Sibiu – Ce poți să faci cu copiii la FITS 2017?

Să mergi cu un copil mic (sau mai mulți) la un festival internațional de teatru pare nebunie curată, te gândești ce-ai putea sa faci acolo, când tu n-ai mai pus piciorul într-o sală convențională de treatru de când ai născut.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu e o bucurie pentru întreaga familie, sunt peste 500 de evenimente care au loc în cele nouă zile de festival: de la conferință la spectacole de teatru clasice, la concerte de orgă în biserici fortificate, spectacole de circ, povești interactive, muzică şi dans și o mulțime de alte activități în stradă. Acestea din urmă sunt deliciul publicului, e minunat ca de dimineață până seara, în timp ce te plimbi pe pietonala Nicolae Bălcescu, prin Piața Mare sau Piața Mică să vezi că dintr-o dată se animează cu o trupă de teatru care își prezintă spectacolul în plină stradă (gasiti aici lista completa a spectacolelor care au loc in strada).

Birdman

Pe mine m-a convins că ediția de anul acesta a FITS este despre experiențe în familie, atunci când am văzut în program și un spectacol al Fundației Abracadabra, în frunte cu Magicianul – actorul Marian Râlea, care mi-a colorat diminețile de vacanță ale copilăriei mele.

Nu poți merge cu copiii foarte mici și cu bebeluși într-o sală de teatru, soluția ar fi ca părinții să meargă pe rând la un spectacol. Însă la FITS 2017 nici măcar nu este nevoie să faceți asta, pentru că vă puteți bucura de festival în familie. Îmbucurător este și faptul că toate spectacolele care au loc în stradă sunt mai mult sau mai puțin interactive, implicând direct copiii în astfel de activități, vor prinde drag de arta teatrală, iar când vor fi ceva mai mari vor asimila cu uşurință spectacol de teatru cap-coadă. Ştim că cei mici învață cel mai bine prin joc și joacă, așa că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu face și educație în acest sens (cu toate că nu e acesta scopul lui neapărat).

 

Zilele acestea suntem și noi la FITS 2017, ne bucurăm în 4 de toată forfota, de toată culoarea, de toată iubirea care inundă străzile din centrul vechi al Sibiului. Luăm contact cu culturi dintre cele mai exotice din Extremul Orient până în America de Sud și Africa, copiii se joacă la instalațiile cu Jocurile copilăriei din Piața Mică, iar serile ne trăim până târziu cu spectacole nemaipomenite de circ din Piața Mare.

Arta curajului

 

Vestea proastă este că multe dintre spectacolele indoor sunt sold out, vestea bună este că puteți veni la Sibiu în această perioadă pentru că o mulțime de reprezentații sunt în aer liber, au intrarea gratuită și nu necesită rezervare.

Programul complet, din fiecare zi, al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu îl găsiți pe site-ul oficial sau il puteti descarca in format pdf de AICI.

 

Gânduri bune de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2017:
  • În locațiile principale în care au loc spectacole de strad, adică în Piața Mare, în Piața Mică și pe strada Nicolae Bălcescu găsiți amplasate panouri uriașe cu programul pe zile ale reprezentațiilor;
  • subiectul principal al conversațiilor din zilele acestea de la Sibiu, fie că vorbim de oameni care discutăm între ei pe stradă, fie că vorbim de conversațiile la telefon este la ce spectacole de teatru au mers sau vor merge în zilele ce urmează;
  • weekendul acesta, în special duminică, au fost peste 70000 de oameni care au participat la diversele reprezentații, așa că toate străzile și piețele din Sibiu au fost supraaglomerate;
  • vă recomand să faceți rezervare pentru mesele de prânz și pentru cină, e aproape imposibil să găsești o masă liberă la ora prânzului sau spre seară, când oamenii încep să iasă în centru pentru a vedea spectacole de teatru ambulant;
  • multe dintre spectacole, în special cele de stradă, se repetă în mai multe zile, așa că aveți șansa să le vedeți dacă veniți la Sibiu;
  • La fiecare reprezentație de stradă se aduna sute de oameni, care însoțesc apoi trupa de teatru întocmai ca un alai de nuntă, aplaudând şi râzând;
  • În timp ce copiii foarte mici se sperie de marionetele uriașe care umblă de dimineață până seara pe străzi, cei mai mari sunt în primul rânduri, fascinați de ceea ce se întâmplă.

_______________

Plec de la Sibiu cu gandul ca mi-ar fi placut sa pot vedea macar un spectacol indoor, insa sunt multumita, in acelasi timp, ca efervescenta de pe strazi si din Piete m-a cuprins pana in varful degetelor, m-a energizat cat pentru un an intreg si m-a facut, dincolo de toate, sa imi trec deja in agenda editia de anul viitor, cand baby TravelGirls nu va mai fi chiar bebe iar noi vom putea aborda FITS din perspectiva parintilor care isi lasa copiii cu bunicii si fug in lume.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.