În vacanță activă cu copiii: 4 locuri în care îți recomandăm să mergi în 2016

De când a apărut copilul în familia noastră, ni s-a schimbat parțial stilul de a călători și optica în ceea ce privește alegerea destinațiilor de vacanță. Uneori ne-am mai permis luxul să îl lăsăm un weekend și rar, o săptămână la bunici ca să ne satisfacem și nevoia de aventură – ture pe munte sau vacanța în Maroc. În afară de momentele astea de răsfăț, de aproape 2 ani de când planific vacanțe în 3, aleg cu grijă locurile și locațiile în care mergem, pentru că ultimul lucru de care aș avea nevoie e vreo situație neplăcută din care trebuie să dau serios din coate ca să ieșim cu bine.

Primul an a fost cel mai ușor, bebe era mic, nevoile lui nu erau multe și, în general, foarte ușor de satisfăcut. Al doilea an a adus cu el ceva schimbări, dar nu majore, în sensul că începând cu vârsta de 1 an, când a început să meargă bine în picioare, a avut nevoie din ce în ce mai mult de spații de joacă generoase și de activități care să-l distreze și să-l țină ocupat în călătorii.

Acum, la aproape 2 ani, mai ales că de câteva luni merge și la grădiniță, e interesat din ce în ce mai mult de activități colective, care să implice mai mulți copii și cât mai mulți adulți care să participe la joaca lui. Așa că de ziua lui i-am pregătit un cadou: o tură cu caiacul în Delta Dunării, una dedicată familiilor cu copii.

Doar că vara e lungă și eu am deja o listă lungă de locuri în care aș merge cu familia, într-o vacanță activă. Din păcate, Andrei e prea mic pentru unele activități, dar știu că sunt mulți părinți care ne citesc și sigur-sigur o să vă intereseze ideile de vacanță activă în familie.

Tură cu caiacul sau canoe în Delta Dunării de 1 iunie

Ne-am dorit să facem o tură cu caiacul în Deltă de când am fost ultima dată la Mila 23 și Iliuță Goean – capul răutăților la Descoperă Delta Dunării – ne-am povestit entuziast despre modul acesta inedit de a vedea Delta. Așa că acum, când s-a ivit ocazia asta, n-am stat pe gânduri, mai ales că activitățile sunt customizate pentru familiile cu copii. Ce poate fi mai child friendly decât atât?

O să stăm la cort, o să gătim borș de pește la ceaun, o să cântăm, facem foc de tabără și, cel mai important, o să facem totul pe îndelete. Pentru mine turele lungi în barcă sunt o bucurie, îmi amintesc de copilărie când mergeam cu bunicii mei de 2 ori pe săptămână până la Tulcea, într-o bărcuță pescărească pe care o vâslea bunicul.

Dacă vremea o să fie bună, o să fie o vacanță minunată, eu abia aștept să văd bucuria copilului când va sta pentru prima dată la cort și-o să vadă atâtea păsări și animale din Deltă. Cu barca a mai fost de multe ori (pe distanțe scurte), știu că-i place.

Dacă nu ești sigur(ă) că e ok să mergi cu un copil mic în Delta Dunării, citește super articolul de pe info-delta.ro și o să-ți schimbi optica.

Credit foto: http://www.descoperadeltadunarii.ro/
Credit foto: http://www.descoperadeltadunarii.ro/

Cine organizează? Descoperă Delta Dunării – care e primul loc unde intru când mă gândesc la o vacanță completă în Delta Dunării, cu transport, cazare, mese delicioase și profesionalism.

Când? Deși e dedicată Zilei Copilului, pentru că 1 iunie este într-o miercuri, tura va fi pe 3-5 iunie

Cine poate să participe? Doar familiile cu copii, indiferent de vârstă (minimum 1 adult la fiecare copil, dacă ai 2 copii, trebuie să fie 2 adulți).

Cât costă? Organizarea acestei ture are un scop caritabil, plata pentru această vacanță se face direct în contul Asociației Noroc din Tulcea (care de 10 ani ajută copiii mai puțini norocoși din oraș). Prin urmare, nu există un preț fix pentru această tură, fiecare donează cât dorește.

Vrei și tu? Dacă vrei să mergi și tu în această tură, citește cu atenție oferta de aici, care conține și detaliile despre cum poți să rezervi un loc pentru familia ta.

Tabăra de supraviețuire din Apuseni

Cele 5 zile pe care le-am petrecut acum 3 ani în Apuseni, la Scărița Belioara, au fost dintre cele mai intense, pline de energie și de provocări din viața mea, 5 zile în care am învățat despre mine cât 10 vizite la terapeut.

M-am bucurat și-am țopăit prin casă când am aflat că Flo Adventure organizează și tabere de supraviețuire pentru familiile cu copii, dar mi-a trecut entuziasmul când am citit că cei mici trebuie să aibă totuși cel puțin 5 ani. Noi mai avem de așteptat câțiva ani pentru Family Survival, dar dacă piciul sau picii voștri îndeplinesc condiția de vârstă, vă recomand din toată inima să mergeți! Vă garantez o experiență pe care o veți ține minte toată viața și care vă va amprenta în cel mai bun și frumos mod posibil. Florin Pop Vancea e un om de milioane – pe care eu îl admir mult de tot, e un familist convins și are doi copii minunați iar echipa lui e super profi.

Foto credit: http://www.extremromania.ro/family.html
Foto credit: http://www.extremromania.ro/family.html

Cine organizează? Flo Adventure School – ei sunt din Cluj dar au activități și în București iar dacă ești un avansat pe munte, poate te intresează să cucerești câteva vârfuri împreună cu ei. Găsești mai multe detalii pe pagina lor de facebook.

Când? Sunt două serii: prima între 20 și 24 iulie 2016 și cealaltă între 17 și 21 august 2016.

Cine poate să participe? Echipa trebuie să fie compusă din cel puțin un copil (cu vârsta între 5 și 14 ani) și un adult.

Cât costă? 550 de lei/familie, adică pentru 2 părinți și 2 copii. Prețul include instructorul și echipamentul pentru escaladă. Transportul și masa rămân în grija fiecărei familii participante iar cazarea se face la cort.

Vrei și tu? Găsești mai multe detalii despre Family Survival by Flo adventure School dar și modalitatea de înscriere aici.

Dacă vrei să vezi cum a fost în Tabăra de Supraviețuire din 2013, citește articolul nostru de aici.

Pe munte, la 1504 metri – Tabăra pentru familii, la Piatra Singuratică

Că ne place să mergem pe munte nu mai e noutate pentru voi, cei care ne citiți de aproape 5 ani. Pentru mine, acum părinte, e foarte important să merg în locuri cu puțină poluare și să petrec cât mai mult timp în natură cu copilul meu. Pe munte am mers împreună prima dată când bebe avea 3 săptămâni iar anul acesta îl echipăm mai serios pentru ture pe munte în 3. Pentru copiii mai mari, vacanțele pe munte sunt adevărate aventuri, pe care le povestesc apoi mult și bine, care îi formează frumos și dobândesc o mulțime de skilluri pe care nu au de unde să le învețe din altă parte.

Mi se pare grozav că cineva s-a gândit că facă echipe de părinți și copii și să îi provoace să lucreze în echipă, să găsească provocări care să îi apropie și să sudeze legătura  mamă/tată – copil. Toate astea undeva sus, pe munte, la peste 1500 de metri altitudine, cu dormit la cort lângă o cabană frumoasă – Piatra Singuratică din Hășmașul Mare – și cu tot felul de activități care mai de care mai grozave: cățărare, orientare cu busola, trekking pe super trasee.

Foto credit: http://academia161.ro/
Foto credit: http://academia161.ro/

Cine organizează? Academia 1,61 – un proiect de educaţie non-formală prin turism de aventură. Echipa e formată din Ioana, Anca și Andrei (pe care mai curând îl știi de la Visuri la cheie, de pe Pro Tv) – 3 oameni pasionați de călătorii, de munte și de aventuri. Mai multe despre proiectul Academia 1,61 găsești aici.

Când? Tabăra montană va fi între 12-15 august 2016

Cine poate să participe? Dacă ai unul sau mai mulți copii mai mari de 8 ani, atunci aici e de voi.

Cât costă? 500 de lei

Vrei și tu? Mai multe detalii despre ce include taxa de participare și despre cum poți să rezervi un loc pentru tine și familia ta, găsești aici.

Împreună în Bucovina

Uneori mi se face dor să merg în tabără, cu mulți copii gălăgioși, care dacă sunt provocați să facă lucruri împreună se tansformă în pici creativi, geniali, ascultători dar ăși păstrează și doza energia care te fac și pe tine, ca adult, să intri în ritmul lor.

Pe de altă parte, un lucru îmi lipsește în vacanțele din ultimii doi ani: momentele doar pentru mine și soțul meu, timp în care să știm copilul în siguranță. N-am fost în călătorii cu bunici sau cu bonă și sunt puține hotelurile care au serviciu de baby sitting și mi se pare minunat să mă gândesc că eu pot să citesc o carte sau să înot în piscină în timp ce copilul creează cine știe ce împreună cu instructori care chiar știu ce fac.

În tabăra pentru familie din Bucovina părinții merg la curs de gătit în timp ce copilul lor merge la un atelier de creație teatru și joc (ăsta e doar un exemplu din programul de tabără) sau fac lucruri împreună – se joacă cu lut, încondeiază ouă sau fac turtă dulce iar seara, înainte de culcare, e atelierul de povești. Ce poate fi mai minunat de atât? Programul detaliat îl găsești aici.

Foto credit: http://tabaradefamilie.ro/
Foto credit: http://tabaradefamilie.ro/

Cine organizează? AsociațiaȚăpuele – care apropo, face tot felul de activități interesante pentru copii, Best Western Bucovina și Radio Itsy Bitsy.

Când? Sunt 4 grupe: 26 iunie – 2 iulie / 3-9 iulie / 24-30 iulie și 31 iulie – 6 august

Cine poate să participe? Dacă ai un copil, indiferent de vârstă (totuși suficient de mare cât să poată lua parte la atelierele și jocurile propuse), atunci poți să faci o rezervare în tabără.

Cât costă? Pachetul pentru 2 adulți și un copil este de 3500 de lei și include cazare, toate mesele, activitățile și atelierele tematice din program. Suplimentul pentru al doilea copil de peste 4 ani este de 600 lei.

Vrei și tu? Pentru mai multe detalii și rezervări, intră aici.

***

Noi nu ne calificăm decât pentru una dintre aceste tabere, în care vom și merge (dacă vreți să ne vedem acolo, rezervați repede un loc pe DescoperaDeltaDunarii.ro), însă sunt foarte curioasă care e feedback-ul celor care au participat deja într-o tabără de familii. Sau dacă vouă și copilului sau copiilor voștri vi se potrivește o astfel de vacanță activă și, până la urmă, inedită.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

6 COMENTARII

 1. Super idei!
  Daca o luam in acest fel, niciun loc nu ar fi sigur in totalitate, legat de aceasta parte a articolului: „Dacă nu ești sigur(ă) că e ok să mergi cu un copil mic în Delta Dunării”
  Sunt sigura ca o astfel de experienta i-ar fi mai mult decat benefica. E vorba de natura!
  Apreciez ideile oferite, sunt de luat in considerare.

  • Elena, dacă ai ști câți părinți – prieteni de-ai noștri – au fost panicați atunci când le-am spus că mergem cu cel mic cu caiacul în Deltă și i-am invitat și pe ei! 🙂 Mă bucur că ți-au plăcut ideile noastre!

   • Asa a fost si la noi in prima vacanta cu copilul, avea 10 luni, un drum normal, nu foarte lung, insa toti cunoscutii ne-au sarit in cap, cu sa plecam cu un copil asa mic. Totul a fost bine intr-un final.

    Acum are 3 ani, cred ca e perfect pentru excursia in Delta, de foarte mult timp imi doresc sa merg macar odata acolo.

  • Eu am plecat intr-un road trip de 2 saptamani si am facut trasee pw munte cand bebe avea 3 saptamani. Bebelusilor le place la plimbare, in aer liber, daca e vremea buna recomand orice iesire in natura din primele saptamani de viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.