La plajă în Creta

Creta e cea mai mare insulă a Greciei, un loc încărcat de legende și de istorie. Ajunsă aici, poți lesne să înțelegi de ce a fost preferata zeilor: munți înalți, chei spectaculoase, o zonă de coastă impresionantă, peșteri și golfuri adânci, sate autentice care păstrează tradiții de sute de ani și o varietate de plaje, pe toate gusturile.

________________________________________________________________________

Elafonissi – plaja cu nisip roz

Situată în sud-vestul Cretei, Elafonissi este o mică insulă, separată de ţărm de o lagună cu apă caldă, ce nu are mai mult de un metru adâncime. “Insula cerbului”, aşa cum se traduce Elafonissi, se află la 75 de km de Chania şi atrage, în timpul verii, mii de turişti zilnic datorită nisipului alb al plajei care, în multe locuri capătă nuanţe roz, graţie milionelor de bucăţele de scoici pe care le conţine. Apa limpede, albastră-verzuie, îţi va aminti de un paradis exotic din care nu vei mai dori să pleci.

Pentru a ajunge de pe ţărm pe insulă va trebui să treci prin apă însă nu te speria pentru că nu e deloc adâncă. Se spune că Elafonissi este locul unde, în 1824, turcii au masacrat aproape 850 de femei şi copii care se ascundeau de otomanii ce asaltaseră Creta. Nisipul roz de pe ţărm reprezintă sângele celor ucişi, o placă memorială fiind instalată în memoria victimelor în cel mai înalt punct al insulei.

Plaja cu palmieri de la Vai

Vai se află în nord-estul extrem al Cretei, la aproximativ 30 km de Sitia. E cea mai cunoscută plajă de pe insulă și una dintre puținele plaje cu palmieri din Europa. Specia care crește spontan aici este una rară iar Creta deține aproximativ jumătate din populația mondială de palmieri Phoenix Theophrastii. Hipioții au descoperit Vai în anii 60 și nu a durat mult până când Vai a devenit locul lor preferat. Din păcate, hipioții lăsau mizerie în urma lor și scrijeleau mesaje pe scoarta palmierilor însă autoritățile au acționat astfel că hipioții au fost goniți de pe plajă iar camparea a fost interzisă. În prezent la Vai vin în fiecare zi sute de mașini și autobuze cu turiști. Există și un camping pentru rulote (contra cost) iar cele câteva taverne și restaurante fast food sunt în competiție pentru a hrăni pofticioșii. Prețurile sunt însă destul de mari iar mâncarea nu este dintre cele mai bune. Cu toate astea însă, e tare bine să mănânci sub palmieri și să-ți imaginezi că ești la tropice. La aproape 50m de Vai, în larg se află o mică insulă spre care poți să înoți. Pe partea dreaptă în spatele restaurantelor sunt scări care te duc spre un punct de belvedere (50m deasupra nivelului mării, 5 minute de mers pe jos) de unde ai una dintre cele mai bune panorame din Creta.

Plaja Potamos – Malia

Plaja de aici e cu nisip fin, departe de agitația orașului, astfel că singurele zgomote pe care le vei auzi aici sunt cele ale valurilor mării și al vântului. Vei găsi aici o parte amenajată cu șezlonguri și umbrele (contra cost), toalete și un mic bar de unde să-ți iei câte ceva de ronțăit. Ce mi-a plăcut mie aici a fost nu doar apropierea de situl arheologic din Malia – Palatul Minoic, din aceeași perioadă cu cel din Knossos ci și stâncile care se află în partea stângă a plajei. Dacă ajungi în Malia trebuie musai să încerci bananele de aici care sunt faimoase în întreaga Grecie – sunt mai mici și mai dulci decât cele pe care le găsești în supermarket. Mergând prin oraș spre plajă, pe drumul principal vei vedea ciorchinele de banane agățate la poartă. Dacă îți mai rămâne ceva timp, mergi în satul vechi, unde vei găsi adevarata Malia – un sat grecesc, ca la carte. Pentru că turiștii nu se îndepărtează de obicei de plaja principală din oraș, satul vechi este liniștit iar străzile sunt aproape pustii.

Amoudara

Pentru sporturile pe apă, în special windsurf trebuie să mergi în Amoudara, la doar câţiva km vest de Heraklion. De-a lungul a 7 km se întind plaje cu nisip fin, recompensate cu Blue Flag, pentru curăţenia şi facilităţile pe care le oferă. Staţiunea se află în golful Heraklionului ceea ce face ca vântul să fie prielnic sporturilor pe apă. Cel mai popular este windsfurful, o serie de centre oferind echipamentul necesar practicării acestor sporturi dar şi cursuri de iniţiere cu instructori specializaţi. În estul plajei se află un club de surf care organizează anual competiţii de profil. În afară de surf şi de windsurf mai poţi încerca jet ski safari, plimbări cu canoe, hidrobiciclete, paraşute ori water ski. Atât de pe mare cât şi de pe plajă, ai privelişte spre Stadionul Olimpic Cretan construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din Grecia, în 2004.

Agia Pelagia

Agia Pelagia e un sat de coastă, cu o plajă nu foarte mare însă excelentă pentru o zi relaxantă în Creta. La 20km vest de Heraklion, când șoseaua națională începe să șerpuiască spre coastă, se deschide panorama spre Agia Pelagia – e genul acela de imagine care ilustrează o carte poștală. Golful adânc din Agia Pelagia are la est un golf mai mic – Ligaria si la vest plaja Mononaftis. Casele și hotelurile albe, albăstruiul Mediteranei și coloritul nisipului auriu și al vegetației crează un peisaj de o rară frumusețe. Pentru a ajunge la una dintre plajele din Agia Pelagia trebuie să cobori de pe șoseaua principală pe străduțe întortocheate și atât de înguste încât cu greu au loc să treacă două mașini. Partea bună este că astfel ai timp să admiri panorama care ți se deschide. Satul este înconjurat de 9 mici plaje fie cu nisip fie stâncoase și plaja principală. Micile golfuri sunt ușor accesibile dacă o iei la pas, în cazul în care preferi ceva mai multă intimitate. Dacă tot ai ajuns aici merită să vizitezi o mică peșteră care se află în apropiere – Evresi – unde, conform legendei, localnicii au găsit icoana Sfintei Marina sau Agia Pelagia. La plecare, fă un popas deasupra golfului, în satul Rodgia – vei avea parte de o panoramă minunată asupra întregului Heraklion, în depărtare. Găsești aici străduțe înguste, străjuite de case tradiționale cretane dar și mănăstirea Savanthiana – una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Creta.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.