Turul Cretei cu rucsacul în spate (V)

Creta

În episoadele anterioare ți-am arătat cât de multe poți face dacă ai drum pe cea mai mare insulă a Greciei. Ar mai fi, desigur, o mulțime de sate tradiționale, ascunse în munți, ce merită descoperite, multe golfuri și plaje fermecătoare și o seamă de povești cu zei pe care cretanii ți le vor împărtăși cu bucurie dacă le calci pragul buticurilor ori ale tavernelor – afaceri de familie.

__________________________________________________________________________

Eu mi-am petrecut și a 5-a zi dar și următoarele două lenevind în jurul Heraklionului. Am împrumutat puțin din stilul de viață al cretanilor care par că sunt într-o vacanță perpetuă: nu m-am mai trezit cu noaptea-n cap, am gustat din tot felul de mâncăruri cu nume exotice și greu de pronunțat dar delicioase și am dansat cu grecii și familiile lor la taverne, după lăsatul serii.

Mi-ar fi plăcut însă foarte mult să merg în Cheile Samariei. Nu știam ce presupune acest traseu când mi-am făcut documentarea înainte de plecarea din țară aşa că nu eram pregătită corespunzător pentru un drum de munte. Vei înțelege imediat despre ce vorbesc. Și pentru că dacă mă voi întoarce într-o zi în Creta, primul drum va fi în Cheile Samariei, am făcut o listă de tips-uri să-ți vină în ajutor în cazul în care ai chef de o zi de hiking ca la carte, în Munții Albi.

Cheile Samaria – Agia Roumeli

Așa cum am mai scris aici, traseul prin Cheile Samariei face parte din activitățile extreme pe care le poți practica în Creta. Mai întâi, trebuie să te asiguri că ai în bagaj bocancii de munte și, eventual haine groase de schimb, în cazul în care te prinde noaptea ori faci turul la primele ore ale dimineţii. Sigur că ți se pare ciudat ca pe o insulă unde în miezul verii, la orele prânzului, temperaturile trec ușor de 40°C să ai nevoie de îmbrăcăminte groasă dar nu uita că te afli la 1250m altitudine, în Munții Albi.

Cheile Farangas așa cum le numesc localnicii, sunt cunoscute ca fiind cele mai lungi din Europa, întinzându-se pe 16km, cu porțiuni destul de accidendate. Ţine cont de faptul că pe traseu nu vei găsi apă potabilă și nici mâncare așa că trebuie să cari după tine provizii. Temperaturile extrem de ridicate și, eventual, lipsa de antrenament vor face ca cele 5 ore estimate pentru a străbate cheile să ți se pară extrem de lungi.
Dacă însă ești echipată corespunzător, te hidratezi suficient și apelezi la câteva trucuri (batoane de cereale, câteva pătrățele de glucoză ori un baton-două de ciocolată), vei avea parte de o zi memorabilă.

Când să mergi

Trebuie să știi că este strict interzis să intri în Parcul Național Samaria de la jumătatea lui octombrie până în mai, atunci când este închis. Cheile se redeschid turiștilor doar atunci când râului care străbate cheile îi scade debitul și asta se întâmplă doar vara.

De fapt, cel mai bine este să vii aici în mai-iunie și septembrie-octombrie, altfel căldura verii te va doborî. Dacă se anunță o zi ploioasă nu vei putea merge în chei care se închid din cauza pericolului pe care îl reprezintă căderile de roci.

E bine să intri pe traseu înainte de 7 dimineața (da, atât de devreme) pentru că mai târziu (între 8.00 și 11.00) peste 2000 de turiști invadează Cheile Samariei.

Cum ajungi aici

Pentru că nu există un drum public care să facă legătura între începutul și sfârșitul traseului, dacă vii cu mașina și o lași la intrare, va trebui să faci cale întoarsă pe traseu (încă cel puțin 5 ore) să o recuperezi. De aceea, cel mai bine este fie să folosești transportul în comun fie să faci un tur organizat, pe care îl iei de la agențiile locale de turism. Traseul începe dintr-o parcare uriaşă aflată la 3km de Omalos (considerat a fi cel mai mare oraş din regiune deşi are doar 10 case), în Munţii Albi. Toate autobuzele opresc aici. Localnicii numesc punctul acesta de plecare Xylokastro (Scările de lemn), asta pentru că de aici ajungi în chei, în aproape o oră, coborând scările de lemn.

Nea Aristote, responsabilul punctului turistic din Xylokastro, un cretan de prin părțile locului, întotdeauna cu zâmbetul pe buze, e gata oricând să-ți dea orice informație legată de Munții Albi ori despre Cheile Samaria.

Cât costă

Intrarea în chei te costă 5 euro dar trebuie să iei în calcul şi preţul biletelor de autobuz până la intrarea în Parcul Naţional şi vaporul din Agia Roumeli care te va duce până la Chora Sfakia (9 euro). De aici iei alt ferry ori transportul în comun până într-unul dintre oraşele mari : Chania, Agios Nikolaos ori Heraklion. Astfel, ţinând cont de toate aceste costuri, dacă te hotărăşti să mergi individual, o zi în Cheile Samariei te costă în jur de 25 de euro. Dacă iei excursia de la o agenţie, preţurile pornesc de la 40 de euro și călătoria începe la 6 dimineața (când autocarul te ia de la hotelul unde ești cazată) și se termină în jur de 10 seara.

Nu uita că poţi oricând să te alături unui grup organizat pentru a asculta poveştile ghizilor

Ce vezi pe traseu

Te afli într-o rezervaţie naturală, unde se găsesc o mulţime de specii de plante şi animale protejate de lege. Cel mai probabil vei putea vedea caprele Kri-Kri.

După vreo 2h30 de mers, aproape de mijlocul traseului, se găsesc ruinele satului Samaria, abandonat în 1962, când guvernul grec a declarat zona Parc Național. Locuitorii și-au lăsat casele, astăzi în paragină, și au plecat în Agia Roumeli. Doar bisericile Ossia Maria, Jesus și Sfântul Georghe mai stau în picioare.

După vreo 45 de minute de Samaria găsești o sursă de apă potabilă, cunoscută sub numele de Kefalovrisi sau Kefalovrisia. Cu sticlele din nou pline, restul drumului, până la Marea Libiei, ți se va părea mult mai agreabil.

Până la punctual culminant al traseului, porțiunea cea mai îngustă, de doar 3 metri lărgime, mai sunt doar 20 de minute și, după încă jumătate de oră vei fi ajuns deja în Agia Roumeli. Sătucul, destul de liniștit și izolat, mai ales că nu există drumuri publice aici, singurul mijloc de transport fiind ferry, e plin de turiști la orele amiezii. De aici se vede în zare Pachnes, al doilea cel mai înalt vârf din Creta (2452m).

Ultimul ferry pleacă spre Chora Sfakia la 17.30

Se vorbeşte că

Defileul Samariei are 18 km lungime. De fapt, distanța dintre Omalos, în partea de nord a platoului Munților Albi și satul Agia Roumeli care se află la capătul sudic al cheilor, la Marea Libiei este de 16km. Traseul prin Parcul Național Samaria are 13km, după care trebuie să mergi încă 3km, de la ieșirea din Parcul Național până în Agia Roumeli.

 

Dintre toate bisericile întâlnite pe traseu, Ossia Maria este cea mai veche. A fost construită pe la 1379 de către venețieni, care ocupau în acea perioadă Creta și care erau foarte interesați de lemnul din pădurile din zonă. Numele Ossia Maria a devenit, cu timpul, Sia Maria, Sa Maria și, în fine, Samaria.

Cel mai îngust pasaj din chei este adesea numit Porțile de Fier. De fapt, nimeni nu știe de unde vine numele acesta pentru că localnicii numesc porțiunea aceasta de traseu doar Porțile, fără ca fierul să fie menționat în vreo istorioară locală.

Restul turului aici:

Prima zi: Turul Cretei cu rucsacul în spate (I)

A doua zi: Turul Cretei cu rucsacul în spate (II)

A treia zi: Turul Cretei cu rucsacul în spate (III)

A patra zi: Turul Cretei cu rucsacul în spate (IV)

 

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

4 COMENTARII

  1. loredana, am citit tot traseul prezentat de tine si este foarte tare! nu m-am gandit niciodata ca se mai poate face si altceva in afara de plaja in creta.

    • ehe, aşa e, sunt multe de văzut şi, pentru asta, îţi trebuie cel puţin 2 săptămâni. Nu trebuie însă neglijat nici statul la soare pe vreo plajă ascunsă într-un golf

  2. Se tot spune ca aceste chei, ale Samairiei, ar fi cele mai lungi din Europa. Eu contrazic aceasta afirmatie. La noi in tara, Cheile Nerei au 20 km. De asemenea, Defileul Jiului are 33 km. Si in mod sigur mai sunt si alte chei in Europa mai lungi de 16 sau 18 km cat are Samaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.