Închide ochii și visează: vacanță în Maroc

Marocul m-a fascinat multă vreme, ani la rând am visat la o vacanță acolo, la medinele din Marrakech și Fez, la tajină cu lămâi murate, la prețiosul ulei de argan, la nopți petrecute într-un Riad, la răsăritul din deșert, la culorile și aromele Marocului. Mi-am setat de la început așteptările potrivite, am citit mult despre cultura, obiceiurile, traiul și bucătăria marocană și tot m-a luat prin surprindere și a dat de pământ cu toate convingerile și prejudecățile cu care am venit de-acasă. Când am ajuns, în sfârșit acolo, am simțit Marocul prin toți porii, l-am adulmecat, l-am gustat, l-am privit îndelung, l-am trăit intens.

Lidl Tour are o ofertă în perioada asta: circuit 7 nopți, cu avionul (și bagaj de cală), hoteluri de 4 stele cu demipensiune la 799 de euro de persoană, cu plecări în aprilie, mai și octombrie. Apropo, dacă nu v-ați făcut încă planuri pentru mini-vacanța e 1 mai, iată o idee grozavă!

Prima impresie

Haos! Multe clădiri nu foarte înalte cu reclame de două ori cât ele. Multe hârtii pe jos care zburau care-încotro. Casablanca. Ocean. Briză puternică, miros de sare și de plină vară (deși eram în octombrie), hoteluri cu varul alb scorojit și mulți ochi ațintiți asupra noastră.

Apropo, dacă nu ești genul care să facă compromisuri la cazare în vacanță, trebuie să știi că cel mai bun raport calitate-preț îl au hotelurile de 4**** în Maroc, cu toate că vorbim de stele marocane, adică ele nu sunt la nivelul celor din România, de exemplu.

Dar prima impresie în Maroc nu se oprește la primul oraș în care calci când ajungi acolo. Pe fiecare străduță pe care te plimbi, cu fiecare școală coranică pe care o vizitezi, fiecare tarabă cu bunătăți la care te oprești sau fiecare souk în care te pierzi în sesiuni prelungite de negocieri la shopping, Marocul e o lecție de viață, un test de toleranță și adaptare la nou, la altfel. Poate că de aceea mi-a și plăcut atât de mult și m-a amprentat atât de tare!

Să mergi în Maroc doar cu un bagaj de mână, e ca și cum te-ai duce la cumpărături fără sacoșe. Un bagaj de cală face minuni pentru atunci când te vei întoarce acasă, cu el burdujit de cumpărături: condimente, apă de trandafiri, ulei de argan, papuci tradiționali din piele, multe rochii tradiționale, genți, pernuțe. Să mai continui?

Rezervă un circuit de o săptămână în Maroc, prin Lidl Tour – hoteluri de 4****, demipensiune, transport cu avionul – începând cu 799 de euro

Bunătăți marocane

Despre bucătăria marocană am citit atât de multe, încât înainte chiar de a merge acolo aveam deja acasă un vas tajine și o mulțime de cărți cu rețete și fotografii care-mi lăsau gura apă. Mâncarea marocană nu e vreo filosofie, ingredientele folosite nu-s nici ele multe și adesea destul de simple, însă magia se întâmplă atunci când intră în joc condimentele. Ele sunt vinovate de gusturi care îți rămân multă vreme impregnate pe cerul gurii, ele sunt vinovate de parfumul care îți gâdilă nările săptămâni întregi după ce te întorci acasă, ele te fac să le cumperi în disperare și să le îndeși în bagaje, visând la recrearea rețetelor marocane în bucătăria ta.

E drept că atunci când mă gândesc la mâncarea marocană, primele imagini care mi se derulează în minte sunt cele cu tajina: în toate mărimile, cu carne sau fără, cu fructe uscate sau fără, de fiecare dată cu o nebunie de arome care mă făceau knockout și mă lăsau fără cuvinte. Apoi cous cous-ul cu legume fierte (o nebunie, deși atât de simplu!), zecile de farfuriuțe cu salate și aperitive cu nume greu de pronunțat dar cu gusturi greu de uitat.  Și, desigur, ceaiul marocan de mentă – întotdeauna din partea casei, la sfârșitul mesei.

Rezervă un circuit de o săptămână în Maroc, prin Lidl Tour – hoteluri de 4****, demipensiune, transport cu avionul – începând cu 799 de euro

Închide ochii și visează: top 10 amintiri din Maroc

O vacanță într-o țară cum e Marocul îți lasă amintiri puternice, care se recompun apoi, ca un puzzle, de fiecare dată când te gândești cum a fost acolo.

Briza sărată din Casablanca e prima mea amintire din Maroc: plimbarea de seară pe faleză, la câteva ore după ce aterizasem pe pământ marocan și briza oceanului care ne pătrundea sărată și insistentă în toți porii au fost de ajuns să ne intrăm în moodul de vacanță. Nici nu-i greu, într-un oraș efervescent cum e Casablanca, unul binecuvântat cu țărm la Ocean și o plajă kilometrică, care dimineața se umple de alergători de ocazie.

Cursa cu taxiul de 6 persoane din Casablanca, spre celebra Rick’s Cafe din filmul Casablanca e una dintre nebuniile pe care le-am făcut în Maroc. Acolo taxi-urile sunt de două feluri: Petit (mic) și Grand  (mare). În Petit taxi nu au voie decât 4 pasageri (fără șofer), aici fiind incluși și copiii mici. În Grand taxi însă, intră 7 persoane, asta deși mașinile folosite nu sunt cu mult mai mari iar înghesuiala e una de pomină (3 persoane stau în față – cu tot cu șofer și 4 în spate). Era prima dată când auzeam de Grand taxi așa că până la destinație am tot întrebat dacă este legal.

Moscheea Hassan II din Casablanca e cea mai mare din Maroc iar minaretul (turnul moscheii) e cel mai înalt din lume, însă nu doar asta o face impresionantă. Jumătate din moschee e construită pe pământ, cealaltă jumătate deasupra oceanului iar la construcție s-au folosit doar materiale din Maroc. Mi-aș fi dorit să fi stat mai mult de 2 ore acolo, cât a durat vizita: să lenevesc ca o pisică la soare, să mă joc cu pisicile care se plimbă nestingherite printre coloanele de marmură, să respir oceanul, să ascult chemarea la rugăciune care de fiecare dată îmi dă fiori.

Piața Djemaa el Fna după lăsarea întunericului e unul dinte cele mai grozave spectacole care mi-au fost dat să le văd și să le trăiesc. Dacă în timpul zilei pe acolo se învârt doar vânzători ambulanți de tot felul de nimicuri, imediat ce se lasă seara, încep pregătirile la cele peste 100 de tarabe cu mâncare, să se ridice deasupra pieței fum ademenitor de carne și legume fripte, să se bată în tobe, să se cânte și să se danseze. E un du-te-vino continuu, se aplaudă, se mănâncă cu poftă, se râde, se trăiește intens în Marrakech.

Nopțile petrecute pe teresa riadului liniștit din Marrakech, în vreme ce în depărtare se aude zumzetul din piața Djemma el Fna au fost pur și simplu magice! Cele mai multe hoteluri tradiționale (riaduri) din Marrakech au terase amenajate pe acoperiș unde poți să bei un ceai sau să lenevești toată ziua la soare (sau noaptea!) pe un șezlong. E unul dintre răsfățurile pe care riadul îl oferă turiștilor.

Fez văzut de sus e un spectacol. Cea mai mare medina (orașul vechi) din lume e în Fez iar amalgamul de străduțe atât de înguste încât atunci când trece un măgar însăcsănat trecătorii trebuie să se oprească, casele vechi de sute ani, cea mai veche universitate din lume și sutele de ateliere meșteșugărești care păstrează tradițiile marocane au făcut ca Fes el Bali – partea asta veche a orașului să fie protejată de UNESCO.

Primul fruct de cactus mâncat în Maroc a fost în piața locală din Meknes, într-o după-amiază călduroasă de octombrie. Fructele de cactus zemoase, nu foarte dulci și nici prea aromate sunt peste tot în Maroc, prețul pentru o bucată e în jur de 1 leu ia vânzătorul ți-l dă gata de mâncat, după ce îl curăță în doi timpi și trei mișcări, printr-o tehnică ingenioasă și spectaculoasă.

Prima sesiune de negocieri dure într-un souk marocan s-a încheiat cu o rochie cumpărată cu 8 euro, redusă de la 80, cât ceruse inițial vânzătorul. În magazinele și piețele din Maroc, aproape totul se negociază, dacă ți se pare că prețul cerut e prea mare. Și de regulă e umflat binișor de câteva ori, mai ales că nicăieri nu sunt etichete cu prețuri (doar în supermarketuri, unde nu-i rost de tocmeală, firește): orice preț e comunicat prin viu grai și tot așa decurge și negocierea. Întotdeauna cu zâmbetul pe buze, cu glume, cu tertipuri, cu portofelul deschis pe care să-l arăți ca dovadă că ăia sunt ultimii tăi bani și că nu ai de unde să scoți mai mulți dar tu chiar îți dorești lucrul acela. Și funcționează, „Mersi, monsier! Au revoir, monsieur”.

Primul tajine marocan nu se uită niciodată. Curiozitatea cu care ridici, încet capacul cu gât lung, aburii aromați care dau năvală spre nasul tău de european pofticios și descoperirea minunii mă fac și acum să oftez după mâncarea asta marocană pe care o găsești peste tot. Dacă ai ocazia să mergi la un cooking class în casa unor localnici (în Fez și Marrakech) vei învăța pașii esențiali și condimentele pe care să le folosești ca să faci și tu asemenea bunătăți acasă.

Curmalele mâncate în Palmeraie – o oază cu palmieri dintr-un sat pierdut undeva pe harta marocană sunt cea mai dulce amintire din Maroc.

Rezervă un circuit de o săptămână în Maroc, prin Lidl Tour – hoteluri de 4****, demipensiune, transport cu avionul – începând cu 799 de euro

TravelGirls te învață

 • Hotelurile tradiționale din Maroc se numes kasbah și sunt un fel de palate din chirpici cu interioare decorate exact așa cum îți imaginezi că arată o casă orientală. Să stai într-un asemenea hotel (cele mai multe sunt de 4 și 5 stele – dar atenție, stelele marocane nu corespund celor din România) e o experiență de neratat.
 • Într-una din seri, mergi să bei un ceai marocan de mentă într-o bodegă locală. În multe dintre ele am văzut la mese doar bărbați așa că evitați să intrați dacă sunteți mai multe femei în grup. Mergeți mai departe, sigur găsiți un loc unde se obișnuiește să fie și femei printre clienți. Noi am găsit un astfel de loc în Fez, unde am fost două seri la rând pentru ceaiul aromat și atmosfera locală.
 • Când negociezi în souks sau la magazine, nu întinde coarda! Dacă vezi că vânzătorul dă semne de iritare, oprește-te din negociat și cumpără sau pleacă din magazin, nu vrei să ai de-a face cu un comerciant nervos! În plus, nu lua negocierea ca pe un joc și nu începe să negociezi dacă nu îți dorești să cumperi acel lucru.
 • În Marrakech fă-ți timp (2-3 ore) și pentru o vizită la Jardin Majorelle – celebra grădină și casă unde a locuit Yves Saint Laurent.
 • Marocul este renumit pentru uleiul de argan și dacă mergi acolo sigur vei dori să te întorci cu câteva sticluțe cu prețiosul ulei. Ai grijă însă că în multe locuri îți sunt vândute fake-uri la suprapreț. Cel mai sigur este să cumperi uleiul de argan dintr-un supermarket, unde îl vei găsi la prețuri atât de mici încât te întrebi de ce se lasă păcăliți turiștii atât de tare. Ca să-ți faci o idee, o sticluță de 50 de ml de ulei de argan bio, cu certificat de producător costă între 3 și 5 euro (îți dai seama că este autentic după mirosul specific), față de câteva zeci de euro în souks sau în așa-zisele cooperative de stat controlate de Rege.

De ce să mergi în Maroc într-un grup organizat

E ușor să-ți pierzi capul în Maroc dar mai ales să te pierzi prin medinele din Fez sau Maroc. În felul ăsta devii țintă aproape sigură pentru băieții deștepți care vânează turiști dezorientați pe care se oferă să-i ghideze și pe care să-i lase cu mulți bani în minus în portofel. Nu sunt legende urbane, se întâmplă adesea ca pe străduțele înguste și întortocheate din orașele vechi marocane turiștii care merg singuri – unul, doi – să fie jefuiți. Dacă faci parte dintr-un grup, ești în siguranță, trebuie doar să fiți cu ochii unul după altul, e ușor să te pierzi în labirintul de străduțe.

Ca să reușești să vezi măcar o felie din tortul imens care se numește Maroc trebuie să bați țara în lung și-n lat. Nu știu cât de bine stau ei la capitolul transport în comun, însă oricât aș încerca nu reușesc să mă imaginez mergând în doi cu un autobuz local din Marrakech în Fez. Plus că sunt locuri turistice unde nu poți ajunge decât dacă ai mașina ta. Sau un autocar, cu șofer marocan care cunoaște drumurile, limba, locurile.

Rezervă un circuit de o săptămână în Maroc, prin Lidl Tour – hoteluri de 4****, demipensiune, transport cu avionul – începând cu 799 de euro

Pachetul poate fi rezervat prin Lidl Tour și include:

 •  Transport cu avionul pe ruta București – Málaga – București
 • 1 bagaj de cală de 20 kg/ persoană și 1 bagaj de mână de 7 kg/ persoană
 • Taxe de aeroport
 • Transport cu autocar modern pe tot parcursul circuitului
 • Bilet feribot Spania – Maroc – Spania
 •  Cazare 7 nopţi în cameră dublă, în hoteluri de 4 stele
 • Demipensiune
 • Asistenţă turistică în limba română

***

Pentru mine Marocul a fost o gură zdravănă de cultură arabă, care mi-a întrecut orice așteptare și pentru care m-aș urca mâine din nou în avion ca să repet experiența.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole

 

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.