O țeapă cu aromă de trufe – partea urâtă din turismul românesc

De când tot Colindăm România, am încercat să găsim locurile acelea speciale și mai puțin cunoscute unde să mergem într-un weekend cu prietenii sau într-o vacanță prelungită cu familia, locuri despre care să povestim apoi în stânga și-n dreapta, pe care să le recomandăm vecinilor, rudelor și prietenilor de peste hotare. Vrem să cunoaștem oamenii care au înțeles că turismul nu se face după ureche și în niciun caz doar cu ochii după bani, oameni care au investit dincolo de toate pasiune, timp și multă dragoste în mai micile sau mai marile lor afaceri în domeniu. Colindăm România este despre locuri grozave din România, despre mâncăruri cu gust autentic, despre oameni frumoși și despre idei nemaipomenite de promovare a unei zone.

***

La vreo 30 de kilometri de Mediaș, în județul Mureș e un sătuc cu doar câteva case, înconjurat de dealuri împădurite: Cund. Aici, Jonas Schäfer, un neamț stabilit în România, a cumpărat mai multe case în sat, pe care le-a recondiționat și le-a reunit într-un complex numit sugestiv Valea Verde Retreat. Zona e cunoscută mai ales pentru vânătorile de trufe așa că la recomandarea unor prieteni care au fost acolo acum vreo 6-7 ani, am intrat pe site-ul lor.

Mi-a atras atenția Brunch-ul cu trufe (Truffle Brunch), o idee inedită de a ține business-ul în picioare pe timp de toamnă-iarnă, când turiștii englezi și germani (care sunt cei mai numeroși în timpul iernii) nu mai sunt atât de numeroși (sau nu sunt deloc). Pe scurt, în fiecare duminică din octombrie, noiembrie și decembrie, oaspeții sunt invitați la un festin culinar ale cărui vedetă sunt trufele. Costă 99 de lei de persoană – un preț rezonabil, dacă mă întrebați pe mine – și timp de câteva ore ești liber să guști din toate bunătățile, să socializezi cu ceilalți turiști și dacă îți place mult de tot să revii ca oaspete la Cund sau chiar să rămâi peste noapte, dacă mai sunt locuri libere de cazare. Smart, nu?

Pentru că pe site e notat că e un număr limitat de locuri la brunch (restaurantul e mic, probabil că nu au loc mai mult de 15-20 de oameni), m-am grăbit să fac rezervare pe mail cu câteva săptămâni înainte. Mi-a răspuns prompt însuși Jonas Schäfer, care m-a asigurat că ne-a rezervat 2 locuri la brunch-ul de pe 7 decembrie.

Good Morning Loredana Radu!

Thank you very much for your kind inquiry and you would be most welcome to join us for the Truffle Brunch on December 7th! We still have spaces available and the cost would be Ron 99,- per person. As I said before, we would love to welcome and host you and your guest in Cund! Please let me know if I can be of any further assistance…

With kind regards and warm greetings –

Jonas Schäfer.

Am ajuns la Cund cu puțin timp înainte de ora 12, când restaurantul trebuia să fie plin și mesele la fel, că doar era un brunch acolo. N-a fost să fie, ospătărița a fost mirată când i-am spus de ce am venit acolo iar eu am crezut că am greșit locația. Mi-a spus nonșalant că nu au nicio rezervare pentru brunchul din acea zi și că probabil Mr Jonas a uitat să mă anunțe că evenimentul s-a anulat. Și cum Mr Jonas nu era acolo, am rugat-o să îl sune să vedem ce s-a întâmplat. Până una alta, ca să mai salveze penibilul situației, aceeași ospătăriță a încercat să dreagă busuiocul și ne-a invitat să rămânem la masă: resturile unui mic-dejun bufet pentru cei 6 turiști cazați acolo. Am ridicat o sprânceană și-atunci ne-a spus că nu trebuie să ne pară rău căci oricum brunch-ul nu e mare grozăvie, că față de ce era deja pe masă ar mai fi fost doar niște ouă benedict, paste și ceva carne la grătar.

Ok, și cu brunch-ul cum rămâne totuși? Veneam după un drum de câteva ore, la distanță mare de orice alt loc unde am fi putut mânca ceva decent și ne făcusem planul în așa fel încât să luăm prânzul la Cund. Or, când ai și un bebe de câteva luni cu tine, nu-ți arde să mergi aiurea dintr-un loc în altul. Așa că am rămas.

I-am zis fetei că totuși am venit special pentru trufe și-am rugat-o să ne recomande ceva de mâncare cu trufe. Paste și risotto a spus ea, paste și risotto să fie. Până au venit (a durat cam 45 de minute), am primit din partea casei câteva pâinici aburinde și unt cu trufe, o combinație reușită. În tot timpul ăsta eu așteptam un răspuns din partea proprietarului, o reacție firească din partea unei gazde care a greșit (voit sau nu) față de oaspeții lui. Reacția n-a venit, în schimb au venit pastele înecate în unt și risotto-ul prea sărat și cu atâta usturoi încât nu am mai simțit nicio aromă de trufe. Ba mai mult, cele două porții de mâncare și o carafă cu suc de mere îndoit cu apă au costat aproape cât brunch-ul pentru două persoane. Iar meniul de la brunch arăta cam așa.

Menu Valea Verde Brunch

Ce m-a deranjat la Valea Verde Retreat?

  • am fost la Cund special pentru brunch, nu era în drumul nostru și ne-am făcut planurile de vacanță în funcție de rezervarea confirmată pe email. Numărul meu de telefon era în semnătură, așa că puteam oricând fi contactată pentru a mi se comunica că brunch-ul din acea zi nu mai are loc. Aș fi înțeles.
  • eram ca un musafir în casa unei gaze care, dintr-un motiv sau altul, a gafat. Atitudinea corectă într-o astfel de situație este să-ți ceri scuze (cel puțin) și să încerci să dregi cumva busuiocul nu să bagi capul în nisip și să te faci că nu ai văzut și nu ai auzit nimic.
  • în încercarea de a mai îndulci puțin situația, ospătărița a făcut să pară că Truffle Brunch-ul nu e mare lucru și că oricum nu am pierdut nimic.
  • după ce am primit felurile de mâncare și le-am gustat, am avut impresia că ni s-a încropit ceva de către un bucătar care nu a mai gătit niciodată niște paste banale și un risotto simplu.
  • lipsa de reacție imediată a proprietarului care ar fi putut să salveze situația cu un simplu telefon sau cu un pahar de apă din partea casei.
  • n-am primit nici acum, după mai bine de o lună, un răspuns la mailul cu feedback trimis după ce am plecat de la Valea Verde.

***

N-aș fi povestit toată tărășenia dacă aș fi primit măcar un răspuns la fel de prompt la mailul pe care i l-am trimis lui Jonas Schäfer după ce am plecat de la Cund. Dar un proprietar care nu are nicio reacție la feedback-ul unui client și mai ales al unuia nemulțumit ar trebui să-și facă bagajele și să-și închidă businessul. Toți cei care au înțeles că un client mulțumit aduce alți 10 și unul nemulțumit alungă 20 au mereu casele de oaspeți pline. Și tratează turiștii exact așa, ca pe niște oaspeți.

De-a lungul timpului am avut parte de un bucătar care timp de două zile a exagerat cu piperul în toate mâncărurile (la Casa Boierească din satul Peștera), de pizza carbonizată (la restaurantul hotelului Bulevard din Făgăraș) sau de rezervare anulată în ziua check-in-ului pentru că cineva a bătut la ușă înaintea noastră (Pensiunea Flamingo din Alba Iulia).

Valea Verde Retreat nu e singurul exemplu negativ pe care l-am întâlnit în călătoriile mele în România și vă invit pe toți să ne spuneți care sunt locurile acelea unde ați avut experiențe neplăcute, fie că este vorba despre pensiuni, hoteluri, restaurante sau baruri. Scopul nu este să facem un black list ci să-i ajutăm indirect pe cei care fac turism ca la carte să-și continue activitatea.

La sfârșitul campaniei #ColindamRomania vom alege prin tragere la sorți unul dintre răspunsurile voastre și-l vom premia pe autor cu o carte minunată de la editura All – 100 cele mai frumoase muzee ale lumii.

© Foto by TravelGirls.ro cu Sony A77 II, obiectiv 18-55 mm

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

43 COMENTARII

  1. Mda,cred ca e utila o asemenea lista- daca nu pentru cei patiti, macar pentru cei parati, ca sa zic asa.
    Am avut o asemenea experienta neplacuta la Beraria Timisoreana din Timisoara. Am zis ca daca tot am batut atat drum pana acolo, sa vedem si minunea asta. Nah toate bune si frumoase, pana am cerut un pachet de tigari- nu fac reclama, da e important pentru toata povestea- un Kent lung. Si vine chelnerul cu un pachet de K lung cartonat. Acuma, e drept ca nu am specificat nici eu de care sa fie, dar nici el nu a spus ca au si unul si altul. Ma rog, ii spun frumos ca as dori unul clasic. In momentul ala, pe langa faptul ca de cand ajunsesem nu a avut nici cel mai mic zambet pe fata si nici cea mai amabila atitudine, se burzuluieste la mine si pe un ton mizerabil imi zice ” Pai si eu acum cu asta ce fac?Il platesc eu?” Pe langa faptul ca nu era nevoie sa il plateasa- ca doar se putea scoate de pe comanda, ca inca nu ne daduse niciun bon fiscal, m-a enervat atitudinea. Am pastrat pachetul, si la scurt timp am cerut nota, care supriza!era incarcata cu vreo 3 bauturi pe care nu le consumase nimeni. Reactia a fost la fel de plata ca si servirea. Ce sa zic? Pacat de acel chelner, pentru ca locatia in sine e faina, mancarea buna si preturile decente.

  2. Stiu ca mai toata blogosfera turistica romaneasca e înnebunita după Brașov care citez „nici nu se compara cu Bucureștiul” dar eu de cite ori am fost la Brașov am patit-o. De la camere in care așternuturile nu erau schimbate si ușile nu se închideau la note de plata pe care se strecura cite un fel de mincare care nu fusese nici comandat nici adus la masa. Si nu exagerez cînd zic de fiecare data. S-a intimplat fara exceptie de fiecare data. Rezultatul a fost ca la un moment dat soțul meu a declarat ca nu-i mai trebuie sa meargă la Brașov, așa ca n-am mai fost pe acolo de vreo 4 ani. De aia nici nu vreau sa dau nume, poate ca situația la hotelurile si restaurantele respective s-a mai schimbat.

    • Andreea, ar trebui sa dai nume pentru ca asa e corect. Tu zici acolo ca Brasovul e supraestimat, ca e plin de tepari sau ca nu merita ca turistii sa vina aici pentru c-o patesc cumva.
      Fii corecta cu tine si cu noi si spune-ne cine v-a tepuit. Descrie-ne situatiile, te rog. Fa-i pe aia de oaie si nu un oras intreg. Te rog. Da?

  3. Am fost acum cativa ani cazat la Cabana Ramet. Asta-i pe langa manastirea Ramet, intr-o zona izolata a muntilor Apuseni.
    Era weekend. Ei, bine, s-au adunat acolo toti flacaii satului si s-au imbatat. Apoi, s-au apucat de glume proaste. Nici nu stiu daca e potrivit sa le numesc asa de bland. S-au imbatat crunt si au facut-o in grup… multi baieti cu fata de la receptie si inca una. Si apoi, beti turta fiind, au inceput sa se impinga in usa camerei unde incercam sa dormim – eram cu un prieten -, sa injure, sa apese clanta iar si iar si iar timp de trei ore. Si nu aveam semnal la telefon. Va dati seama cum a fost. Am tras un pat de alaturi si am blocat usa. Inima-mi sarea din piept si eram pregatit de autoaparare. Ma gandeam chiar sa plec pe geam atunci, pe loc, desi eram la primul etaj.
    La un moment dat, au obosit si au incetat, iar cand s-a facut lumina am plecat rapid.
    S-au intamplat rar chestii nasoale in calatoriile mele, dar asta a fost socanta.
    Iar ca sfat, voi cei care cititi ce am scris, ganditi-va sa nu va cazati la cabane unde se aduna toti prostii. De regula, asta se intampla in weekend si la sarbatori.
    P.S. Sa nu credeti ca e periculos sa calatoresti; prosti si idioti sunt peste tot, poti pati ceva chiar pe strada ta.

  4. Nicolas: Da, ai dreptate, n-ar fi trebuit sa răspund dacă nu vreau să dau nume. Și chiar nu cred că ar trebui să dau. În 4 ani se pot schimba multe; alt management, bucătari și chelneri care pleacă și vin, hoteluri care se renovează etc. N-am vrut să reiasă ca Brașovul e un oraș de tepari, evident că n-am luat țeapă peste tot ci doar că de fiecare dată a existat ceva care ne-a stricat cheful.

    • O să dau eu un nume atunci, că tot mi-am amintit: Restaurantul Ceasul Rău, de altfel destul de titrat pe mai multe bloguri din România. Mie mi s-a părut că are un aer comunist, chelnerii se comporta așijderea iar coastele de porc hițuite pe care le-am comandat erau, de fapt, cel un kaiser afumat de-am crezut că nu au înțeles bine comanda. Răspunsul chelnerului a fost că ar trebui să mă bucur, kaiserul acela are mai multă carne decât coastele proaspete pe grătar iar răspunsul patronului că nu înțelege unde e problema, niciodată nu s-a plâns nimeni de treaba asta.
      Rezultatul: nu mai merg în veci la Ceasul Rău, nu-l recomand nimănui.

      • Îmi pare rău să aud că ai avut o experiență neplăcută la Ceasul Rău. Sunt din Brașov, și când vreau să mănânc ceva tradițional Ceasul Rău e prima alegere și întotdeauna recomand restaurantul celor care nu sunt din Brașov. Ce-i drept niciodată nu am comandat coaste acolo, dar ciorba de vacuță și papanașii lor îmi plac foarte mult. Servirea din pacate a rămas tot „tradițională”, pe principiul că atunci când clientul e mulțumit e meritul restaurantului, dar când clientul este nemulțumit și are ceva de comentat clientul e de vină (că doar în rest nu s-a plâns nimeni). Din păcate restaurantele frecventate atât de bine precum este Ceasul Rău greu își vor schimba atitudinea față de client.

      • In 2017, in cetatea Sighisoara, cazat fiind o noapte la „CASA WAGNER”, la cina mi s-a … servit o ceafa de porc din carne alterata….
        Romanii fiind un neam de „ceafa de …” nu pot mai mult!

  5. O intamplare nefericita pot spune ca am avut-o la restaurant Casa Elena din Focsani cand m-am dus cu niste prieteni sa bem ceva. Eu am comandat o apa plata cu lamaie si am avut neplacuta surpriza ca in nota de plata sa apara si felia de lamaie. Sincer as fi preferat sa fi fost ceva mai scumpa apa dar sa nu-mi fi trecut direct la plata felia de lamaie. Mi s-a parut de foarte prost gust.

  6. Unii patroni de hoteluri incaseaza tarifuri consistente (pe litoralul romanesc),dar camerele lasa de dorit (mobilier si frigider stricate,indolenta in atitudine).Sper ca voi evita sa mai ajung in Venus, pt. ca in vara anului 2012 , am avut parte de cel mai urat concediu..

  7. Azi vară , dupa mulți ani, ne-am decis să mergem și la marea românească.Am sperat într-o schimbare în bine, dar m-am înșelat. În stațiunea Saturn ne-am cazat în hotelul Siret și pe tot sejurul nimeni nu a golit gunoiul din cameră ,nu a schimbat lenjeria. Nu mai vorbesc de mizeria ce exista în stațiune, pe aleile dintre hoteluri,dezolant, ca într-un loc părăsit. Păcat !

  8. Eu am avut in Italia o experienta nelacuta cu un autobuz extraurban Iveco pe timp de iarna acum vreo 5 ani in urma. Aici nu prea este zapada dar citeodata se intimpla sa inghete strada. Era pe la 2 dupamiaza si veneam de la facultate cind chiar aproape de casa unde sint 3 serpentine era strada inghetata si soferul printr-o neatentie s-a intors cu autobuzul perpendicular in curba si a alunecat vreo 15-20 de metri pe gheata ca o jucarie.
    Problema era ca de pe cealalta parte venea o masina de curatat strada dar a fost atent soferul si nu sa intimplat nimic.
    Oricum m-am speriat tare de tot, credeam ca spargea gardul pe serpentina.

  9. Nu mai fusesem de multi ani sa vizitez Gradina Botanica din Iasi. Asa ca, aflandu-ma cu niste treburi prin Iasi m-am gandit, impreuna cu familia, sa o vizitez. Din pacate am fost dezamagita. Intreaga zona care coboara catre lacul aflat in Gradina Botanica nu este la fel de ingrijita ca zona din centrul gradinii. Trotuarele sunt distruse, este plin de buruiana. Lacul nu este amenajat pentru agrement, desi natura a inzestrat frumos zona.
    Totusi, va recomand sa vizitati Gradina Botanica din Iasi, fara a mai cobori catre lac. Sa mirositi trandafirii, sa va relaxati pe o banca, sa ascultati ciripitul pasarelelor si sa va incantati sufletul cu o simfonie inmiresmata de culori.

  10. Azuga, restaurantul unui hotel ramas cred cu dotarile de pe vremea lui Ceausescu, unde intr-o seara am intrat pur si simplu printr-un scaun cand ma asezam la masa pentru cina, exact ca in filmele cu Stan si Bran, culmea este ca nici nu mai retin numele hotelului 🙂

  11. Desi locuiesc in Bacau, nu stiam in ce hal arata casa memoriala Vasile Alecsandri, pana ce am avut niste musafiri si am vrut sa viziteze cateva obiective importante. Din pacate, casa Alecsandri e un obiectiv important, dar aflat in ruina. Desi e aflata in plin centrul Bacaului, casa mai are putin pana sa se prabuseasca. Casa este monument istoric inca dinainte de 1989. Casa a apartinut vornicului Alecsandri si in ea se presupune ca s-a nascut poetul Vasile Alecsandri. Municipalitatea nu are bani sa o cumpere de la proprietar, in timp ce casa a ajuns adapost pentru oamenii strazii si a fost incendiata in 2011. Nu mai conteaza ca poetul Vasile Alecsandri este un adevarat simbol? Cum stim sa ne conservam monumentele istorice?

  12. Aflat, impreuna cu familia, in Predeal, am vrut sa urcam cu telescaunul la Clabucet Plecare. Zis si facut! Stiam ca de acolo putem admira Muntii Bucegi si ca peisajul e de vis. Numai ca, locul mi-a lasat un gust amar. Candva, zona era foarte populata, acum e un loc pustiu, in care troneaza scheletul de beton armat al fostului hotel Clabucet Plecare, atat a mai ramas din el dupa incendiul devastator din anul 1999. Pacat! Situat la o altitudine de 1.456 m, Clabucet Plecare a fost ani la rand un loc emblematic pentru Predeal, locul de unde coboara partiile statiunii. Chiar nu se poate face nimic pentru a se reabilita zona? Chiar nu se gaseste nimeni sa reconstruiasca Clabucet Plecare si sa-l reintroduca in circuitul turistic?

  13. In 2013 am facut un road trip prin tara, ultima oprire fiind Sibiu, unul din orasele mele preferate din Romania. Am gasit cazare la Casa Kiev, unde am inchiriat un apartament. Pretul era ok, era la 5-10 minute de centrul istoric si oricum nu stateam decat o noapte. Nu sunt deloc o persoana pretentioasa cand vine vorba de cazare, nu vreau decat sa am baie in camera si sa nu colcaie gandacii pe langa mine. Atat. Ajunsi acolo, ne-am intalnit cu un barbat care a adus cheia (proprietarul nu se sinchiseste sa vina el, mai mult, nici nu tine minte ca vorbeste cu cineva sa ii inchirieze apartamentul. Nu ne anuntase nimeni ca vila este in renovare (parerea mea e ca, daca iti renovezi vila, nu mai dai bucatele spre inchiriere), ba chiar barbatul respectiv, care era unul dintre muncitori, ne-a spus, in gluma, „bine ca maine este duminica si nu va treziti la 7 dimineata in zgomot de bormasina”. Cat noroc! Apartamentul arata groaznic – mocheta era patata, sub paturi erau sticle goale si alte gunoaie, asternuturile nu cred ca mai fusesera schimbate de luni de zile, miroseau urat (cred ca muncitorii mai trageau cate un pui de somn acolo). Era 8-9 seara, sambata, ar fi fost destul de greu sa mai gasim cazare, asa ca am zis sa induram o noapte. Baia era si ea oribila…Am dormit toata noaptea in aceeasi pozitie, cu prosoape sub mine, de teama sa nu intru in contact cu asternuturile. Poate, intre timp, au terminat renovarile si o fi mai curat. Dar nu m-as mai duce niciodata acolo.

  14. Unul din locurile in care am avut experiente neplacute este hotelul Maria, din Botosani. Am stat acolo aproximativ o luna, cu interes de serviciu si serviciile au fost foarte aiurea. Camera era curatata cand isi aduceau aminte cameristele sa vina, nu puneau niciodata sapun sau gel de dus daca nu le atrageam atentia, iar la restaurant… alta poveste. Intotdeauna dupa weekend mancarea pe care o serveau se vedea ca nu era proaspata, era de la nuntile sau botezurile de peste weekend, limitau micul dejun la o sala mica, neluminata si puneau acolo tot asa, ce ramanea de la aperitivele din weekend.
    Urmatoarele dati cand am mers acolo am preferat sa merg la alt hotel, dar am ramas cu acea amintire de vechi, neingrijit din acel hotel.

  15. De curand am fost la gradina publica din galati si am ramas cu un gust amar dupa aceasta vizita.florile erau uscate se vedea ca nu sunt ingrijite si multi catei care erau nemancati si agresivi.din pacate nu m-am putut bucura de o duminica cu sotul meu.

  16. In Cluj la ” Fabrica de bere Ursus”, unde eram la o cina cu prietenii si copii si a venit la noi chelnerita si a spun: ‘Sa va tineti copii la masa ca avem reclamatii de la niste clienti ca se plimba” asta era la ora 7. 30 seara.

  17. La hotel Craiova din Olimp.Gândaci morți peste tot(inclusiv pe lenjeria de pat)In camera miros de urina de câine si draperii mult prea grele,care cădeau in permanenta.Mobilierul era vechi,scorojit si urat mirositor.In privința schimbării lenjeriei si a prosoapelor trebuia sa intervii la recepție.

  18. La hotel Craiova din Olimp.Gândaci morți peste tot(inclusiv pe lenjeria de pat)In camera miros de urina de câine si draperii mult prea grele,care cădeau in permanenta.Mobilierul era vechi,scorojit si urat mirositor.In privința schimbării lenjeriei si a prosoapelor trebuia sa intervii la recepție.

  19. Intamplarea e foarte veche, dar mi-a ramas in memorie, din pacate… Era intr-o iarna geroasa cu inzapezire, circulatie perturbata etc. Fiind la Hotelul Olt din Calimanesti am suportat cu toti copiii sahisti participanti la un concurs national de sah conditiile mult sub nivelul clasificarii hotelului (hrana, cazare etc.) Sper ca amintirea sa dispara din memoria noastra…

  20. Participand la niste cursuri de perfectionare la Braila, am fost cazati la un hotel (Central ?) de lux, de cele mai multe stele de aici. Am remarcat o diferenta de calitate intre clasificarea de aici (inferioara) si cea din alte localitati (Sinaia, Iasi etc.) Cu alte cuvinte 5***** din Braila = 4**** din Sinaia.

  21. Ultima teapa luata a fost la Piatra Neamt , la Popasul Haiducilor mai exact. Nu este prima oara , de data asta am crezut ca s-au gandit sa puna accent pe multumirea clientilor, dar nu a fost asa! Am comandat un bulz haiducesc. l-am primit intr-un bol plin de amprente de grasime, fusese bagat la microunde , si bonus am gasit coaja de ou ! Chiar nu imi dau seama de ce nu fac un lucru bun. A treia oara nu va exista, pacat !

  22. In Herculane, la hotel Afrodita, care prin 2008, mai avea inca 3 stele. Am facut rezervare, foarte ieftina camera, ceea ce ne-a mirat. Am inteles cand am ajuns acolo de ce. Mirosul oribil din camere, covoarele si paturile patate de ceva rosu, care parea a fi sangele unor bolnavi, ne-a lecuit. La receptie, au fost amabili si ne-au dat banii inapoi. Am plecat si am gasit la un hotel privat. Cele de stat au fost frumoase odata si au potential, dar acum sunt in paragina.

  23. Marele adevar este in general nu doar atunci cand e vorba ca platim prea mult pentru unele mancaruri, inteleg atunci cand platim un „adaus de 100%” ca na 30% taxele, 20% salariile, 20% marfa si toate cele iar restul profit…
    Dar na ne place uneori sa fim pacaliti cu preturi ireale…

  24. Ca sa vezi coincidenta. Tocmai m-am intors de la Valea Verde, unde am avut parte de o experienta foarte neplacuta, care inca nu s-a terminat.
    Am fost acolo pentru prima data, turistii mei au gasit pensiunea pe Tripadvisor si mi-au sugerat sa mergem acolo. Fac o paranteza si spun ca am agentie de turism si organizez excursii in Romania. Clientii cu care eram acum erau PREMIUM, si am vrut sa primeasca experienta PREMIUM. Din pacate nu a iesit asa cum am vrut eu.

    Ajungem acolo, ne luam in primire camerele. Pana aici, totul fain. Comandam de mancare , vreau sa platesc si mi se spune ca totul se achita la sfarsit. Bineeee…
    Cam ciudat, nu am mai pana acum, dar fie.
    Eram acolo cu o familie din SUA: adulti si doi copii. Ei au avut apartament, eu la fel.
    Platisem in avans si mai aveam de platit un rest de vreo 500 ron. Micul dejun nu era inclus.
    In ziua Z cer nota de plata si o primesc. Un calcul facut cu pixul pe hartie, de catre Jonas, imi da palpitatii: 2110 ron.
    Cer nota de plata, cu toate sumele, ca sa fac adunarea, si sa vad ce iese. Mi se aduc in schimb niste bonuri pe care scria 3 meniuri adult, 1 mic dejun etc. In nici un caz de acolo nu reiese tot ce am consumat. Mi se spune ca nu au toate bonurile fiindca pe unele trebuia sa le faca o colega, care era pe celalalt schimb etc.
    In acest timp turistii mei sunt mirati ca tot ce trebuia facut in zece minute dureaza o ora. Devin nelinistiti si ma intreaba: Wtf, Dan?
    In fine, fiindca tot programul mi se dadea peste cap, ii zic ospatarului ca vreau sa platesc desi nu inteleg mare lucru din nota si o sa reglez eu cu patronul. Ii spun ca fiecare va plati separat: turistul meu va plati ce a consumat, eu la fel. Mi se raspunde ca toata suma de 2100 trebuie platita cu un singur card, desi aveam bonuri separate…Bun, platesc cu cardul meu, iar turistul meu imi da cash. Mare tiganie, mai ales cu strainii, dar in fine…
    Turistul meu se intreaba cum poate sa fie cineva asa incompetent; de data asta nu vorbea de mine..

    Rezolv cu plata. Plec mai departe. Seara il sun pe Jonas. Ii explic situatia si imi zice ca probabil nu mi-au dat ospatarii toate bonurile. Ii spun ca eu nu pot sa ma duc la contabil si sa ii dau acest raspuns; am nevoie de toate bonurile justificative. Imi promite ca imi da pe mail. Este a 5 a zi in care nu am primit nici un raspuns de la Jonas.
    Ceva s-a intamplat totusi: si -a pus trepadusii din sat care lucreaza la el la restaurant sa ma sune si sa imi spuna ca voi primi azi nota de plata/factura, detaliata: 1 pahar de vin, 1 inghetata etc.
    Inca astept…si astept. Din cand in cand mai sun la singurul numar de acolo, un telefon fix, si cer cu Jonas. Jonas e la masa, Jonas nu a venit, Jonas vine dupa 7 seara etc.
    Rabdare am, sunt oradean. Nesimtirea insa nu o suport, asa ca probabil voi suna OPC- ul.

  25. Oameni buni, exista Google Review , Booking.com Review si Tripadvisor.com Review. ACOLO-I doare daca fac ceva nepotrivit. ACOLO-I bucura daca vac ceva bine. De acolo vin consumatorii cu exigente si bani, acela e locul potrivit pentru Recenzia serviciului.
    Asta nu inseamna sa nu scriem si altundeva, din contra.

  26. De mult am vrut sa scriu despre „oamenii” cu masca de mari oameni de afaceri si sigur ca, in primul rand, depre cei mai perversi dintre ei. De departe, pe locul 1, in ceea ce priveste experienta mea, este Jonas Schafer si sotia lui, Ulriche (ea, cica, se ocupa de plati) de la Valea Verde Resort. Am fost recomandat de un amic si „omul” m-a sunat, vizitat, laudat si preamarit! Ce selectie de vinuri, ce preturi bune, cata seriozitate, intr-un cuvant, fericire maxima. In sfarsit a gasit un furnizor serios. Zice el. Sotia mea zice: ceva nu-i in regula cu astia doi. Eu, nu si nu, nemti din Hamburg, oameni seriosi, seriozitate nemteasca.Vin comenzile pe mail, livram marfa in 3 ore de la comanda (cca 150 km de la Cluj), telefoane de multumire. Ne invita la ei, se poarta cu manusi, cazare gratis, mancam bine si degustam vinuri. Vin ei la Cluj ii invitam la Baracca, platim noi, evident. Toate bune si frumoase, comenzi serioase, livrari rapide, dar vine si momentul platii……No, si-aici incepe distractia: a pierdut facturile, desi fusesera trimise cu masinile si pe mail, ba ca e plecat in Germania, nu raspunde la telefon si la mailuri, nu-si explica de ce banca nu a operat platile desi el le-a facut, etc. In total, vorbeam deja de vreo 7 000 Euro. Ii spun, OK, da-mi vinurile inapoi – „big problem” – vinurile s-au vandut. Intr-un final, avocat, procese. Cu o zi inainte de executarile silite, platea. Mare noroc pentru el: eram pregatit cu executori si camera video…..Intr-un final, dupa cca 2 ani, in loc de cca 7 000 Euro, a platit vreo 10 000 Euro (avocat, executari silite, taxe). Intre timp intreb in dreapta si-n stanga, ma uit pe site-uri si descopar cu stupoare ca nu sunt singur. Cativa furnizori de vinuri in aceeasi situatie, furnizori de ciuperci, de bere, un restaurant din Bucuresti unde a mers si mancat si cica si-a uitat cardul la hotel :)) si un magazin din Cluj de unde a luat branza si a uitat sa plateasca vreo 100 de Euro.Pana si la booking.com a fost reclamat. De ex: http://reactii.ro/valea-verde-resort-refugiul-unui-tepar-g…/ Daca cumva exista interesati, le pun la dispozitie toate documentele:comenzi, corespondenta, decizii ale instantelor, etc. Daca mai exista furnizori in acceasi situatie care inca nu au demarat procese, le pot recomanda un avocat exceptional, care deja are experienta cu „omul”. Numai bine la toata lumea si vinuri bune! Pe care, cu adevarat, le avem. Si noi, nu doar noi smile emoticon

  27. Buna loredana,
    In primul rand vreau sa te felicit ptr. acest web. E posibil sa -ti fie greu sa citesti mesajul meu, ptr.ca calculatorul meu nu are alfabetul romanesc. Si eu sunt din Brasov (centru linga Star, fostul universal, dar lucuiesc in Madrid de 16 ani timp in care doar am fost 2 ori in tara si la ultima dupa 12 ani la inmormantarea tatalui meu. Resulta ca dupa inmormantare am ramas cam 3 saptamani si adevarul este ca se mananca la preturi buna, dar ai locuri care yo consider emblematice de Brasov si am avut surprize desagradables, dar ceea ce m-a dezamagit TOTAL, cel mai mult si pe deasupra ca celebram ziua mea de nastere cu prietenele mele a fost si nu o sa crezi Roata Noroculuui. Cand eu lucuiam in Brasov era tipic sfarsitele de saptamana sa mergem la o ciorba de burta (era excelenta), mici si gratar. Am vut cel putin norocul ca ospatarul care ne-a servit cum a lucrat pe cruceros stia putin spañol, dar se vea ca are profesionalitate ceea ce nu pot spune de bucatarul care il au. O chorba de burta sarata nu super sarata nu se putea manca. Este adevarat ca ai locuri unce ospatari lasa mult de vazut, pe care pot sa felicites sun cei de ce era inainte Postavarul cu terasa, cred ca au conservat numele dar sau separat de retul de restaurant Unde am mancat o ciorba de burta impresionanta de buna a fost in restaurantul de la Complexul Sambata (unde ai manastirea Sambata), atenti, buna mancare, peisaj, totul ca sa nu uiti expèrienta. Daca vrei sa vorbim in privat avizame por e-mail. Nu am sa pun numele de web doar iti spun ca este de educatie alimentara (nada de dietas). Saludos de Madrid y un beso a tu pequeña muaaa!!!

  28. Pensiunea Neptun din Alba Iulia (chiar langa Gara). Ne cazaseram cu 1 an inainte, nu a fost grozava, nu a fost de recomandat, dar pentru o noapte, asa de tranzit, am zis ca merge. Deci, aflandu-ne prin zona, am sunat si am rezervat o camera. Punctul forte al pensiunii a fost ca am putut baga masina in curte. Ni s-a confirmat rezervarea camerei, iar dupa doua ore ne suna sa ne spuna sa ne cautam in alta parte, ca nu verificase site-ul booking si avea o rezervare facuta.

  29. Buna, fetelor, multumim pentru review. Eram pe punctul de a lua in calcul o rezervare la Valea Verde pentru 3-4 zile de miere dupa cununia civila. Gata, ne-am desumflat :). Daca voi spuneti ca nu e ok, asa sa fie!

    • bine ai făcut! Din păcate o prietenă și-a anulat și nunta cu 2 luni înainte acolo (nuntă pe care o contractase în urmă cu un an). Iti recomandam sa mergi fie la Zăbala – la Castelul Mikes, fie la Castelul Daniel (am scris despre ambele pe blogul nostru) – e divin în ambele locații

  30. Imi pare rau, am dorit sa merg acolo expres dar cand am vazut rewieu’urile nu mai merg…! Nu stiam cat de frumos este acolo dar am avut incredere in neamt ! Oarba ! Asta e !
    Daca treceti prin Ardeal si sunteti prin zona Aiud, Alba , incercati si Conacul secuiesc 20? de km de la Aiud , super …..!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.