La un pahar de vorbă cu vinuri povestite

Turul României cu rucsacul în spate e deja o marcă a TravelGirls.ro iar anul acesta e al 4-lea an în care plecăm 10 zile să descoperim colțișoare de țară care merită văzute cel puțin o dată-n viață.

Totul se întâmplă la începutul lui august, când cel mai bine e să te refugiezi în munți în perioada asta, să redescoperi satul românesc, ospitalitatea despre care umblă vorba-n târg, să mănânci fructele și legumele cu gust de copilărie, să stai de vorbă cu bunicii ieșiți seara la poartă, să guști din bucatele tradiționale și să îți petreci serile de vară la un pahar de vorbă, cum se spune pe la noi. De cele mai multe ori, asta se întâmplă în jurul unui vin.

evino

Fiecare țară se mândrește cu vinurile ei, e un fel de moștenire culturalo-gastronomico-oenologică ce face cinste oricărei națiuni cu pretenții de producător de vinuri. Îmi place să gust din licorile astea limpezi de fiecare dată când călătoresc pentru că așa simt și înțeleg și mai bine locurile în care ajung. Încet-încet am început să nu mai aduc magneți și cărți poștale în bagaj ci sticle de vin. E cumva și modul prin care reușesc să-mi prelungesc vacanțele pentru că la prima gură de vin DE ACOLO îmi vine în minte un amalgam de senzații ale naibii de plăcute.

Uneori vinul îmi dă idei de plecat la drum; e suficient să beau un vin bun din Italia, de exemplu și să-mi doresc să plec numaidecât acolo, să-l gust la mama lui. Aceeași poveste e valabilă și pentru Franța, recunoscută pentru vinurile ei pe care le-am încercat chiar acolo unde sunt făcute, pe dealurile verzi din jurul satelor de piatră.

S.E.R.V.E. Terra Romana Milenium Rosu

Avem și în România destule podgorii de unde în fiecare toamnă ies destule soiuri de vin apreciate peste mări și țări. Și n-o spunem noi ci premiile și medaliile cu care se întorc acasă de la concursuri unde se bat cu vinuri din Franța, Argentina, Spania – dacă e să amintesc doar de câțiva granzi din breaslă.

Anul trecut am băut din vinul regelui – aligote de Macin, la Crama Dobrogeană și am combinat degustarea de vin cu două zile de explorare a Dobrogei de Nord. A fost excelent și mi-ar plăcea să repet experiența și la alte crame din țară. Mi-a plăcut acolo pentru că oameni pasionați de meseria lor au avut răbdare cu neinițiați ca noi și ne-au spus poveștile vinului în așa fel încât să înțelegem ce bem. De curând am încercat vinurile din Iași, de la Vișani iar vaporii încă se simt de fiecare dată când ne amintim experiența.

Alcovin Curtea Regala Aligote

Oameni la fel de pasionați s-au adunat, de puțină vreme, pe evino.ro unde spun poveștile a zeci de soiuri de vinuri. Mie mi se întâmplă adesea să mă opresc în fața raionului de vinuri de la hipermarket și să casc gura vreo jumătate de ceas fără să înțeleg nimic. Pe evino.ro ai propriul consilier de vinuri care te ajută să alegi ce trebuie – pentru un prânz cu prietenii, o cină romantică sau chef de plecat hai-hui, prin România. Și pentru că nu întotdeauna poți pleca spre destinația cu vinul preferat, de pe evino.ro poți aduce destinația la tine, îmbuteliată într-o sticlă de vin. Sau mai multe.

LacertA Feteasca Neagra

Evino.ro e ca o călătorie imaginară prin podgoriile din România, pornind din Muntenia – renumită pentru vinurile de la Dealu Mare, continuând cu podgoriile dobrogene – de la Măcin la Murfatlar, până în Moldova – cu escală la Huși, Iași, Odobești și Vrancea. Poți să mergi și mai departe, în Ardeal – la podgoriile de pe Târnave, apoi în Banat – la Recaș și să închei în Oltenia – La Drăgășani, Sâmburești sau Segarcea.

În încheiere, aș vrea să facem împreună un exercițiu de imaginație. Să ne gândim că o călătorie e o sticlă cu vin din cele de pe evino.ro. Care ar fi? A mea e inedită, dintr-o zonă puțin cunoscută dar cu potențial uriaș, te face să vrei să o cercetezi în profunzime, descoperi că are un gust bogat, pe care nu îl uiți cu una cu două și care te face să revii mereu cu plăcere. Experții evino.ro au ales pentru mine Merlot de la Casa Regală.

***

Devino fan Evino.ro pe pagina de Facebook.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

2 COMENTARII

  1. Va rog frumos am nevoie de informatii pentru turismul culinar.. cam tot ce ar fi de povestit .. in Romania: definitie, caracteristici, forme ale turismului culinar. Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.