Poveste cu prinţese şi cavaleri la Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia

La ora 6 dimineaţa cobor din tren şi încerc să ma lămuresc unde sunt şi ce caut aici. O gară pustie şi nu prea arătoasă apoi o autogară plictisită, nişte câini somnoroşi şi o localnică ce arată spre înainte. Merg pe mâna ei şi mă îndrept spre centrul oraşului Alba Iulia. Şterg o bancă de rouă şi aştept să se trezească oraşul.

Cetatea Alba Iulia Rasarit

Cetatea-Alba-Iulia-Rasarit

După ce răsare soarele, merg la o benzinărie pentru cafea. Toate celelalte magazine şi cafenele sunt închise. Angajaţii, doi ardeleni sadea, mă întreabă care îmi e traseul, îmi dau câteva indicaţii şi-mi urează drum bun. Îmi fac curaj şi mă apropii de una dintre porţile Cetăţii Alba Iulia. Ferdinand şi Maria mă întâmpină fără să schiţeze un zâmbet şi mă poftesc în curtea interioară.

Cetatea Alba Iulia Ferdinand Regia Maria

Cetatea-Alba-Iulia-Curte

E încă prea dimineaţă şi toţi sunt cam anchilozaţi. Nici Mihai Viteazul nu pare să fie mişcat de vizita mea. El păzeşte Muzeul Unirii din 1968, de la aniversarea semicentenarului Unirii Transilvaniei cu Romania.

Cetatea Alba Iulia statui

Am impresia că am intrat pe poarta greşită şi am nimerit în alt film. Unul din secolul 18, cu gărzi pedestre şi călare. Soldaţii sunt îmbrăcaţi în uniforme militare austriece şi par că păzesc ceva. Scot harta şi verific, ceva pare în neregulă.

Cetatea Alba Iulia paza

Cetatea Alba Iulia 3

Mai merg puţin pe cărare şi sper să găsesc cuprinsul poveştii în care tocmai am intrat. O domniţă îmi iese în cale şi mă ademeneşte să intru în subteran. E clar, încă nu m-am trezit. Visez prinţese, soldaţi şi, sper eu, cavaleri. Mă trezesc însă într-o camera de tortură.

Cetatea Alba Iulia tortura

Cer îndurare şi lanţurile temniţei îmi sunt desfăcute. Dar nu pentru mult timp. Un soldat mă conduce în altă temniţă, una cu poveste. Aici a fost închis însuşi Horea, conducătorul principal al răscoalei ţărăneşti din 1784-1785.

Cetatea Alba Iulia Celula Horea

Visul se transformă într-un câmp de luptă. Sau o platformă de artilerie plină de tunuri care în fiecare sâmbătă, la 12:10 execută câte o salvă de onor în cinstea drapelului municipiului Alba Iulia, arborat pe zidul cetăţii Alba Carolina.

Cetatea Alba Iulia tun

După prima salvă mă trezesc cu adevărat şi înţeleg ce se întâmplă. Am scăpat de spânzurătoarea care stă pregătită parcă pentru intruşi şi am ajuns la grajduri. Acolo caii sunt pregătiţi pentru defilarea zilnică între porţile cetăţii începând cu ora 11:30 în cadrul ceremonialului de schimbare a gărzii. Asist la spectacol fără să clipesc.

Cetatea Alba Iulia Spanzuratoare

Nu e un vis, cetatea Alba Iulia este una dintre cele mai bine conservate fortificaţii de acest gen din Europa şi cea mai mare din România. Mergi acolo într-o zi ca să trăieşti o poveste. Una cu prinţese şi cavaleri.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

15 COMENTARII

  1. intradevar este ceva de vis, eu merg aproape in fiecare zi cu fetita mea prin cetate si inca nu ne-am plictisit de fiecare data descoperim altceva, eu sunt din Alba Iulia si sunt mandra va asteptam pe toti cu drag

  2. Buna ziua, sunt purtatorul de cuvant de la Sc Grup Corint SA, care administreaza Traseul celor Trei Fortificatii. In primul rand sunt foarte bucuros sa vad ca ati apreciat ceea ce ati gasit la Alba Iulia, mai ales in conditiile in care ati calatorit mult si ati vazut multe. As vrea sa va cer permisiunea de a ma folosi de acest articol, pe care l-ati scris pentru a scoate in evidenta faptul ca cei ce ne viziteaza sunt placut impresionati de Cetatea Alba Carolina si de oras. Voi mentiona sursa si voi da si link-ul catre articolul dvs. Materialul meu ar urma sa apara in cateva publicatii locale. Va multumesc si va mai asteptam la Alba Iulia.

  3. 🙂 eu sant nascuta aici ,in Alba Iulia,dar de 7 ani sant in Sicilia,imi lipseste mult locurile unde am crescut….ai spus bine :,,povesti cu printi si printese <3……..o zi buna .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.