Prima dată nu se uită niciodată

Hai să facem împreună un exercițiu de imaginație: ce-ți amintești mai întâi din cele mai recente călătorii? Obiectivele turistice? Mâncarea locală? Muzeele? Oamenii întâlniți? Vreo activitate interesantă? Problemele apărute? Timpul petrecut cu partenerul de drum? Ceva ce ai încercat pentru prima dată? Care sunt poveștile din călătorii pe care le povestești mereu cu patos la întâlnirile cu familia ori prietenii? Ce amintiri apar în cele mai dragi fotografii din călătorii?

Mai exact, ce te împinge să pleci la drum către o nouă aventură? De ce călătorești?

Live for the story

Eu mi-am pus această ultimă întrebare de câteva ori în ultimii ani, încă nu mi-am răspuns în totalitate dar încet-încet îmi dau seama ce mă atrage mai mult și ce mă bucură mai puțin. De asemenea, am început să pun mai mult preț pe amintiri și mă bucur tare mult că am reușit de-a lungul timpului să surprind în fotografii mare parte din poveștile trăite în călătorii.

Referitor la motivele pentru care călătorim, pe mine cu siguranță nu mă mai atrag muzeele. Multe din ele nu oferă o experiență vie ci mai degrabă imaginea unui cimitir de informații ticsite. Excepție fac cele cu adevărat interesante ori unice, de un gen pe care îl vizitez pentru prima dată. Mi-au plăcut mult:

Multe dintre principalele obiective turistice vizitate de-a lungul timpului nu se mai regăsesc foarte clar în amintirile mele. Pe de altă parte, îmi amintesc ca și cum ar fi fost ieri momentele petrecute la povești cu oamenii locului cunoscuți la drumul mare, poveștile lor împărtășite mie, îmi amintesc după-amiezele leneșe petrecute la vreun mic restaurant ori cafenea, cot la cot cu localnici. De asemenea, îmi plac la nebunie diminețile, în zori, când ieși pe stradă într-un orășel necunoscut și iei parte la primii pași cu tocuri de pe piatra cubică, primele obloane deschise la ferestre, primii copii ce pleacă spre școală și prima cafea ce țâșnește din espressor.

Acesta e și motivul pentru care în Paris ne-am petrecut câteva zile minunate de toamnă plimbându-ne pe străzi, am făcut picnic pe malul Senei, am luat la rând cele mai frumoase cârciumioare, piețe și parcuri. Am simțit nevoia să fac altceva în Paris, să îmi creez propria poveste, doar a mea, pe care să o surprind în fotografii ce stau acum înrămate în noua casă și ce îmi vor fi amintiri pentru toată viața și povești pentru copilul meu.

În ultima vreme, am mai încetinit ritmul, am început să apreciem mai mult timp la destinație, nu mai alergăm după bife pe harta turistică. Ne place să căutăm unghiuri interesante pentru fotografii și să surprindem într-o manieră cât mai performantă momente din călătorii pentru a crea amintiri cât mai apropiate de realitate. Eu nu am prea multă răbdare și folosesc de ani bun un aparat foto mirrorless – pentru mine este ușor de cărat și ușor de folosit. Vezi aici un model foarte fain pentru călătorii, care are și huse colorate de schimb. Loredana se pricepe mai bine să facă setările potrivite pentru momentul surprins așa că de ani buni este adepta aparatelor foto DSLR în călătorii iar rezultatele sunt pe măsură.

Nu am să uit niciodată prima dată când am mâncat Durian (cel mai urât mirositor fruct din lume) într-o piață, în Myanmar. Nu am să uit nici prima dată când am zburat cu balonul cu aer cald, la răsărit în Cappadocia, ori, tot în Turcia, când am fost invitate la o petrecere dansantă de la bloc, la o familie care sărbătorea nunta copiilor.

Prima dată când am dormit într-un trulli în Italia.

Prima dată când am mers cu bicicleta printre orezării în Thailanda. Sau în India. Sau pe dealurile din Puglia.

Prima dată când am mâncat fructe de mare în Barcelona.

Prima dată când un polițist ne-a invitat la masă, în regiunea Trang, Thailanda.

Prima dată când am făcut autostopul, în Provence.

Prima dată când am dormit într-un castel în Elveția.

Prima dată când am mâncat lăcuste, în Thailanda.

Prima dată când am stat într-o casă săsească în Biertan ori cele mai gustoase mâncăruri din Alma Vii.

Prima dată cu cortul, prima ieșire din țară, prima cazare la hostel, prima cazare la 5 stele, prima dată când m-am pierdut, prima dată prin Couchsurfing, primul borș de pește în Deltă.

Nu vom uita niciodată primele dăți care s-au transformat în povești dar vom căuta mereu unele noi care să ne ofere acea senzație de explorator. Un explorator care descoperă pentru prima dată ceva și vrea să împărtășească asta cu toți cei dragi.

CONCURS: Încercăm mâncăruri noi o zi întreagă!

Pentru că suntem amândouă niște pofticioase și ne place foarte mult să încercăm mâncăruri noi în călătoriile noastre, îți propunem o experiență unică, pe care o poți câștiga și de care te poți bucura live alături de TravelGirls și Canon. Este vorba despre o zi întreagă în care încercăm pentru prima dată mâncăruri noi, în restaurante cu specific din București.

Tot ce trebuie să faci este să lași un comentariu la acest articol folosind formularul de Comentarii de mai jos în care să ne scrii într-un comentariu de ce ți-ar plăcea să încerci mâncăruri noi o zi întreagă alături de noi. Cel mai convingător răspuns va fi ales de noi și premiat cu o zi alături de TravelGirls, până la sfârșitul lunii martie, încercând mâncăruri din diverse colțuri ale lumii. Vom documenta experiența, o vom poza cu ajutorul aparatelor foto Canon și o vom împărtăși apoi cu toți cititorii noștri.

Câștigătorul va fi ales de către TravelGirls.ro pe criterii subiective (cel mai convingător argument) și va fi anunțat luni pe 26 martie după ora 21:00.

Experiența este oferită de Canon România.

ACTUALIZARE: Vă mulțumim pentru participare! Câștigătoarea este Alexandra Bejan. Felicitări!

Cu aparatele Canon, ai la dispoziție uneltele necesare pentru a capta poveștile din viața ta în propria viziune:

Aparatele mirrorless de la Canon sunt ușoare și nu ocupă mult spațiu, sunt mereu la îndemână ca să nu pierzi vreo oportunitate de a surprinde în imagini momentele din călătorii. Cu toate astea, acestea sunt puternice, au calități de DSLR într-un corp compact, deci poți realiza imagini și video creative, de calitate DSLR. Vezi modelele M50 și M100 (preferatul meu!)

Aparatele DSLR de la Canon pentru începători combină  cea mai nouă tehnologie cu prețuri foarte accesibile. Acestea deschid noi posibilități pentru ca tu să-ți spui poveștile așa cum vrei, ducându-le la nivelul următor de calitate a imaginilor. Aparatele DSLR Canon sunt foarte intuitive, astfel încât sunt foarte ușor de folosit. Vezi modelele 2000D, 4000D, 200D, 750D, 800D.

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și Instagram.
Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

18 COMENTARII

  1. Stiti de ce îmi place mie sa călătoresc? Sa fiu singura cu soțul meu. Sa pot sa ma țin de mâna ca in liceu. Sa ma sărut pe străzi necunoscute ca adolescenții. Sa am ocazia sa ma reculeg și sa ma adun cu mintea și cu forțele pentru copiii noștri care ne așteapta nerăbdători acasă de fiecare data. Plec o data sau de doua ori pe an departe de România și de rutina din România, doar eu cu el. Alta ocazie nu am de ne regăsi.
    Și mai plec dintr-un motiv. Sa îmi fac amintiri. Nu rămân cu mare lucru din toate călătoriile pe care le-am făcut. Lucrurile sunt perisabile. Le spargem, le pierdem, le uitam, le dam mai departe. Dar amintirea locului nou, gustului și mirosului inedit, rămâne pentru totdeuna.

  2. Mnoh, păi hai să vă spun. Am prins curajul plecatului de doi ani. Am avut tot felul de rețineri până acum de la ”nu avem bani că ne trebuie rate și casă” până la teama ieșirii din zona de confort ca viața ”trebuie” trăită așa cum ți se spune. Long story short m-am lovit de tot felul de adevăruri personale care nu au nici o legătură cu acest ”trebuie” al altora și am început să fac schimbări. Plec mai des, călătoresc cu oamenii cu care îmi place și îmi place mult să mănânc. De aici începe argumentarea :)) Am fost la regimuri toată viața mea fiindcă, nu-i așa, trebuie să fii slabă ca să fii frumoasă :)) Și fiindcă mâncam românește și haotic și nu am reușit niciodată să intru în standarde fiind mereu ușor pufoasă. Tot odată cu schimbările de acum doi ani am descoperit că mâncarea e absolut fabuloasă dacă știi cum să o mănânci. Sănătoasă, de calitate și în cantități mici chiar dacă mai dese (prin urmare nu mai țin regimuri și culmea mă laud cu 53 de kg foarte bine așezate unde trebuie). Recent am pornit și eu un blog personal în care scriu despre ”drumuri, mare și mâncare” fiindcă locuiesc la Constanța și descopăr tot felul de locuri faine în care poți să mănânci bun pe care le recomand și altora. Caut să scriu despre locuri diverse care au poveste. Despre afaceri care au început mic și se dezovoltă așa…cum cresc copiii în familii. Constanța are și diversitate etnică prin urmare și una culinară. Și nu doar aici fac asta, vreau să o fac peste tot în lume. Doar că e bine să începi de undeva. Eu am început de acasă și că o fac singură sau în companie, oricum e de făcut. Mesele însă au fost mereu mult mai bune împărțite cu altcineva și dacă ar fi și cu cineva (necunoscut în cazul ăsta) care are aceleași interese ai câștigat de două ori la capitolul ”încerc ceva nou”: încerc ceva nou și divers culinar cu cineva nou cu care o să rămân prieten și după concurs și o să facem schimb de exeperiență. Deci m-ar ferici. Either way, să vă bucurați de experiență oriunde, oricum și cu oricine.
    Arina de la mare pofiticioasă de mâncare!

    Ps: Bonus, mi-ar plăcea să scriu un articol cu titlul ”Prima oară când am câștigat ceva în viața mea și atunci a fost despre mâncare” :))))

  3. Imi place sa incerc fiecare lucru/mancare ca si cum ar fi singura data in viata mea cand am ocazia sa o fac, mai exact, ca si cum ar fi ultima zi din viata mea. Imi place sa traiesc din tot sufletul fiecare moment din viata mea!

  4. Mi-ar face placere sa merg intr-un tur de degustare gastronomica , fie chiar si in Bucuresti, pentru ca as avea sansa , poate, sa regasesc pe undeva gustul primului pui ayam mancat in Indomezia, savoarea primului durian din Malaiesia, aroma primului pui adobo mancat in Filipine, minunatul gust al mango sticky rice din Thailanda,mirodeniile primului chicken tikka masala din India sau al primului kebab din Orientul mijlociu.Daca as fi norocoasa, poate as gasi undeva putina ciocolata fina ca in Belgia, o bucatica de tort ca la Chez Paul de la Paris sau o baclava cu fistic si rauri de miere ca la Marrakesh. Dar mai presus de toate, as fi fericita sa regasesc gustul si aromele mancarurilor romanesti de alta data, gatite la foc molcom, intr-o soba taraneasca.

  5. Mancarea creaza dulci amintiri.
    Prima plimbare cu motocicleta pe coasta Turciei si chiftelele mancate direct din tigaia lui Affan. Prima luna in Asia si pietele de noapte ticsite cu mancaruri aburinde si inmiresmate. Bunica si oala ei plina cu gogosi delicioase care ne adunau pe toti in curtea ei. Tavalita cu nuca, miros de copilarie,de mama. Ciorba de fasole servita in paine, dupa un drum lung catre Poiana Narciselor, care nu mai avea narcise cand am ajuns noi. Primul sarut si cutia de bomboane de ciocolata aduse special de la Buzau la Bacau. Si nelipsitul vin dulce adus din Argentina ce imi aminteste de pantofii prafuiti de tango de pe la milongi, uitati acum intr-un colt de debara.
    Pentru mine, a manca nu e doar una din marile placeri ci e un liant intre oameni si locuri. Mirosurile, gusturile, oamenii cu care ai stat la masa, creeaza tare dulci amintiri. Mi-e foame de o vacanta in Italia!

  6. Dragostea trece prin stomac! Atunci cand te indragostesti simti „fluturi” in stomac. Cand incerci feluri de mancare, amintirea lor ramane in ochi, limba si sentimente. Iubesc mancarea si asimilez fiecare loc vizitat cu felul mancat. Mi-ar place sa gustam impreuna Bucurestiul.

  7. Pentru ca adorrrr mancarea buna.
    Pentru ca imi place sa calatoresc.
    Pentru ca imi place mancare buna, intr-o companie interesanta.
    Pentru ca abia astept sa-mi povestiti despre vizita la tanti din Bologna, cea care face tortellini, pe care am vazut-o intr-un documentar al lui Rick Stein, pe Tv Paprika:)
    Pentru ca as vrea sa cunosc acele restaurante din Bucuresti, unde pot sa-i duc cu mandrie si incredere, pe prietenii din tari straine, veniti in vizita:)

  8. De ce mi-ar placea sa incerc mancaruri noi alaturi de voi, Travel Girls?

    Simplu! Pentru ca imi plac calatoriile….implicit si cele gastronomice! Pentru ca putem comprima timpul si pentru ca doar intr-o singura zi vom strabate in lung si-n lat toate cele 7 continente !Si pentru ca da, fericirea este adusa de lucurile noi incercate si dupa cum ar spune si poetul .

    Asa ca as explora pentru prima data continentul american printr-un meniu inedit: carne de curcan alaturi de vestitul sos Mole Poblano in Mexic , Gallo Pinto , preparat pe baza de fasole si orez in Costa Rica, Feijoada in Brazilia, si as incheia calatoria in Americi, cu placintele Empanadas de Pino, in Chile.
    Turul culinar continua in Africa cu o supa de avocado a la Abidjan, preparatul traditional al Coastei de Fildes , trecem putin prin Camerun pentru o portie de Ndole si ne pastram pentru un desert in Australia unde ne delectam cu celebra prajitura Pavlova.
    “Aterizam “ in Asia pentru prima data si aici as incerca ramenul in Japonia, kimchi , in Corea de Sud.
    Revenim pe pamant european unde as incerca in Moscova, unde nu am fost niciodata , supa ruseasca Shchi, Moule frites in Belgia , iar cireasa de pe Clafoutis o voi gusta evident in Franta.
    Desi poate parea un pic cam mult , eu cu siguranta voi termina turul gastronomic continental pe taramuri bucurestene si mi-ar placea sa fac asta in compania fetelor care mi-au deschis “apetitul “ pentru calatorii.

  9. De ce mi-ar placea sa incerc mancaruri noi alaturi de voi, Travel Girls?

    Simplu! Pentru ca imi plac calatoriile….implicit si cele gastronomice! Pentru ca putem comprima timpul si pentru ca doar intr-o singura zi vom strabate in lung si-n lat toate cele 7 continente !Si pentru ca da, fericirea este adusa de lucurile noi incercate si dupa cum ar spune si poetul .

    Asa ca as explora pentru prima data continentul american printr-un meniu inedit:carne de curcan alaturi de vestitul sos Mole Poblano in Mexic , Gallo Pinto , preparat pe baza de fasole si orez in Costa Rica, Feijoada in Brazilia, si as incheia calatoria aici, cu placintele Empanadas de Pino, in Chile.
    Turul culinar continua in Africa cu o supa de avocado a la Abidjan, preparatul traditional al Coastei de Fildes , trecem putin prin Camerun pentru o portie de Ndole si ne pastram pentru un desert in Australia unde ne delectam cu celebra prajitura Pavlova.
    “Aterizam “ in Asia pentru prima data si aici as incerca ramenul in Japonia, kimchi , in Corea de Sud.
    Revenim pe pamant european unde as incerca in Moscova, unde nu am fost niciodata , supa ruseasca Shchi, Moule frites in Belgia , iar cireasa de pe Clafoutis o voi gusta evident in Franta.
    Desi poate parea un pic cam mult , eu cu siguranta voi termina turul gastronomic continental pe taramuri bucurestene si mi-ar placea sa fac asta in compania fetelor care mi-au deschis “apetitul “ pentru calatorii.

  10. Mi-ar plăcea să câștig acest concurs și să mănânc cu voi o zi întreagă pentru că vreau să vă cunosc și să stăm la povești, am o mulțime de întrebări pentru voi. Eu nu am călătorit atât de mult cât mi-aș fi dorit dar devorez poveștile altora, îmi place foarte mult să citesc. Așadar, vreau să încerc mâncăruri noi o zi întreagă pentru că vreau să vă cunosc. Ah și să ne pozăm împreună! 🙂

  11. Mie de obicei imi e frica sa incerc mancaruri pe care nu le cunosc in calatorii asa ca asta ar fi o super ocazie sa-mi inving aceasta temere. Daca incercati voi, incerc si eu! 🙂

  12. Pentru ca asa ceva nu vreau sa ratez.
    Pentru ca sunt o mare pofticioasa si pasionata de fotografie.
    Pentru ca traditia fiecarei tari este adanc amprentata si in felurile traditionale de mancare.
    Pentru ca-mi doresc sa vizitez Olanda si sa ma delectez cu un mic desert traditional.
    Pentru ..”Canon” si faptul ca in locatiile alese o sa facem niste fotografii uimitoare.

  13. Stiti vorba aia cum ca „dragostea trece prin stomac”? Ei bine e adevarata. Asa imi amintesc si eu…cu dragoste despre fiecare loc in care am calatorit corelandu-l cu vreun fel de mancare sau o bautura locala. La orice destinatie m-as gandi imi amintesc cu drag de mancare si oamenii intalniti. Cred ca asa te conectezi cel mai bine cu locul…mancand si stand de vorba. Imi place sa ma plimb pana nu imi mai simt picioarele, dar cand imi vine foame incerc sa caut cea mai autentica varianta pentru a manca documentandu-ma inainte cam ce bunatati locale nu trebuie sa pierd. Mi-ar placea sa incerc cu voi mancaruri noi pentru ca sunt o gurmanda si pentru ca as calatori nitel cu gandul in locuri culinare noi.

  14. Pentru ca-mi place mancarea…. imi place sa calatoresc…. pentru ca locuiesc in Bucuresti…. si pentru ca mi-ar plcea sa stau la povesti cu voi travelgirls!!!

  15. Wow, ce provocare!
    Eu ador să fac lucruri noi, să descopăr, să învăț și să am parte de experiențe inedite, la fel de mult cum ador să călătoresc.
    Pentru mine a călători este un mod de viață, un mod prin care descoperi și explorezi lumea întreagă și pe tine însuți, un mod în care îți testezi limitele și rezistența și un mod în care îți îndeplinești dorințele.
    Pentru mine, călătoria în sine nu este despre obiective și atracții turistice ci despre oameni, locuri, cultură și obiceiuri și în aceiași măsură despre gastronomie.
    Îmi place să mă pierd pe străzi, să interacționez cu localnicii, să stau de vorbă cu cei mai în vârstă ( de la ei am aflat cele mai frumoase povești despre locurile vizitate ) și să mă bucur de preparatele lor tradiționale.
    Îmi place să testez, îmi plac aromele și mirodeniile, iubesc mâncarea orientală și pe cea asiatică, ador preparatele mexicane, sushi și
    Cele mai bune preparate au fost întotdeauna cele servite în localurile mici, afaceri de familie, cu bucătăria la vedere, unde de cele mai multe ori mi-am ales singură ingredientele pentru prepararea cinei.
    Cu siguranță dacă vrei să aflii tot ceea ce ține de cultura, tradiția și obiceiurile unui popor, trebuie să guști din preparatele culinare. Fiecare are ceva specific: gustul, aroma, savoarea, condimentele, vasele sau modul în care au fost preparate.
    Multe din amintirile mele din călătorii sunt legate de mâncărurile testate, de desertul savuros sau de paharul de vin autohton servit la cină.
    Și am o listă lungă de amintiri cu ” pentru prima dată când…”, la care adaug an de an.
    Cred că și provocarea voastră s-ar încadra perfect pe acea listă, așa că aștept cu interes să aflu dacă a sosit momentul pentru un „maraton culinar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here