Vacanță ca în filme: Positano

„E zi de tîrg în Cortona. Piaţa e o sărbătoare continuă şi toată lumea e invitată. Clişeele converg spre acest buric al pământului. Aproape că îţi vine să râzi dar nu te poţi abţine să nu admiţi că italienii ştiu mai mult despre distracţie decât ştim noi. Am mâncat un strugure din piaţă şi dulceaţa violetă mi-a explodat în gură. Chiar şi mirosul e violet. Aş vrea să stau mai mult, dar clopotul îmi aminteşte cât e ora… „Ding-dang-dong”, sună clopotul în loc de „ding-dong”. Mi-ar fi plăcut să fii aici. Cu dragoste…” – așa își începe Frances vacanța în Italia. Nici prin cap nu-i trecea că-și va cumpăra o casă aici pe care o va umple numai cu oameni dragi, că va trăi o aventură ca în filme în Positano sau că va rămâne aici pentru totdeauna.

Positano Amalfi Italia (19)

Chiar dacă pare o peliculă siropoasă, Under the Tuscan Sun descrie cum nu se poate mai bine tot ce are coasta Italiei mai bun de oferit: stânci abrupte scufundate în marea albastră, case colorate cocoţate printre lămâi şi plaje mici şi izolate sub fiecare sătuc. Momentul în care Frances intră pe şoseaua suspendată de pe Coasta Amalfi pe scaunul din dreapta al unei decapotabile conduse de Marcelo te face să începi visarea. În realitate, dacă nu-ţi închiriezi o maşină din Sorrento, Napoli ori chiar Roma, poţi să ajungi în Positano cu autobuzul. Cine spune că bancheta din spate nu poate fi la fel de romantică?

Positano Amalfi Italia (11)

Positano Amalfi Italia (20)

Pentru că viaţa nu e mereu ca în filme, sunt slabe şanse ca un poliţist să te ia pe scuterul lui până în zona de sus a orăşelului Positano, aşa cum a făcut Francesca. Mersul pe jos face piciorul frumos iar străduţele înguste pline de flori şi magazinaşe cochete te fac să uiţi efortul depus. Unde mai pui că puţinii italieni vero pe care îi întâlneşti printre hoardele de turişti bogaţi ce mişună pe aici în timpul verii seamănă perfect cu Marcelo, amantul perfect din Under the Tuscan Sun.

Positano Amalfi Italia (9)

Positano Amalfi Italia (14)

Trebuie să fii acolo, printre leandrii roz ca să înţelegi cum americanca şi-a pierdut complet capul în Positano. E drept, un păhărel îngheţat cu limoncelo ajută mult la euforie dar nu există nimic ce un gelato cremos nu poate rezolva.

Positano Amalfi Italia (22)

Positano Amalfi Italia (7)

Italienii îşi savurează încet masa sub câte o umbrelă a vreunei cârciumioare şi se bucură de priveliştea ce a făcut deliciul atâtor filme turnate aici. Preţurile sunt pe măsură popularităţii. Spre deosebire de celelalte orăşele de pe Coasta Amalfi, în Positano atât mâncarea cât şi cazarea costă mai mult. Poate că acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care Frances a preferat să rămână în Toscana şi să vină aici ori de câte ori voia să-şi încarce bateriile. Pentru a intra în pielea personajului dar mai ales din cauza preţurilor, şi eu am preferat să mă trezesc în fiecare dimineaţă în Sorrento.

Positano Amalfi Italia (5)

Serile sunt însă de departe mai romantice pe plaja din Positano. Uită de nisip şi aminteşte-ţi că eşti pe o coastă stâncoasă iar malul mării înseamnă pietricele rotunde şi călduţe, numai bune pentru un masaj care să te readucă la realitate. Înainte să se lase întunericul, plaja din Positano e liniştită şi deloc aglomerată. Cei mai mulţi turişti s-au îndreptat deja spre restaurantele cochete de la câteva zeci de metri mai sus.

Positano Amalfi Italia (16)

Positano Amalfi Italia (8)

La fel a făcut şi Marcelo care a preferat compania unei italience într-o casă cu terasă deasupra mării. Poate că-n viaţă e de fapt ca în filme: putem visa la o călătorie de neuitat pe malul paradisului italian pe urmele lui Marcelo şi ne putem îndeplini orice dorinţă atât timp cât ne dorim îndeajuns dar până la urmă ne întoarcem tot acasă la Ed.

[nggallery id=30]

****

Traseul propus de Drives of a Lifetime a început în Sorrento: Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă (ep. 1)

Coasta Amalfi (ep. 2) – Salerno

Coasta Amalfi (ep. 3) – Vietri sul Mare

Coasta Amalfi (ep. 4) – Ravello

Coasta Amalfi (ep. 5) – Atrani

Coasta Amalfi (ep. 6) – Fiordo di Furore

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.