Munții Apuseni, ca la mama acasă: Peștera Scărișoara

Intrare Pestera Ghetarul Scarisoara
Intrare Pestera Ghetarul Scarisoara

Într-o seară cobor cu Maria dintr-un autobuz vechi și zgomotos ce vine de la Alba Iulia, după 110 km de zdruncinături pe serpentine. Nici n-apucăm bine să ridicăm rucsacurile în spate că văd peste drum o casă care seamănă perfect cu cea din poze. E casa Mamei Uța. Ridic ochii și o văd la geam chiar pe ea făcând semn din mâini să ne apropiem. Dispare și după un minut o și vedem la ușă, cu un zâmbet larg, zicând „Iară pe drumuri, mamă?”. Iară…Pensiunea Mama Uta Garda de Sus

Locul ăsta este undeva între Gârda de Sus și Arieșeni, în Județul Alba. Mama Uța adăpostește călători de peste 20 ani. Fie că le oferă un pat curat într-o cameră sau un loc unde să-și pună cortul, drumeții găsesc întotdeauna la Mama Uța mâncare bună și o vorbă de duh. Pentru că nu este masă fără să fie binecuvântată de cea care aşteaptă musafiri de peste două decenii. La început era doar un loc de adăpost și de poposit pentru o noapte. Acum, au construit o pensiune și un restaurant din care nu-ți mai vine să pleci. Ce nu s-a schimbat între timp este Mama Uța care e la fel de zâmbitoare și primitoare ca la început.

Mancare la Mama Uta

Deși e mijlocul lui august, la Gârda de Sus pe timpul nopții se lasă doar vreo două grade și multă brumă peste cortul nostru. Fiind în timpul săptămânii, nu sunt decât câțiva turiști prietenoși cazați și niciun alt cort în afară de al nostru. Fugim repede la masă, să ne încălzim.

Garda biserica Ghetar Scarisoara

A doua zi, după o noapte foarte friguroasă, plecăm în zori spre centru Gârdei de Sus, de unde pornește traseul spre Peștera Ghețarul de la Scărișoara. Orice călătorie, în afară de cea pe jos, este călătorie pe picioare străine. Înseamnă a merge șezând și a vedea numai ceea ce ți se dă, nu însă și tot ce ai vrea. Am refuzat deci oferta Mamei Uța de a urca în una din mașinile ce mergeau spre peșteră. Am anunțat că o luăm la picior pe alt traseu iar dacă nu ne întoarcem până la înserat, să trimită după noi.

Pestera lui Ionele

Satul e liniștit și doar câteva suflete sunt deja deșteptate. Lăsăm la o parte drumul mare, pe unde merg toate mașinile spre Ghețar, facem dreapta și continuăm prin Valea Ordâncușii. Pe partea stângă a drumului este Poarta lui Ionele, o peșteră imensă ce merită văzută. Dacă vrei să ajungi aici, nu uita să-ți iei la tine o lanternă pentru că poți urca în una din camerele întunecate ale peșterii. Noi suntem pregătite, ca de obicei, cu tot ce ne trebuie dar renunțăm la câte o lanternă în favoarea unei familii. Au bătut atâta drum ca să vadă peştera…

Traseu pesteri Ghetar Scarisoara

Continuăm prin Cheile Ordancușii pe drum asfaltat timp de vreo două ore. Peisajul e specific Apusenilor, cu pereți găuriți de mici peșteri săpate în trecut de apă.

Traseu Ghetar Scarisoara

La un momentdat, după ce credeam că am ratat demult indicatorul de ieșire din drum, începem urcușul pe partea stângă a șoselei.

Traseu Ghetar Scarisoara fanete

După un urcuș pieptiș prin pădure, ieșim într-o zonă parcă ruptă din povești. Câteva case aruncate pe deal și între ele fânețe și căpițe de fân.

Traseu Ghetarul Scarisoara fanete

O bătrânică ne iese în cale. Își face plimbarea zilnică pe dealurile astea, la recomandarea doctorului.

intrare pestera ghetar scarisoaraÎnainte să coborâm în peșteră, ne îmbrăcăm bine și ne facem curaj. Dacă afară sunt vreo 30 de grade, în dedesubturi temperaturile sunt negative. Biletul costă 6 lei, intrarea se face la ore fixe, cu ghid: 9.00, 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00.

Scari Pestera Ghetar Scarisoara

Peștera are 720 metri ca și lungime totală dar doar o mică parte este accesibilă turiștilor: Sala Mare și Sale Biserica.

iesire ghetar scarisoara

La Scărișoara e cel mai mare ghețar subteran din țară. Blocul de gheață are un volum de 75.000 m3 și o grosime medie de 16 m.

ghetar scarisoara

În jurul blocului se dezvoltă stalagmite de gheata, mari de câțiva centimetri sau de peste 10m (în Biserică). Spre deosebire de blocul de gheață care are vreo 3500 ani, stalagmitele se pot topi de la un an la altul, sau pot chiar dispărea în unele perioade.

iesire scari pestera ghetat scarisoara

Experiența e fascinantă pentru noi. Pentru că nu am mai văzut o astfel de peșteră dar și din cauza șocului termic.

turte afine scarisoara

Ne-am revenit imediat pentru că la ieșire niște localnici fac turte cu dulceață de afine pentru turiștii pofticioși. Ca noi. Pentru 2 lei, avem parte de cele mai bune turte pe care le-am mâncat vreodată (ce-i drept, eram înfometate!) dar și de câteva povești de la Baciu Ion care a venit să bea un cappuccino și să vadă ce turiști au mai venit în zonă.

drum scarisoara

Ne întoarcem pe drumul forestier pe care merg majoritatea turiștilor. Ne ies în drum de-ai locului: vacuțe cu tălăngi, cai puternici de munte, oi și nelipsitele căpițe de fân din peisaj. Pe la mijlocul traseului însă, o familie de unguri ne întreabă disperată „How long is the mountain?”. Ne minunăm, le arătăm pe hartă traseul și le explicăm că ar face mai bine să se întoarcă înapoi cât timp mai e lumină.

casa scarisoara

Chiar înainte ca soarele să apună, ajungem într-un sfârșit înapoi la pensiune unde cei de-ai casei ne așteptau cu nerăbdare. Mama Uța ne iese în întâmpinare, ne felicită și ne invită la masă. Eram singurele din ziua respectivă care au făcut traseul pe jos.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

12 COMENTARII

  1. Frumoase locuri, bună mâncarea, tot cartofi copți am servit și eu, cu piept de pui. Însă o singură problemă am avut la Mama Uța, și anume pe timpul nopții a mers muzica tare, neavând parte nici măcar de o oră întreagă de somn. Păcat de brandul pe care și l-a creat, însă așa ceva nu se face, mai ales cu turiștii veniți de pe trasee…

    • păcat că au permis aşa ceva. nu se face, mai ales într-un loc ca ăla. eu am avut noroc probabil, a fost foarte linişte dar şi foarte frig. în august, noaptea era în jur de 0 grade. noroc cu echipmentul de munte.

  2. Vaaaaiiii, ce amintiri mi-ati trezit <3 Am fost si noi la Mama Uta, intr-unul dintre cele mai frumoase concedii pe care le-am avut in Romania. Daca nu chiar cel mai frumos 🙂 In 2006 am nimerit intamplator acolo si ne aducem aminte cu mare drag de acel loc, ne amuzam de fiecare data de amintirea camerei un pic obscure in care am stat, dar cel mai cu drag si dor 😀 ne amintim de bulzul delicios al Mamei Uta. Iar de Scarisoara nu mai zic, a fost visul meu din copilarie sa vad pestera asta si am avut chiar emotii cand am ajuns acolo 🙂 Pffuuuu, ce articol, mi s-a facut un dor de Apuseni de numa'… <3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.