Bucurestiul nostru drag sau cum vara, orasul are Farmec

Sfatul nostru cel mai de preț este să nu plecați într-un city break în Europa vara, în lunile iulie-august: prețurile la cazare sunt mai mari, se formează cozi interminabile la obiectivele turistice, străzile din centrele orașelor gem de oameni, la prânz și la cină aproape că nu găsești un loc unde să te așezi să mănânci, e cald (foarte cald!) și am putea continua lista. Nu-mi amintesc să fi planificat vreun weekend într-un oraș din Europa în plină vară, de regulă sfârșiturile de săptămână estivale ne prind pe munte sau pe vreo plajă sălbatică aproape de casă.

Dar fix pe 1 august, într-o dimineață somnoroasă de luni, am văzut o schimbare. Nu în vreo capitală europeană la mii de kilometri depărtare ci în Bucureștiul nostru drag: metroul era pe jumătate gol, la semafor bătea vântul, mașini am numărat pe degete în buricul târgului – la Piața Victoriei; orașul părea semi-abandonat, de parcă toți locuitorii plecaseră în vacanță, ca la semnalul competițiilor de atletism. Mi-a plăcut look-ul acesta al Bucureștiului – cu străzi goale, fără aglomerație, cu oameni ici-colo. Semăna cu alte orașe pe care le-am văzut, în extra-sezon, tot dimineața devreme pentru că acela e cel mai bun moment al zilei să începi explorarea într-un city break.

Începe-ți city break-ul dimineața vreme: vei lua adevăratul puls al orașului, când localnicii pleacă la serviciu ori la școală.

Ziua bună se cunoaște de dimineață nu e doar un clișeu – nu ies niciodată din casă/camera de hotel fără să mănânc micul dejun și fără să-mi beau cafeaua sau ceaiul negru cu lapte. În același timp jonglez cu pregătirea genții pe care o iau cu mine în oraș și cu ritualul de curățare a feței și machiaj basic – cât să dau bine-n poze.

Singurul produs de care nu mă dezic niciodată e crema de față cu protecție solară iar vara o iau cu mine în geantă ca să o aplic de câte ori e nevoie.

Bagaj de TravelGirl

Chiar dacă în oraș e la îndemână să cumperi tot ce ai nevoie, noi ne asigurăm de fiecare dată că avem în geantă tot ce ne trebuie:

 • gel și șervețele antibacteriene – nu întotdeauna am la îndemână apă și săpun ca să mă spăl pe mâini;
 • o cremă de mâini – există vreo femeie care să nu aibă așa ceva în geantă?
 • plasturi – după ore întregi de bătut orașul în lung și-n lat poate să mai apară și o bătătură;
 • o sticlă mică de apă – atâta vreme cât suntem hidratate cum trebuie, nu ne doare capul și nici nu simțim oboseala;
 • crema cu SPF – la prânz ar trebui să ne retragem pentru odihnă, dar cine are timp de așa ceva când orașul are atât de multe de oferit? iar arsurile solare pot să apară chiar dacă nu suntem la mare sau pe munte;
 • șervețele demachiante – praful de pe străzi combinat cu transpirația cu make-up-ul nu dau o senzație prea plăcută așa că undeva pe la mijlocul zilei mă opresc undeva (de regulă într-un parc) să îmi curăț tenul;
 • deodorant antiperspirant – unul cât mai mic, varianta travel size;
 • telefonul și bateria externă – rareori mai folosesc DLSR-ul în city break-uri așa că telefonul e cea mai bună cameră foto iar cu bateria externă mă asigur că nu rămân în pană;
 • kindle-ul – nu plec nicăieri fără el, pauzele pentru odhinit picioarele sunt perfecte ca să lecturez;
 • ochelarii de soare;

bucuresti travelgirlsro - farmec (17)

City break în București

Farmec ne-a provocat să luăm la pas Bucureștiul și să îl redescoperim prin ochi de turist așa că ne-am înarmat cu multă răbdare, am făcut o listă cu locurile pe care vrem să le vedem, cu restaurante unde să mâncăm, cu locații pentru pauza de dulce, cu parcuri în care să citim o carte dar și locuri în care să facem puțină mișcare. A ieșit o listă cu 10 dintre cele mai cele locuri din București și un traseu pe care vi-l recomandăm când vi se face poftă de un city break dar nu vreți să vă urcați în avion și să plecați prea departe.

 1. Biserica anglicană – Strada Alexandru D. Xenopol

Nici măcar nu știam că avem așa ceva în București așa că m-am bucurat să aflu de ea, cu atât mai mult cu cât e fix în centru, lângă unul dintre parcurile mele preferate, Grădina Icoanei. Am găsit o bisericuță de vreo 3-4 ori mai mică decât îmi imaginasem că o să fie, fără ca dimensiunile să îi știrbească din frumusețe. Nu era deschisă, așa că nu știu cum e în interior, dar m-am bucurat de o binemeritată pauză pentru că am ajuns acolo la orele amiezii, când soarele bătea foarte tare.

2. Parcul Ioanid (Ion Voicu) – Piața Gheorghe Cantacuzino

E unul dintre cele mai mici pacuri din București și tocmai de asta îmi place atât de mult. Plus că e în buricul târgului, la doar 5 minute de mers pe jos de Grădina Icoanei și vreo 10 de Piața Universității. Acolo îmi găsesc de fiecare dată momentele liniștite ale zilei, prielnice să citesc o carte sau să fac pauza de refresh.

3. Teatrul Național – turul ghidat – Piața Universității, lângă Intercontinental

Poate că zilele de luni nu sunt cele mai iubite din calendar, dar în oraș se întâmplă lucruri frumoase atunci. De exemplu, de la orele 12.00, 14.00 și 16.00 se fac tururi ghidate ale Teatrului Național. Vizita durează 45 de minute iar biletele costă 10 lei și pot fi cumpărate și online. E minunat să afli istoria teatrului și să îi afli secrete din back-stage dar cireașa de pe tort e priveliștea pe care o ai de sus, de pe terasa teatrului.

Teatrul National Tur Ghidat (1)

4. Libraria anticariat Antic ExLibris – Strada Doamnei 23

City break fără shopping e ca ceaiul negru fără lapte. Doar că nu obișnuiesc să cumpăr genți, pantofi sau haine și nici suvenirurile clasice nu-mi mai fac de mult cu ochiul. În București, locul preferat de unde cumpăr cadouri pentru cei dragi e o librărie discount concept, unde mi-e la îndemână să ajung pentru că e în centru. Cele mai multe cărți de aici sunt în limba engleză dar îmi place să au o colecție impresionată de titluri travel și cooking related, să nu mai vorbesc de secțiunea dedicată copiilor. N-am plecat niciodată cu mâna goală de acolo, cel mai mult timp îl pierd la colecția de agende.

5. Cremeria Emilia – Strada Franceză 42

Înghețata e desertul meu preferat, în fiecare oraș în care am mers am găsit o gelaterie mică și cochetă care mi-a încântat simțurile și m-a amprentat cu gusturile de înghețată artizanală. Centrul Vechi – locul tuturor posibilităților, bâlciul restaurantelor și al cafenelelor, ascunde și locații perfecte pentru o pauză, așa cum e Cremeria Emilia- gelateria mea preferată. De fiecare dată când am mers aici mi-a fost greu să aleg doar unul sau două sortimente de gelato, mai ales că și deserturile la pahar îmi fac mereu cu ochiul. Plus că gelateria e mai mereu plină de turiști străini și asta îi dă un vibe special, pentru câteva zeci de minute uit pur și simplu că sunt acasă.

dav

6. Umbrelele colorate din Pasajul Vilacrosse

E un trend în întreaga lume – unul care nouă ne place mult de tot – acela de a umbri cu… umbrele câte o stradă dintr-un oraș. Nu de mult avem și în București un astfel de loc colorat, un loc în care și cea mai înnorată zi din an e parcă mai veselă: Pasajul Vilacrosse, el însuși un obiectiv turistic – pe noi ne duce cu gândul la Galeriile din Milano. Tot aici e și un studio foto inedit  – Allkimik – unde vă puteți face foto pe suport de sticlă.

Pasajul Vilacrosse (3)

7. Cartierul Armenesc și Moșilor

Timp de aproape doi ani am făcut zilnic drumul birou-acasă pe jos pe străduțele cu case din cartierele Armenesc și Moșilor și revin ori de câte ori am ocazie, una din zonele mele dragi din București. Deși aleile gem de mașini în ultima vreme, zona e o oază de case cu farmec, la doar câțiva pași de două bulevarde importante: Carol și Moșilor. Pornind de la Piața Rosetti pe Vasile Lascăr, treci pe lângă case-monument istoric, unele îngrijite și locuite, altele acoperite deja în întregime de verdeață. Săptămâna asta am văzut copiii care chiuiau și se bălăceau într-o mare baltă de pe stradă, cu o bucurie cum rar mai vezi în București. Drumul continuă pe străzile Arcului, Armenească, Silvestru, Suvenir (ce nume frumos!), Episcop Radu și ajunge la Piața Obor. Pe parcurs, ai ocazia să vezi comoara de clădire din 1895 cu aspect maur sau olandez (nu se știe clar) de pe Corbeni nr. 3, Biserica Sfântul Silvestru, grădini ascunse ce pe mine mă duc cu gândul la nuvela „La țigănci”, curtea dosită a restaurantului chinezesc „Orașul Interzis”, Casa Alexandru Dimitriu.

 

8. Prânzul la restaurantul vietnamez LI-WU din Centrul Vechi

L-am descoperit în urmă cu vreun an și de atunci revin la LI-WU din Centrul Vechi ca într-o vacanță pentru că bucătăria lor e deschisă, poți să privești cum ți se pregătește pe loc mâncarea, doar la comandă în wok-urile fierbinți, bucătarii sunt vietnamezi și de multe ori la mese văd asiatici, ceea ce întotdeauna e un semn bun. Porcul Bun-Cha, pastele cu fructe de mare, supele, toate-mi plac acolo iar prețurile sunt de-a dreptul mici: 17-20 lei pentru o porție de mâncare plus o băutură răcoritoare. Comanzi, privești cum ți se face mâncarea, îți iei tava, te așezi unde dorești și apoi îți duci farfuriile într-un loc amenajat, exact ca într-o piață asiatică.

restaurant vietnamez liwu - bucuresti travelgirlsro - farmec (10)

9. Un cocktail deasupra parcului I.O.R. – terasa Klandestin din Galeriile Titan

Departe de aglomerația din fiecare seară din centrul orașului, terasa de pe acoperișul magazinului Titan de lângă parcul I.O.R. mă teleportează instant în vacanță. Fiind foarte aerisit locul, îți bate un pic vântul în păr, muzica chill-out se potrivește perfect de cele mai multe ori, atunci când nu-și dau în stambă cu house la volum tare, priveliștea la apus asupra parcului I.O.R e foarte faină iar mâncarea și cocktail-urile sunt de lăudat. Am revenit aici și dimineața la cafea și la prânz și seara, mi-a plăcut de fiecare dată. Bonus: magazinele din Galeriile Titan au haine pe care nu le vezi pe toate drumurile iar prețurile sunt „de cartier”.

klandestin - galeriile titan - bucuresti - travelgirlsro, farmec

10. Nicio zi fără mișcare – trail running în Parcul Tineretului

De câțiva ani am ajuns la concluzia că vacanțele fără un strop de mișcare nu sunt complete pentru mine așa că fac mereu loc pentru o plimbare ușoară pe munte, o tură cu bicicleta prin sate sau pur și simplu renunț la mijloacele de transport în comun în oraș. Pentru o (re)eplorare a Bucureștiului, nu văd de ce nu s-ar aplica aceeași regulă. Mie îmi place mult traseul pe care a avut loc concursul Red Bull Moon Time Bike din Parcul Tineretului pentru că nu te duce doar pe aleile binecunoscute din parc dar și pe cărările ce urcă și coboară pantele împădurite. Faci astfel un pic de efort extra dar ai parte și de perspective noi asupra parcului ori lacului. Sfatul TravelGirls.ro: când am scris „trail running” nu m-am referit neapărat la alergat, mai ales dacă nu ai dispoziție, o plimbare e la fel de bună pentru siluetă.

parcul tineretului travelgirls farmec

***

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.