Ce faci în vacanța mare? O călătorie în Europa

Unde ai pleca în vacanță dacă altcineva ți-ar plăti transportul? DiscoverEU - probabil cel mai cool program pentru tinerii din Europa

Să-ți iei gașca de prieteni, să îndeși câteva lucruri de strictă necesitate, câteva haine și o mulțime de visuri și să pleci hai-hui prin Europa e idealul de vacanță al multor tineri și laitmotivul din majoritatea filmelor cu și despre adolescenți. Le-am văzut și eu pe vremuri, m-au inspirat și m-au făcut să-mi doresc ca, la un momentat dat, să călătoresc și eu așa cum vreau, fără ca altcineva să îmi facă programul; să trec dincolo de masca turismului organizat, să îmi fac prieteni printre localnicii pe care îi cunosc în călătoriile mele, să stau în casa și la masa oamenilor pe care îi întâlnesc în vacanță, să experimentez mai mult decât o vizită la un muzeu (sau mai multe).

„Când ești tânăr ai lumea la picioarele tale” auzeam adesea când avem și eu (aproape) 18 ani – poate că e un clișeu dar adevărul e că atunci când ai 18 ani, mai ai puțin și termini liceul, poate te pregătești să pleci la studii într-un oraș mai mare sau într-o altă țară ai în față niște ani în care experimentarea e cuvântul cheie.
Să-ți depășeti frici. Să gestionezi emoții. Să rezolvi situații neprevăzute fără (prea mult) ajutor. Să înveți să ceri ajutor (la nevoie) unor necunoscuți. Să iei rapid decizii. E mai ușor să treci prin toate stările și momentele astea când nu ai presiunea timpului sau a unui moment. De exemplu, când ești în vacanță și totul e o joacă.

Pe lista de dorințe a tinerilor americani se regăsește adesea „o călătorie în Europa”. Pentru ei, toate țările de pe continentul nostru, fiecare cu tradițiile, cultura, oamenii și obiectivele ei turistice formează un tot, o destinație la care visează de când pășesc în adolescență și pentru care mulți își iau așa-numitul Gap Year – 12 luni în care călătoresc, experimentează, vizitează și se întorc acasă cu o fundație mai solidă, gata să treacă la următoarea etapă. Câți dintre noi nu am visat oare la așa ceva?

Sursa foto: Facebook @EuropeanYouthEU

***

Cu primii bani pe care i-am câștigat am plecat cu prietenii într-o vacanță și acesta a fost începutul unei mari iubiri – călătoriile. În anii care au urmat am trecut de la bagajul-troller la un rucsac de 30 de litri în care aveam tot ce îmi trebuie pentru o vacanță de 7-8 zile în câteva o țară din Europa, iar bugetul mediu pentru fiecare călătorie (pe lângă biletul de avion) era de doar 300 de euro.

Acasă mă aștepta întotdeauna un pat curat și confortabil și liniște dar nu voi uita niciodată prima noapte la un hostel – se întâmpla în Milano, într-un dormitor cu vreo 20 de paturi care nu arătau grozav (a doua zi ne-am mutat la un hotel); o noapte într-o vilă a unei găști de studenți francezi, pe care îi găsisem pe Couchsurfing.org – am dormit pe o saltea, pe jos, într-o cameră mică-mică, ce părea a fi debara dar nici gazdele care ne-au primit cu brațele deschise de parcă ne știau de o vecie, care ne-au lăsat cheile caselor lor și care au avut încredere în noi – „pentru că eram călători”, îmi amintesc că ne-au spus.

Când pleci pentru prima dată într-o călătorie fără ai tăi, de unul singur (sau cu prieteni de vârsta ta), simți că îți cresc aripi. Pe de o parte, e grozav că ai tăi au avut încredere și te-au încurajat (poate) să ai parte de o asemenea experiență; pe de altă parte gândul că urmează să ajungi în atâtea locuri noi, să cunoști atâția oameni, să treci peste bariere de limbă și poate să faci față unor situații neprevăzute poate fi copleșitor. Dar odată plecat cu rucsacul în spate totul se schimbă și după o simplă vacanță vei fi mai încrezător, mai liber, mai sigur pe tine!

TravelGirls te învață ce să faci dacă pleci pentru prima dată în vacanță în Europa

=> Stabilește-ți un traseu și încearcă să te ții de el; nu uita însă ca pe lângă asta să ai câțiva Ași în mânecă pe care să îi scoți la nevoie (modalități de transport alternative în cazul în care poate că pierzi trenul/autobuzul sau e o zi cu grevă/)

=> Printează orarele mijloacelor de transport pe care vrei să le folosești, mai ales dacă vrei să ajungi și în localități mai mici, unde autobuzul local nu trece decât o singură dată pe zi sau în anumite zile pe săptămână

=> Informează-te din timp cam cât costă biletele la obiectivele turistice unde vrei să ajungi și notează programul de vizitare (unele sunt inchise lunea, de exemplu), ca să îți poți face un buget estimativ de vacanță;

=> Ia cu tine carnetul de elev/student pentru că tinerii sub 26 de ani au reduceri mari sau chiar gratuitate la o mulțime de obiective turistice din Europa;

=> alege pentru început una sau mai multe capitale europene – de exemplu, Budapesta, Bratislava și Viena e un trio foarte bun. Au infrastructura turistică foarte bine pusă la punct (multe hoteluri, restaurante, cafenele, muzee), localnicii sunt obișnuiți cu turiștii, transportul este excelent și vei găsi și o mulțime de locuri și activități special gândite pentru tinerii călători. În plus, se ajunge foarte repede din România.

=> o mulțime de resurse foarte utile înainte de a călători în Europa găsești pe Portalul european pentru tineret.

=> Nu-ți face griji dacă n-ai bani de bilet! Comisia Europeană îți plătește transportul (biletele de tren în valoare de 255 de euro), tu trebuie doar să te ocupi de restul!

DiscoverEU – sau cum să vezi Europa vara asta, cu prietenii – transportul e GRATIS

Dacă ai 18 ani împliniți până pe 1 iulie 2018 și vrei să mergi într-o vacanță în Europa oricând în perioada 9 iulie – 30 septembrie 2018, atunci avem o veste excelentă pentru tine: Comisia Europeană îți dă bani pentru biletele de tren, tu trebuie doar să te ocupi de itinerariul de vacanță.
Pe scurt, poți să pleci singur sau cu încă 4 prieteni (trebuie să fiți o gașcă de cel mult 5 tineri); stabiliți un traseu – care să fie într-o țară din Europa (și maximum 4) și cât de lungă vreți să fie vacanța voastră (între 1 și 30 de zile). Nu e nevoie să vă cumpărați voi biletele de tren/autobuz/feribot- se ocupa Comisia Europeană de asta, după ce veți fi aleși printre Ambasadorii DiscoverEU din întreaga Europă.
=> Citește regulamentul complet al programului DiscoverEU aici.

=> Intră pe grupul de Facebook creat pentru acest program și cunoaște-i pe tinerii din Europa care vor să participe, pune întrebări dacă ai nelămuriri.

Important: Fă cât mai multe fotografii interesante în această călătorie și încearcă să surprinzi momente inedite pentru că va fi și un concurs cu premii pentru Ambasadorii DiscoverEU. Ca să nu mai vorbim că toți tinerii călători vor fi încurajați să posteze fotografii și impresii din vacanță pe Facebook, Instagram sau Twitter.
Ne poți da și nouă de veste după ce te întorci din aventură și promitem să îți publicăm povestea.

Foarte important: Ultima zi pentru a completa formularul de înscriere este 26 iunie iar între 29 iunie și 6 iulie afli dacă îți faci bagajele pentru cea mai tare vacanță de până acum!

ÎNSCRIE-TE AICI

Mai multe detalii găsiți și în articolul nostru DiscoverEU: Comisia Europeană oferă permise gratuite de călătorie tinerilor din România

***

Acest articol face parte din campania de promovare a programului DiscoverEU desfășurată în luna iunie 2018 pe www.travelgirls.ro, în colaborare cu Comisia Europeană

Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

4 COMENTARII

  1. Ah, din pacate pentru reduceri/gratuitate sunt eligibili doar cei care au 18 ani (deci nu peste 18, nu 19 sau 20, doar 18). Ce pacat, intelesesem initial ca sunt norocosi toti cei intre 18-26 :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.