Selfie în vacanță. De ce o facem?

E isterie generală pe rețelele de socializare, în presa scrisă și la TV cu acest selfie, mai ales de când câteva personalități s-au tras singure în poze și le-au făcut publice. Cântăreți, politicieni (Barack Obama n-a ratat nici el momentul, chiar la funeraliile lui Nelson Mandela), actori (vă amintiți probabil de celebrul group-selfie de la Oscarurile de anul ăsta, fotografie care a devenit viral) și însuși Papa Francisc (fotografia e cunoscută ca primul selfie papal) au făcut-o. Mi-e clar deci că e trendul anului 2014, mai ales că acum câteva luni celebrul Oxford Dictionnaires l-a declarat cuvântul anului 2013.

Ce e un selfie?

Definiția din dicționarul mai sus amintit pentru selfie sau selfy (ambele variante sunt corecte) este a unui fotograf care și-a făcut singur o poză, de obicei cu un smartphone sau un webcam (aș adăuga eu și o cameră foto cu care să te poți conecta la internet), pe care a încărcat-o pe rețelele de socializare. Tot dicționarul cu pricina menționează că selfie-urile ocazionale sunt ok, dar nu e nevoie să încarci zilnic pe Facebook, Twitter sau Instagram câte o fotografie cu tine.

TravelGirls selfie

Când a apărut?

Amuzant e că Dicționarul Oxford spune că originea acestui cuvânt este începutul secolului 21 și au dreptate. Numai că obiceiul de a-ți face singur fotografii, de obicei în vacanță, nu e chiar atât de nou și dacă o să căutați prin arhivele foto ale părinților voștri e posibil să găsiți rătăcită o astfel de poză.

Cele mai multe selfies sunt shareuite pe Instagram. Sunt peste 34 de milioane de poze cu hashtag-ul #selfie.

E adevărat însă că fenomenul a luat amploare în ultimii ani, de când aproape fiecare muritor de rând are fie o cameră foto digitală fie un telefon cu cameră foto (mai nou smartphone) care îi ușurează munca. Și nu doar atât. Imaginați-vă care erau șansele acum 15-20 de ani (și mai mult) să avem tot timpul la noi un aparat foto (așa îi ziceam pe vremea aia), astfel încât să imortalizăm toate momentele. În plus, țineam cu dinții de fiecare poziție foto de pe film și nu o foloseam decât pe cadre importante.

selfie photo

De ce ne facem selfies în vacanță?

Nu știu câți dintre noi ne facem fotografii pe care să le urcăm pe Facebook,  Twitter sau pe Instagram în zilele în care mergem la școală, la birou, la piață sau când ieșim la plimbare în parc. De obicei nu se întâmplă asta și dacă da, foarte rar. Cele mai multe selfies le facem atunci când plecăm într-o vacanță (și ieșirile în weekend tot vacanțe le considerăm) și am și câteva explicații pentru asta.

Fotografiile de tipul ăsta făcute atunci când ne luăm lumea-n cap și plecăm la drum au ceva în plus față de cele pe care le tot vedem pe rețelele de socializare, mai ales pe paginile persoanelor publice.

Selfie-ul de vacanță are în plus LOCUL unde e făcută fotografia. Nu ne fotografiem în oglinda unei băi sau a unui lift atunci când călătorim (poate doar în cazul în care vorbim despre o baie sau un lift din cine știe ce clădire de importanță maximă pentru analele turistice). Selfie-ul de vacanță e despre tine în acel loc și de multe ori e o amintire prețioasă a faptului că ai fost ACOLO, mai ales atunci când călătorești singură.

TravelSelfie

Da, cele mai multe selfies de vacanță le găsim în portofoliul celor cărora nu e le frică să plece singuri la drum. Imaginează-ți că ești într-un sat din Provence, că nu e nimeni pe drum care să îți facă și ție o poză și vrei să îți anunți prietenii de acasă pe unde ești. Ce faci? Un selfie, evident și crede-mă pe cuvânt că nu e nimic rău în asta. Sigur că ar fi bine să faci încadrarea astfel încât cei care văd fotografia să vadă pe unde ești.

Numai mie mi s-a întâmplat de câteva ori bune să rog pe cineva să îmi sau să ne facă o fotografie (dacă eram două sau mai multe persoane) și să nu fiu deloc mulțumită de rezultat pentru că fie nu se vedea nimic din peisaj fie eram atât de departe încât nu ne mai vedeam deloc ori eram cu ochii închiși sau cu privirea aiurea. Atunci când îți faci un selfie, controlul este 100% în mâinile tale și ăsta e un alt motiv pentru care în călătorii este atât de popular.

Înainte ca selfie-ul să fie un fenomen (în 2012 a început toată nebunia asta), obișnuiam să mă fotografiez când mâncam bunătăți în vacanță, în special preparate pe stradă, îmi pozam încălțările (așa-zis-ul #selfeet) și, din când în când, atunci când mă găseam lângă vreun obiectiv turistic. Unii cred că e vorba despre narcisism  dar în călătorii e o necesitate și e chiar amuzant să ai astfel de amintiri, mai ales că de cele mai multe ori nu arăți ca un fotomodel.

Cel mai recent experiment al fotografiilor selfie în vacanță este cel al lui Tim Aßmann care, după 23 de zile petrecute în Costa Rica, s-a întors acasă cu peste 1000 de poze cu el, făcute de el. Ce-a ieșit, vedeți aici.

selfeet

Dacă vrei un selfie reușit

– folosește un trepied și utilizează self-timer-ul camerei foto

– dacă nu ai trepied la tine, caută un zid, o masă sau un gard unde să cocoți camera foto

– e haios să te fotografiezi într-o oglindă sau într-o vitrină pe stradă, mai ales dacă sunteți mai multe persoane

Știi care e culmea fotografiei de vacanță? Să-ți angajezi un fotograf profesionist să te pozeze în locurile în care mergi. Ghici ce? Există deja și cerere și ofertă pentru așa ceva, în Paris. Citește mai multe aici.

selfie oglinda TravelGirls

CONCURS: Campionatul de selfies

Pentru că noi ne amuzăm de fiecare dată când găsim prin foldere fotografii cu noi făcute de noi și pentru că e cool și la modă să ai astfel de poze, am pus la cale #CampionatuldeSelfies. Se lasă cu un premiu la fel de trendy, ca să le arăți tuturor musafirilor tăi că te-ai distrat în vacanță: o imprimantă Canon Selphy oferită de prietenii noștri de la F64.

Acum, chiar dacă nu vei fi tu câștigătorul premiului, poți primi gratuit imprimanta Selphy dacă îți cumperi un DSLR Canon până pe 30 aprilie. Vezi mai multe detalii aici.

Revenind la #CampionatuldeSelfies, trebuie să ne trimiți o fotografie cu tine, făcută de tine într-o vacanță (atenție, nu sunt acceptate pozele făcute în baie sau în casă). Folosește pentru asta formularul de mai jos.

Dacă vrei să ai mai multe șanse de câștig sau dacă ai cont pe Instagram, încarcă acolo fotografia și folosește hashtagurile #CampionatuldeSelfies #Canon #F64 și ești înscris(ă) în concurs.

Concursul începe azi, 15 aprilie și pe 30 aprilie 2014, la 23:59 spunem STOP JOC și jurizăm. Nu contează că nu arăți ca un fotomodel în poză, nu-ți face griji. După mini-vacanța de 1 mai anunțăm câștigătorul.

UPDATE: Concursul s-a incheiat. Câștigătoarea este Takacs Adrienn, cu un selfie de pe muntele Olimp. 

De asemenea, avem și un premiu surpriză pentru originalitate, pentru o fotografie de pe Instagram. Felicitări, Cristina!

Felicitări câștigătoarelor (veți primi azi un mail de la noi, să vedem cum facem să vă trimitem premiile) și vă mulțumim tuturor pentru participare! Mai jos aveți cele două fotografii care ne-au plăcut cel mai mult.

Takacs Adrienn - muntele Olimp

 

Cristina CampionatuldeSelfies

Poți vedea aici galeria de poze selfie înscrise în campionat până acum. De asemenea, le poți vedea aici pe cele încărcate până acum pe Instagram. Multă baftă!

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

9 COMENTARII

  1. Sincer eu imi fac selfies fiindca de cele mai multe ori selfies-urile mele sint mai bune decit pozele facute de vreun alt calator pe care il rog sa-mi faca o poza. Cu toata modestia 🙂

  2. ah, inseamna ca eu v-am „spamat” fiindca abia acum am vazut acest comentariu dupa ce am inscris un numar impresionat de fotografii :))
    asta e, pastrati una singura si cum mi-o fi norocul 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.