Turul Coastei Amalfitane în 3 zile

Pentru că visul a devenit realitate, ne pregătim acum să facem turul Coastei Amalfitane la sfârşitul lunii iunie. Itinerariul pentru coastă este în responsabilitatea mea așa ca vă prezint traseul pe care-l propun și celor din gaşcă. Avem 5 zile la dispoziţie iar în 3 dintre ele vom străbate coasta de la Salerno până la Sorrento, trecând prin Ravello, Amalfi, Praiano şi mult aşteptatul Positano.

_____________________________________________________________________________

Pe scurt, Coasta Amalfitană se află în sudul Peninsulei Sorrentine, pe malul Mării Tireniene, la aproximativ 50 km distanţă de Napoli şi este o zonă faimoasă în toată lumea pentru plajele ascunse printre stânci şi satele etajate deasupra mării. Coasta Amalfitană nu e însă una dintre destinaţiile ieftine ale Italiei. Cele mai bune perioade de vizitat coasta este primăvara sau toamna devreme căci pe timpu verii drumul de coastă este foarte aglomerat iar preţurile cresc. Iarna totul este închis. Se poate ajunge cu Blue Air sau Wizz Air în Napoli la preţuri foarte mici, din Napoli se poate lua trenul Circumvesuviana (din gara centrală Garibaldi) până în Sorrento, iar de acolo există autobuze (sunt doar 16 km) până în Positano. Găsim  aici programul. Trebuie doar să urcăm și să coborâm din autobuz. Bineînţeles, există şi varianta închirierii unei maşini din Napoli dar noi facem o călătorie low-cost de data aceasta.

Îţi propun în continuare traseul nostru de 3 zile, timp în care să te poţi bucura de tot ce oferă acest paradis italian.  Hai cu noi la drum!

Ziua 1

Începem turul din Salerno, oraşul cel mai apropiat de Coasta Amalfitană, cunoscut mai ales pentru Schola Medica Salernitana (prima universitate de medicină din lume). Astăzi, oraşul Salerno este un centru cultural important al Campaniei şi este impărţit în trei mari sectoare: zona medievală cu artă modernă, zona secolului 19 şi zona mai populată, construită după război. Se zice că atunci când ajungi în Salerno, trebuie să faci o plimbare pe Lungomare Trieste, să vizitezi Castelul di Arechi, Domul şi Muzeul Şcolii de Medicină.

Vietri sul Marepornind din Salerno, acesta este prima din cele 13 locaţii de vis ale coastei. Vietri sul Mare se află în cel mai protejat loc al golfului Amalfi, la poalele lui Monte San Liberatore, pe valea râului Bonea şi este cunoscut pentru obiectele colorate din ceramică lucrată manual. Când ajungem aici, nu trebuie să ratăm Biserica Sf. Ioan Botezătorul, turnul din stâncă, cei doi fraţi din mare (două pietre „înfrăţite”), atelierele de ceramică de pe străduţe sau o drumeţie pe Monte San Liberatore de unde putem vedea poate cel mai bine Golful Amalfi

Maiori – când vom trece pe aici, vom vedea biserici din secolul XIII, mănăstiri în stâncă, Palatul Mezzacapo, turnuri costale şi, dacă ne oprim, putem degusta dintre delicatesele locului. Gastronomia oraşului Maiori combină elemente tipice bucătăriei tradiţionale italieneşti cu produsele locale, astfel că putem avea ocazia să măncăm vinete cu ciocolată şi să bem lichior Concerto făcut după o reţetă secretă a localnicilor. O hartă simplă găsim aici.

Minori, un sat împrăștiat de-a lungul văii râului Reghinna Minor, are pe terasele sale plantații de lămâi și viță de vie și i s-a dus vorba în țară ca fiind Orașul Gustului. Se pare că încă din secoul XVI, localnicii se ocupă cu producția de paste din grâu din Salerno, iar în ultimul timp faimosul limoncello, prăjiturile sau alte delicatesuri au devenit marca proprie a lui Minori. Cu o istorie bogată și cu adevărate comori arhitecturale, în Minori putem vizita exemple  de construcții romane, biserici medievale, turnul cu clopot și putem face o pauză în unul dintre restaurante sale renumite.

Ziua 2

Ravello e așezat pe o fâșie de pământ stâncoasă și abruptă la 350m deasupra mării și este un adevărat centru de artă și cultură a coastei. Noi nu îl vom prinde dar în fiecare an, în luna iulie, are loc în Villa Rufolo faimosul Festival de muzică simfonică Wagner. Ajunși în Ravello, nu trebuie să ratăm însă Mănăstirea Santa Chiara, Biserica San Giovanni del Toro, Biserica Santa Maria a Gradillo, Vila Cimbrone și Vila Rondinaia. Avem aici o hartă pentru a le găsi mai bine.

Scala este cel mai vechi oraș de pe coasta Amalfitană, fiind fondat de un grup de romani care încercau să găsească drumul spre Constantinopol. Aflat la 400m deasupra mării, Scala este un oraș cu o valoare artistică și arhitecturală impresionantă dar și cu o comoară naturală care nu trebuie trecută cu vederea: Rezervația Naturală Valle delle Ferriere. Rezervația se află în apropiere și poți face o excursie de o zi printre aluni, lămâi și roșii piennolo până în inima munților.Atrani e cel mai mic municipiu din sudul Italiei și al doilea din toată țara. Sat pescăresc cu case albe și balcoane pline de flori, Atrani e așezat între doi munți: Civita la est și Aureo la vest. Ce e special la acest loc este liniștea, chiar și în plin sezon. Plaja, care este acoperită de plase pescărești pe timpul toamnei, este presărată cu tineri care se relaxează la soare, lângă apa turcoaz.

Amalfi are probabil cele mai frumoase plaje de pe coastă iar apa este perfectă pentru înot, scufundări sau navigat. Aleile înguste care duc spre plajă trec mai întâi printre clădiri cu o arhitectură medievală ca Domul Sfântul Andrei și Chiostro del Paradiso. Orășelul este cunoscut și pentru hârtia făcută manual pe care o putem vedea în cadrul Muzeului Hârtiei. 

Ziua 3

Conca dei Marini este cunoscut pentru Grotta dello Smeraldo sau Peștera de Smarald faimoasă în toată lumea pentru culoarea apei din interior. Putem ajunge în peșteră fie de pe uscat, fie cu barca. De asemenea, în Conca dei Marini putem sta pe o terasă cu un limoncello în mână privind în jos spre plajă.

Furore înseamnă Fiordo di Furore pentru turiști pentru că acesta este cel mai spectaculos loc de văzut și principala atracție atunci când ajungi aici. Fiordo di Furore este un golf maritim îngust, încadrat de stânci înalte, peste care trece un pod – principalul drum de pe Coasta Amalfi. Aici, în fiecare an, în prima duminică din luna iulie, are loc MarMeeting – campionatul internațional de sărituri de la mare înălțime.

Praiano înseamnă deschidere la mare iar vederea din acest orășel pescăresc către mare și către Positano și împrejurimi este spectaculoasă. De aici începe celebrul traseu Sentiero degli Dei care ajunge până în Agerola iar dacă reușim să-l parcurgem, vom avea cea mai bună priveliște asupra Coastei Amalfi și o tură de hiking de neuitat. Durează aproximativ 4 ore iar ca dificultate este mediu. O dată ajunși în Agerola, luăm un autobuz către mult așteptatul Positano.


Positano rămâne ultima dar și cea mai așteptată destinație de pe coastă. S-au scris cărți, melodii și s-au făcut filme despre Positano. Plaja Spiaggia Grande are 300 metri lungime și este una dintre cele mai mari și mai glamour de pe coastă. Datorită artiștilor, actorilor și celebrităților care vin aici, Positano este un loc select și destul de scump. Pentru a scăpa de freamătul din sezon, putem merge pe o plajă mai liniștită – Fornillo – sau pe traseul spre Montepertuso.

Știu, sunt cam multe de văzut pentru doar 3 zile dar ziua e lungă și voința e mare. Mai sunt 3 săptămâni până atunci și abia așteptăm!

****

Traseul propus de Drives of a Lifetime a început în Sorrento: Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă (ep. 1)

Coasta Amalfi (ep. 2) – Salerno

Coasta Amalfi (ep. 3) – Vietri sul Mare

Coasta Amalfi (ep. 4) – Ravello

Coasta Amalfi (ep. 5) – Atrani

Coasta Amalfi (ep. 6) – Fiordo di Furore

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.


Narcisa
bestvalue.eu

9 COMENTARII

  1. […] La sfârşitul lunii iunie am facut turul CoasteiAmalfi, una dintre cele 500 rute propuse de National Geographic pe care trebuie să le faci într-o viaţă. Am aflat prima dată de zona aceasta atunci când am văzut filmul “Under the Tuscan Sun” despre care povesteam aici şi apoi am început imediat să caut bilete de avion spre Napoli, să caut cazare ieftină pe hostelworld.com şi să fac itinerarul. […]

  2. Salut 🙂 eu si prietenii mei vom vedea Amalfi vara asta, ne ajuta foarte mult informatiile voastre dar as vrea sa am si un ghid printat (cu harti, itinerarii, tips & tricks). Imi puteti sugera un ghid bun pentru coasta Amalfi?
    Mersi mult!
    Anca

  3. Nu pot sa spun decat ca articolul asta mi-a incurcat vacanta. E imposibil sa vezi tot ce scrie aici in timpul respectiv. Poti eventual sa treci asa in fuga prin fiecare oras. Mai ales daca folosesti autobuzele de pe coasta. Cu orase ca Minori si Maiori efectiv a fost pierdere de vreme. In schimb, Ravello, Positano si Amalfi nu sunt de ratat. Mai bine stai in fiecare cate o zi decat sa-ti pierzi vremea cutreierand niste orasele parasite de lume, un fel de Eforie Sud de Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.