SPA ca acum 1000 de ani în Turcia

SPA-ul a devenit, în ultimii ani, o activitate extrem de populară printre femei, majoritatea hotelurilor ori centrelor de sănătate oferind clienţilor diverse terapii SPA. Turcia însă are o tradiţie de câteva secole sau chiar milenii în aceste ritualuri de înfrumuseţare, astăzi hotelurile de aici îmbinând cu succes tradiţia cu resursele naturale şi cu locaţiile de lux.

____________________________________________________________________________________

Începe-ţi sejurul în Turcia cu o baie turcească; e o experienţă de neratat fie că alegi să faci hammamul la hotelul unde eşti cazată ori mergi la o baie publică. Cel mai bine este să mergi la un hammam în primele zile ale vacanţei, pentru că îţi vei pregăti pielea pentru plajă iar bronzul va dura mai mult. Baia turcească este un ritual păstrat de sute de ani, de pe vremea sultanilor, menit să cureţe nu doar trupul ci, mai ales, sufletul. Majoritatea hotelurilor din Turcia au inclus în ofertă şi baia turcească iar la unele este gratuit.

Pentru un hammam veritabil, e de preferat să alegi băile publice în locul celor de la hotel.

Preţ de câteva ore vei fi răsfăţată şi vei ieşi de aici pregătită pentru o vacanţă de neuitat. Mai întâi te relaxezi 20 de minute pe o platformă încălzită de marmură, apoi un turc (de regulă) te exfoliază cu o mănuşă sau un prosop din fibre naturale. Urmează partea care îţi va plăcea cel mai mult – masajul cu spumă de săpun cu arome diferite.  Se spune că efectele masajului durează o săptămână. La sfârşitul sesiunii de SPA turcesc, pielea va fi revitalizată, corpul relaxat, curăţat şi detoxifiat iar circulaţia sangvină îmbunătăţită.

Izvoarele termale de la Pamukkale şi piscina Cleopatrei din oraşul antic Hierapolis sunt o modalitate inedită dacă vrei să te relaxezi ori, aşa cum spun localnicii, să întinereşti cu 10 ani. Renumele băilor termale de aici îşi are rădăcina acum mai bine de 2000 de ani când Imperiul Roman a cucerit Hierapolis şi l-a transformat în „staţiune balneară”.

Lângă Pamukkale se află o mulţime de hoteluri – de la 2** la 5***** unde te poţi bucura în voie de beneficiile acestor ape miraculoase. De exemplu, în Denizli, la Hotelul Pam, clasificat la 4****, te poţi bălăci cât e ziua de lungă într-o piscină naturală, cu apă termală. S-a format în cascade, întocmai ca terasele de la Pamukkale, însă piscina nu este imaculată ci are culori brun-roşiatice, datorită mineralelor pe care le conţine apa. O zi caniculară de vară îţi va părea mai blândă după ce te vei fi relaxat în piscina cu apă caldă, pe malul căreia cresc leandri.

Eu am fost aici într-o după-amiază caniculară, la mijlocul lui iulie, înainte de a merge la Pamukkale. Deşi am crezut că apele fierbinţi mă vor ameţi de-a binelea, până la urmă nu mă mai dădeam plecată din piscinele cu nămol curativ.  Excursia, luată de la o agenţie locală, după o tocmeală ca la carte a costat 20 de euro şi a inclus transportul dus-întors din Kusadasi până la Pamukkale, o ghidă tare simpatică – fostă profesoară de engleză în Kusadasi, prânzul la hotelul Pam şi câteva ore de bălăceală în piscinele cu apă termală, taxele de intrare la Cascadele  îngheţate şi binecunoscutele vizite la magazine de bijuterii.

Turcia se află în top 10 ţări cu cele mai bogate resurse de apă termală, cu peste 1300 de izvoare în toată Anatolia, a căror temperatură variază între  20 şi 110°C.

Piscinele cu nămol de la Dalyan

Dacă mergi în Marmaris ori în Grecia, în Rhodos, trebuie să faci o excursie în Delta Dalyan și la băile cu nămol de aici. Aflat la doar 20 de mile marine de Rhodos si la 80km de Marmaris, Dalyan este un sătuc pe coasta de sud-vest a Turciei. Vei găsi aici trei piscine cu nămol și o sursă de apă termală care conțin sulf iar temperatura este în jur de 40°C. O cură de câte 10 minute timp de mai multe zile se spune că îți vor face pielea să arate cu 10 ani mai tânără.

Dacă vrei să faci o cură cu nămolul miraculos, mergi la o agenție de turism locală de unde să iei excursia la aproximativ 20 de euro. Prețul include o zi întreagă în care vei merge cu vaporul pe mare, apoi în Delta Daylan, te vei bălăci în piscinele termale, vei vizita mormintele săpate în stâncă de la Kaunos și plaja broaștelor țestoase și ai și prânzul inclus.

După ce te-ai bălăcit bine în nămolul curativ de culoare gri-albăstruie, mergi în piscina cu apă termală. Bazinele se află pe malul lacului Koycegiz care e înconjurat de munți impăduriți cu pini – e tare relaxant să iți petreci aici o după-amiază de vacanță.

Peștii-chirurg de la Kangal

În centrul Anatoliei vei găsi însă niște izvoare termale unice în lume, căutate de turiști de pe tot mapamondul, în căutare de cure miraculoase. SPA-ul curativ care vindecă bolile de piele se află în stațiunea Balikli Kaplica, la 13km de orașul Kangal, la peste 1400 de metri altitudine. În piscinele cu apă termală de aici trăiesc peștii-chirurg, care nu sunt mai mari de 10 cm și care se năpustesc flămânzi asupra turiștilor care se scaldă în apele fiebinți. Cea mai importantă boală de piele pe care o vindecă (după o cură de aproape 3 săptămâni, ce-i drept) este psoriazisul. Peștișorii nu „atacă” decât pielea bolnavă așa că dacă nu ai nicio problemă în acest sens poți să te bucuri din plin de celelalte efecte ale apelor de aici: efectul de jacuzzi și ultravioletele de la 1405m, altitudinea la care se află stațiunea sau chiar o pedichiură SPA.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

8 COMENTARII

 1. […] dacă are baie cu aburi. Baia lipovenească (sauna) se află în exteriorul casei și, ca și hamamul turcesc, e un ritual străvechi, pe care nu îl vei întâlni în România decât în rândul […]

 2. pacat ca majoritatea merge doar la plaja in turcia. sincer nici eu nu m-am gandit sa fac toate astea. acum ca citesc, ma gandesc sa fac o tura la turci numai pentru spa. la relaxare! :))

 3. […] Baia turcească e o experienţă de neratat odată ajunsă în Turcia. Cel mai bine este să mergi la un hammam în primele zile ale sejurului, pentru că îţi vei pregăti pielea pentru plajă iar bronzul va dura mai mult. O baie turcească este un ritual păstrat de sute de ani, de pe vremea sultanilor, menit să cureţe nu doar trupul ci, mai ales, sufletul. Majoritatea hotelurilor din Kusadasi au inclus în ofertă, contra-cost şi baia turcească. Totuşi, pentru un hammam veritabil, e de preferat să alegi băile publice în locul celor de la hotel. În Kusadasi, în partea veche a oraşului, se află Kaleici Hamam – o baie încărcată de istorie. Preţ de câteva ore vei fi răsfăţată şi vei ieşi de aici relaxată, pregătită pentru o vacanţă de neuitat. Mai întâi te relaxezi 20 de minute pe o platformă încălzită de marmură, apoi un turc (de regulă) te exoliază cu o mănuşă sau un prosop din fibre naturale. Urmează partea care îţi va plăcea cel mai mult – masajul cu spumă de săpun cu arome diferite.  Se spune că efectele masajului durează o săptămână. La sfârşitul sesiunii de spa turcesc, pielea va fi revitalizată, corpul relaxat, curăţat şi detoxifiat iar circulaţia sangvină îmbunătăţită. […]

 4. Acum 1000 de ani cred ca turcii faceau bai in Romania – la Rovine… :)) Ba nici macar asa, ci mult mai spre vremurile noastre…
  Lasand deoparte gluma si informatiile corecte din articolul de mai sus, doresc sa aduc doua observatii cu privire la unele informatii eronate / cel putin exagerate care se regasesc in articolul de mai sus:
  – „Turcia însă are o tradiţie de câteva secole sau chiar milenii în aceste ritualuri de înfrumuseţare” (nu pricep cum traditia spa si baile turcesti sunt milenii in Turcia, in contextul in care in Anatolia turcii nu exista decat de aproximative 1000 de ani – sex XI – , nicidecum de milenii, si la inceputurile instalarii loc acolo sigur nu se ocupau de spa si turism; daca totusi ne referim la vechea asezare Hierapolis in provincia Frigia, cucerita de romani, utilizarea acelor izvoare este atestata cel mai devreme fiind doar din secolul II e.n., NICIDECUM „renumele băilor termale de aici îşi are rădăcina acum mai bine de 2000 de ani”, 2013-101 e.n. in cea mai mare marja posibila inseamna abia 1900 de ani, deci nu putem vorbi nici de peste 2000 ani nici de milenii la plural);
  – chiar sub titlu sunt tag-urile: „Categorie: Destinații, Spa, Spania” (ce legatura are Spa cu Spania, daca vorbim de Turcia?, decat eventual doar una de silabisire?).
  Calatorii placute in continuare si multa inspiratie 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.