Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate

Recunosc, sunt o utilizatoare înrăită a smart phone-ului care îmi este atât birou, partener de drum, loc de relaxare, cameră foto și agendă. Dacă nu aș fi avut mereu un telefon inteligent la îndemână, TravelGirls.ro nu ar fi fost ceea ce este astăzi, dar și mai important, dacă nu aș fi avut mereu un telefon inteligent la îndemână, călătoriile mele în străinătate ar fi fost presărate cu mai multe griji. Ah, de câte ori nu ne-am fi pierdut pe străduțe întortocheate din Europa ori prin sate din Asia, de câte ori nu am fi ratat ieșiri de pe autostradă, de câte ori nu am fi rămas fără cazare în toiul serii dacă nu am fi avut la îndemână telefonul cu acces la Internet.

Îmi amintesc mereu cu zâmbetul pe buze de anii de studenție când am făcut prima dată o călătorie ca în filme, cu autostopul prin Provence. Aventura per total a fost fabuloasă, cu multe locuri faine văzute și întâmplări interesante, iar autostopul prin sătucele cu lavandă a fost o experiență ce ne-a scos în cale localnici tare simpatici. Cu excepția unuia – un francez tânăr cu o mașină neagră tunată care a preferat să nu scoată mai multe de câteva cuvinte dar a binevoit să ne ducă vreo 100 de kilometri în direcția dorită. Abia după ce am urcat în mașină ne-am dat seama că e cam dubios tipul, ba avea și 2 beri în portieră, una desfăcută din care bea la volan. Noi – două studente cucuiete cu priviri de căprioare în lumina farurilor. Am scos subtil telefonul și am trimis un SMS unei prietene de acasă din România prin care am anunțat unde suntem și am rugat să ne sune peste jumătate de oră. Dacă nu răspundem, să sune la Poliție și să anunțe că suntem în Franța, într-un Golf negru, pe șoseaua dintre satul X și orașul Y. Câte explicații să dai într-un SMS? Oricum și ăla a costat o grămadă de bani iar bugetul nostru era… studențesc.

Șoferul nostru dubios nu ne-a dus chiar la destinație ci s-a hotărât să ne lase pe marginea drumului, fără prea multe explicații, la vreo 15 km înainte de Avignon, orașul în care voiam să ajungem. Cel puțin așa ne arătau indicatoarele pentru că nu am avut curaj să intru pe Internet, să deschid serviciul de date și localizare ca să aflu, în Roaming fiind. Asta ar fi însemnat să cheltui bugetul pentru următorul bilet de avion! Între timp i-am confirmat prietenei de acasă că suntem în siguranță și am găsit o altă mașină spre destinație. Povestea pare scurtă însă numai noi știm câte gânduri negre ne-au trecut prin minte în acele momente. Îmi și imaginam cum călătoria noastră ca în filme în Provence se termină tragic, fără să știe nimeni de noi. Bhrrr!

Provence

Călătorește fără griji cu cartela Vodafone

De când avem acces la roaming în țările din Spațiul Economic European și în peste alte 20 de teritorii din afara acestuia, eu mă simt mult mai în siguranță în călătorii. Chiar și cu o cartelă prepaid. La Vodafone România, începutul de vară aduce cea mai bună combinație de opțiuni pentru serviciul de roaming pe cartelă:

 • extra-opțiunea de 4 Euro, prin care ai un kit de roaming ideal pentru un mini-sejur, cu 1400 MB și 100 minute în roaming în țările SEE. Spațiul Economic European (SEE) include țările din Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein și Norvegia.
 • extra-opțiunea de 15 euro, prin care ai un pachet VIP pentru vacanțe mai lungi de 2-3 săptămâni, cu mii de minute în roaming și mai mult net, valabile în țările SEE și în alte peste 20 de zone din afara SEE. Mai exact, ai incluse: 5000 MB in SEE, 1000 MB in afara SEE, 2000 minute in roaming SEE.

Teritoriile din afara SEE, în care sunt valabile beneficiile ofertei extra-opțiunea de 15 euro sunt: Australia, Canada, China, Elvetia, Georgia, India, Indonesia, Israel, Insula Jersey, Kenya, Kuweit, Macedonia, Monaco, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia, Singapore, SUA, Thailanda, Turcia, Vietnam.

Eu am testat cartelele prepaid locale doar în Thailanda și dacă mă gândesc cât am plătit pe ele, cred că aș fi ieșit mai ieftin cu opțiunea de 15 Euro de la Vodafone. În plus, poți să-ți folosești telefonul tău cu cartela ta de acasă, nu mai trebuie să te chinui cu încă un telefon.

Dacă ți-ai activat una din aceste opțiuni pentru cartelă pentru vacanța ta în străinătate din această vară dar la fața locului te-ai hotărât că vrei să stai mai mult cu ochii în soare și mai puțin cu ochii în ecran, nu înseamnă că ai irosit banii. Poți folosi acasă, în România, beneficiile rămase în opțiune: restul de MB până la 30.000 și să vorbești în țară nelimitat în rețeaua Vodafone.

Țineți  cont de noua ofertă de la Vodafone dacă vă faceți planuri de vacanță în străinătate în această vară, ca să călătoriți fără griji.

Sfaturi utile pentru călătorii fără griji în străinătate

 • Salvează-ți de acasă harta Google Maps offline a zonei în care urmează să călătorești. Vezi cum se face. Te va scuti de multe bătăi de cap la fața locului în cazul în care nu ai semnal.
 • Păstrează în telefon poze ale actelor tale de identitate, îți vor fi foarte utile în cazul în care rămâi fără geantă.
 • Salvează pe hartă locurile importante din traseul tău din vacanță, adică pune o steluță pe Google Maps pentru: adresa cazării, adresele principalelor obiective turistice, adresele aeroporturilor etc.
 • Ia cu tine o carte de vizită de la recepția hotelului și arat-o șoferilor de taxi la nevoie, în cazul în care nu vorbiți aceeași limbă.
 • Folosește telefonul ca să lași review-uri scurte pe moment pentru locurile văzute și testate de tine în vacanță. Ele sunt de mare folos atât pentru administratorii acelor locuri dar și pentru următorii turiști ce le calcă pragul.
 • Bateria externă! Nu o uita acasă și nu o uita descărcată.
 • Folosește un serviciu de stocare online, cum ar fi Dropbox sau Google Drive sau altele pentru a-ți încărca automat pozele făcute în vacanță într-un folder special dedicat și privat. Astfel, în cazul în care rămâi fără telefon, îl pierzi, îți e furat, se strică, rămâi cu pozele făcute în acel folder online.
 • Anunță mereu pe cineva de acasă, din familie ori dintre prieteni unde ești.
 • Fă-ți asigurare de călătorie de fiecare dată când pleci în străinătate, fără excepție.

Citește și:

19 motive să-ți faci asigurare de călătorie

12 sfaturi pe care nu le găsești în ghidurile de călătorie

Trucuri pentru vacanțe fără probleme de sănătate

Cum să călătoreşti mai mult şi mai ieftin

Bon Voyage!

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.