dispozitiv e mic, alb și lucios, ca niște bombonici iar mobila mea e albă deci se încadrează perfect.

În primul rând, deschizi un calculator, te conectezi cu user și parolă pe Orange Smart Home, conectezi hub-ul (cutiuța neagră) printr-un cablu de rețea (vine la pachet) la router-ul din casă, apoi îl bagi în priză. Asigură-te că ești aproape de calculator pentru că pe platforma online va începe în timp real tutorialul de instalare care îți va spune exact ce și cum să faci și îți va confirma dacă ai făcut bine. Instalarea inițială și configurarea serviciului Orange Smart Home se face exclusiv din platforma online.

orange smart home (3)După ce primești confirmarea că hub-ul este conectat, ia pe rând fiecare senzor, scoate-l din cutie, asigură-te că știi cum îl cheamă, mergi iar la tutorialul de pe calculator și alege „Adaugă dispozitiv” și numele dispozitivului. E important ca numele dispozitivului ales pe calculator, în cadrul tutorialului de instalare să fie același cu numele dispozitivului din mână. Să ne fie clar. Eu am început cu webcam-ul care se instalează tot cu un cablu de rețea (vine în pachet) la router. Aici a apărut problema: nu mai aveam sloturi libere în router, sună inginerul, identifică fiecare culoare a fiecărui cablu, unde duce fiecare, scoate unul din ele „doar pentru cinci minute, cât instalez webcam-ul, dup-aia va funcționa wireless!”. Un sfert de oră mai târziu, webcam-ul funcționa și mi-am făcut și prima poză de supraveghere. Am deconectat apoi cablul de rețea și am trecut pe modul wireless.

Notă: Dacă ți se pare că ai mai pus câteva kilograme după Crăciun, să știi că nu-i adevărat. Camera aceasta din kit are tendința să îngrașe!

orange smart home (2)La ce folosește webcam-ul: după ce finalizezi instalarea, te conectezi prin aplicația mobilă la cameră și vezi în timp real activitatea filmată. Poți face fotografii sau poți înregistra clipuri video. Supraveghezi astfel activitatea din casă în timp ce ești plecată – intrarea, balconul, ferestrele, animalele de companie, vecina care vine să ude florile, obiectele zburătoare neidentificate.

Continuă cu celelalte dispozitive/senzori care sunt mult mai ușor de instalat decât webcam-ul: scoți din cutie, scoți protecția de pe baterie (!), Click „Adaugă dispozitiv” în tutorial pe calculator, click-click-clik pe singurul buton de pe senzor și gata instalarea. Simplu ca bună ziua!

La ce folosește senzorul de fum: după cum îi zice și numele, acesta detectează fumul de la o posibilă aprindere – dacă ai uitat mâncarea pe foc, dacă s-a încins vreo priză etc. și îți transmite imediat un sms și/sau un email prin care te informează că a apărut un incident la data, ora și minutul x

La ce folosește senzorul 3 în 1: acesta detectează mișcarea, lumina și temperatura și îl poți configura din aplicație să te anunțe în anumite situații dorite de tine. De exemplu: dacă detectează mișcare în balcon, dacă e lumina pornită (iar ai uitat-o!), îți spune care este temperatura și te alertează dacă ea scade sau depășește un anumit prag termic predefinit de tine. Dacă se întâmplă asta, poți lua măsuri – vezi ultimul dispozitiv din listă.

orange smart home (5)

La ce folosește senzorul de inundație: inundație la bloc – îți sună cunoscut? Eu sunt îngrozită de ideea că m-aș putea întoarce dintr-o vacanță și mi-aș găsi casa înmuiată, parchetul umflat și ușa spartă de vecini. Dacă așezi senzorul de inundație din kit pe jos, el va detecta imediat prima picătură de apă și îți trimite imediat o alertă prin sms. Dacă aș fi pe drumuri și aș primi un astfel de mesaj, aș suna imediat pe administratorul blocului ori pe rudele din apropiere care au o cheie de rezervă și i-aș ruga să verifice situația cât nu e prea târziu.

La ce folosește senzorul pentru ușă/geam: detectează mișcarea ușii/geamului/ușii de la dulap și trimite o alertă care semnalizează acest lucru. Prin urmare, dacă intră un musafir neinvitat în casă, afli asta încă de la primul pas. Procedura e aceeași, suni administratorul/vecinul/poliția etc.

La ce folosește priza inteligentă: acesta e dispozitivul meu preferat, de mult îl căutam. Este o priză pe care o bagi în altă priză, o conectezi la hub și o controlezi prin aplicația mobilă. Așadar, poți să-l folosești în două scopuri: să activezi de la distanță electronice (să aprinzi o lumină, să activezi un boiler etc.) sau să ia măsuri în funcție de senzorii de mai sus. De exemplu, poți configura sistemul în așa fel încât atunci când este detectat fum, să se dezactiveze automat priza inteligentă pentru a opri curentul din mașina de spălat – ai scăpat de un scurcircuit cu ocazia asta. Poți configura tot felul de astfel de scenarii, după cum dorești.

orange smart home (9)

Toată instalarea a durat două ore și un pic, fără să fi montat dispozitivele permanent cu șuruburile din pachet . Mă așteptam să fie mai greu de atât dar procesul nu este încă finalizat, încă mai citesc instrucțiuni, încă mă mai gândesc cum să creez scenariile de incidente și încă mai mut senzorii prin casă.

În iarna aceasta, noi Colindăm România din nou, așa că vom tot fi ocazii să ținem casa sub control de la distanță. Peste o lună revin cu impresii.

orange smart home (8)

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. […] Dosarul se va încheia la un momentdat dar, așa cum zicea Carrie Bradshaw în fiecare episod din “Sex and the city” – I couldn’t help but wonder: cum pot să evit astfel de situaţii? Plec des de acasă, în fiecare weekend și câteva săptamâni bune în fiecare an, stau într-un bloc mai bătrân decât mine pentru care plătesc reparaţii de stricăciuni la ţevi și instalaţii la fiecare câteva luni. Dacă mă întorc într-o zi din vacanţă și găsesc ușa spartă de vecini și toată casa udă? Nu sunt paranoică de felul meu dar viaţa la bloc poate da bătăi de cap și nu-mi doresc asta în vacanță. În călătoriile mele, îmi place să mă detașez cu totul, să am ușurarea psihică pentru că totul este în regulă acasă. În urmă cu două luni mi-am luat măsuri extra de siguranţă, am instalat (singură!) în apartament un sistem de monitorizare și control (Smart Home de la Orange) legat la Internet și la o aplicaţie mobilă pe care o folosesc pe smartphone-ul meu. Am mai scris despre asta în decembrie: Ce se întâmplă acasă când TravelGirl e plecată în vacanţă. […]

  2. Bine bine, foarte frumos calatoriti , dar ce meseerie aveti care va permite sa lipsiti asa de mult, si sa va furnizeze si bani, la un moment dat va trebui sa va castoriti veti avea copii o familie de intretinut, si nu veti mai putea pleca asa , va trebui sa tineti seama si de soti si de copii ca sa plecati in calatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.