Tur gastronomic pe malul Bosforului

Dacă într-o bună zi ţi se face dor de o cafea turcească pe care să o bei alături de o baclava ori de un şerbet parfumat sau poate ţi-e poftă de o porţie de vinete înmiresmate cu mirodenii cu nume stranii, stinse cu ayran, te poftesc în Istanbul – capitala deliciilor culinare, locul în care bucătăriile lumii îşi dau întâlnire pentru a-şi încânta simţurile.

_______________________________________________________________________

Primul lucru pe care îl observi când ajungi în Sultanahmet, centrul istoric al Istanbulului, e parfumul care pluteşte în aer: miroase a narghilea parfumată, a condimente proaspăt măcinate, a castane coapte cu migală de către vânzătorii ambulanţi. Toate aromele astea îţi pătrund încet-încet în nări te cotropesc şi nu-ţi mai dau pace până când un turc amabil nu te pofteşte să-i calci pragul buticului.

Fie că alegi un local mic si cochet, cu mese și scaune desprinse din poveştile Seherezadei ori te aşezi turceşte pe perne colorate la o terasă pe faleză, vei avea parte de acceaşi experienţă culinară fascinantă. Şi, dacă tot eşti la Istanbul, faci precum turcii – iei masa cu plăcere, pe îndelete, savurand fiecare inghiţitură.

Bucătăria turcească a adunat ce e mai bun de la popoarele cucerite, rezultând o varietate de preparate ce uimesc nu doar prin gust dar și prin amestecul de arome care îţi gâdilă nările şi prin explozia de culori din farfurie. O plimbare de câteva ore pe străzile din Istanbul se sfârşeşte invariabil în faţa unei mese, aşteptând cu nerăbdare să descoperi minunea.

Dacă îţi place carnea de miel, vei fi tare fericită pentru că turcii sunt maeștri în prepararea acestei cărni iar dacă experienţele anterioare legate de carnea de miel nu sunt tocmai fericite, calcă-ţi pe inimă şi gustă – vei rămâne surprinsă şi vei lua și a doua îmbucătură. Dacă nu te-ai lăsat convinsă, încearcă puiul si nu vei fi dezamăgită.

În trecut, carnea era considerată un aliment de lux în Turcia (pesemne că toţi mieii de lapte erau sacrificaţi pentru curtea sultanului) așa că o mulţime de preparate deliciose sunt pe bază de legume: dolma (frunze de vita de vie, ardei verzi sau vinete umplute cu orez sau carne), pilaf, hummus, pelikan salatasi (salată de vinete cu usturoi și lămâie), imam bayldi (vinete mici cu ulei de măsline, ceapă prăjită și roşii, cu garnitură de usturoi), kumpir (cartof copt cu diverste umpluturi) și câte și mai câte. La toate astea se adaugă pâinea (pita) care este sfântă pentru musulmani și se consumă la fiecare masă chiar și alături de orez sau de bulgur.

Oraşul se află între două mări – Neagră și Marmara – despărţite de strâmtoarea Bosfor, aşa că fructele de mare şi peştele sunt mereu proaspete, numai bune de transformat in delicii culinare în zecile de terase de pe malul apei.
În Istanbul, ispitele culinare sunt la tot pasul și cum să nu fie aşa când turcul se pricepe tare bine să-și vândă marfa: fie că mănânci un hamburger ud din Piaţa Taksim ori o scrumbie friptă sau fructe de mare pe faleza mării Marmara, langă piața de pește sau un burek apetisant dintr-o patiserie cochetă de pe Istiklal Cadessi, turcul te va pofti ca pe cel mai de preț musafir în prăvălia-i şi-ţi va pune-n față cele mai alese bucate, pentru ca alegerea să fie și mai grea.

La tot pasul, din Sultanahmet până în Beyoglu și Ortakoi ori pe străduţele ce coboară spre Cornul de Aur, spre Moscheea Eyup, în vitrine stau ca la parada de Ziua Independenței (23 aprilie) tăvi imense cu baklava și kadaif cu caimac, munţi de lokum parfumat (rahat turcesc), halva cu fistic, sutlac (budincă de orez), marţipan (se spune că în Istanbul găsești cel mai bun marţipan din lume) si alte bunătăţi cu nume greu de pronunţat.

Spre seară, după ce vei fi bătut la pas aleile palatelor şi străzile cu parfum arhaic, opreşte-te la o cafea turcească, „neagră ca iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea”, după cum spune un proverb. Din cea mai fină pulbere, într-un ibric arămiu se prepară, după un ritual vechi de sute de ani, o licoare cu spumă groasă și densă, turnată mai apoi în ceşti mici și baută pe îndelete, alături de o narghilea.

O vizită în Istanbul nu e completă până nu te vei infruptat din câteva dintre preparatele bucătăriei locale pentru că, mai presus de orice, capitala culturală a Turciei trebuie adulmecată. Când ajungi aici, trage adând aer în piept şi lasă-te purtată către o experienţă culinară de neuitat.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

23 COMENTARII

  1. […] Numele complet este de fapt Buyuk Mecidiye Camii care înseamnă Marea Moschee a lui Abdulmecid (sultan otoman din anii 1800) dar toată lumea îi spune Moscheea Ortakoy datorită cartierului în care se află. E una dintre principalele atracții ale celor care fac croaziere pe Bosfor pentru că e chiar pe malul apei. Zona din jurul moscheii este cosmopolită și preferata tinerilor din Istanbul pentru că sunt aici tot felul de cafenele, terase, restaurante. E construită în anii 1850 de către arhitectul care a proiectat și Palatul Dolmabahce. De fapt, moscheea Ortakoy și cea din curtea Palatului seamănă izbitor. Dacă vrei să o vizitezi, coboară la stația de tramvai Kabatas și ia-o pe jos, pe faleza Bosforului. Îți vând un pont: lângă moschee se mănâncă pește proaspăt la prețuri mici. […]

  2. […] Mi-am amintit însă ce am făcut eu la primul prânz de unde puteam alege tot ce-mi poftește inima.  Eram în Turcia şi am dat un tur al restaurantului, adulmecând fiecare aromă, privind cu poftă toate platourile și bolurile încărcate cu bunătăţi. Nu mă interesau deloc felurile de mâncare pe care le cunoșteam și pe care le mănânc adesea acasă. Voiam să gust mai repede mâncarea tradițională turcească. […]

  3. Sunt atat de multe bunatati in Istanbul, incat vei avea nevoie de cel putin o saptamana sa le incerci pe cele mai cunoscute. E greu sa aleg ceva, dar dintre felurile incercate pt prima data in Turcia, cel mai mult mi-a placut kunefe-ul. E un desert pe baza de branza. Foarte delicios si dulce.

  4. […] Este cel mai vechi pod peste golful Cornul de Aur şi a fost construit în anul 1453, are 490m lungime şi face legătura între cele două identităţi diferite ale oraşului: centrul istoric şi cartierul Eminonu. Poţi încheia prima zi sub pod unde sunt nenumărate restaurante şi terase unde poţi mânca peşte sau poţi savura o narghilea. Nu uita şi de bărcile acostate la mal de unde poţi mânca macrou fript cu salată sau murături. […]

  5. […] Dacă sunteți la cură de slăbire, poate ar trebui să vă gândiți la a renunța la ea pentru 4 zile pentru că vom mânca o mulțime de gustoșenii turcești. Avem micul dejun și cina la hotel iar prânzurile le vom lua în diverse restaurante locale din excursiile noastre. Dacă vrei să te pregătești sufletește, citește mai multe despre un tur gastronomic pe malul Bosforului. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.