TravelGirls.ro: prima ieşire din ţară

TravelGirls.ro Prima iesire din tara
TravelGirls.ro Prima iesire din tara

Ne-am gândit să facem, pentru prima dată, o leapşă cu povestea fiecăruia dintre călătorii internauţi despre prima ieşire din ţară. Sunt sigură că nu aţi uitat-o şi că aveţi ce povesti: planificări, aşteptări, prima dată cu avionul, bagaje pierdute, vize, şocuri culturale, prima apă turcoaz şi câte altele.

_____________________________________________________________________________

Peste Dunăre, până la Egee

de Narcisa

Thassos

Înainte să ies prima dată din țară, eram de părere că trebuie mai întâi să termin de văzut ce e de văzut în România. Da, știu, eram mică și inocentă, abia luasem bacalaureatul. Ca și cum poți vreodată să vezi TOT dintr-o țară. Începusem de prin clasa întâi cu excursiile, apoi cu taberele. Cel puțin două plimbări serioase în fiecare an. Apoi am aflat că există și mare cu apă albastră, ca în filme. Adică albastră pe bune, nu ceea ce văzusem pe litoralul românesc. Și am mai aflat că nu e deloc scump să ieși din țară. Și nici nu e nevoie de un pașaport pentru asta. Wow! Era atât de simplu să călătoresc oriunde voiam.

Bine, nu chiar atât de simplu. După ce am răsfoit cele mai ieftine oferte ale agențiilor de turism, am plecat spre o insulă a Greciei, Thassos. Habar n-aveam că poți să-ți organizezi și altfel plecarea. Așa am aflat că urăsc să merg ore întregi cu autocarul și că uneori de fapt „it’s the destination, not the journey”. Înghesuit, incomod, gălăgios și cu opriri atât de rare pentru corpul meu. Picioarele îmi erau amorțite și așteptam următorul popas. Prima oprire din Bulgaria n-a fost nici pe departe așa cum mă așteptam. Angajații magazinului vorbeau românește iar replicile mele în engleză pregătite de acasă erau în zadar. Unde mai pui că am putut plăti cu lei pentru câteva  continuarea aici…

_____________________________________________________________________________

Peste Prut pe Podul de Flori

de Loredana

Prima dată când am ieşit din ţară mi-am cumpărat păpuşi matriochka – erau roşii şi cântau. Nu, nu am fost în Rusia şi nu s-a întâmplat de curând. Era prin ’91 şi am trecut glorioasă podul de peste Prut de la Galati, până în Republica Moldova.

Pentru că după cel de-al Doilea Război Mondial graniţa dintre România şi Republica Moldova fusese închisă, după 1990 mai toţi gălăţenii au fost, cel puţin o dată, la vecinii moldoveni. Aşa am făcut şi noi, într-una dintre zile, într-o încercare vintage de Shopping la Giurgiuleşti. Autocare pline ochi treceau Podul de Flori, până în prima localitate de la graniţă, despre care auzisem că ar fi numai lapte şi miere. Da, pentru un oraş care până nu demult cunoscuse cozi uriaşe la… orice, târgul de duminică era o binecuvântare.

Amintirile mele nu sunt foarte proaspete, desigur, dar am câteva imagini cu mormane de mătăsuri şi stofe, păpuşi (multe) şi tot soiul de jucării, bomboane Bucuria şi vin. Da, moldovenii îşi promovau marfa dând spre degustare vin alb iar vizitatorii nu se sfiau să dea pe gât pahar după pahar. La plecare spre România însă, mulţi ajungeau în autocar după o tăvăleală zdravănă până în vale, aproape de Prut.  Asta în timp ce eu nu-mi mai luam ochii de la păpuşile matriochka, pe care le descoperisem mai întâi în continuarea aici…

_____________________________________________________________________________

Peste Dardanele până la Egee

de Maria

Era 2008, munceam 8-10 ore pe zi și abia terminasem anul doi de facultate când am călătorit pentru prima oară înafara țării. Pe atunci nu știam mai nimic despre hosteluri, zboruri low cost și itinerarii așa că am dat iama în ofertele agențiilor de turism și am ales varianta cea mai bună pentru bugetul meu: șapte zile în Kusadasi ultra all inclusive la sfârșitul lui septembrie.

Ideea s-a dovedit a nu fi cea mai inspirată: drumul de 27 de ore cu autocarul a fost un supliciu și orice urmă de entuziam  s-a risipit după primele 12, hotelul era situat undeva la ieșirea din stațiune, iar entertainment însemna bălăceală în piscină și o măsuță de biliard. Așa că a doua zi mi-am făcut rucsacul și am pornit să explorez stațiunea precum și locurile din jur: minunatul oraș antic Efes, peisajul ireal de la  Pamukkale, orășelul agitat Izmir, sătucele tradiționale dintre Kusadasi și Soke.

Primul contact cu o altă cultură m-a fascinat. M-am îndrăgostit la prima îmbucătură de bucătăria turcească cu dulciurile sale extrem de însiropate și mâncărurile cu sos aromat. continuarea aici…

_____________________________________________________________________________

Şi ei au povestit despre prima lor ieşire din ţară:

trans-ferro.com – Prima dată

Călătorii imaginare –Prima mea călătorie în străinătate

Viajoa – Prima ieşire din ţară şi primul tur al Europei

Imperator Travel – Începuturile maratonului meu (1991-1992)

Dia’s Blog – Prima mea vizită în Turcia în 1997

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

12 COMENTARII

  1. […] Am ieșit din țară târziu, în primul an de facultate (Comunicare și Relații Publice), și mi-a plăcut la nebunie. Am aflat că existăapă turcoaz ca în filme, oameni diferiți de noi, mâncăruri bune și mi-am dorit să aflu mai mult. De atunci nu m-am mai oprit și sper să n-o fac niciodată. Primul meu împrumut a fost pentru a pleca într-o călătorie și atunci am realizat că asta îmi doresc să fac mai mult decât orice și niciun bun material nu-mi va aduce mai multă bucurie decât asta. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.