Carthusia – parfumul insulei Capri din 1380

Cum cobori spre Giardini di Augusto din insula Capri, Italia, înainte de casa de bilete, simţi mirosul de lămâie, pin şi iasomie aşa cum nu ţi-ai imaginat vreodată că poate exista. În amestecuri de rozmarin, portocală sau garoafă, mireasma te face să intri imediat în parfumeria de pe marginea aleii.

Este vorba despre Parfumeria Carthusia care continuă tradiţia începută de către călugări şi produce aici parfumuri făcute din plante şi fructe atent selecţionate din Capri, de pe Monte Solaro. Legenda spune că, în anul 1380, călugărul stareţ de la Mănăstirea Sfântului Giacomo află că regina Giobanna d’Angio urmează să ajungă în curând pe insula Capri şi începe să creeze un aranjament floral din cele mai frumoase flori de pe insulă. După trei zile, florile sunt aruncate, iar călugărul observă că apa care nu fusese schimbată a prins o mireasmă necunoscută lui. Merge cu această apă la un alchimist care detectează că originile acestui miros stau în „Garofilum silvestre caprese”. Această apă rămâne cunoscută ca primul parfum din Capri.

Pe de altă parte, istoria spune că în 1948 călugărul stareţ al aceleeaşi mănăstiri descoperă vechea reţetă a parfumului şi, cu permisiunea Papei, o dă unui alchimist din Torino. Acesta începe apoi să construiască ceea ce avea să fie cel mai mic laborator din lume, Carthusia de astăzi.

În laboratorul Carthusia se fabrică parfumuri pe care vrei să le iei acasă în sticluţe ce conţin, pe lângă parfumuri minunate, şi o tradiţie de sute de ani. 1681 are o aromă dominată de o nuanţă puternică ce spune povestea unui trecut glorios, bogat şi tentant dar totuşi delica. E combinaţia perfectă dintre bergamot, lavandă, piper negru şi lemn cedar. Aria de Capri este o reţetă veche ce îmbină nuanţe de lămâie, portocală şi miresme de mimosa şi piersică, făcând un adevărat tur olfactiv al insulei Capri.

Acestea şi multe altele se găsesc în parfumeria de la intrarea în Grădinile Împăratului Augusto. Dacă nu vrei un parfum, aici găseşti şi lumânărele, săpunuri, suveniruri şi tot felul de obiecte parfumate şi frumos ambalate. Fie că le cumperi pentru tine, fie că vrei să faci un cadou cuiva drag, fii sigură că mirosul de Carthusia îţi va aminti oricând de Capri.

Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

  1. Va recomand sa incercati sa va cazati in Capri in extrasezon, cand preturile scad vizibil. Noi am stat la sfarsitul lunii octombrie, cu 60 e/ camera dubla, la Hotel Quatro Stagioni, chiar la 5 minute de Piazzetta Umberto I. Temperatura a fost destul de ridicata, partea mai putin placuta este ca atunci zilele sunt mai scurte si se insereaza repede!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.