Colindăm România

La Mulți Ani, România!” e urarea de pe buzele tuturor azi și e bine că se întâmplă asta. Dacă-mi amintesc bine, cu ceva ani în urmă, pe 1 Decembrie pe la televiziuni și radiouri se perindau „specialiști” în toate cele care se lamentau că nu știm să ne apreciem țara, că România e frumoasă, păcat că e locuită și alte clișee ieftine.

Anul ăsta, fără să ne vorbim, parcă ne-am unit cu toți forțele și am vorbit despre România mai mult, mai bine, mai frumos. Jurnaliști români, jurnaliști străini, bloggeri, turiști români sau străini și chiar prinți de pe alte meleaguri, am spus cu toții în stânga și-n dreapta că România e mai mult decât o țară din Est, fostă comunistă. Și știți ce, cred că ecourile nu au întârziat să apară.

România prin ochii unei TravelGirl

Și noi, cele mai plimbărețe fete din România am bătut țara în lung și-n lat anul ăsta. De pe litoralul românesc până la Băile Felix, am descoperit locuri minunate, cum e Canionul de Sare de la Meledic/Lopătari sau unul dintre cele mai frumoase sate din țară – n-o spunem noi ci Asociația Cele mai frumoase sate din România, am Descoperit Delta Dunăriipe îndelete și am mers pe cărări de munte mai mult sau mai puțin umblate.

Ne-am dat seama încă o dată, dacă mai era nevoie, că city-break nu înseamnă doar Praga, Budapesta sau Lisabona ci și Sibiu, Cluj Napoca sau Iași. Și Marea Neagră „de la noi” e sărată – că doar nu degeaba vara e plin ochi. Ba chiar că în munții noștri ai putea foarte bine să mergi an de an, o viață-ntreagă și tot nu te-ai plictisi pentru că dacă ai mai văzut locurile alea, poți face alte nebunii: rafting sau să te dai cu parapanta.

Dar ce e cel mai important e că și anul ăsta am plecat în Turul României – a 4-a oară, de data asta fără rucsac în spate ci cu mașina. Dacia România a fost cu noi prin locuri puțin umblate iar în ziua când a împlinit 45 de ani de la prima mașină care a ieșit pe poarta fabricii de la Mioveni, am dus-o acolo unde-i șade cel bine – pe cea mai înaltă șosea din România: Transalpina.

Brasov Romania

Cum se vede România la ei

Ce e și mai tare e că nu doar noi, TravelGirls, am colindat România și am scris despre asta. Sunt multe proiecte frumoase care ne-au atras atenția și s-au scris multe articole „de bine” despre turismul și oamenii din țărișoara asta.

 • În ianuarie 2013, o mână de bloggeri pleca cu arme și bagaje la Păltiniș, să învețe să schieze. Și-au învățat și așa am aflat și noi că un city break la Sibiu poate fi combinat foarte bine cu o porție zdravănă de schi, mai ales dacă ești începător. Mai multe povești din Tabăra de Schi de la Păltiniș, pe scurt #schiem, găsiți la Elena sau la Manafu.
 • Prin Transilvania e așa cum îi spune numele – despre oameni, locuri și legende. E un proiect tânăr – nu are încă un an – dar a fost deja premiat, dovadă a faptului că merită să fiți cu ochii pe ei pentru că se țes povești și fotografii frumoase. Povestea noastră preferată e a Tulnicăresei Paraschiva.
 • Timișoara Brands Tour – sau un proiect frumos despre cum un brand poate fi imaginea unui oraș. Haideți să facem un exercițiu de imaginație: care e primul brand care vă vine în minte când vă gândiți la Timișoara? Da, aveți dreptate dar e prea dimineață pentru asta. 🙂 Mai multe povești din fața și din spatele cortinei Timișoara Brands Tour găsiți la Nebuloasa – capul răutăților acestui proiect.
 • #Romaniamagica e o altă idee minunată, care se consumă exclusiv pe Instagram, unde s-au strâns deja peste 4000 de poze cu eticheta #romaniamagica și mai mult de 1000 de fani ai proiectului, de pe 15 martie 2013 când a luat naștere România Magică. La cât mai multe poze magice din călătoriile în România!
 • Iubesc România e cea mai recentă declarație de dragoste pentru țară, o continuare a mai cunoscutului proiect Redescoperă România. Scopul road trip-ului a fost să deseneze o inimă maaaare pe harta României și au cam reușit. Din nou, cine putea să susțină o idee așa de frumoasă dacă nu Dacia România?
 • Rowmania – proiectul lui Ivan Patzaichin – nu a  fost lansat în 2013 dar anul ăsta s-a vorbit mai mult despre el. Rowmania e, de fapt, o mișcare de descoperire și promovare a traseelor pe apele din România. Trasee care să fie făcute ca pe vremuri, cu bărci cu vâsle, nu cu tot soiul de bărci cu motor. Rowmania încurajează turismul ecologic și e unul dintre foarte puținele proiecte care au trecut de la vorbe la fapte. Ne place Festivalului Rowmania – Festivalul Internaţional al bărcilor cu vâsle pentru că a făcut din Tulcea un oraș care merită să fie mai mult decât tranzit spre Delta Dunării.
 • Vă mai amintiți de campania genială a jurnaliștilor de la Adevărul – Why don’t You Come Over? Replica jurnaliștilor la mizeriile scrise de cotidianul britanic The Guardian a avut mare succes, având mii de preluări pe toate rețelele sociale.
 • Ciocolata ROM Autentic ne-a obișnuit în ultimul timp cu campanii inteligente iar Bucharest not Budapest de astă vară e una dintre ele. Iar azi, de 1 Decembrie, recreează virtual Marea Unire Digitală între România și Republica Moldova.
 • ANTREC – adică Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural încurajează de ani buni vacanțele la țară și au și un program în sensul ăsta. De curând au mai venit cu o idee frumoasă, Tradițiile Crăciunului – adică vacanțe minunate, la țară, în pensiuni din sate unde tradițiile se păstrează încă și, cel mai important poate, la prețuri accesibile.
 • Călare în Carpați sau unde se poate face turism ecvestru în România – un proiect care nouă ne place mult și sigur o să fie și pe placul vostru dacă vă plac căluții. Noi am călărit în Parcul Național Munții Măcinului și cred că la vară ne întoarcem acolo, pentru o tură mai lungă, prin pădure.
 • Blogosfera de travel a ales azi tot România și fiecare blogger povestește cum și când a ajuns să iubească și mai mult țara, după ce s-a plimbat în lumea largă. Nouă ne-a plăcut declarația de dragoste și de dor a Ioanei Budeanu dar la sfârșitul articolului ei găsești link-urile către tot ce s-a scris azi pe tema asta.

În iarna asta #ColindamRomania

Suntem sigure că vor fi din ce în ce mai multe campanii de promovare a locurilor mai puțin cunoscute din România și că, încet-încet, or să vină și mai mulți turiști străini în țara noastră. Până atunci însă, noi pornim să #ColindamRomania – o campanie by TravelGirls.ro. De azi până hăăăt, în 2014 – pe la jumătatea lui ianuarie – pe TravelGirls.ro o să scriem mai mult despre România, despre cele mai frumoase sate, despre city-break-uri autohtone, despre munți, despre vinurile românești, despre mâncăruri delicioase care ne amintesc de copilărie și despre ce locuri minunate am mai văzut anul ăsta.

Colindam Romania by TravelGirls (1)

O să începem colinda la Sibiu, la Târgul de Crăciun. Între 13 și 15 decembrie mergem acolo (mulțumim Continental Hotels), să redevenim copii pentru că, vorba cântecului, chiar e cea mai frumoasă perioadă din an. Și, dacă avem noroc de zăpadă, mergem și la Păltiniș, să punem schiurile în picioare.

După ce ne întoarcem acasă, împodobim bradul și mâncăm sarmale și cârnați cu ai noștri, o luăm din loc iar în ianuarie, spre locații inedite din România (dacă aveți sugestii pentru noi, le primim cu drag).

CONCURS

Și pentru că vrem să colindăm toată România, avem nevoie de ajutorul nostru. Trimiteți pe loredana@travelgirls.ro sau narcisa@travelgirls.ro 1-5 fotografii din cea mai frumoasă vacanță pe care ați avut-o în țară și spuneți-ne de ce credeți că locul acela e atât de special. Sau puneți pe Instagram, cu hashtag-ul #ColindamRomania. Termenul limită e 31 decembrie 2013. Noi o să adunăm toate fotografiile într-o galerie pe blog și pe 1 ianuarie 2014 zicem „start vot”. La sfârșitul campaniei o să premiem cele mai votate fotografii. Premiu: un zbor cu parapanta în tandem de la Paramania.

Și încă ceva: iarna asta folosește hashtagul #ColindamRomania pe Facebook, Twitter sau Instagram de fiecare dată când simți că România e, probabil, cea mai frumoasă țară din lume.

Citește Toate poveștile noastre din România

Anul ăsta, de Sărbători, haideți să #ColindamRomania împreună!

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.