Ce câștigăm din călătorii

În copilărie, până pe la 18 ani, mergeam în toate excursiile și taberele școlare posibile dar mă interesa prea puțin destinația. Pentru mine era important că plecam la drum cu prieteni, colegi și aveam un program diferit față de cel acasă, cântam în autocar ori tren, vizitam obiective turistice despre care nu-mi amintesc mai nimic, mâncam împreună, seara făceam focuri mari de tabără la care ne hăhăiam până târziu, dormeam în dormitoare mari cu multe paturi de o persoană. Pe scurt, călătoriile însemnau pentru mine, pe vremea aceea, timp petrecut cu prieteni vechi și noi, într-un context diferit față de cel obișnuit iar asta îmi plăcea la nebunie pentru că mă întorceam acasă cu amintiri despre noi împreună în tot felul de situații noi. După 18 ani, am fost în două excursii cu autocarul, în Grecia și Turcia, primele pe cont propriu. Deși am urât drumul lung și inconfortabil, am descoperit că-mi place să descopăr locuri noi de capul meu, să mănânc mâncăruri pe care nu le-am încercat niciodată, să intru în vorbă cu localnici, să merg cu transportul public în cartiere și piețe neturistice, au început să mă intereseze destinația și povestea ei. Începusem să mă întorc acasă după aceste călătorii cu informații noi, cu gusturi și mirosuri nemaiîntâlnite, cu priveliști bine întipărite în minte și cu poftă de mai mult.

Citește și: Vacanțe prin agenție vs. vacanțe pe cont propriu

Mai târziu, când au apărut cursele low-cost spre marile orașe din Europa, le-am luat la rând fără să clipesc. Nu conta vremea, nu conta perioada, nu conta cazarea, aveam o sete nebună să văd cât mai mult, probabil în mare parte alimentată de strategia de marketing a companiilor aeriene și de trend-ul vremurilor care inspira o „obligație” de a bifa cât mai multe destinații. Din aceste călătorii de tip „maraton”, mă întorceam cu atât de multe informații și kilometri încât oboseala le estompa farmecul. Din fericire nu am trecut prin experiențele astea chiar ca gâsca prin apă, ceva-ceva tot am învățat, atât despre locurile prin care am trecut, despre oamenii pe care i-am cunoscut, despre cei cu care am călătorit, dar, cel mai important, am învățat multe despre mine.

În timp, mi-am selectat mai bine destinațiile pe care chiar vreau să le văd, oamenii cu care vreau să interacționez și motivele pentru care vreau să plec de acasă. A devenit mai important pentru mine să nu mă mai întorc obosită dintr-o călătorie, să nu mai plec de acasă în fiecare weekend doar ca să evadez din București ci pentru că chiar vreau să ajung undeva. Acum, la 30 de ani, vreau să plec la drum din motive care pentru mine au mai mult sens: să cunosc, să înțeleg, să mă odihnesc și să mă bucur de ce avem. Plec mai des fără planuri bine stabilite, petrec mai mult timp în natură și mai puțin în marile orașe, fac mai puțini kilometri dar caut să îi înțeleg mai bine și pun mai multe întrebări, așa cum făceam în copilărie. De ce cresc plantele astea și nu altele în zona asta? De ce bate vântul așa puternic pe insula asta? De ce plouă șase luni pe an în partea asta a continentului? De ce nu există lapte în țara asta? De unde se trage obiceiul ăsta? Are oare vreo explicație practică? Cum se făcea pâinea pe vremuri, înainte să o cumpărăm feliată și înfoliată? De ce avem biserici fortificate? Cine mai face vechile meserii în zona asta? De ce e atât de important acest monument UNESCO? Cum a fost construit Trasfăgărășanul și de ce? La ce sunt bune lacurile de acumulare cu care ne pozăm în roadtrip-uri? De ce sunt cetățile dacice așezate acolo unde sunt?

Citește și: 100 de lucruri pe care le-am învățat din călătorii

Curiozitatea este, cred eu, vitală pentru sănătatea noastră mentală și dă sens unei călătorii. Știu eu pe cineva care e de părere că nu avem nevoie să mergem într-o destinație ca să găsim răspunsurile la aceste întrebări, e deajuns o căutare pe Google. Poate că așa o fi, dar continui să cred că geografia se învața cel mai bine pe teren, istoria se învață cel mai bine la maturitate citind dar și vorbind cu oamenii, limbile străine se învață cel mai bine vorbindu-le cu nativi și lista poate continua.

Citește și: Greșeli pe care le-am făcut în călătorii

În plus, călătoriile îți hrănesc și nevoia de explorare, nevoia de relaxare, de schimbare de peisaj, de conectare cu cei cu care pleci la drum, de momente spontane petrecute împreună. Am mai scris despre asta aici: De ce călătorim.

Mi se pare extrem de important să îți înțelegi originile și să le accepți așa cum sunt, să fii curios și să pui întrebări, să cauți răspunsuri dincolo de un episod „How it’s made”. Mi se pare extrem de important să ne cunoaștem țara, valorile și cultura înainte să o criticăm sau să o slăvim, să ne educăm copiii cu rost, nu să îi transformăm în roboți care pot recita orice li se servește. M-am bucurat să aflu că Bancpost a luat taurul de coarne și a colindat câteva școli bucureștene. În cadrul campaniei „Țara ta, tradiția ta„, 4 mii de copii au aflat despre patrimoniul nostru cultural.

„Mie îmi place România!”, a spus unul dintre elevi chiar la începutul prezentării și, după ce au absorbit ca un burete informațiile prezentate, unii au dat verdictul: vor să meargă în vacanță în Maramureș! Nu pentru plăcintele sau gogoșile delicioase de acolo, ci pentru bisericile din lemn și pentru că acolo cred ei că tradițiile se păstrează încă foarte bine. Despre tradiții și despre câteva meșteșuguri tradiționale (fierărit, olărit) și o tehnică-joc pentru vârsta lor (linogravură) au aflat timp de o oră-două cât i-au privit pe meșterii veniți special pentru ei și, mai ales, cât s-au jucat cu lutul – roata olarului se pare că a fost preferata lor. De ce? – i-am întrebat! Pentru că și-au creat propriul suvenir de călătorie virtuală prin România, pe care așteaptă să o descopere în vacanțele viitoare.

Bancpost a lansat o provocare pe Facebook: cum îți propui să transmiți mai departe copilului tău moștenirea noastră culturală (obiceiuri, meșteșuguri, monumente naturale şi obiective culturale care ţin de construcţie şi arta) si a oferit cadou o excursie în nordul Moldovei.
Timp de trei zile, împreună cu familia, câștigătorul se varelaxa și bucura de un itinerariu care urmărește cele mai frumoase obiective culturale ale Bucovinei. Peisajele unice, tradițiile și meșteșugurile străvechi specifice zonei vor completa experiența și o vor transformă într-una de neuitat.

Câștigătorul concursului este Felicia Birziloiu si va pleca împreună cu familia într-un sejur de patru zile in Bucovina, acolo urmând să facă și excursii la mănăstirile din Moldova (incluse în patrimoniul UNESCO). 

Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.