Panagia – paradisul din Thassos

Panagia nu e cel mai cunoscut loc din Thassos, dar cu siguranţă este un sat pe care merită să-l explorezi în verile călduroase din insula elenă. Verdele măslinilor, albastrul mării şi nisipul auriu sunt doar câteva dintre farmecele oazei din Thassos şi asta pentru că la doar 10 kilometri din Limenas spre Skala Prinos se află Panagia, sat tradiţional grecesc, fostă capitală a insulei.

__________________________________________________________________

Imediat cum cobori de pe ferryboat şi te indrepţi către staţiunile insulei Thassos, drumul îngust urcă şerpuit prin munţi, prin păduri verzi de măslini şi pin, până aproape de satul Panagia. Panagia (“Maica Domnului” în greacă) are o vechime de 300 ani şi este construit în jurul bisericii dedicate Fecioarei Maria. La construirea ei s-a folosit marmura de la ruinele templelor antice iar arhitecura aduce aminte de bisericile bizantine din Kastoria (Grecia continentală).

Străduţele înguste şi abrupte abia permit accesul maşinilor pe pavajul de granit şi marmura, printre casele tipic greceşti înconjurate de curţi pline de flori. Poti face o plimbare şi un tur gratuit al unei fabrici de ulei de măsline autentică, ce funcţionează cu ajutorul apei. Alături există o fabrică mai modernă de unde poţi cumpăra ulei proaspăt făcut din măsline culese chiar de pe insulă. Potrivit tradiţiei grecilor, se spune că soarele, piatra, seceta, tăcerea şi singurătatea sunt cele cinci ingrediente care creează mediul ideal pentru măslini. De fapt, Thassos este renumită pentru marmura albă ca zăpada, uleiul de măsline, mierea şi vinul produse aici. Vinul din Thassos este considerat unul dintre cele mai bune din Grecia, însăşi Regina Egiptului, Cleopatra, trimitea bărci în fiecare an pentru a-i aduce vinul. Se spunea că zeii din Olimp beau numai vinurile din Thassos.

Chiar dacă climatul este unul destul de secetos pe insulă, Panagia este împânzită de mici canale străbătute de izvoare. Una din fântânile din centru este înconjurată de o legendă conform căreia fetele care beau apă de aici se vor căsători cu un localnic. Platanii cu scorburile sculptate atrag deopotrivă localnici şi turişti în special seara când acestea sunt luminate.

Există în Thassos un loc perfect unde poţi să îţi închei o zi în care ai bătut străduţele întortochiate şi pietruite: Paradise Beach. Comanzi un frappé, te asezi pe nisip şi admiri apusul. E magnific! Şi tinerii şi bătrânii iau parte în linişte, seară de seară, la acest ritual, până când soarele dispare cu totul în Egee. Cu toţii se îndreaptă apoi spre tavernele de pe mal, care se animă dintr-o dată.

Eh, cu tavernele e o altă poveste. Pentru greci, cea mai importantă masă e cina, când se adună cu toţii şi povestesc peripeţiile de peste zi. Micile restaurante de la malul mării sunt, de cele mai multe ori, afaceri de familie aşa că să nu te mire dacă patronul, un fost marinar şi soţia ori copiii lui îţi vor fi, deopotrivă chelneri şi companioni. Profită de ocazie şi stai de vorbă cu ei; n-o să-ţi pară rău! Sunt atât de primitori încât, cel mai probabil, vă veţi împrieteni şi vei reveni acolo în fiecare seară.

Dacă vrei să-ţi condimentezi şederea pe insulă, urcuşul pe vârful Ypsario e tot ce ai nevoie. De la 1204 metri câţi are muntele, ai la picioare întreg Thassosul. Şi nici nu e foarte greu să ajungi în vârf, poteca este în mare parte pietruita, destul de largă, bine marcată şi mărginită de vegetaţia luxuriantă. Pe măsură ce urci, ţi se dezvăluie marea în spate şi vârful semeţ în faţă iar sub tine sunt drumurile ce şerpuiesc până în vale. Poţi urca cu maşina dar peisajul este cu siguranţă mai captivant dacă faci acest traseu pe jos.

E greu să redai în vorbe frumuseţea acestui loc. Plajele, nisipul fin, apa extrem de limpede, mâncarea de la taverne, ospitalitatea grecilor, liniştea din timpul nopţii, gustul dulceag al berii Mythos, chiar şi sunetul sâcâitor pe care îl fac gângăniile prin pădurile de pini, sunt lucruri pe care nu le vei uita niciodata şi de care îţi vei aduce aminte cu plăcere.

Află mai multe:

3 locuri din care să sari în cap în Thassos

5 motive să iubești insula Thassos

Ghid de bună degustare în Grecia

Aproape totul despre Lefkada

O insulă fără limite – VIDEO

Vacanța de vară în Corfu – ghid practic

Atena într-o zi

Turul Peninsulei Halkidiki

Corfu – dragoste la prima vedere

Turul Cretei cu rucsacul în spate

Santorini – apusul pe care trebuie să-l vezi

5 motive să iubeşti Creta

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa
bestvalue.eu

16 COMENTARII

  1. […] de facultate (Comunicare și Relații Publice), și mi-a plăcut la nebunie. Am aflat că există apă turcoaz ca în filme, oameni diferiți de noi, mâncăruri bune și mi-am dorit să aflu mai mult. De atunci nu m-am mai […]

  2. Ma tem ca sunteti intr-o eroare. Apusul se poate privi si de la Paradise Beach care este cam la 30 min departare… aici cred ca ati vrut sa faceti referire la Golden Beach

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.