Roadtrip: Apusenii de la est la vest

În Apuseni trebuie să te duci cu inima deschisă, pregătită să lași complet în urmă agitația urbană și semnalul la telefon și să te convingi că bunătatea oamenilor de aici, din Țara Moților nu e doar o legendă. Mai mult decât atât, Apusenii se văd pe îndelete, în ritmul celor care locuiesc aici, altfel nu o să ai decât o hartă cu multe bife.

____________________

Traseu : Rimetea – Giurcuța de Sus – Padiș – Cetățile Ponorului – Peștera Urșilor – Groapa Ruginoasă – Arieșeni – Scărișoara- Dealul cu melci – Cascada Pișoaia

Am plecat de la Rimetea cu un singur gând: să ajungem mai repede în inima Apusenilor, să montăm cortul și să ne facem de cap pe pășuni, să ne bălăcim cu picioarele în râuri reci, să mâncăm afine și să fie răcoare. Am configurat traseul în așa fel încât să nu mergem pe aceleași drumuri iar asta a presupus un singur lucru:  să o luăm pe drumuri mai puțin umblate, care nici măcar nu sunt marcate pe hartă. Salvarea noastră: un atlas rutier pe care am învățat repede să-l deslușesc și fără de care am fi ocolit mult.

Am vrut să ajung în Padiș pe cel mai scurt traseu posibil, cu riscul să rătăcim pe drumuri forestiere, prin sate răsfirate peste dealuri și munți și chiar să facem cale-ntoarsă dacă gropile ne-ar fi dat mari bătăi de cap. N-a fost cazul. Între Rimetea și Valea Ierii drumul este asfaltat, îngust și șerpuiește prin sate și păduri. Femeia pe care am luat-o la ocazie ne spune că pe aici nu trece decât un singur autobuz pe zi și ăla cu noaptea-n cap. În rest, te descurci cum poți iar când vin zăpezile totul e blocat.

Turul Romaniei TravelGirls

Din Valea Ierii începe partea frumoasă a drumului deși ne luăm la revedere de la asfalt și conducem pe un drum forestier. Culmea, e mai bun decât multe șosele naționale. Din când în când ne mai iese în cale câte o mașină sau o căruță, copiii ne fac veseli cu mână de pe uliță iar culmile domoale cu brădet sunt semn că suntem pe drumul cel bun.

Indicații traseu: Rimetea – Buru – Băișoara – DJ 107M; Băișoara – Valea Ierii – DJ 107N, faci dreapta spre Plopi și continui pe DJ 107 N; La intersecție faci stânga și mergi pe DJ 107 S spre Măguri Răcătau – DN1R spre Poiana Horea – drum forestier reabilitat spre Cabana Poiana Horea și Giurcuța de Sus – interecție stânga pe DC 128A – intersecție stânga pe DJ 763, spre Padiș.

Turul Romaniei TravelGirls 2

Padiș – Glăvoi

Ca să ajungi în Padiș există de anul ăsta două variante: off road și on the road. Noi le-am încercat pe amândouă, fără să ne fi dorit musai asta. Dacă vii dinspre Pietroasa, adică din vestul Apusenilor, faci cei aproape 23 de km pe șoseaua proaspăt (DJ 763) asfaltată cât ai clipi. Următorii 20 de km, spre Doda Pilii și Smida sunt ca un vis urât, care după o ploaie devin aproape impracticabili. Înarmează-te cu multă răbdare, o să ai nevoie. Din fericire, Dacia Sandero cu care a trecut cu bine de toate hârtoapel.

Pe de altă parte însă, mergând pe drumul ăsta ai mai mult răgaz să te conectezi la Apuseni, care te întâmpină cu ce au ei mai bun: afine și zmeuriș cât vezi cu ochii și cât poți duce. Localnicii ne-au spus că nicicând nu a fost un an mai bogat în fructe de pădure iar asta nu poate decât să ne bucure. Iar odată ajungi în Padiș sau câțiva kilometri mai încolo, în Glăvoi, e rost de campat câteva zile bune, poate chiar o săptămână, ca să poți să faci mai multe trasee.

Noi nu am stat decât o singură noapte și am făcut doar traseul Glăvoi – Cetățile Ponorului dar a fost suficient cât să îmi doresc să revin cât de curând și să fac trekking în voie, pe îndelete, așa cum îi stă bine turistului muntoman în Apuseni.

Glavoi Padis Apuseni Romania

Cetățile Ponorului

Cetățile astea nu sunt, așa cum am auzit câțiva pantofari discutând în poiană, niște fortificații făcute de mâna omului. Atracția principală din partea asta a Apusenilor e formată, de fapt, din stâncării prinse parcă într-o horă iar cireașa de pe tort – Marele Portal de 70 de metri înălțime pare că e poarta de intrare în cetate. Una făcută parcă de un uriaș. Turul Cetăților Ponorului e numai bun de făcut într-o dimineață leneșă de vară pentru că traseul e destul de scurt. Urmărește traseul marcat cu punct albastru care începe de la Cabana Padiș sau din Campingul Glăvoi – așa-zis și La Grajduri. Așa am făcut și noi.

Camping Glăvoi – Valea Cetăților – Balcoane – Dolina III – Dolina II – Portal Cetățile Ponorului – Dolina I – Valea Cetăților – Camping Glăvoi; Durată traseu: 4 ore; Dificultate: mediu și dificil

cetatile ponorului apuseni Romania2

Alimentăm cu apă de la izvorul din fața Cabanei Salvamont, studiem câteva minute harta cu trasee de pe marginea drumului și plecăm pe traseu. După câteva minute de mers pe drum forestier facem dreapta prin pădure și în scurt timp ajungem La Balcoane. Numele celor 4 puncte de belvedere spre Dolinele II și III a rămas dar balcoanele din lemn, suspendate deasupra prăpastiei au fost desființate, pentru siguranța turiștilor

Poteca îngustă șerpuiește aproape de marginea prăpastiei așa că pășesc cu mare atenție. Fac opriri dese pentru că stâncile impunătoare de vizavi se arată des printre brazi și deși mă încearcă o amețeală dulce de fiecare dată când mă uit în stânga, unde e hăul, sălbăticia locurilor e molipsitoare și se cere admirată. Pur și simplu nu poți să i te împotrivești.

De la balcoanele I și II se vede Dolina III iar de la balcoanele III și IV se vede Dolina II.

cetatile ponorului apuseni Romania3

Următoarele 15 minute de traseu sunt prin pădure, unde pentru că e o duminică de august e mai aglomerat decât pe autostradă. Mulți turiști bine echipați, foarte mulți unguri, cehi și nemți. Români puțini.

Noi ne continuăm traseul pe cea mai dificilă porțiune de aici, unde trebuie să fim cu mare băgare de seamă. Panta foarte abruptă, cu grohotiș îți dă ceva bătăi de cap, mai ales dacă ești începătoare sau ai frică de înălțime. Cu atenție și bocancii potriviți, în 10-15 minute ești jos, la baza Dolinei III.

Atenție la pietrele dizlocate de turiștii care sunt în urma ta. Păstrează întotdeauna o distanță de siguranță și cere-le asta și celorlalți, chiar dacă nu îi cunoști. Dacă sunt muntomani, sigur vor înțelege.

cetatile ponorului apuseni Romania

Intrarea în peșteră nu este semnalată așa că nu îți recomand să intri în peșteră dacă nu ai minimum de echipament (frontală și bocanci). Prin peșteră poți să ajungi în Dolina I – unde e Marele Portal – dar trebuie să ții cont de faptul că e traversată de un râu subteran și că la un moment dat si nevoie și de o coardă ca să termini cu bine traseul. Sau poți să mergi pe la suprafață, cum am făcut noi. Traseul e de acum mai ușor, chiar dacă pe alocuri e asigurat cu lanțuri și cabluri care ajută foarte mult, mai ales la urcare. Urmăm punctul albastru și după un urcuș prin pădure ajungem la drumul care duce spre Cabana Cetățile Ponorului. Facem stânga ca să ajungem din nou în Poiana Glăvoi și după vreun sfert de ceas ne îmbarcăm spre următoarea destinație.

Descrierea completă a traseului Circuitul Cetăților Ponorului o găsești pe pagina Salvamont Bihor.

Dacă vrei să vii până în inima Apusenilor dar nu ai o mașină, cel mai bine e să vii cu un autobuz până în Vârtop și apoi pe jos până pe Platoul Padiș. Mai multe detalii găsești pe pagina dedicată a Parcului Natural Apuseni: mijloace de transport în comun.

Peștera Urșilor

Despre peștera de la Chișcău descoperită acum mai puțin de 40 de ani, nu sunt multe de zis. Pur și simplu că te lasă fără cuvinte. E cea mai frumoasă peșteră pe care am văzut-o, foarte bine amenajată și cu ghizi mereu puși pe glume, care fac ca cele aproape 40 de minute cât durează vizita să treacă pe nesimțite. Uită de ghizii-copii pe care probabil că i-ai întâlnit în diverse peșteri din țară care nu fac decât să îți spună două-trei povești nemuritoare despre ce e în interior și apoi să te conducă afară. La Peștera Urșilor faci un tur în toată regula și dacă ai curiozități, ghidul îți răspunde cu plăcere, în aceeași manieră relaxată, de vacanță.

Program vizitare: marți-duminică, 10.00-17.00; Preț bilet adulți: 20 de lei

Cum ajungi: Dacă vii de la Padis, după Pietroasa – pe DJ 763 faci stânga (este indicator spre peșteră) și mergi până în Chișcău

Pestera Ursilor Apuseni Turul Romaniei 4

Peștera Urșilor are 3 galerii deschise publicului de la jumătatea anului 1980 – Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță și Galeria Lumânărilor. Cea de-a 4-a – Galeria Științifică este vizitabilă doar de către speologii profesioniști și e accesibilă după ce treci printr-un puț de aproape 30 de metri. Cea mai mare și mai frumoasă galerie mi s-a părut Emil Racoviță, unde se găsește și scheletul reconstituit al ursului de peșteră. Cea mai atractivă, mai ales pentru copii, este Galeria Lumânărilor unde imaginația începe să o ia razna iar stalactitele și stalagmitele se transformă în personaje de tot soiul. Aici e ursul rămas captiv în timp ce încerca să iasă din peșteră.

Pestera Ursilor Apuseni Turul Romaniei by TravelGirls

Ziceam că peștera e bine amenajată și tot circuitul turistic gândit în așa fel încât să-l facă pe turist să-și lase o parte din bugetul de vacanță aici. După ce plătești biletul de intrare (urci pe scările care încep la doi pași de parcare), ești invitat să aștepți la etaj, unde este un butic cu de-ale gurii. Vizitarea peșterii se face doar cu ghid iar timpul mediu de așteptare este de 15-20 de minute, suficient cât să te răcorești cu o înghețată. Din păcate alții fac bani pe seama peșterii, care e concesionată fraților Micula (Izvorul Minunilor îți spune ceva?).

Ieșirea din peșteră e la capătul unui drum înțesat – de-o parte și de alta – cu tarabe și localnici care vând o sumedenie de suveniruri și produse așa-zis locale: siropuri naturale (?), palincă, gemuri, dulcețuri șamd. Aproape toți au aceeași marfă iar prețurile scad simțitor de la gura peșterii până ajungi în parcare așa că dacă vrei totuși să pleci acasă cu un borcan de dulceață de afine, numai bună pentru clătite, nu scoate banii din portofel chiar la prima tarabă.

pestera ursilor apuseni

Am întrebat ghidul dacă asigură ghidaj și în alte limbi (era un cuplu englez în grupul nostru) și mi-a spus că oficial tururile sunt doar în limba română dar pentru că mai știe ceva engleză, uneori face un efort. Peștera Urșilor are anual peste 300 de mii de vizitatori (info de aici), din care sigur o bună parte sunt străini, mulți dintre ei unguri. Sigur că nu înțeleg mai nimic din turul ghidat și mă gândesc că un pliant tipărit în maghiară, engleză, franceză și chiar germană i-ar face să plece cu un gând bun de aici.

Temperatura e constantă în Peștera Urșilor (10°C) așa că e bine să ai la tine un pulover sau o geacă.

Groapa Ruginoasă – Bear Gryls a fost aici

Când vedeta Discovery a venit în România, a sărit din elicopter într-un loc pe spectaculos: Groape Ruginoasă. Pentru noi, turiștii obișnuiți care preferăm alte mijloace de locomoție prin munții patriei, există varianta mai simplă: traseu prin pădure.

Turul Romaniei TravelGirls 5

Cum ajungi: de pe DN75 Ștei-Arieșeni, la doar câțiva km de Arieșeni și cu puțin înainte de pârtia de ski de la Vârtop (dacă vii de la Ștei), în dreptul unei curbe spre dreapta este indicatorul spre Groapea Ruginoasă.

Marcaj dungă galbenă, timp estimat 50 de min (noi am ajuns în 20 de min), dificultate: ușor

Turul Romaniei TravelGirls 3

Pe buza unei poieni largi se cască o groapă uriașă, de o culoare nebănuită cu atât verde în jur. Culoarea ruginie e dată de rocile care o iau la vale neîncetat și dacă vorbești în șoaptă și ai norocul să nu fie și alți turiști acolo ai să auzi cum îți fuge pământul de sub picioare. Noroc cu brazii care și-au întins rădăcinile și nu lasă eroziunea să scape de sub control. Cu toate astea, rana pământului, cum o denumesc localnicii, se deschide tot mai mult, de la an la an. De altfel, pe hărțile vechi de acum 80 de ani nu apare marcată decât ca o mică văiugă.

La plăcinte înainte, spre Scărișoara

Arieșeni e cea mai cunoscută localitate din Apuseni, sunt multe pensiuni și aici și în Gârda iar turiști vezi pe toate drumurile, indiferent de vreme și de anotimp. O săptămână să tot stai aici și tot n-ai vreme să vezi pe îndelete ce e în jur: Peștera Poarta lui Ionele, Cheile Ordâncușii, Cascada Vârciorog, Muntele Găina, Casa de Piatră. Chef de drumeții să ai.

Eu am stat la niște prieteni în Gârda așa că nu pot să recomand o cabană sau o pensiune dar dacă vii cu cortul poți să campezi în curte la Mama Uța. Dacă ți-e foame însă și ai poftă de bucate alese din Țara Moților, mai bine îți pui pofta-n cui pentru că restaurantul e exact așa cum pare de la intrare: o cârciumă de pe marginea șoselei, spoită prea strident, cu mâncare proastă, meniuri turistice și prețuri supraevaluate. Doar Mama Uța mai îndulcește puțin toată povestea, căci e mai tot timpul în mijlocul turiștilor. Mi-e clar însă că nu se face primăvară cu o floare iar mâncarea nu mai e de mult ca-n poveștile care au umplut multe pagini de ziare și reviste cu ani în urmă. Ziceam că sunt multe pensiuni și restaurante în Arieșeni iar din mașină mi-a atras atenția Casa Moțului.

Dacă vrei să mănânci ceva tradițional ardelenesc, mergi la Peștera Scărișoara și ia câteva plăcinte aburinde, la 2 lei bucata. Gustă din cele cu brânză mai întâi și apoi îndulcește-te cu cele cu afine și-ai să te lingi pe degete. Bucătăresele harnice întind la foc continuu aluatul, îl umplu apoi după pofta inimii tale și prăjesc plăcintele în ulei încins, în tigăi de fontă. În fața bucătăriilor improvizate în rulote, turiștii stau cuminți la cozi, nerăbdători să-și primească plăcintele ardelenești care umplu poiana cu mirosul lor cald.

Pestera Ghetarul Scarisoara Apuseni Romania by TravelGirls

Cu burta plină poți să urci panta care duce la peșteră. Iei bilet de la casă, te așezi la rând și aștepți cuminte să se dea semnalul că poate intra un nou grup de turiști. Peștera se poate vizita în fiecare zi, începând cu ora 9.00, apoi la un interval de 80 de minute, ultimul grup având acces la ora 17.00. Fii atentă așadar la ce oră ajungi, să nu pierzi timpul la cozi.

Citește mai multe despre Peștera Ghețarul Scărișoara în Munții Apuseni, ca la mama acasă.

După melci pe Valea Dragostei

Plecăm din Arieșeni și pe drumul spre Scărița Belioara vedem un indicator spre Drumul lui Avram Iancu. N-avem vreme să mergem pe Muntele Găina pentru că e trecut bine de amiază dar Dealul cu melci și Cascada Pișoaia sunt la o aruncătură de băț și plecăm numaidecât într-acolo. Drumul lui Avram Iancu e azi o șosea îngustă (dar foarte bună) care trece când prin sate cu case bătrânești, când prin păduri sau fânețe.

Dealul cu melci Apuseni

Puțin mai încolo de Valea Dragostei e Dealul cu melci, chiar la intrarea în satul Nemesi din comuna Vidra. Aici e o rezervație paleontologică de vreo 4 hectare așa că oriunde te-ai uita pe partea dreaptă a drumului (chiar și pe marginea șoselei), ai să vezi cochiliile pietrificate de melci.

Nu încerca să îi scoți din piatră, cum am văzut că au făcut alți turiști și să iei melcii ca suvenir! Nu uita că ești într-o rezervație!

Pe partea stângă a drumului, la vreo 5-10 minute de mers pe jos pe ulițele satului Nemesi, e Cascada Pișoaia sau Cascada de la Vidra, cum i se mai spune așa că dacă tot ai venit până aici, urcă până la ea. Apa cade în șuvoaie subțiri, care se lovesc apoi de pietrele îmbrăcate în mușchi verde crud. Deși căderea de apă are 25 de metri înălțime, e surprinzător de multă liniște. Iar priveliștea spre sat e grozavă.

Turul Romaniei TravelGirls 4

***

Mi-a plăcut mult în Apuseni, atât de mult încât probabil vara viitoare voi face un nou roadtrip acolo, unul pe îndelete, în care să fac mai multe trasee pe munte, să beau mai mult lapte gras și bun din Țara Moților, să mă satur de plăcintele nemaipomenite și să fac o cură de afine și zmeură proaspete. E un loc bun de vacanță pentru muntomani și familii cu copii mici deopotrivă dar și pentru bunicii de la oraș care caută să respire aer proaspăt. O vară-ntreagă nu e de-ajuns să-i cutreieri iar iarna pun pariu că e ca-n poveștile spuse la gura sobei.

***

© Fotografii by TravelGirls.ro cu Canon EOS 100D kit EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM de la F64.ro

și

Augustin Radu cu Nikon D80 + obiectiv 18-55 mm

***

Citește și celelalte povești din Turul României 4

O vacanță memorabilă

Cetatea Alba Carolina – o stea norocoasă

Unguri, UNESCO și ceva SF

Cum am supraviețuit în Turul României 4

___________________

Partenerul de drum în #TurulRomâniei4 este Dacia România. Complicii sunt Flo AdventureMagazinul F64 și Aqua President

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. Frumos articolul. Am facut un road trip asemanator in august cu un baietel de 3 ani. Minunata zona.
    Si pe mine m-a mirat cat de mult Izvorul Minunilor e in zona

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.