Vacanță în Croația| Ce poți face 4 zile în Dubrovnik – cel mai frumos oraș de la Adriatică

„Dubrovnik e perla Adriaticii”, auzisem în stânga și-n dreapta înainte să plecăm în Croația. Alții vociferau că „e prea turistic, dom’le, nu e nimic autentic acolo”, „e scump rău” iar unii o țineau pe-a lor: „ești nebună, te duci cu copilul la plajă acolo! Păi ăia nu au plaje!”

Am planificat road trip-ul în Croația în așa fel încât să stăm în Dubrovnik la sfârșit – save the best for last – să punem cireașa pe tort, pe românește și așa a fost. Dubrovnik e și autentic – locuiesc oameni în cetate și la urma urmei nu e vina lor că sunt asaltați de turiști din toate părțile.

Primele impresii

În Dubrovnik am simțit pentru prima dată că am ajuns la mare, cu toate că 2 din 4 zile nu a fost vreme de plajă. Are un aer de vacanță, sofisticat – pe care l-am mai simțit în Nisa, pe Coasta de Azur, oamenii sunt calmi și zâmbitori, relaxați. Dacă n-aș fi știut că acum 20 și un pic de ani Dubrovnikul a fost grav avariat de război, aș fi putut jura că nimic nu i-a clătinat liniștea și strălucirea vreme de secole. Primul gând a fost să mă felicit că am ales să stau 4 zile aici.

Ziua 1 – City break Dubrovnik

Zidurile orașului. Dubrovnik e un oraș fortificat, zidurile care l-au protejat de-a lungul timpului de numeroase atacuri fiind construite cu multe secole în urmă, pe la 1200-1300.

Intrarea costă 100 de kuna (gratuit cu City Card)

Program: Zilnic de la 8.00 la 19.00

croaita dubrovnik (127)

Buza Bar e un bar fițos pe stâncile de lângă fortificația Dubrovnikului, chiar pe malul mării. Era prea cald când am ajuns în dreptul lui dar cu siguranță e barul cu cel mai spectaculos view din oraș. Plus că terasa naturală poate fi folosită și ca loc de lenevit la soare iar când te încingi prea tare sari în apă. Atât de simplu!

croaita dubrovnik (156)

Stradun e cea mai animată stradă din Dubrovnikul vechi, cea mai lată, cea mai mare, cea mai cea. Dintr-un capăt în altul, adică de la Poarta Pile la Poarta Ploce (două dintre intrările principale în oraș) pe Stradun găsești cafenele, restaurante, buticuri cu suveniruri dulci sau bio, gelaterii dar și schimburi valutare, agenții de turism care organizează excursii în împrejurimi, bancomate și alte magazine care vând tot felul de nimicuri la prețuri pentru turiști.

croaita dubrovnik (13)

Grad – Centrul Vechi

Deși cei mai mulți îi spun Old City, în traducere Grad înseamnă pur și simplu Oraș. Aici e de fapt inima Dubrovnikului, care îl face să pulseze de la primele ore ale dimineții până târziu în noapte. O zi întreagă nu e suficientă să vezi tot ce e de văzut și să intri în atmosfera de vacanță. Cu toate că poți lua gratuit o hartă de la Oficiul de Turism, nu ai nevoie de ea. Străzile înguste și întortocheate sunt perfecte să te pierzi pe ele ca într-un labirint, fără să-ți fie teamă că ai să te pierzi, mai ales că surprizele se țin lanț la fiecare colțișor. Explorează!

croaita dubrovnik (10)

 

Muntele Srd e locul de unde poți să vezi Dubrovnik de sus, în toată splendoara sa, de la o înălțime de 412 metri. Poți ajunge aici cu mașina, prin sătucul Bosanka sau cu Cable Car – telecabina Dubrovnikului.

Costă 108 kuna/persoană dus întors și 60 de kuna (un singur drum)

Orar: Iunie – August: 9.00 – 24.00.

Detalii pe site-ul oficial

croaita dubrovnik (283)

Expoziția Foto Războiul Independenței

În urmă cu doar 25 de ani, în Dubrovnik s-au dus lupte crâncene în războiul din 1991-1992, atunci când Croația a vrut să se rupă de Yugoslavia. În anii aceia, aproape toate clădirile au fost bombardate, multe dintre ele distruse și au murit oameni. Mulți oameni.

Chiar dacă astăzi Dubrovnikul arată ca o bijuterie prețioasă, bine șlefuită, e important ca toți cei care ajung aici să știe trecutul orașului, să știe că multă vreme Dubrovnik nu a fost o perlă. De altfel, dacă te uiți cu atenție, ai să vezi că urmele războiului sunt încă vizibile pe clădirile din centrul vechi. Timpul iartă însă, găurile de gloanțe au dat viață unor plante.

Biletul costă 40 de kuna

Detalii peste site-ul oficial

croaita dubrovnik (208)

Ce mai poți să vezi:

 • Fortul (fortăreața) Lovrijenac
 • Mănăstirea Franciscană
 • Catedrala Velika Gospa

croaita dubrovnik (197)

Dubrovnik City Card 

Pentru că am stat 4 nopți în Dubrovnik, am folosit Dubrovnik Card pentru 3 zile, care costă 180 de kuna (dacă îl cumperi online) și 200 de kuna dacă îl iei din Oficiul de Turism.

Comparativ cu alte city cards pe care le-am folosit, cel din Dubrovnik nu oferă prea multe reduceri – pentru că nici nu sunt multe muzee sau atracții cu taxă în oraș. Cu el însă ai gratuitate la cele mai importante obiective: City Walls, Palatul Rectorului, Muzeul Maritim și transportul în comun (10 călătorii).

O singură călătorie cu autobuzul în Dubrovnik costă 12 kuna (aproape 2 euro) și 15 kuna în cazul în care cumperi biletul direct de la șofer. Da, e scump transportul în oraș și după calculele mele, am economisit 150 de kuna/persoană cu Dubrovnik card, adică peste 40 de euro în 2. Eu zic că merită.

Mai multe detalii despre Dubrovnik Card aici.

croaita dubrovnik (6)

Dubrovnik e un oraș scump? Nu e mai scump decât o capitală europeană iar prețurile la băuturi și mâncare în centru nu sunt mai mari decât în București, de exemplu. În unele cazuri e chiar mai ieftin. O pizza costă echivalentul a 6-7 euro, o porție generoasă (mai degrabă pentru 2 persoane decât pentru una) de fructe de mare proaspete este 10-12 euro euro, o bere 2-3 euro, o cupă uriașă de gelato cremos și delicios 1,5 euro (10 kuna).

Nici intrările la diferite obiective nu mi s-au părut (mai) scumpe decât în alte locuri, poate doar transportul e prea mult, la fel și parcările. Scumpe sunt și unele restaurante din buricul târgului dar, la fel, așa este peste tot.

croaita dubrovnik (166)

Zilele 2 și 3- Cele mai frumoase plaje din Dubrovnik

Dacă stai mai multe zile în Dubrovnik și e vreme bună, mergi la plajă! Sunt câteva golfuri cu apă atât de limpede și de colorată încât îți vine să lași baltă și zidurile și platourile cu fructe de mare, chiar și priveliștea de sus, de pe munte pentru o baie!

Cea mai cunoscută este plaja Banje (foarte aproape de centrul vechi) dar asta înseamnă că e și destul de aglomerată. Din fericire, nu e singura așa că nu e nevoie să te bați pentru un loc unde să îți pui cearșaul cu alți turiști la fel de dornici ca și tine să se bălăcească în mare.

Nu uita să îți protejezi pielea cu loțiune cu SPF (factor de protecție) cât mai ridicat!

 • Găsești mai multe plaje pe Peninsula Lapad
 • Plaja Sv Jakov (lângă Mănăstirea Sveti Jakov, după Banje Beach, în direcția aeroportului)
 • Plaja Copacabana, pe Peninsula Babin Kuk
 • Plaja de lângă hotelul Bellevue
 • Pentru plaje cu nisip, fă un boat trip spre Elaphite Islands – mai exact Lopud și Kolocep.

croaita dubrovnik (89)

Ziua 3 – One day trip în Kotor, Muntenegru

Din Dubrovnik până la vecinii muntenegrini sunt doar 90 de kilometri iar drumul până acolo e de vis. Unii numesc Kotor „Mini-Dubrovnik” iar alții se bat în piept că e mult mai ieftin decât în Croația. Nu e nici mai ieftin, nici nu seamănă cu Dubrovnik, are însă o mulțime de atu-uri pentru care merită să te deplasezi până acolo.

Orașul vechi Kotor este încântător, casele cu fațade de piatră care au fost ascunse ani la rândul sub tencuieli sinistre, făcute după cum i-a tăiat capul pe fiecare și-au recăpătat în mare parte frumusețea originală, în puține locuri am întâlnit o așa densitate mare de catedrale și bisericuțe de culte diferite iar la pièce de résistance este cetatea San Giovanni și cele 1350 de trepte ale sale care te duc pe culmile extazului odată ce ai ajuns în vârf.

Kotor Muntenegru atractii turistice by TravelGirls (22)

Unde stai în Dubrovnik?

Majoritatea turiștilor care vin în Dubrovnik se cazează în apartamente sau camere în pensiuni aflate la câteva stații de autobuz distanță de centru. Hoteluri sunt puține în oraș și acelea majoritar de 5 și 4 stele dar o cameră într-un guesthouse de familie pornește de la 50 de euro pe noapte în plin sezon și chiar mai ieftin în lunile mai și septembrie. Noi am stat într-un apartament cu 2 camere și am plătit 128 de euro pentru 4 nopți (detalii aici).

croaita dubrovnik (8)

Transportul în Dubrovnik

Transportul în comun funcționează excelent în oraș, sunt 9 linii care fac legătura între centru și zonele rezidențiale ale Dubrovnikului. Timpul de așteptare diferă în funcție de traseu, în medie e de 10 minute iar liniile care pleacă de la Poarta Pile (centrul vechi) circulă până după miezul nopții. Prețul unui bilet este 12 kuna – valabil o oră (un chioșc de bilete este chiar lângă Poarta Pile dar poți cumpăra și de la Oficiul de Turism – în stația de autobuz). În cazul în care cumperi biletul direct de la șofer, costă 15 kuna iar dacă ai Dubrovnik Card (călătorii gratuite), nu uita să validezi cardul la fiecare urcare.

Harta traseelor de autobuz în Dubrovnik

croaita dubrovnik (130)

Parcarea este un coșmar în Dubrovnik iar primul lucru pe care ni l-au recomandat gazdele noastre a fost să uităm de mașină cât stăm acolo. Dacă totuși te încumeți să te aventurezi cu mașina în oraș, pregătește-te să cauți mult și bine un loc liber (mai ales în plin sezon turistic, în iulie și august) și să scoți ceva bani din buzunar pentru câteva ore cât lași mașina în parcare (între 10 și 40 de kuna/oră, în funcție de zonă).

Sunt 4 zone de parcare în Dubrovnik, taxate diferit (10, 20 sau 40 de kuna/oră din mai până în octombrie și la jumătate de preț din noiembrie până în aprilie). Mai multe detalii despre parcarea în Dubrovnik, pe site-ul oficial (în dreapta paginii este un meniu derulant cu detaliile legate de locurile de parcare din fiecare zonă în parte).

 • Portul Gruz – Obala pape Ivana Pavla II, 1 (Zona 3)
 • Poarta Pile (Zona 0 – cea mai scumpă – 40 kuna/oră)
 • Iza Grada, lângă Dubrovnik Cable Car (Zona 2)
 • Gradac –  Don Frana Bulića 11 (Zona 2)
 • Garajul Public cu 711 locuri din zona Ilijina Glavica (Zagrebačka ulica bb) – 20 kuna/oră

croaita dubrovnik (302)

 

Unde mănânci în Dubrovnik

Mai bine îți spun unde să NU mănânci, în cazul în care ești dintre cei care cred că Dubrovnik este un oraș exagerat de scump. De obicei street food e o alternativă ieftină pentru un prânz sau o cină în oraș dar aici o felie de pizza de la fast food costă 3-4 euro iar o pizza delicioasă coaptă în cuptor cu lemne e între 6 și 10 euro (mai ieftin chiar ca în București, v-am spus!). Dacă te întrebi de unde și până unde recomand să mănânci pizza în Croația, răspunsul e simplu: Dubrovnik a fost sub stăpânire venețiană (Ragusa se numea pe atunci) și se simte o influență italiană și în mâncare (pizza, paste, gelato sunt peste tot).

croaita dubrovnik (269)

Pentru fructe de mare după care vei suspina mult și bine după ce te vei fi întors acasă, recomand Lokanda Peskarija (în vechiul Port): au o terasă generoasă pe malul apei, cele mai proaspete fructe de mare din câte am mâncat, porții generoase și prețuri foarte bune (10-15 euro/porție).

croaita dubrovnik (314)

Sunt zeci de restaurante tematice în Grad (centrul vechi), cele mai multe care mi-au atras atenția sunt pe străduțele paralele cu Stradun (partea cu muntele, după ce urci scările) iar prețurile sunt similare. Recomandăm Mea Culpa (pentru pizza și bruschete – prețuri mici), Lady PiPi (pentru carne la grătar și atmosferă – prețuri medii) și Restaurant Dubrovnik (fine food, pentru o cină romantică – prețuri mari).

croaita dubrovnik (257)

Dacă închiriezi un apartament cu bucătărie, mergi și la piața Gruz (în portul de unde pleacă vapoarele spre insulele din jur) de unde să te aprovizionezi cu produse proaspete, de la localnici: fructe, legume, ouă, brânză, pește și fructe de mare proaspete. Mergi dimineață, ca orice piață pentru localnici, după prânz nu mai găsești nici marfă bună nici vânzătorii care pleacă la casele lor.

Tot pentru bunătăți locale, de data asta unele pe care să le poți oferi ca suveniruri, mergi în Piața Gunduliceva (în Centrul Vechi), unde vânzătorii își întind tarabele de luni până sâmbătă de dimineața devreme până pe la 1 după prânz. Găsești aici vin, coajă de portocale confiată, lavandă, ulei de lavandă, fructe de sezon, ulei de măsline și obiecte meșterite cu drag de localnici.

croaita dubrovnik (252)

Gratis în Dubrovnik

 • Cea mai frumoasă priveliște către Dubrovnik, insula Lokrum și marea cea mare e de pe Muntele Srd. Eu am urcat cei 413 metri cu telecabina (Cable Car) dar poți să urci și pe jos – îți va lua în jur de 1,5-2 ore sau cu mașina, pe un drum îngust și pitoresc;
 • Banje Beach – plaja centrală, de unde se văd Portul și Fortificația Dubrovnikului – accesul este liber;
 • Piața Luza Square – lângă Turnul cu Ceas și Biserica Sf. Blaise – mergi aici seara, ia un loc pe scările bisericii și ascultă spectacolele live date ad-hoc de band-uri locale.
 • Catedrala din Dubrovnik (Velika Gospa); 
 • Biserica Sfântul Blaise (Crkva Sv. Vlaha) – protectorul spiritual al orașului;
 • Pentru noroc infinit și, desigur, pentru distracție, pune mâna pe nasul statuii lui Marin Drzic – supranumit și Shakespeare al Croației, pe care o găsești lângă Turnul cu Ceas.

croaita dubrovnik (290)

Cu copiii în vacanță în Dubrovnik

 • Centrul Vechi al orașului este car free, așa că e 100% sigur pentru copii, care adoră să alerge pe Stradun sau să meargă de-a bușilea, după caz;
 • Pe străzile de jos din Dubrovnikul Vechi (Stradun și străduțele paralele, inclusiv vechiul port) poți să folosești căruciorul, dacă ai un copil mic.
 • Dacă vrei să te plimbi pe Zidurile Cetății (durează 2-3 ore), lasă căruțul acasă, sunt multe scări de urcat și de coborât. La fel și dacă vrei să explorezi straduțele abrupte care urcă de la Stradun spre Muntele Srd. Folosește un marsupiu!
 • Toate restaurantele în care am mâncat în Dubrovnik au avut scaune înalte pentru bebe.

croaita dubrovnik (108)

Practic – TravelGirls te învață

 • Mănâncă la restaurantele care nu au un om dedicat să agațe clientela. Restaurantele cu mâncare bună și prețuri decente sunt mereu pline și nu au nevoie ca cineva să tragă turiștii de mânecă să intre la ei;
 • Urcă cu Cable Car spre seară, pentru un apus de milioane;
 • În centrul vechi, pe o stradă paralelă cu Stradun este un mini-market (La Doi Pași local) de unde poți să cumperi una alta. Un alt magazin este lângă Oficiul de Turism, imediat ce ieși pe Poarta Pile.

croaita dubrovnik (2)

 

Citește și:

® Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

 1. Cred ca delirezi! Nici un pret pe care l.ai scris…exceptie parcarea, nu e la locul lui. Despre Kotor…l.ai tratat de parca te.ai dus la…Targoviste…

  • Mi-ar fi placut un comentariu constructiv și, întâi de toate, civilizat.
   Te asigur ca toate informartiile din articol erau valabile la momentul publicarii lui, adică acum 2 ani și se bazează exclusiv pe experiența proprie.

 2. Foarte corect si practic tot ce s-a scris. Eu am fost in 2011 si stiu despre ce vorbeste Loredana. Preturile sunt mari sau normale functie de buzunarul nostru- fiecare cat castigam si cat ne permitem sa cheltuim. Totusi trebuie sa recunosc ca preturile din zona centrala sunt …pentru turisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.