Idei de weekend: probabil cel mai frumos loc din sudul litoralului românesc

În ultimii zece ani nu am ajuns de prea multe ori pe litoralul românesc – le pot număra pe degetele de la o mână, pe de o parte pentru că jumătatea dintre stațiuni sunt ruinate, părăsite iar peisajul e dezolant, pe de altă parte kitch-ul din Mamaia mă dezgustă, nu e deloc pe gustul meu ce se întâmplă acolo. În fine, nu e visul meu de vacață să împart doi metri pătrați de nisip cu alți 10 oameni, cum e obiceiul pe litoralul românesc.

Și totuși nu e totul pierdut, mai sunt câteva locuri unde manelismul, muzica bubuindă, porumbul copt vândut pe plajă, chiștoacele și dozele de bere din nisip n-au ce căuta. Mai sunt câteva locuri pe litoralul românesc unde merg cu drag, din când în când, locuri unde exclam de fiecare dată: ce tare, parcă n-ai fi în România (da, știu că e trist, ultimii 15-20 de ani au denaturat imaginea Mării Negre de la noi).

Nu uita să îți protejezi pielea cu loțiune cu SPF (factor de protecție) cât mai ridicat!

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (6)

Anul trecut s-a întâmplat să ajung din noi la marea noastră, la Costinești, și nu oricând ci în cel mai aglomerat weekend din an (weekend prelungit, de 15 august). Stațiunea era paralizată, un haos generalizat, cozi la orice, plaja acaparată de zeci de mii de turiști la 8 dimineața (!) – cam acesta e tabloul reîntâlnirii mele cu Marea Neagră românească. Noroc că aveam un view de milioane din cameră, altfel aș fi luat-o la sănătoasa. Am scris despre asta aici.

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (7)

Plaja 23 august – un loc sălbatic între Marea Neagră și Lacul Tătlăgeac

La mai puțin de 15 km de Costinești (spre sud) și doar 3 km de Olimp e un loc despre care am aflat abia anul trecut: un golf generos, cu nisip fin brăzdat de alge, scoici și melci, câteva bărci pescărești pe mal și plase întinse la soare, una dintre puținele plaje din România unde chiar poți să asculți valurile și pescărușii.

Se ajunge greu la plaja 23 august și doar cu mașina sau cu bicicletele (în niciun caz pe jos) și după ce treci peste o cale ferată te întâmpină mare Neagră care e albastră. În timp ce în Costinești în apă turiștii se îngrămădeau ca sardinele în cutia de conservă (pe o distanță de câțiva metri de mal), aici domnea un aer de vacanță grecesc – cu câteva umbrele de paie și doar câteva zeci de turiști răsfirați pe plaja lungă și sălbatică.

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (11)

Iar în spate, la câteva zeci de metri, e Lacul Tătlăgeac (care e, de fapt, un liman) – preferat de pescari și de iubitorii sporturilor nautice – și un paradis al păsărilor sălbatice (egrete, stârci, găinușe de baltă, lișițe, dumbrăvence, prigorii și alte zeci de specii). Așa că într-o pauză de plajă poți să-ți iei binoclul, pălăria de soare și o sticlă de apă și să mergi să faci bird-watching.

Revenind la plajă, într-o parte nisipul lasă loc falezei înalte dar spre Olimp-Neptun e numai nisip, cred că dacă mergi pe plajă ajungi în stațiune. Nu sunt restaurante pe plajă (afară de unul, care-i cel mai cel – imediat mai jos despre el), nici terase sau hoteluri care să strice feng-shui-ul locului și mood-ul de vacanță al turiștilor. Doar câteva case de vacanță și-au găsit locul aici, însă n-arată rău.

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (18)

Mi-a plăcut că e suficient spațiu să te simți liber, să înalți zmeie, să amenajezi ad-hoc un teren de volei sau de fotbal, să-ți lași copiii să alerge în voie pe plajă, fără să-ți fie teamă că ai să-l pierzi în mulțime. E locul meu preferat din sudul litoralului românesc!

Nu uita să îți protejezi pielea cu loțiune cu SPF (factor de protecție) cât mai ridicat!

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (5)

Cherhanaua Popasul Pescarilor – cel mai bun borș pescăresc pe care l-am mâncat

Am ajuns pe plaja de la 23 august căutând o cherhana aproape de Costinești și n-am mai stat pe gânduri când am citit că Popasul Pescarilor a fost desemnat cel mai bun restaurant pescăresc de pe litoral în 2010. Și eu cum de nu am aflat de el până acum?

După ce lași mașina în parcarea din fața restaurantului (de fapt, în spate), pe malul Lacului Tătlăgeac, treci linia de cale ferată și ajungi direct pe plajă. Terasa mare (se pare că e pentru vreo 300 de persoane) acoperită cu stuf înnegrit de ploi și mesele din lemn completează perfect peisajul boem, de vacanță. Nu-mi amintesc să fi fost muzică și dacă aveau avea volumul foarte mic.

Atenție la calea ferată: este circulată!

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (25)

Meniul este aproape exclusiv pescăresc: icre, midii, rapane, hamsii, lacherdă, pește proaspăt de apă dulce și de mare (morun, calcan, stavrid, zargan) și alte nebunii care-mi lasă gura apă numai când mă gândesc la ele.

Dintre toate, mie mi-a rămas gândul la borșul pescăresc – „preparat după o rețetă originală pescărească din mai multe feluri de pește de mare și de apă dulce„, după cum bine scrie și în meniul lor. Bunicii mei locuiesc în deltă, mama a locuit acolo, așa că știu exact cum trebuie să fie un borș de pește adevărat. E singurul restaurant din țară unde am mâncat un borș atât de bun, exact așa ca cel făcut de ai mei!

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (14)

E și un loc tare romantic, am surprins o cerere în căsătorie acolo și, foarte important, e deschis tot timpul anului (au un spațiu generos și în interior), în caz că vi se face dor de Marea Neagră sau poftă de un pește bun la iarnă.

Webcam Marea Neagră Popasul Pescarilor.

Cel mai frumos loc de pe litoralul romanesc plaja 23 august Popasul Pescarilor by TravelGirls (21)

Cum ajungi?

Locul acesta e ca o bijuterie neșlefuită, trebuie să muncești puțin să o găsești ca să te bucuri pe deplin de ea. Dar efortul e răsplătit cu vârf și îndesat.

Pe drumul care duce spre Olimp (DN 39B – faci stânga dacă vii dinspre Costinești și dreapta dacă vii din direcția Vama Veche) – mergi spre stânga după ce treci de Restaurantul Lacul Racilor. Vei vedea un banner cu Popasul Pescarilor (în dreptul indicatorului de Olimp), continuă pe drumul acela îngust câțiva kilometri. Știi că ai ajuns unde trebuie când ai în stânga o parcare și în dreapta câteva scări care trec peste calea ferată.

Unde stai?

Dacă vrei să fii foarte aproape de plaja 23 august, poți să stai fie în sat (care e la 2,5 km de plajă) – în pensiuni agro-turistice sau poți să te cazezi în Neptun-Olimp sau la Clos de colombes , Lacul Racilor ori la Casa cu stuf. Mai multe oferte de cazare aici.

TravelGirls te învață!

Am mai văzut trei locuri interesante în apropiere: Lacul Racilor – cu o terasă superbă pe malul Lacului Tătlăgeac (la intrarea în Olimp, pe DN 39 B),  Domeniile Clos des colombes (cramă, restaurant și B&B) și Casa cu stuf. N-am fost încă la niciunul, dar dacă știți voi câte ceva despre ei, spuneți-ne și nouă, mergem numaidecât acolo!

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

14 COMENTARII

  1. Recent am avut ocazia sa poposesc la Cherhanaua Popasul Pescarilor si pot sa spun ca am mancat cel mai bun bors pescareasc din viata mea. Imi facusem rezervare prin http://www.hotero.ro la o vila in Costinesti dar auzisem de acest restaurant si nu regret ca am parcurs distanta pana acolo.
    M-a impresionat foarte mult si plaja linistita 23 august.

  2. Plaja din 23 august este o plaja superba, pe care te poti relaxa si bucura de mare din toate punctele de vedere, insa de anul acesta, in zona s-a construit un resort care si-a revendicat o bucata semnificativa de plaja, cam jumatate, pentru a intinde sezlonguri si a construi baruri. Din marinimia sufletului lor si a interventiei jandarmilor, au mai lasat in fata sezlongurilor o fasie de 3 metri pentru ca oamenii sa-si poata puna prosoape. Se pare ca acest an a fost ultimul de liniste si frumusete salbatica a acestui colt de rai. Ma bucur insa ca am apucat sa ma bucur de acest loc din care te intorci un alt om.

  3. Plaja efectiva a satului 23 August este putin mai incolo….spre Costinesti. Pozele sunt cu plaja din fata restaurantului Popasul pescarilor care apartine de plaja Olimp. Plaja din 23 August nu este amenajata iar acolo langa malul abrubt sun colibele pescarilor.

  4. Tocmai am fost la Lacul Racilor si Casa cu Stuf. Recomand Lacul Racilor. Loc f frumos, linistit, curat, mancare f buna, servirea deasemenea. Casa cu Stuf nu mi-a placut. Preturi mai ridicate decat la Lacul Racilor, iar conditiile si calitatea mancarii sunt sub cele de la Lacul Racilor.

  5. Domeniul Clos de Colombes este al unei frantuzoaice stabilite de multi ani in Romania. Are acolo crama de vin, restaurant cu specific frantuzesc si cazare. Toate cu stil si bun gust. Melcii facuti in unt sunt absolut deliciosi!

  6. Pare putin ciudata descrierea care exclude total ca acolo s-a construit ditamai monstruozitatea de complex de ap turistice blaxy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.