Vacanţă în sudul Thailandei: ghid practic pentru o călătorie off-the-beaten-track

Am plecat de acasă cu geaca de iarnă, ditamai șalul la gât și un rucsac. Fusese o zi lungă de muncă, pregătiri, împachetat și nu-mi doream decât să mă teleportez într-o secundă pe coasta Thailandei, în rochiță, cu o supă tom yum guung sub nas și un pai înfipt într-o nucă de cocos rece. Călătoria aceasta în Thailanda din octombrie 2015 a fost planificată cu mult timp înainte, vreo șase luni m-am documentat și am creionat încet încet o schiţă a locurilor pe care voiam să le văd. Cum mai fusesem deja în nord și în Bangkok, de data aceasta îm doream să descopăr sudul, să văd măcar o insulă și să înot cu peștii coloraţi printre corali.  Voiam liniște, apă caldă, să simt că sunt în Thailanda fără să mă calc pe picioare cu alţi turiști, o supă aromată și picantă și căldura oamenilor. Thailanda are însă câteva sute de insule așa că întrebarea care m-a bântuit mult timp a fost „Ce aleg?”. Nu voiam să mă îmbulzesc cu hoardele turiști în Phuket, Krabi, Hua Hin, Pattaya, Samui sau Phang-nga, aș fi vrut de fapt să nu văd niciunul, să descopăr locuri mai puţin turistice așa că lista cu cele 12 regiuni mai puţin cunoscute din Thailanda mi-a fost de mare folos să ajung la o listă scurtă – Trang și Chumphon – și la o decizie: îmi voi petrece ziua de naștere în regiunea Trang.

vacanta thailanda trang (20)

Trang e una dintre cele 76 provincii ale Thailandei și se află în sud, pe coasta de est, mai jos de arhicunoscutul Krabi. Zona e cunoscută pentru parcurile naţionale, pentru producţia de cauciuc (cel mai vechi arbore de cauciuc din țară se află aici) și nu în ultimul rând pentru insule. Cum provincia nu este încă bătută de foarte mulţi turiști străini, nu sunt foarte multe informaţii pe Internet despre ea. Mi-au fost de folos, ca întotdeauna, site-ul oficiului de turism al Thailandei și blogul travelfish.org.

Deși budismul în Thailanda  mai mult decât o religie, e un mod de viață, doar în Bangkok sunt peste 400 de temple, în Trang majoritatea este musulmană. Vei vedea deci femei cu văl și mici moschei.

Aveam în plan să zburăm în Bangkok, să luăm apoi imediat primul zbor intern până în orașul Trang și apoi să închiriem o motocicletă cu care să explorăm întreaga regiune. Socoteala de acasă nu e de cele mai multe ori aceeași cu cea din târg. Motociclete se găsesc și vă recomand să îi contactaţi pe cei de la Trang Happy Trip & Tour – și mie mi-au fost recomandaţi – pentru informaţii și închiriere. Problema e cu bagajele. Oricât de light ai călători, fără o motocicletă bună de touring cu sistem de cutii pentru bagaje, e imposibil să călătorești pe două roţi cu mai mult de un rucsăcel mic pentru ambele persoane. Am ales deci să ne deplasăm așa cum știm mai bine și mai comod (cu autobuze și mașini) și să închiriem un scuter după ce lăsăm bagajele la cazare. Dar să le luăm pe rând.

vacanta thailanda trang (56)

Viza pentru Thailanda. Despre viză am mai scris aici. După ce aterizezi și după ce ajungi în aeroport, urmează indicatoarele „VISA ON ARRIVAL” care te conduc spre birourile de unde poți obține viza. Anul acesta am uitat să facem și să luăm cu noi poze tip pașaport pentru obținerea vizei așa că am fost direcționați către un ghișeu simpatic cu o umbrelă de plajă unde am făcut poze. Pentru 200 bahts (apriximativ 18 lei), am primit formularul deja completat și cu poză.

Cum ajungi în Thailanda

Motivul pentru care nu mergem cu toții în fiecare an în Thailanda e prețul biletelor de avion, asta-i clar. Zborul până acolo e cea mai mare cheltuială pe care o faci deodată: 500-600 de Euro de persoană (dacă le cumperi din timp). Deși există opțiuni mai ieftine, eu am preferat și prefer varianta cea mai rapidă – două zboruri conectate de o escală scurtă de 1-2 ore. Și în 2014 și în 2015 am zburat în Bangkok cu Austrian Airlines via Viena. Biletele de anul acesta au costat 580 de Euro de persoană iar zborurile au fost și sunt în timpul nopții, ceea ce ajută mult – pleci la 8 seara din București, peste o oră și jumătate ești în Viena, transferul e foarte ușor și rapid, iar peste o oră iei următorul zbor care durează aproape 11 ore până în Bangkok. La întoarcere ai zbor la 23:45 din Bankok, ajungi pe la 6 dimineața în Viena iar la 7 iei avionul spre București.

vacanta thailanda trang (4)

Dincolo e mai ieftin. Am câțiva prieteni care au cumpărat zboruri cu 200-300 Euro (oferte găsite pe flynous.com și fly4free.com) însă au avut atât de multe escale și nopți de cazare în escale încât cred că au cheltuit mai mult de 500-600 Euro. Unde mai pui și oboseala? Eu am mai găsit zboruri cu 490 sau 530 Euro de la British Airways și Air France – KLM dar toate aveau câte o escală de o noapte ori vreo 12 ore. Din punctul meu de vedere, cea mai rapidă variantă este zborul prin Istanbul cu Turkish Airlines. Problema este că escala e foarte scurtă – o oră – iar aeroportul este imens și există multe șanse să pierzi conexiunea. Dacă ai ambele segmente de zbor cumpărate de la Turkish și pierzi conexiunea, compania aeriană te va reloca la următorul lor zbor. Bătaie de cap, timp pierdut. Din când în când mai apar oferte bune, în jur de 500 de Euro de la Katar Airways. Merită urmărit.

O vacanţă „off the beaten track” e o vacanţă în care ieși de pe traseul turistic arhicunoscut și promovat de cele mai multe ghiduri turistice și alegi să descoperi obiceiuri autentice, mâncăruri locale și să intri în contact cu localnicii în cel mai natural mod posibil.”

Welcome to Bangkok, madame!

Dacă mergi pentru prima dată în Thailanda, rezervă 3-4 zile ca să vizitezi Bangkok. Deși e ditamai metropola cu clădiri înalte, autostrăzi suspendate și un trafic intens, Bangkok-ul m-a primit de fiecare dată la fel de bine. Eu am fost deja de 3 ori și nu mi-a fost deajuns. Dacă oprești în marea capitală doar pentru o noapte, așa cum am făcut și noi de data aceasta, îți recomand să încerci câteva sky-baruri, Bangkok e recunoscut pentru aceste localuri de pe acoperișurile celor mai înalte clădiri. Pentru o priveliște cu adevărat WOW, îți recomand Baiyoke Sky Hotel – cea mai înaltă clădire din Thailanda. De pe acoperișul acesteia, de la etajul 85, ai o priveliște de 360 de grade asupra Bangkokului.

Citește și: Top 20 Rooftop Bars in Bangkok 2015

Util: Din Suvarnabhumi Airport (BKK) ai conexiune directă cu trenul City Line (45 baht/călătorie) spre centrul orașului, stația Phaya Thai.

vacanta thailanda trang (6)

Cum ajungi în Trang

În urmă cu câțiva ani aș fi râs dacă mi-ar fi spus cineva că voi merge într-o zonă aproape necunoscută de turiști în Asia, fără un tur organizat. Experiența de anul trecut din nordul Thailandei dar și cele din India și Myanmar mi-au fost de folos și m-au ajutat să înțeleg că Thailanda e probabil cea mai prietenoasă țară din Asia pentru farangi – turiștii europeni. Dacă nu cumva ai trăit într-un castel de cristal până acum, Thailanda nu te va șoca nici prin mizeria cu care cei mai mulți asociază Asia, nici prin vreo stare de nesiguranță. Nicicând și în nicio altă țară nu m-am simțit mai în siguranță ca în Thailanda. Din toate punctele de vedere.

vacanta thailanda trang (17)

Logistic, îți recomand să iei avionul până în Trang, e mai rapid și posibil mai ieftin. Cu doar 50 de Euro de persoană, am cumpărat bilete de avion dus-întors pe ruta Bangkok – Trang de la Air Asia. Fiind o companie low-cost, bagajul de cală nu e inclus în preț așa că am cumpărat doar un bagaj de cală pentru amândoi. Experiența cu Air Asia a fost cea mai bună de până acum dintre toate zborurile low-cost pe care le-am avut, personalul este foarte prietenos, avioanele sunt curate și arată bine, totul a mers perfect. Mai mult de atât, pentru că ploua atunci când am ajuns în Trang, fiecare dintre pasageri a primit câte o umbrelă pe care să o folosească până la intrarea în aeroport. Bravo!

vacanta thailanda trang (13)

IMPORTANT! Când rezervi biletele de avion interne sau dacă vrei să faci legătura între două sau mai multe zboruri, nu te grăbi! În Bangkok sunt două aeroporturi: Suvarnabhumi Airport (BKK) și Don Mueang Airport (DMK). Cel mai probabil e că vei ajunge în Thailanda pe BKK și vei lua un zbor intern de pe DMK. Aeroporturile sunt foarte mari și la distanță de 50 de kilometri unul de celălalt – există un shuttle bus gratuit între cele două. Calculează bine timpul de transfer între două zboruri înainte să le cumperi!

Aeroportul din Trang (TST) e foarte mic, o pistă, o bandă de bagaje, o sală de așteptare. Abia când am ieșit din aeroport mi-am dat seama că aveam picioarele ude complet. Călcasem în băltoace cu apă caldă pe pistă. Ploile de la sfârșit de muson sunt scurte, calde și vin la oră fixă. Cum m-am detașat complet de ceas și calendar în Thailanda, doar ploicica zilnică îmi amintea că e deja după amiază.

vacanta thailanda trang (16)

Știam încă de acasă că ar trebui să luăm un autobuz din aeroport ca să ajungem în Trang în oraș apoi alt autobuz pentru încă vreo 50 de kilometri până în Hat Yao (sau Hadyao) pe coastă, în Parcul Naţional Hat Chao Mai, satul Baan Chao Mai unde aveam următoarea cazare. La unul dintre ghișeele din aeroport am primit însă o ofertă de 900 bahts (aproximativ 100 de lei) pentru o mașină cu șofer care să ne ducă până unde avem nevoie și să ne scutească de toate aceste schimburi. 20 de Euro pentru o mașină privată cu șofer personal până la botul calului? Sold! Vreau pe plajă! Șoferul nu vorbea boabă de engleză dar ne-am înţeles perfect: eu în română, el în thai. O oră și ceva mai tarziu eram în faţa căsuţei noastre de pe plajă – Baan Chao Mai Beach House.

vacanta thailanda trang (1)

Parcul Naţional Hat Chao Mai

Nici nu am apucat să despachetăm, nici nu am apucat să vedem plaja imensă din faţa casei, nici nu am apucat să ne minunăm de locul în care am ajuns că deja eram luaţi pe sus de poliţia de frontieră. Fiţi fără de grijă, nu am greșit cu nimic, doar că Keaw – șeful poliţiei de coastă din zonă sărbătorea în acea seară alături de câteva zeci de colegi, soţiile lor și toată echipa ce administrează parcul naţional exact în faţa casei noastre. O masă lungă ca de nuntă, sticle de whiskey cu apă minerală, gheaţă, pește proaspăt fript, caracatiţă pe grătar și multă curiozitate. Ne-au pus în capul mesei și au avut un singur plan: să ne arate cum se primesc musafirii în Thailanda. Degeaba am încercat să mai dăm câte o fugă către plajă să vedem cum se retrage marea la reflux, apusul ori delfinul prins de copiii localnicilor. Și-au trimis de fiecare dată soţiile să stea cu ochii pe noi și să se asigure că suntem bine și nu ne lipsește nimic. Poate am avut noroc, poate că ni le atragem dar pentru mine asta înseamnă Thailanda. Am avut mereu parte doar de astfel de experienţe, m-am simţit mereu bine venită, pe bune, fără niciun interes pentru bacșișuri ori vânzări.

vacanta thailanda trang (9)

De altfel, vreo 3-4 zile ai ce face pe coastă, în zona Hat Chao Mai. Închiriază un scuter, e în jur de 250 baht pe zi iar benzina de pe marginea drumului, la sticlă e un pic sub 3 lei/litru, și ia plajele pustii și pădurile la rând. Oficial, taxa de intrare în parc e 200 bahts de persoană. Keaw ne-a zis să nu plătim, să zicem că venim din partea lui dar asta a fost singura dată când nu l-am ascultat. Vei vedea indicatoare cu lamantini sau vaci de mare – faimoase în această zonă, mai ales în jurul insulei Libong. Cred că ar fi interesantă o excursie pe mare în căutarea unor astfel de vietăți.

vacanta thailanda trang (10)

Mâncare bună ca la mamaia thai acasă gasești la orice coșmelie. Mie mi-a plăcut mult și la crâșma de lângă Baan Chao Mai Beach House și în Pakmeng. Pakmeng pare a fi o staţiune faimoasă de la mare a thailandezilor ticsită de cârciumioare pe plajă. În extrasezon, nu te împiedici de prea mulţi oameni și merită să vii aici pentru mâncare. Ieftin, bun și cu sea-view. Ce-ţi poţi dori mai mult? Să nu te prindă ploaia pe scuter!

vacanta thailanda trang (15)

Nu vă supăraţi! Cum ajungem pe insulele alea din zare?

„This is low season, no public boats. Only plivate long tail boat to islands.” Bine, vrem și noi una mâine la ora 9. Se poate? Yes, madam! A doua zi la 9 fără un sfert deja ne căutau cu mașina să ne ducă 500 de metri până la barcă. Așa urmau să fie toate celelalte comenzi de bărci din zilele următoare. Orice thailandez din zonă știe un thailandez care are o barcă. Are și mașină, te duce și până la aeroport. Ba te duce până unde vrei tu, madam! 1500 bahts a costat drumul cu barca de la Baan Chao Mai până pe Koh Kradan. După vreo oră de mers cu barca, vreo 20 de kilometri de străbătut o mare lină și caldă ca o cană cu ceai, am ajuns pe  insulă, chiar pe plaja din faţa resortului în care urma să rămânem pentru următoarele zile.

Nu te plictisești atâtea zile pe o insulă mică și pustie?

Nu am plecat niciodată într-o călătorie cu gândul să lenevesc șapte zile pe plajă și să mă prăjesc pe toate părţile. Cu atât mai puţin în Thailanda. Chiar dacă Koh Kradan e genul de insulă pe care nu contează cât e ceasul, te anunţă mareea cum stă treaba, și puţinii oameni pe care îi găsești acolo – farangi și ei ca tine – par că se mișcă cu altă viteză, una mult mai lentă decât cea de acasă, nu ai cum să te plictisești. Insula e înconjurată de corali și peștișori coloraţi deci ai putea să faci snorkeling nonstop. În câteva dintre zile noi doar asta am făcut. La The Sevenseas Resort, echipamentul de snorkeling e gratuit. La fel și caiacele, vestele de salvare. Noua ne-a fost de mare folos această pagină ca să aflăm cele mai bune locuri de snorkeling și numele peștilor pe care i-am văzut.

vacanta thailanda trang (25)

E rost de plimbări pe plaja estică a insulei – cea cu plajă cu nisip fin și apă lină, e rost de explorat insula în interior unde lianele te duc cu gândul la o junglă adevărată. Pe partea cealaltă, spre vest, e Sunset Beach, o plajă care apare doar la reflux, când marea se retrage cu câţiva metri. E interesant sentimentul de a coborî acolo unde în urmă cu câteva ceasuri era fundul mării. Nici apusul nu se vede rău.

vacanta thailanda trang (30)

Dimineața trag la mal diverse bărci, fie că alimentează căsuțele cu mâncare, fie că aduc oameni de pe coastă. Intră în vorbă cu ei și aranjează o plimbare cu barca în împrejurimi. În preţ (de la 50 de Euro în sus) intră una bucată long tail boat cu una bucată barcagiu, un alt băiat care abia așteaptă să se scufunde cu tine și să îţi arate viaţa de sub luciul apei. În plus, noi am primit și echipament de snorkeling, prosoape și o cutie frigorifică mare cu sucuri și apă. Dacă tot te-ai pus pe drumuri, nu rata Koh Mook – insula cunoscută pentru Peștera de Smarald sau Emerald Cave sau Tham Morako, pentru snorkeling în jurul acesteia și nici la Ao Nang – cel mai bun loc de snorkeling de lângă Koh Kradan.

vacanta thailanda trang (24)

Când să mergi?

Sezonul de vârf, perioada în care ghidurile turistice recomandă să mergi în regiunea Trag este decembrie-februarie. Deși cele mai multe locuri de pe insule sunt închise până pe 1 noiembrie, noi am fost acolo în octombrie. Știam că sezonul ploios nu-i așa de rău pe cât pare, drept dovadă că a plouat în fiecare după amiază doar câteva minute. Dacă nu-ți plac locurile aglomerate și nici nu te deranjează locurile pustii, doar pentru tine, atunci îți recomand să merg în Trang în extra sezon.

vacanta thailanda trang (28)

Cât costă

Întrebarea pe care o aud cel mai frecvent e „bine, bine, e frumos în Thailanda dar cât costă?”. Dacă ai citit cu atenție mai sus, ai văzut deja că am scris cât costă zborurile internaționale, zborurile interne, transferurile, excursiile etc. În mai puțin de două săptămâni, am cheltuit puțin sub 2500 de Euro pentru două persoane. Jumătate din sumă s-a dus pe zboruri, restul pe serviciile de la fața locului. Sunt sigură că puteam cheltui mai puțin sau puteam sta mai mult cu aceeași bani, am risipit cam mult.

vacanta thailanda trang (36)

Ce pui în bagaj

Cea mai mare greșeală pe care poți să o faci într-o astfel de călătorie este să-ți iei tot șifonierul cu tine și să-l pui pe role. Lasă acasă trollerul – îți va fi greu să-l tragi după tine pe plajă și să-l urci în barcă, lasă acasă fardurile – nu ai nevoie de ele și ți se vor scurge oricum pe față din cauza umezelii, ia un rucsac comod în care să pui bine, pe lângă haine lejere și rocoroase, un mic aparat anti-țânțari, cremă cu protecție solară, două costume de baie, un GoPro și bani cash.

***

Am căutat o Thailanda neturistică și am găsit chiar mai mult de atât. Am găsit o regiune foarte liniștită în care oamenii își văd de viaţa lor și nu par că își schimbă comportamentul când văd doi străini, am găsit păduri, peșteri și plaje doar pentru noi, mâncare gustoasă și puternic aromată cu lemongrass, am găsit o insulă fără drumuri, fără mașini, fără electricitate ci doar căteva case pe plajă pentru turiști alimentate cu generator. Am găsit o lume subacvatică cum doar în documentare mai văzusem. Pentru toate astea iubesc Thailanda și pentru toate astea mă voi întoarce.

Citește mai multe despre Thailanda

vacanta thailanda trang (34)

Photo by TravelGirls.ro: Sony a5100 & GoPro Hero 4 Silver oferit de F64

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

 

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

7 COMENTARII

    • cu mare drag. dacă mai ai nevoie de informații, poți să-mi scrii. oricum, în următoarea perioadă voi publica și alte articole despre fiecare zonă în parte, cazări, clipuri video.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.