Inedit în România: Biserică fortificată transformată în guesthouse

A fost o vreme când în România (aproape) toate pensiunile erau parcă trase la indigo: gresie și faianță peste tot, canapele de piele în living, balustrade din inox, uneori și plante decorative din plastic amplasate strategic prin te miri ce locșor din casă. Era aceaași vreme când nici hotelurile mari nu o duceau prea bine, multe dintre ele nu mai investiseră în renovări de zeci de ani dar mențineau prețuri usturătoare pentru o noapte de cazare (de coșmar). Vremurile astea despre care vorbesc sunt aceleași când foarte mulți turiști români au început să-și facă vacanțele prin alte țări, acolo unde patronul străin înțelesese de mult că dacă îi păstrează micului hotel pe care îl are farmecul locului, atunci are numai de câștigat.

De vreo zece ani însă (poate chiar mai mult), în România au început să se schimbe puțin lucrurile, mai întâi timid pentru că puțini dintre ai noștri erau dispuși să plătească 40-50 de euro pentru o noapte de cazare într-un loc plin de vechituri, cum am auzit pe unii spunând. A fost o perioadă de pionierat într-ale locațiilor inedite de vacanță în România, acum este un trend ascendent și nu pot decât să mă bucur pentru că locul unde te retragi după o zi de hoinăreală prin împrejurimi nu trebuie să fie sinonim doar cu un pat și un duș cu apă caldă. Într-o vacanță mai lungă în același loc, e important ca pensiunea sau hotelul în care stai să facă parte din poveste.

Biserica fortificata Axente Sever Sibiu Romania by TravelGirls (20)

***

Frauendorf – Satul Femeilor

Am ajuns pe la prânz în Axente Sever, o comună cu case săsești aproape de Sibiu. Biserica fortificată din sat e pe marginea șoselei naționale care face legătura cu Mediaș așa că e ușor de reperat. Din anii ’30 localitatea poartă numele unui revoluționar pașoptist – Axente Ioan Sever, însă pe vremuri se numea Frauendorf, adică satul femeilor fie pentru că exista o mănăstire de maici, fie datorită bisericii în locul căreia s-a construit cetatea și care avea hramul Fecioarei Maria.

Pe zidul de apărare e agățat un banner pe care stă scris cu litere de-o șchioapă „Muzeul cetate” și nu prea înțeleg de ce. Intrarea se face prin spate (lângă școală), pe o ușă masivă de lemn, după ce în prealabil suni la sonerie sau la telefon. Ne întâmpină un bărbat pe care am impresia că l-am întrerupt de la treburile lui, dar nu pare supărat din pricina asta, poate doar puțin debusolat. Iarna nu sunt prea mulți turiști în Axente Sever.

Ne spune 2-3 cuvinte despre biserică, ne deschide ușa să o vedem în interior, ne spune că putem să urcăm și în turn și ne invită să vizităm și muzeul pe care îl au amenajat acolo. De fapt, taxa de intrare pe care am plătit-o este pentru întreținerea muzeului, de altfel unul dintre cele mai frumoase dedicat culturii și tradițiilor săsești din câte am văzut.

Biserica fortificata Axente Sever Sibiu Romania by TravelGirls (36)

Nu sătenii sau primăria s-au ocupat de colecționarea tuturor obiectelor din muzeu, a documentării sau a restaurării spațiului în care sunt expuse toate astea (în fostele cămări din zidul de apărare al Bisericii fortificate), ci un olandez, pe numele lui Antoine van Rijen iar muzeul e relativ nou, din 2009. M-am întrebat de ce ar veni un olandez în România și s-ar ocupa de o muncă așa de grea cum e restaurarea unei biserici fortificate vechi de 700 de ani? Răspunsul e în fiecare colțișor din muzeu: când a ajuns în satele din Transilvania. Antoine van Rijen a fost uluit de asemănarea dintre cultura și tradițiile din țara lui și ce a găsit aici așa că a început să scotocească prin arhive și prin casele oamenilor. Așa a reușit să demonstreze că sașii sunt originari din Olanda și Belgia de astăzi, iar dovezile (portul popular, cuvinte etc) sunt în muzeul cetate de la Axente Sever.

Biserica și muzeul sunt deschide zilnic în timpul sezonului, adică din aprilie până în octombrie, de la 10 la 6 seara și duminica de la ora 12 (adică după slujbă) până la 6. În restul timpului, încercați mai întâi să sunați la ușa cetății și dacă nu vă deschide nimeni, dați un telefon la numărul afișat acolo (același pe care îl veți regăți și mai jos, în articol) și vine cineva să deschidă. E de preferat să fiți un grup, dar noi am avut norocul să găsim la început de decembrie pe cineva acolo. Prețul biletului este 7 lei de persoană.

Biserica fortificata Axente Sever Sibiu Romania by TravelGirls (40)

Biserică veche de 700 de ani, transformată în guesthouse

Biserica fortificată a fost construită în 1322, deci are aproape 700 de ani și a fost construită pe locul unei foste capele romanice. După restaurarea care a fost finalizată în 2009, cămările pentru provizii aflate în zidurile de apărare au fost transformate în muzeu și în pensiune. Da, te poți caza într-o fortificație de 700 de ani și să-ți bei cafeaua de dimineață pe treptele unei cetăți care a văzut multe. Vara e încă și mai frumos, curtea e plină de flori iar noaptea, după ce pleacă și ultimul turist și se închide poarta masivă de lemn, e ca și cum toată cetatea ar fi numai a ta. Și deși fortificația este pe marginea unui drum național, datorită zidurilor groase, e atâta liniște încât pentru câteva clipe uiți unde ești și te crezi în vârf de munte sau într-un sat uitat de lume.

Eu nu știu să existe o altă biserică fortificată în România care să ofere posibilitatea să stai peste noapte în interiorul zidurilor ei, și încă la un preț atât de mic! O noapte de cazare aici costă 10 euro de persoană și micul dejun încă 5 euro, masa e pregătită în fiecare dimineață de administratorii locului, iar la cerere și pentru grupuri mai mari pot pregăti și cina.

Biserica fortificata Axente Sever Sibiu Romania by TravelGirls (39)

Sunt 4 camere cu 2, 3, 4 și 5 paturi (14 locuri de cazare în total), fiecare având parter și etaj și toate au baie proprie. Camerele sunt amenajate în stil tradițional săsesc, simplu dar cel mai mult îmi place că au păstrat aparența unuia dintre ziduri, dușumeaua e din lemn și toate detaliile te duc în poveste, una veche de 700 de ani, cum am mai spus.

Dacă mergeți în sezonul cald, puteți închiria o bicicletă și să porniți explorarea zonei pe două roți, administratorii oferă biciclete spre închiriere, la un preț mic (am văzut că una dintre fostele cămările de provizii era plină de biciclete) sau puteți face plimbări cu caii, vorbiți la fața locului,

Biserica fortificata Axente Sever Sibiu Romania by TravelGirls (35)

Cum rezervi o vacanță la Biserica fortificată din Axente Sever?

Nu există o pagină de internet dedicată, așa că pentru rezervări trebuie să sunați la 0735 564 996 sau să trimiteți un mail pe adresa muzeulcetate@yahoo.com. În timpul verii și de Crăciun și Revelion este foarte mare cererea așa că noi vă recomandăm fie să faceți rezervare cu mult timp înainte, fie să mergeți iarna sau primăvara (camerele sunt încălzite).

***

Încercați să nu mai mergeți în locuri banale sau care respiră prost gust prin toți porii, îndreptați-vă atenția spre locurile inedite de cazare din România, sunt destule! În felul acesta încurajăm turismul de calitate, autentic, cel pentru care se scrie tot timpul în presa internațională. După ce mergeți o dată într-un loc care sparge tiparele, cum e și acesta, nu veți mai dori să vă mai întoarceți la vechile obiceiuri!

Nu uitați, iarna asta #ColindamRomania din nou!

Biserica fortificata Axente Sever Sibiu Romania by TravelGirls (25)

© Foto by TravelGirls.ro cu Sony A77 II, obiectiv 18-55 mm, oferit de Sony România

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

9 COMENTARII

  1. Wow! Nu stiam ca este si cazare aici. Am fost weekendul trecut, am tot sunat la usa si sambata si duminica dar n-a fost nimeni sa deschida. Nu-i nimic, data viitoare o sa-i sunam pe telefon! Frumoasa postare, sper ca data viitoare sa pot intra si eu 🙂

  2. Nu e singura biserica fortificata in incinta careia se afla cazare, exista si la Biertan, intre cele 2 ziduri de aparare, casa DORNRÖSCHEN. Am stat un we cu inca 4 prieteni, in 2006, la inceput de primavara.

  3. Cred ca devine un trend in Transilvania si nu imi pare rau 🙂
    de asemenea, in Calnic, jud. Alba, te poti caza in cetatea-monument Unesco, insa doar vara, pentru 200 lei/noapte. Inclusiv vara se incalzesc camerele.

  4. Interesant articol, pacat ca titlul bombastic si neinspirat dezinformeaza, in stilul specific presei si blogurilor romanesti. Nu e nici singura, nici prima biserica fortificata ce ofera cazare in incinta. Experienta si parerea proprie nu tine loc de documentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.