Havana Club – totul despre romul cubanez

Când ne gândim la Cuba, ne trec prin minte o mulţime de imagini: plajele cu nisip alb străjuite de cocotieri, faimoasele trabucuri cubaneze şi bătura locală, romul. E normal aşadar să găseşti în Havana, capitala Cubei, un muzeu dedicat aceste băuturi tipic antileze – Muzeul Romului Havana Club.

_____________________________________________________________________________

Bunăoară băutură rezervată piraţilor, romul se remarcă în secolul al XVIII-lea, odată cu apariţia distilării duble care îi oferă o savoare şi arome mai rafinate. De-a lungul istoriei, două mărci s-au făcut remarcate în fabricarea romului cubanez – Bacardi şi Havana Club, rivali până astăzi.

Familia Bacardi era originară din Santiago de Cuba, o regiune cunoscută pentru cultura trestiei de zahăr. De altfel, în oraşul de baştină se află Muzeul Municipal al Romului – Emilio Bacardi, fiul fondatorului celebrei mărci de rom. Bacardi pune la punct aroma faimoasă a romului ce-i poartă numele în 1862, după ani de experimente. În 1936 deschide o distilerie care funcţionează şi astăzi pe insulă. În afară de romul alb, subtil şi echilibrat, BACARDI Superior, marca propune o gamă de romuri ambrés: Gold, Reserva şi 8 ani – învechite în butoaie de lemn alb.

Bacardi era marca cea mai cunoscută de rom cubanez înainte de Revoluţie; apoi familia este exilată la Miami, din motive politice. Deşi rămâne cea mai vândută marcă din lume, Bacardi nu mai este astăzi considerată cubaneză căci grupul este instalat în Bermude iar producţia se face în Puerto Rico.

Havana Club, liderul romurilor în Cuba, continuă tradiţia fabricării cubaneze a romului. Toate romurile din gama Havana Club sunt învechite, de unde şi numele lor Añejo (învechit). În 1993, acordul cu grupul Pernod – Ricard permite Havana Club să-şi asocieze renumele internaţional cu denumirea ron de Cuba, apelativ dat romurilor distilate produse în Cuba.

Situat în centrul istoric al capitalei Cubei (Habana Vieja), Muzeul Romului aparţine Fundaţiei Havana Club, o companie care fabrică şi distribuie romul cunoscut de toată lumea. O vizită la muzeul romului Havana Club este mai mult decât o călătorie în timp, spre rădăcinile celebrei băuturi. Aici sunt prezentate recoltele de trestie de zahăr, reconstituirea unei distilerii şi a butoaielor de învechire, pentru o experienţă în timp real a procesului de fabricare a romului.

Muzeul este deschis zilnic între 9:00 şi 17:30, exceptând sărbătorile legale.

Odată cu sunetul clopotului care anunţă începutul vizitei, ghidul te conduce pe scara de piatră, până la primul etaj unde vei descoperi cum se fabrică butoaiele de lemn în care se învechesc romurile. În timpul vizitei, vei descoperi mai multe galerii tematice, machete şi vei vedea un film care face cunoscută importanţa romului şi a zahărului în cultura în cultura poporului cubanez. De altfel, ghizii muzeului îţi vor explica istoria romului pornind de la câmpul cu trestie de zahăr până la licoarea din pahar.

După o incursiune în istorie eşti pregătită pentru surpriza de la sfârşit – degustarea romului Havana Club. Aşadar, orice vizită la muzeul romului se încheie cu sala de degustare unde vei găsi un bar din lemn ce păstrează spiritul clădirilor celebre din Havana anilor 1930. În boutique vei putea alege dintre cele mai bune romuri Havana Club, trabucuri ori suvenirurui. În fiecare lună se efectuează o tragere la sorţi dintre vizitatorii muzeului şi un norocos câştigă o sticlă de rom Solera San Cristobal.

După vizita la muzeu destinde-te la barul Havana Club care se află lângă muzeu. Aici, barmanii te vor învăţa secretele preparării unu cocktail cubanez. După clasicele Mojito şi Daiquiri încearcă Cata Vertical – o degustare de romuri Havana Club, de la cele mai tinere la cele mai vechi. Cocktail-urile acestea două au fost inventate în barurile din Havana şi devin cunoscute în toată lumea mulţumită lui Ernest Hemingway în urma escapadelor sale în Cuba.

El Museo del Ron Havana Club
Avenida del Puerto 262, esq. Sol, Habana Vieja
Ciudad de La Habana
Tél : 53 (7) 861 8051 / 862 4108.
contacto@museo.havanaclub.cu

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.