Cascadele inghetate de la Pamukkale

O vizită în Turcia, din Kusadasi până în Antalya nu e completă fără o excursie de o zi la Pamukkale – Castelul de Bumbac. Prima dată când vezi în depărtare Pamukkale, nu poți să nu exclami: zăpadă! Apoi, după o clipă, te gândești că e imposibil ca la altitudini atât de mici, în mijlocul lui cuptor, să mai fie zăpadă pe munte. Pammukale e „o uriașă cascadă înghețată ca și cum apa ar fi încremenit pe loc sau s-ar fi pietrificat brusc în curgerea ei”, așa cum spunea Richard Chandler, în 1765.

_______________________________________________________________________

Pamukkale se află în regiunea Aegian, de-a lungul văii râului Menderes iar pentru ajunge aici trebuie să străbați sate uitate parcă de lume și câmpuri pe care se cultivă bumbac. De altfel, supranumele muntelui acoperit de calcar și de ape fierbinți – Castelul de bumbac – este dat nu doar de aspectul său ci și de îndeletnicirile localnicilor.  Apa caldă, bogată în minerale este renumită de peste 2000 de ani pentru puterile tămăduitoare. Când  în 129 î.d.H. Imperiul Roman cucerește Hierapolis – orașul antic ce se află la doi pași de muntele calcaros, împărații Nero și Adrian sunt impresionați de izvoarele termale pe care le găsesc aici și declară orașul „stațiune balneară”.  Renumele băilor termale se răspândește repede în tot imperiul astfel că bogații vin în număr mare în Hierapolis pentru a căuta vindecarea unor boli. Însă nu de puține ori aceștia și-au găsit sfârșitul aici. Pe dealurile din jur, se întinde o necropolă cu peste 1200 de morminte, din diferite epoci.

Terasele de calcar de la Pamukkale sunt considerate de către turci „a 8-a minune a lumii”. Locul acesta este minunat – e încărcat de istorie, mai toți regii Antichității trecând pe aici, apele au proprietăți curative, în zare se văd Munții Taurus iar spectacolul teraselor imaculate te lasă fără cuvinte.
Atât Castelul de bumbac cât și Hierapolis se află în Patrimoniul UNESCO, fiind așadar arie protejată. Pentru a face o baie în izvoarele termale trebuie să-ți lași încălțările pe margine – astfel calcarul nu-și pierde puritatea. Dacă mergi vara, contrar așteptărilor, apa caldă va mai domoli parcă arșița iar tu vei putea admira fără griji panorama.

Ia cu tine o sticlă mare de apă. În timpul verii temperaturile trec frecvent de 45°C.

După ce te-ai bălăcit în cascadele imaculate, cu apă caldă, când soarele amiezii e prea puternic, mergi câteva sute de metri mai încolo, într-un alt loc fascinant : piscina Cleopatrei. Într-o oază de verdeață, răcoroasă, înconjurată de leandri sângerii și palmieri se află o piscină naturală, cu apă termală, pe fundul căreia se găsesc coloane din vechiul Hierapolis.

Nu-ți uita costumul de baie, crema cu protecție solară, pălăria și ochelarii de soare.

Legenda spune că însăși Cleopatra venea aici pentru ca, stând în această apă, să își păstreze pielea tânără. De fapt, piscina cu apă termală, a cărei temperatură este constană – 37° C – a fost numită „Piscina Cleopatrei” de către Marc Antoniu în onoarea reginei care s-a îmbăiat o dată aici și a poruncit mai apoi ca aceste ape să-i fie aduse tocmai la Roma.  Oamenii locului afirmă cu tărie că o femeie care înoată cel puțin o dată în piscina antică va întineri cu zece ani căci apele acestea sunt la fel de benefice pentru ten precum băile în lapte pe care Cleopatra obișnuia să le facă. Apele care izvorăsc de aici au într-adevăr puteri tămăduitoare pentru că s-a dovedit că vindecă hipertensiunea arterială, bolile de inimă, de ochi, de piele și reumatismul.
Pentru a intra în piscină trebuie să plătești o taxă – aproximativ 25 YTL – iar din cauza coloanelor căzute în apă în urma unui cutremur puterminc în anul 70 d.Hr. nu vei putea înota. Însă după ce ai vizitat orașul antic – Templului lui Apollo, amfiteatrul, baia publică ori sarcofagele și terasele, sigur vei dori să te relaxezi în apa caldă așa cum făcea, în trecut regina Egiptului Antic.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

11 COMENTARII

  1. am fost acolo. este foarte frumos! asigurati-va insa ca aveti lire turcesti inainte sa ajungeti. plata biletului se face numai in lire turcesti, iar cursul de schimb in zona e revoltator.

  2. eu cand am fost am cumparat excursia pana la pamukkale de la una dintre agentiile turcesti din kusadasi si s-au ocupat ei de tot asa ca mi-a scapat aspectul asta; in schimb am observat preturile foarte mari la inghetata si apa langa piscina Cleopatrei si chiar la intrare in Hierapolis

  3. In afara de Pamukkale, cum ati intrat în localitate ocoliti dealul pe la baza, o luati la stânga, mergeti cam 2 km, treceti de intrarea de nord si veti ajunge în satul Karahayit (se afla cam la 5 km distanta de Pamukkale).

    Si aici gasiti multe pensiuni si hoteluri-spa, însa ceea ce caracterizeaza aceasta micuta localitate sunt travertinele colorate (rosu, portocaliu, galben, verde etc) si nu albe ca la Pamukkale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.