Idei de weekend: Szeklerland – Ținutul Secuiesc (1)

Când am auzit prima dată numele nemțesc al Ținutului Secuiesc – Szeklerland, gândul mi-a zburat într-o clipă la un tărâm din povești, un fel de Țară a Minunilor unde oamenii trăiesc propriul timp, un spațiu pe care un neinițiat s-ar putea să nu-l priceapă prea bine. În toată călătoria mea imaginară eu eram o Alice care are cheia spre ținutul acesta magic.

Imaginarul meu nu e prea departe de realitate, Ținutul Secuiesc e încă un loc despre care românii nu știu prea multe din punct de vedere turistic iar luptele politice care se dau la tv îi împiedică pe mulți să-și facă planuri de vacanță în colțișorul acesta de țară. Nimic mai greșit.

E nevoie de mai multe weekend-uri ca să explorezi Szeklerland, și-ți trebuie o minte deschisă la nou și răbdare multă dacă ai cumva nevoie de informații de la localnici, căci mulți dintre ei, mai ales copiii, nu vorbesc românește. Mie mi-a plăcut grozav treaba asta, a făcut ca Ținutul Secuiesc să pară și mai misterios și fiecare loc nou pe care îl descopeream părea că face parte dintr-un uriaș puzzle pe care trebuia să îl rezolv.

Unde este Ținutul Secuiesc și cum ajungi acolo?

Ținutul Secuiesc înseamnă de fapt județele Covasna, Harghita și o parte din Mureș dar și satul Rimetea din Alba, Ghimeș-Făget din județul Bacău dar și zona Cheilor Bicazului din Neamț. Pentru că e în centrul țării, se ajunge destul de ușor din orice oraș ai veni; din București până la Micloșoara, de exemplu, sunt aproximativ 250 de km, cu mașina faci în jur de 3h30-4 ore.

Unde stai în Ținutul Secuiesc?

Ultima dată am stat la Casele de Oaspeți ale Contelui Kalnoky, de la Micloșoara, despre care am scris pe larg aici. E un loc foarte bun pentru excursii de tip one-day în împrejurimi, dacă ai mașină reușești să vezi și să faci multe chiar și în 2-3 zile de iarnă, când se întunecă devreme. Vara probabil e un vis să te plimbi și cu bicicletele pe dealurile înflorite din jur.

Unde mănânci în Ținutul Secuiesc?

Pentru că am stat într-un sat și ne-am învârtit mai mult prin zone rurale, nu am fost la niciun restaurant din zonă. În orice caz, din cunoștințele mele, la mai toate pensiunile unde poți să și mănânci, vei găsi produse locale, zacuști și confeturi homemade, brânzeturi și cârnați/salamuri de casă și prăjiturile delicioase pentru care sunt renumite gospodinele din zonă. Noi la Micloșoara am avut parte de toate astea.

Tinutul secuiesc (60)

Ce faci 2 zile în Ținutul Secuiesc?

Îmi doresc foarte mult ca anul acesta să explorez fiecare colțișor din bucata asta de țară, abia am văzut o mică parte și deja m-a cucerit.

Micloșoara – satul cu 500 de locuitori, un castel, un fierar și mii de turiști străini în fiecare an

Pe numele lui maghiar, Miklósvár e un sat secuiesc cu vreo 500 de suflete, care însă în perioada sărbătorilor de iarnă și cât e vara de lungă primește mii de turiși, majoritatea străini. În restul timpului, e un sătuc liniștit, departe de șoselele principale și de poluare, un loc numai bun să-ți odihnești mintea după o săptămână la birou. Și pentru că pe ulițele satului rar trece câte o mașină, Micloșoara e ideală pentru o escapadă cu copiii, care pot zburda în voie pe unde-i taie capul.

Tinutul Secuiesc Miclosoara (1)

Din sat se pot face și câteva trasee de trekking, unul dintre ele spre cel mai înalt punct, de unde ai o panoramă spre Micloșoara și spre castel. Traseul este foarte lejer, dar dacă te interesează mai mult partea culturală într-o vacanță, vizitează Castelul Kalnoky. Mai multe detalii despre castel, care inițial -adică pe la 1500, a fost conac de vânătoare, găsești aici.

Ce mi-a plăcut mie aici e că la restaurarea caselor de oaspeți au lucrat meșteri locali, printre ei și Gyuri, fierarul satului, care lucrează tradițional, ca pe vremuri. E un om tare simpatic și vorbăreț, se vede treaba că a înțeles de mult că turiștii sunt curioși să afle câteva din secretele meseriei ăsteia, așa că are răbdare să ambaleze totul într-o poveste frumoasă. Așa se face că de la Gyuri n-am plecat cu mâna goala, ci cu un șarpe și-un cui pe care le-a meșterit numaidecât, dar și cu o potcoavă veche, să ne poarte noroc. Nu există o taxă pentru demonstrația de fierărie, dar tips-ul este binevenit.

Gyuri fierarul satului Miclosoara din Tinutul Secuiesc (8)

Biborțeni – apă minerală de la sursă

Teoretic Biborțeni este stațiune, pe teren e o comună cu case frumoase, cu multe steaguri secuiești arborate la poartă, indicatoare de străzi pictate manual și… apă minerală de la sursă. Apă minerală care nu are nicio legătură cu ce găsim în magazine, e mineralizată natural, cu destul de mult fier în ea, foarte bună la gust de altfel dar ciudată, dacă n-ai mai băut niciodată. Localnicii știu că-i bună pentru sănătate așa că o consumă din plin, iar cei din satele vecine își fac aprovizionarea cărând zeci de sticle pe bicicletă.

Izvorul, care nu arată prea îmbietor, e pe partea dreaptă a drumului dacă vii de la Baraolt.

Tinutul secuiesc (31)

Moara pe apă din Bățanii Mici

La mai puțin de 20 de km de Micloșoara și la o aruncătură de băț de Biborțeni (3 km), în satul Bățanii Mici am găsit o moară pe apă veche de 180 de ani. Moara funcționează și astăzi iar căruțele încărcate cu saci cu cereale vin din toate satele din jur.

Morarul Laecsi veghează cu atenție mașinăria care înghite boabele de grâu și scoate cea mai bună făină din zonă, după cum umblă vorba. Ca să ne convingă ce treabă bună face moara, tanti Etelka Keresztes – soția lui Laeci – ne dă câteva felii din pâinea pe care a făcut-o.

Ca să ajungi la Moara pe apă din Bățanii Mici, la numărul 165, mergi până în centrul satului – acolo unde sunt școala și statuia scriitorului Benedek Elek. Imediat ce treci podețul peste pârâu, faci stânga și în capătul uliței este moara.

Tinutul Secuiesc Moara de apa Batanii mici (1)

Vârghiș – Castelul Daniel și vopsitorii de mobilă din familia Sütő 

Li s-a dus vestea în toată lumea, iar acum vopsitorii de mobilă din familia Sütő au comenzi din Canada până în Japonia. Despre ei am aflat de la ghida noastră de la Micloșoara, locuiește în Vârghiș și e vecină cu Istvan și soția lui. La familia Suto se ajunge ușor, drumul e frumos și din Baraolt sunt numai 7 kilometri. Casa familiei, transformată pe jumătate în atelier de lucru și muzeu e chiar înainte de biserica din sat, pe partea dreaptă. Nu-i chip să treacă neobservată, o trădează poarta tradițională secuiască, din lemn pictat.

Pentru că suntem singurii vizitatori de la acea oră, prezentarea e făcută relaxt, ca pentru prieteni, de către soția meșterului, în timp ce copilul ei încearcă să-l distreze pe bebe cu jucării handmade. În camera-muzeu în care sunt adunate obiecte vechi – atât de vechi, încât nu se mai știe de când și de unde sunt, dar și noi-nouțe, cu vopseaua încă proaspătă. Vopsea care este preparată tot de Istvan, din pigmenți naturali de prin părțile locului. Mie mi-a părut rău doar că la plecare nu au făcut un mic boutique cu obiecte din lemn pictat pe care să le iei ca amintire. Nu mă dau în vânt după cărți poștale și pliante.

Sütő István
Tel. 0732 115 387
Adresa: 527180 Vârghiş, nr. 443

Mail: sutoistvan@festettbutor.com

Nu se fac fotografii, mai multe info găsiți pe www.festettbutor.com

Tinutul secuiesc Mobilier pictat faimilia Suto Varghis

Înainte de a ajunge la vopsitorii de mobilă, pe partea stângă a drumului e Castelul Daniel, pe care eu nu l-am mai vizitat, căci se făcuse târziu. Istoria lui începe pe la 1500, când a fost construit, după mai bine de 100 de ani a avut loc prima restaurare și tot atunci au venit în Vârghiș și cei din familia Suto. Pe vremea comuniștilor, timp de mai multe zeci de ani, a fost folosit ca grajd pentru animale, până la începutul anilor 1980, când a fost restaurat din nou. Din spusele localnicilor însă, interiorul e gol, se organizează doar evenimente culturale, din când în când. Dacă totuși vrei să îl vezi, e suficient să suni și vine ghidul (biletul costă 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii). Mai interesant mi s-a părut parcul castelului, din primăvară până toamna târziu cred că merită din plin o vizită.

Contact: Román Attila
Tel. 0741 090 737
Adresa: 527180 Vârghiş, nr. 205
Jud. Covasna

Pentru o vacanță cu zvâc

Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana sunt în apropiere, dacă n-ai fost niciodată în zonă, îți recomand să faci un one-day trip într-acolo. Vara și, mai ales, în weekend, e nebunie dar în extrasezon nu sunt prea mulți curajoși care se aventurează până la lac. Dacă îți place să schiezi sau vrei să înveți să o faci, pârtia din Băile Tușnad e perfectă pentru asta.

lacul sfanta ana (7)

Nu uita, în iarna asta #ColindamRomania din nou!

© Foto by TravelGirls.ro cu Sony A77 II, obiectiv 18-55 mm, oferit de Sony România

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

4 COMENTARII

  1. […] Din Bicfalău poți să mergi la Reci ca să vezi rezervația naturală Mestecănișul de la Reci și dunele de nisip de aici – sunt doar 15 kilometri. Pe drum o să treci prin Ozun – care are și el vreo 10 castele și conace și prin Sântionlunca – unde aproape fiecare localnic vinde colaci secuiești și pâine tradițională cu cartofi. Am mai scris despre asta aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.