Sentiero degli Dei – hiking pe Coasta Amalfi

Sentiero degli dei - Coasta amalfi
Sentiero degli dei - Coasta amalfi

Întotdeauna am crezut că muntele nu cunoaște granițe și că atunci când ești acolo sus, nu mai contează în ce țară ești, ce limbă vorbești și cum ai ajuns pe creastă. Experiența de pe Sentiero degli Dei, în Italia, mi-a schimbat însă opinia pentru că traseul acela, pe urmele zeilor, deasupra Coastei Amalfi este într-adevăr special. Acolo sus ești atât de aproape de cer, de stâncă și de mare în același timp încât înțelegi pe loc de ce i se spune așa: Drumul Zeilor.

Cum ajungi pe Sentiero degli Dei

În primul rând trebuie să ajungi în Italia, în Napoli. Din Napoli ia autobuzul sau Circumvesuviana până în Sorrento de unde poți lua un autobuz până în Praiano. Dar despre transportul pe Coasta Amalfi am mai vorbit. Mergi pe mâna mea și intră în traseu din Praiano, și nu din Positano. Am să-ți spun mai târziu de ce.  În Praiano, din dreptul bisericii, n-ai cum să ratezi indicatoarele ce-ți arată pe unde să mergi ca să intri în traseul mult așteptat. Urmează-le cu atenție și ele te vor purta pe străduțe și alei înguste printre case, până la baza munților Lattari când te vei cufunda în umbra pădurii și vei vrea să nu mai ieși de acolo. Nu lenevi prea mult, ai în față un traseu foarte frumos.

Praiano - Sentiero degli Dei - Coasta Amalfi

Manastirea San Domenico Sentiero degli dei - Italia1

Greu la deal

Fii cu ochii pe marcaj și pregătește-te de surprize. Prima parte de urcuș, deși e destul de abruptă, este amenajată cu scări și balustradă de lemn. De asemenea, copacii încă te păzesc de soare și-ți fac drumul mai ușor. Din când în când ai să vezi câte o mică grotă cu statuia Fecioarei Maria și flori aduse de localnici. Astfel de grote nu sunt specifice doar acestui traseu ci poți să le vezi de-a lungul întregii coaste.

Traseu Sentiero degli dei - Italia

La capătul urcușului, după ce treci printre terase cu livezi de lămâi, vii și măslini, ajungi la mănăstirea San Domenico. Aceasta a fost construită aici, pe stâncă, în secolul 14, dar timpul a fost blând cu ea. E drept că și oamenii au ajutat mult la condiția construcției. Acum, mănăstirea San Domenico este un loc de rugăciune pentru localnici și un bun popas pentru călători.

Manastirea San Domenico Sentiero degli dei - Italia

După mănăstire, traseul devine mult mai ușor. Urcușul e mai lent sau chiar inexistent, singura problemă fiind soarele, dacă mergi în miezul verii. Ca și mine, probabil că te vei întâlni și cu alți călători pe traseu. Cei mai mulți vin din sens invers, începând traseul din Positano sau Nocelle, făcând o mare greșeală. Dar, așa cum îți ziceam și mai devreme, ai să vezi mai târziu de ce.

Deși pe parcursul traseului ai parte de diverse atracții ce te ademenesc să mai faci câte o pauză și câteva fotografii, vedeta excursiei este cu siguranță peisajul. Cărarea ce merge „pe urmele zeilor” îți dă impresia că pășești deasupra mării.

Praiano - Sentiero degli Dei - Coasta Amalfi1

Praiano - Sentiero degli Dei - Coasta Amalfi2

Pe bucata asta de traseu, eu am uitat de căldură și de faptul că mai aveam foarte puțină apă în sticlă. Peisajul e pur și simplu amețitor și, mergând pe aici, nu-ți dorești decât să mai poți rămâne pentru câteva zile. Singurul lucru care te poate face să-ți dorești să cobori de la înălțimea asta este baia răcoritoare pe care urmează s-o faci în mare. Îți poți alege plaja încă de aici, de sus, pentru că ai vedere asupra întregii coaste.

Coasta Amalfi - Sentiero degli dei

Greu la vale

Pentru a coborî în Positano, fii cu ochii după indicatorul ce-ți arată drumul prin Nocelle – un sătuc frumos, cocoțat pe stâncă. Cărarea trece printr-o pădure răcoroasă, numai bine venită după cele câteva ore de mers prin soare. Când ajungi în Nocelle, oprește-te la fântână pentru un refill și pregătește-te de coborât. Te așteaptă nu mai puțin de 1700 de trepte până jos așa că bucură-te că ai început traseul din Praiano și nu de aici, așa cum fac majoritatea vizitatorilor din zonă. 1700 de trepte sună mai bine când e vorba de coborât și nu de urcat, nu-i așa?

Indicator Nocelle Positano

Nocele - Sentiero degli dei

Sentiero degli dei – un traseu pe care nu-l vei uita prea curând

Sunt sigură că vei ieși din traseul ăsta cu dureri de picioare și probabil că te vei întreba de multe ori, în timp ce urci sau cobori „Mai e mult?” dar sunt la fel de sigură că vei ajunge la aceeași concluzie ca și mine: merită efortul. E un traseu de dificultate scăzută și fără pasaje periculoase, dar îți va pune rezistența la încercare. Și încheieturile. Dar am soluția potrivită pentru tine: chiar la ieșirea din traseu, la capătul scărilor, sub șoseaua ce șerpuiește de-a lungul coastei, este plaja Arienzo. E o mică oază de liniște acolo unde poți face o baie în apa rece, poți mânca scoici bune și apoi poți lenevi pe plajă, uitându-te în sus la crestele de pe care tocmai ai coborât. Da, ai făcut un traseul de-a lungul crestelor munților Lattari și  te poți mândri cu asta.

scoici - plaja Arienzo, Coasta Amalfi

Să nu uiți

Nu uita să-ți iei apă la tine pentru că vreme de vreo două ore nu ai să dai de niciun izvor și vei simți o mare nevoie de apă. Poate de o fântână părăsită dar apa ta îmbuteliată e sfântă când vine vorba despre zone necunoscute. De asemenea, nu uita să te echipezi confortabil. Ai nevoie de încălțări sport dar nu te obosi să-ți cari bocancii de munte pentru că nu e cazul. Poteca e bine făcută. Dacă mergi ca și mine, în timpul verii, e foarte indicat să ai la tine o șapcă sau o bandană și cremă cu protecție solară. Soarele arde nemilos deasupra Mediteranei.

****

Traseul propus de Drives of a Lifetime a început în Sorrento: Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă (ep. 1)

Coasta Amalfi (ep. 2) – Salerno

Coasta Amalfi (ep. 3) – Vietri sul Mare

Coasta Amalfi (ep. 4) – Ravello

Coasta Amalfi (ep. 5) – Atrani

Coasta Amalfi (ep. 6) – Fiordo di Furore

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

7 COMENTARII

  • vreo 3, cu multe pauze de pozat. 🙂
   Nocelle e sus pe stâncă. de acolo se coboară în Positano și de acolo ai autobuz spre Sorrento apoi alt autobuz spre Napoli. dacă stai în Napoli și pleci devreme, poți face traseul și te poți întoarce înapoi seara fără probleme. dacă mai vrei detalii, feel free to ask 😉

 1. Narcisa, stiam ca Sentiero degli Dei incepe la Bomerano(Agerola)deasupra de Amalfi si merge pana la Positano. Parte initiala nu ai facut-o? Si intr-adevar directia e catre Positano si nu invers, vai de ele picioare 🙂

 2. Pare cel mai captivant traseu care poate exista! Îl pun în favorites, sper să-l pot repeta în curând. Ador sudul Italiei, cu toate că n-am fost acolo niciodată. L-am studiat minuțios și sper că degrabă îmi voi îndeplini visul!

  Cât timp ați stat în sud? Presupun că e nevoie de o lungă vacanță ca să-l poți savura pe deplin! Cât ține partea financiară, e scump să cutreieri aceste locații (inclusiv următoarele episoade, legate de aceste minunate locuri), dat fiind faptul că hotelul e în Napoli (din câte știu, e destul de ieftin să iei un hotel acolo). Vă mulțumesc, sunteți geniale!

 3. Buna Narcisa!
  Peste cateva zile plec pe Coasta Amalfi si,intr-una din zile intentionez sa fac traseul Calea Zeilor exact asa cum l-ai parcurs si prezentat.Totusi nu am inteles o chestie,de la plaja Arienzo cum ajung la Positano?Sunt indicatoare?Sper ca nu trebuie sa urc scarile…Scuza-ma dar chiar nu am inteles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.