Am primit vești de acasă

La mine în bloc, de câteva luni, ne confruntăm cu o problemă. Acum patru ani, o vecină și-a încuiat apartamentul și a plecat din ţară, s-a mutat în străinătate cu familie, căţel și purcel. Bineînţeles, la fiecare ședinţă a consiliului din bloc, ea a lipsit. La un momentdat, vecinii din jurul apartamentului ei s-au trezit cu pereţii uzi, apa curgea șiroaie pe scări, vopseaua s-a scorojit, parchetul s-a umflat, mobila era irecuperabilă. Se spărsese o ţeavă a blocului chiar în pereţii apartamentului părăsit. Povestea e lungă iar paguba mare, din fericire a existat o asigurare de casă și o despăgubire cu care vecina și-a reparat stricăciunile. Câţiva ani mai târziu, în 2016, firma de asigurări dă în judecată asociaţia proprietarilor, adică inclusiv pe mine, pentru pagubele de atunci. De aici, îţi imaginezi câte ședinţe au urmat, câţi bani am alocat pentru avocaţi și cât timp am pierdut.

Dosarul se va încheia la un momentdat dar, așa cum zicea Carrie Bradshaw în fiecare episod din „Sex and the city” – I couldn’t help but wonder: cum pot să evit astfel de situaţii? Plec des de acasă, în fiecare weekend și câteva săptamâni bune în fiecare an, stau într-un bloc mai bătrân decât mine pentru care plătesc reparaţii de stricăciuni la ţevi și instalaţii la fiecare câteva luni. Dacă mă întorc într-o zi din vacanţă și găsesc ușa spartă de vecini și toată casa udă? Nu sunt paranoică de felul meu dar viaţa la bloc poate da bătăi de cap și nu-mi doresc asta în vacanță. În călătoriile mele, îmi place să mă detașez cu totul, să am ușurarea psihică pentru că totul este în regulă acasă. În urmă cu două luni mi-am luat măsuri extra de siguranţă, am instalat (singură!) în apartament un sistem de monitorizare și control (Smart Home de la Orange) legat la Internet și la o aplicaţie mobilă pe care o folosesc pe smartphone-ul meu. Am mai scris despre asta în decembrie: Ce se întâmplă acasă când TravelGirl e plecată în vacanţă.

orange smart home (2)Sistemul respectiv conţine câţiva senzori: unul stă pe jos în hol și detectează apa, unul în living și detectează mișcarea, temperatura și lumina, altul e lipit pe ușă și detectează deschiderea acesteia, altul e în bucătărie și simte fumul, priza inteligentă mă ajută să activez sau să dezactivez orice device conectat la ea iar camera video din hol mă ajută să văd de la distanţă cu ajutorul telefonului de fiecare dată când am nevoie. Poate sună complicat dar toţi acești senzori sunt foarte micuţi, cât o turtă dulce și i-am conectat imediat la dispozitivul central, am instalat totul super rapid, de una singură, fără ajutorul inginerului din casă. Practic, e o soluție integrată ce conectează mai multe dispozitive printr-o unitate centrală care este sincronizată cu aplicația disponibilă pe mobil, laptop ori tabletă. Soluția asta îmi permite să monitorizez casa de la distanță.

orange smart home (9)

De două luni, de când folosesc sistemul acesta, nu am avut parte de niciun incident nefericit. S-a întâmplat însă de câteva ori să fiu plecată în weekend și să primesc alerte de deconectare a sistemului în toiul nopții prin SMS (probabil a căzut curentul pentru câteva minute) și de mișcare din partea senzorului de inundație. Prin telefon, m-am conectat imediat la camera video, am aruncat o privire prin casă, totul părea OK așa că am presupus că a fost vorba de un mic cutremur sau cine știe ce vibrații (mai nou circulă tramvaiul pe bulevardul meu). Am configurat sistemul să mă anunțe și când temperatura scade ori depășește anumite limite și mi-a fost de folos să văd că, dacă opresc centrala termică în toiul iernii când plec de acasă pentru câteva zile, temperatura din apartament scade la 15 grade. Soluție: am configurat centrala termică să nu permită scăderea temperaturii sub 19 grade. Urăsc să ajung de pe drumuri într-o casă friguroasă! Singurul produs din set pe care nu l-am folosit a fost priza inteligentă pentru că nu am găsit niciun scenariu în care mi-ar fi utilă în apartament în viața de zi cu zi. Știu însă un prieten care caută asta de mult timp pentru casa de la țară unde ar vrea să activeze boilerul cu 1-2 ore înainte să ajungă acolo.

Sfatul TravelGirls: Când pleci în vacanță, lasă o cheie de rezervă unei persoane de încredere. În caz de urgență semnalată de sistemul Smart Home și confirmată, roagă persoana respectivă să îți verifice casa.

orange smart home (8)După ce am terminat de instalat tot acest sistem, prima întrebare pusă de inginerul casei a fost: „cine mai are acces la informațiile astea despre casa noastră?”. Good point, Sherlock! Eu vreau să protejez casa, nu să-i ofer cuiva pe tavă informații despre când plec de acasă și acces la camera video. Vestea bună este că cei 6 senzori sunt conectați la dispozitivul central, cu un software dedicat și nu permite accesul decât prin platforma Orange Smart Home, cu contul online Orange. Informația circulă prin canale criptate, auditate de Orange. Asta înseamnă că nimeni nu poate accesa informațiile transmise prin intermediul dispozitivului central, pentru că ele sunt de fiecare dată transformate în niște semne criptate.

În concluzie, fără să adaug nicio activitate în rutina mea de zi cu zi, sistemul acesta Smart Home mi-a adus un strop de liniște în călătoriile mele. L-am instalat și am uitat complet de el, îmi amintesc doar când îmi dă vreun SMS.

Orange are din 18 februarie 2016 în magazine soluția Orange Smart Home, după o perioadă în care produsul a fost testat cu utilizatorii. Bazată pe principiul unei instalări ușoare, soluția include un sistem de senzori wireless conectați la dispozitivul central controlat printr-o aplicație dedicată ce poate fi accesată de pe telefon, tabletă sau laptop.  Pachetul propus include doi senzori la alegere, un dispozitiv central la care aceștia sunt conectați, un SIM de date mobile, notificări nelimitate pe e-mail și SMS și acces la aplicația Orange Smart Home ce permite monitorizarea și controlul casei. SIM-ul de date este o soluție de back-up pentru situațiile în care conexiunea la Internet prin cablu nu este disponibilă. Pachetul poate fi achiziționat printr-un abonament lunar de 15 euro, pe o perioadă de doi ani.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.