Păstrătorii de ROST: cine mai face vechile meserii din România?

„Bună ziua! Ce mai faceți?” mă trezesc zicând de multe ori când mă plimb prin țară, pe la țară. De absolut fiecare dată am primit înapoi zâmbete și conversații interesante, ba chiar invitații în curte sau la masă. Așa l-am cunoscut pe Ion Moacă de la Pietroasele, un pietrar bătrân pasionat de cioplit care ne-a invitat la el în casă să ne povestească viața lui. Tot așa l-am cunoscut pe un bătrân care făcea țuică într-un cătun părăsit din Munții Buzăului – ne-a invitat la cazan și la degustat. La fel am fost invitați la masă la o mânăstire din Buila Vânturarița și am aflat astfel despre viața oamenilor care trăiesc izolați în munți. Tot așa am intrat în discuție cu sătenii din Maramureș, de la granița cu Ucraina, și am descoperit muzeul oieritului de la Jina.

Citește și: 7 oameni pe care să-i iei la întrebări

Printre acești oameni sunt români care încă păstrează meșteșuguri și meserii demult abandonate. Vremurile noi și tehnologia le-au făcut inutile, în secolul 21 nu mai este nevoie de un rotar care să facă roți din lemn pentru carul cu boi. Cu toate astea, undeva în România mai există un om care încă mai face asta. Cineva încă mai face opinci, pâine de vatră, bobine din lemn pentru lână, acoperișuri din paie și tâmplărie ca pe vremuri. Poate părea trist dar chiar nu mai e nevoie de multe dintre aceste meserii vechi. Cu toate astea, ele fac parte din cultura țării noastre și e păcat să dispară o dată cu cei care le-au făcut atâta amar de vreme, din generație în generație. E păcat ca noi să uităm de ele iar copiii noștri să nu știe niciodată ce a fost înainte de laptop și uzine tehnologizate. Cred că e foarte important să știm de unde ne tragem și cine suntem ca să putem evolua sănătos. Iar călătoriile sunt o continuă căutare. Cel puțin pentru mine.

Fotograf Răzvan Voiculescu

Fotograful Răzvan Voiculescu a umblat ani de zile prin țară, în căutarea acestor meșteri. I-a numit „păstrători de ROST” – îmi place tare mult numele ales – i-a fotografiat și i-a inclus într-un album de fotografie ce cred eu că ar trebui și va deveni parte din patrimoniul nostru cultural. Răzvan Voiculescu lansează, luni, 27 noiembrie, ora 19.00, la JW Marriott București, albumul de fotografie și filmul „ROST. 12 Hotare”, piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești” (2013) și „Dor de ROST” (2015).

Vezi pagina evenimentului aici: Rost 12 Hotare – lansare album de foto si film

În cadrul evenimentului se va proiecta documentarul scurt metraj „ROST. 12 Hotare”, produs de Ana Maria Pîrvan și Răzvan Voiculescu. Invitații vor putea afla poveștile unor Păstrători de ROST, relatate chiar de aceștia, iar seara se va încheia cu un scurt concert susținut de artistul Grigore Leșe.

„ROST. 12 Hotare” este cel mai voluminos album al seriei și conține 340 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, cule și conace părăsite care se încăpățânează să „supraviețuiască” deși au fost demult abandonate, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astăzi găsite aproape numai în muzeele etnografice.

Albumul vine la pachet atât cu un DVD cu filmul (making of al albumului), cât și cu o hartă artizanală care reunește locațiile tuturor „Păstrătorilor de ROST” din cele trei albume astfel încât, cei care își doresc, să poată descoperi zone din România unde meșteșugurile încă se mai păstrează.

„Ca piesă finală a trilogiei ROST, albumul acesta oferă tabloul cât mai complet al ROST-ului românesc din perspectiva mea. Este o colecție de fotografii de compoziție, profunde, care aduc împreună diferite ipostaze ale ROST-ului” Răzvan Voiculescu – fotograf

_____________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.