Pe două roți în Thailanda: Parcul Național Hat Chao Mai (VIDEO)

DCIM100GOPROG0108528.

Ne îndreptam spre Baan Chao Mai într-o Toyota argintie nou-nouţă cu un șofer ce nu vorbește boabă de engleză și spre deosebire de ceilalţi thailandezi vorbăreţi și zâmbitori, al nostru nu zice nici pâs! orice l-aș întreba. L-am tocmit în aeroportul din Trang, de la primul ghișeul care ne-a ieșit în cale. Douăzeci de Euro pentru o mașină cu șofer care să ne ducă pe coastă, în satul din parcul naţional Hat Chao Mai, la vreo 50 de kilometri distanţă, trecerea cu bacul fiind inclusă. Alternativa era să luăm un autobuz din aeroport până în oraș, alt autobuz din oraș până în Hat Yao și apoi să mergem pe jos până la cazare. Am zis Da mașinii cu șofer fără să clipim, abia așteptam să ajungem în sfârșit la mare, la casa de pe plajă pe care am rezervat-o și să mâncăm ceva bun.

Pe măsură ce înaintam spre mare pe bancheta din spate a mașinii, peisajul devenea din ce în ce mai rural și mai verde. De la case mici, magazinașe amenajate în colibe până la viluţe pompoase, toate se derulau rapid prin parbriz. Pe malul râului Trang, urcăm pe bac doar noi, câţiva scuteriști, un cuplu pe biciclete și niște copii. Aș fi vrut să cobor din mașină dar căldura umedă de afară m-a convins că e cazul să mă mai bucur un pic de aerul condiţionat. Pe malul celălalt deja peisajul se transformă în unul de junglă, mergem doar prin pădure, pe o șosea perfectă iar ceilalţi participanţi din trafic sunt pe două roţi. Vedem din ce în ce mai multe femei cu văluri colorate pe cap și bărbaţi cu cămăși și tichii pe cap. În sudul Thailandei musulmanii sunt majoritari așa că nu e de mirare că de când am plecat din Bangkok nu am mai văzut niciun templu buddhist.

vacanta thailanda hat chao mai (16)

În scurt timp ajungem în satul Baan Chao Mai și tare sper ca șoferul să fi înţeles că vrem să ajungem la Baan Chao Mai Beach House și nu în a altă parte. Ce să vezi, mutulică ne duce fix în curtea casei de pe plajă, ne ajută cu bagajele și își ia la revedere rapid. Despre petrecerea peste care am dat aici am mai scris iar despre casa minunată de pe plajă revin cu un review complet.

vacanta thailanda hat chao mai (86)

Cum ajungi în regiunea Trang și în Parcul Național Hat Chao Mai: ia un zbor intern din Bangkok până în Trang apoi autobuz spre Hat Chao Mai sau o mașină cu șofer, așa cum am făcut noi. Vezi mai multe detalii aici: Ghid practic pentru o călătorie inedită în Thailanda

vacanta thailanda hat chao mai (14)

Plănuisem să stăm două nopţi aici, pe coasta sud vestică a Thailandei, să închiriem un scuter și să explorăm parcul naţional în voie. Problema e că atât Baan Chao Mai cât și celelalte așezări din regiune par a fi neatinse de turismul internaţional și nu am văzut niciun centru de închiriere de scutere. De fapt, în toată regiunea nu am văzut picior de turist, fie el european, american ori localnic, lucru care mi-a dat un sentiment tare plăcut. Am avut impresia că am fost primii care au descoperit locurile astea. Aveam să aflu în curând că nu e chiar așa, mulţi thailandezi vin în Hat Chao Mai în weekend ori în vacanţă, mai ales în Pak Meng iar proprietara căsuţei noastre de pe plajă are oaspeţi europeni în fiecare iarnă, care stau chiar și câteva luni aici. Oricum, bucuria a fost cu atât mai mare când am găsit în curtea casei de pe plajă un scuter și un carton pe care scria „for rent, 250 bahts/day” – aproximativ 30 de lei.

vacanta thailanda hat chao mai (20)

Ce vezi în Hat Chao Mai

Zonele sălbatice m-au fascinat mereu, iar plajele pustii și pădurile dese din parcul național Hat Chao Mai m-au adus în toamna trecută pentru prima dată în această zonă. Într-o zona ca asta simți că natura și viața se dezvăluie în stare brută, nestingherită (prea mult) de om. Parcul Naţional Hat Chao Mai cuprinde zona de coastă dintre Hat Pak Meng și Laem Chao Mai dar și cele șapte insule Koh Muk, Koh Kradan, Koh Chueak, Koh Pling, Koh Waen, Koh Meng și Koh Chao Mai. Asta înseamnă că pe lângă patrimoniul natural ce se întinde pe 120 de kilometri de pe coastă și de pe insule, parcul protejează și zona care nu se vede la prima vedere – zona subacvatică cu toate vietățile sale (pești, rechini, lamantini, delfini, corali etc.). Plajele au un nisip atât de fin încât îți e milă să-l calci și ai toate șansele să găsești câte o mică lagună doar pentru tine, unde să lenevești o zi întreagă, dacă asta îți e pofta. Plimbăreață din fire, am vrut să explorez cât mai mult și am pornit din Baan Chao Mai pe scuter spre Pak Meng, de-a lungul coastei, iar de fiecare dată când am văzut câte o cale de acces spre mare, am mers într-acolo.

De la sud la nord, șoseaua impecabilă trece prin mici sate și prin pădure. Localnicii duc o viață simplă aici, așa cum au făcut-o dintotdeauna. Își usucă frunzele de palmier la soare pe marginea drumului ca apoi să le folosească pentru acoperișurile caselor ori pentru împletit, curăță și prepară peștele prins de pescari și își gospodăresc micul teren din jurul casei, fie ea și o mică cocioabă cățărată pe bârne. Din loc în loc sunt și un soi de magazine, mai degrabă niște tarabe acoperite cu de-ale gurii sau bezină la sticlă. De la o astfel de cocioabă am cumpărat și noi o sticlă de benzină pentru scuterul nostru: sub 3 lei/litru.

vacanta thailanda hat chao mai (26)

Zona aceasta e cunoscută printre localnici pentru plajele cu nisip fin, peșteri, izvoarele termale, mâncarea bună din Pak Meng și, bineînțeles, pentru insulele paradisiace din apropiere. Dacă te iei după indicatoarele de pe șosea, se pare că și vaca de mare (lamantinul) e foarte faimoasă în zonă – o specie pe cale de dispariție ce este protejată în rezervația naturală marină. Nu am avut ocazia să vedem vreun specimen.

Am oprit prima dată la o căsuță de lemn aproape de plaja Yong Ling de unde am cumpărat bilete de acces în parcul național – 200 bahts de persoană – iar în apropiere, chiar pe plajă de fapt, am găsit o peșteră cu intrare îngustă și înaltă și un cuplu de localnici intrați să exploreze.

vacanta thailanda hat chao mai (6)

Am continuat apoi drumul pe două roți, pe o căldură demnă de luna august în România. Nu am condus doar pe șoselele impecabile ci de multe ori am schimbat asfaltul cu cărările de pământ ce taie pădurea și duc spre mare. De fiecare dată spre altă plajă virgină. Doar pe una dintre ele am găsit o familie mare de localnici ce tocmai puneau de un picnic imens la umbra copacilor, la doar câțiva pași de apa mării. Zâmbăreți și curioși, nepoți și bunici, se bucurau de o dimineață liniștită a săptămânii. Doar câteva maimuțe insistente puteau să-i deranjeze de fiecare dată când le furau pe ascuns bucăți de mâncare.

vacanta thailanda hat chao mai (22)

Următorul popas a fost la un ponton (Koh Mook Pier) unde am fi vrut să ne adăpostim de soare și să mâncăm ceva. Ne abordează rapid un tip pe care oriunde în alt colț al lumii l-aș fi considerat dubios: pare tânăr (cu asiaticii nu se știe niciodată), poartă niște bermude roșii uzate, un tricou polo amărât, are în picioare niște sandalo-papuci vai-mama-lor, părul geluit și ochelari de soare de aviator pe care nu-i dă nicio secundă jos deși noi am făcut-o. Vrea să-și ofere serviciile de barcagiu și să ne ducă pe una din insulele din apropiere. Are totuși un ton cald al vocii, e extrem de politicos așa că ne împrietenim, stăm la povești, facem schimb de numere de telefon și se oferă să ne culeagă cu mașina în următoarea zi și să ne plimbe.

vacanta thailanda hat chao mai (81)Lihniți de foame și toropiți de căldură, am continuat drumul spre Pak Meng despre care citisem că are cele mai bune cârciumi pe plajă. Am găsit o stațiune turistică în adevăratul sens al cuvântului, înșirată de-a lungul unei plaje imense (plaja Pak meng). Cârciumioare, magazine și pensiuni se întind pe partea dreapta a drumului iar pe stânga ai plaja și câțiva copaci înalți ce adăpostesc mesele cârciumilor de vis-à-vis. Deși vremea e superbă, numai bună pentru o vacanță la mare, suntem totuși în octombrie, în extra sezon, și abia peste câteva săptămâni turiștii thailandezi încep să anime Pak Meng. Dăm o tură înainte și înapoi prin stațiune în căutarea celei mai populate terase pe principiul „dacă-s mulți oameni la mese, înseamnă că mâncarea e bună”. Nu am găsit nimic de genul ăsta așa că alegem la întâmplare o terasă, cerem un meniu, comandăm în semnaleză crabi, o supă, încă ceva ce arată bine în poze și bere rece și tot din mâini hotărâm că vrem să mâncăm acolo, la mesele de pe plajă. În câteva minute, un tinerel începe să ne înșire pe masa de plastic cu mușama tot ce-am comandat iar ce-a urmat avea să fie unul dintre cele mai delicioase ospățuri cu sea-view.

vacanta thailanda parc national hat chao mai (5)

Nici nu apucăm să ne lingem pe toate degetele că repriza de ploaie programată în fiecare după amiază își face apariția și hotărâm să nu așteptăm să treacă ci plecăm la drum iarăși, pe două roți, printre picăturile calde.

Dacă ajungi în regiunea Trang, la mare, e un lucru pe care nu-l poți rata: apusul pe Yao Beach. Fără să știu ce mă așteapta, am făcut rezervarea la Baan Chao Mai Beach House care e chiar pe această plajă, astfel că am avut parte de apusul ăsta în fiecare seară. Nivelul mării scade în fiecare după amiază, plaja se mărește iar localnicii se adună să vadă spectacolul dat de soare. Nicicând nu am văzut culori mai frumoase.

vacanta thailanda hat chao mai (88)

După apus, poți mânca la singura cârciumă din zonă care nu are niciun nume așa că nu ai cum s-o ratezi, e între plajă și șosea. Thailandezele care lucrează acolo nu vorbesc engleză însă ne-am înțeles perfect și au avut grijă de noi cu o afumătoare anti-țânțari și mâncare nu prea picantă. Acesta a fost și cel mai ieftin loc în care am mâncat, în jur de 10 lei pentru un fel de mâncare. Dacă nu obișnuiești să te culci o dată cu găinile și știi că ți se va face foame ori sete și după ora 20:00, îți recomand să-ți faci câteva provizii în extra-sezon căci pe la ora 19 se închid toate magazinele (alea două) din zonă.

vacanta thailanda hat chao mai (31)

În apropiere de Baan Chao Mai există izvoarele Kuan Khang cu apă termală fierbinte și sulfuroasă. Sunt atât de multe indicatoare spre ele încât am hotărât să nu le vizităm.

Când să mergi: în zona parcului național Hat Chao Mai sunt două sezoane – cel cald (din ianuarie până în aprilie) și cel ploios (din mai până în decembrie). Temperaturile nu scad niciodată sub 20 de grade dar sar de 35 martie ori aprilie. Umiditatea din aer (80%) e prezentă tot timpul. Eu am fost în octombrie, în sezonul ploios și a fost perfect: cald, cer senin, doar câte o ploicică scurta în fiecare după amiază, niciun picior de turist. Localnicii cu care am vorbit spun că turiștii vin de obicei acolo în perioada decembrie-martie, în high-season.

CĂLĂTORIA CONTINUĂ: [VIDEO] Koh Kradan: locul în care nu ai nevoie de ceas

Photo by TravelGirls.ro: Sony a5100 & GoPro Hero 4 Silver oferit de F64

Citește și:

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.