Idei de weekend în inima Transilvaniei: Criț

La Criț am ajuns prima dată anul trecut, într-o zi ploioasă de vară timpurie. Cu un bebe de doar 3 săptămâni în brațe, n-am putut să facem mare lucru în sat, am stat atunci la povești cu tanti Sofia, care ne-a deschis biserica fortificată. Ne-au fascinat istorisirile ei și ne-am promis să revenim pentru mai mult timp în Criț.

Ce să faci 3 zile în Criț?

Chiar așa: ce poți să faci atâtea zile într-un sat transilvănean despre care probabil că nu ai auzit prea multe până acum? De fapt, 3 zile sunt puține, odată ce ajungi acolo ai vrea să stai cât e vacanța mare de lungă, copiii să nu mai înceapă școala și ție să nu ție se termine concediul.

În sat găsești câte ceva de făcut, de văzut, de experimentat de la prima oră a dimineții, când localniii aduc laptele de vacă și de capră la lăptărie. Copiii conștiincioși se trezesc cu noaptea-n cap, când tu încă nu ți-ai băut cafeaua, și pleacă cu găletușele să ducă laptele proaspăt muls și să ia câțiva bănuți pe el. La fel fac și seara, după ce animalele se întorc de la păscut. Și sunt bucuroși din cale-afară dacă le oferi ceva dulce – biscuiți, napolitane, ciocolată, prăjituri de casă.

Criț e unul din locurile unde poți să îți lași copiii să zburde fără nicio grijă pe ulițele satului, unde în orice moment al zilei  auzi ciripitul păsărelelor și adierea vântului, unde pe masă se pun produse locale. E unul din locurile unde ai vrea să vii în fiecare vacanță, dacă s-ar putea, pentru că sunt atât de multe de făcut, de văzut, de experimentat. Noi am mers să vedem cum se face pâinea tradițională cu maia, am mâncat cel mai bun desert ardelenesc și i-am aflat și secretele, am mers cu bicicletele până în satul vecin – pe un traseu special amenajat, am făcut farfurii de ceramică și-am descoperit în Criț o mulțime de mici producători locali.

Pâinea cu maia a lui Tanti Doina din Hoghiz

La 30 de km distanță de Criț, în satul Hoghiz am găsit-o pe tanti Doina – fiică de morar, care de câțiva ani are un atelier mic de pâine. De două ori pe săptămână, marțea și joia, se trezește cu noaptea-n cap, aprinde focul în coptor și se apucă de frământat pâine cu maia. Maia pe care nici nu mai știe de când o are, e un fel de moștenire de familie, o are de la mama ei care o are de la bunica și originile se pierd în timp.

Atelier paine cu maia 3

Astăzi are două ajutoare care frământă zeci de kilograme de aluat pufos din făină, apă, sare și maia, îl lasă apoi să se odihnească vreo 2 ceasuri, după care îl modelează în pâini pe care le bagă-n cuptor. Curtea din spatele casei se umple de miros cald de pâine și pare că momentul când se vor scoate pâinile din cuptor n-are să mai vină niciodată.

Atelier paine cu maia 2

Noroc cu tanti Doina, care știe cel mai bine când sunt gata pâinile și pe la ora 9 dimineața sunt gata primele 25 de pâini. La început toate sunt negre, ca niște tăciuni uriași iar pâinile par compromise. De fapt, acesta e secretul pâinii bătute de coajă și de-acum încolo urmează un spectacol fascinant: sunetul cuțitelor care dezvăluie ușor-ușor coaja aurie a pâinilor și miile de bucățele de coajă tuciurie care sar care-încotro în bătaia primelor raze de soare ale zilei nu pot fi uitate ușor. Am mai spus cum miroase în toată curtea?

paine cu maia tanti doina hoghiz brasov (10)

Pe vremuri, bunicii și străbunicii Doinei păstrau resturile de coajă arsă pentru a face cafea – varianta românească pentru Inka. Iar pâinile nebătute de coajă rezistau în coajă chiar și câteva luni dacă erau ținute în pivniță.

Pe tanti Doina o găsiți în centrul satului Hoghiz, Dacă vreți și voi o pâine caldă cu maia, sunați cu o seară înainte și spuneți-i câte vreți pentru că nu face decât la comandă – (0740) 775 662. O pâine are în jur de 3 kilograme și devine mai bună cu fiece zi – noi am mâncat cu poftă din ea 3 zile.

atelier paine cu maia 4

Noul atelier de ceramică din Saschiz

La mai puțin de 10 minute de mers cu mașina în direcția Sighișoara e unul dintre cele mai importante sate săsești – Saschiz. Biserica fortificată din sat, pe care n-ai cum să o ratezi pentru că este chiar pe marginea șoselei, este extrem de valoroasă pentru patrimoniu și este protejată de UNESCO. Iar sus pe deal este Cetatea Saschiz – o plimbare de 20 de minute până acolo te răsplătește cu o super priveliște spre sat, spre dealurile din jur.

Nu uita să intri și în Info Point-ul de lângă Biserifica Fortificată – vei găsi acolo toate informațiile de care ai nevoie dar și dulcețuri, zacuscă, săpunuri naturale, papuci de pâslă de la Viscri.

atelier ceramica saschiz transilvania romania6

Peste drum de biserica fortificată, o uliță îngustă îi duce pe turiști către noul atelier de ceramică din sat. Clădirea pare din alt film dar nu e chiar așa – aici a fost ani la rând unitatea de pompieri și s-a păstrat ușa pe care ieșea mașina. Dacă între timp mașina de pompieri nu a fost făcută bucățele și vândută la fier vechi, mi-ar plăcea ca data viitoare când mai merg în Sashiz să o văd în fața atelierului.

Dacă ai îndemânare, poți să încerci să îți faci propriul tău obiect de ceramică sau dacă te simți inspirată, să desenezi ce vrei tu pe o farfurie sau o cană pe care poți să o iei acasă după ce va fi arsă de două ori în cuptor.

atelier ceramica saschiz transilvania romania2

Pe bicicletă, cu mic cu mare, prin satele săsești

Într-una din zile am închiriat două biciclete de la Cornel Stanciu din Bunești (pe una din ele am montat scăunelul de bebe pe care îl adusesem de acasă) și-am plecat în satul vecin. Până aici nimic special, nu? Despre Transilvania Bike Trails am mai scris în articolul despre cele 10 motive pentru care ar trebui să vizitezi satele săsești anul acesta dar nu știam din experiență proprie despre ce este vorba exact.

traseu de biciclete transilvania bike trails crit bunesti

Traseul offroad de biciclete care leagă Sighișoara de 10 sate din zona Târnava Mare a fost construit Fundația ADEPT, împreună cu voluntari și localnici. În total sunt 100 de kilometri de potecă pietruită care trece prin păduri, peste dealuri și prin 10 sate saxone, cu biserici fortificate, site-uri UNESCO.

Noi am fost într-o plimbare lejeră de 8 kilometri dus-întors între Criț și Bunești, traseul nu este deloc dificil și poate fi făcut și cu un copil mic în scăunel (cel mic a și adormit în ultima jumătate de oră). Trebuie doar să aveți apă la voi, dacă vremea e bună poate și câteva ceva pentru un picnic pentru că sigur veți dori să faceți câteva opriri – priveliștea e grozavă.

Accesul pe traseele de bicicletă este gratuit!

În Criț, intrarea pe traseu se face la capătul satului, spre Meșendorf – în stânga poți merge spre Criț iar în dreapta spre Meșendorf.

traseu de biciclete transilvania bike trails crit bunesti 2

Plimbare cu căruța până în Meșendorf, la ferma de bivoli

Probabil cea mai iubită activitate de copii, plimbarea cu căruța pe drumul care leagă Criț de Meșendorf e o idee excelentă pentru o după-amiază târzie de vară. Toamna e și mai și, când dealurile împădurite se colorează în fel și chip și nu mai e atât de cald. Iarna, dacă e zăpadă, cel mai probabil căruța e înlocuită de sanie. Înainte de intrarea în Meșendorf – un alt sat săsesc minunat, dar care așteaptă încă vremuri mai bune, e o fermă de bivoli. Proprietarul – un indian (cum altfel?!) – crește animalele pentru a face mozarela, pe care o exportă în mare marte. La fermă nu au brânză de vânzare dar găsești la magazinul pe care îl au în Rupea, la câțiva kilometri distanță.

Dacă stai o noapte – două în Criț, întreabă la casa de oaspeți care te găzduiește cum poți să vezi bivolii de la fermă. E inedit!

Rețetă lichiu – prăjitura ardelenească adoptată de sași

Lichiu. Lichiu, lichiu – nu-mi sună deloc cunoscut numele ăsta și nici nu reușesc să îl asociez cu ceva. Gazdele noastre de la Casa Krauss ne spun că este o prăjitură foarte populară în zonă iar tanti Sofia ne povestește că dulcele acesta nu are origini săsești, așa cum o spun greșit mulți. Lichiul este o prăjitură ardelenească pe care sașii au dus-o cu ei mai departe atunci când au plecat din România. Se face mai ales la zile de sărbătoare și stă la loc de cinste pe mesele sașilor, alături de cozonac.

lichiu reteta casa krauss crit transilvania (3)

Bine, bine, dar ce este până la urmă acest lichiu? Cum se face? Pe scurt, e o combinație între prăjitură și plăcintă cu brânză, deși gustul nu-l pot asemui cu nimic. Știu doar că a fost pur și simplu delicios și că am mâncat câteva felii una după alta imediat ce lichiul a fost scos din cuptor. De altfel, unul dintre secrete este să mănânci prăjitura caldă și al doilea secret – mai important decât primul – este că se completează perfect cu un pahar de vin alb rece.

Și pentru că atunci când îmi place mult de tot într-un loc încerc să prelungesc cât mai mult starea de bine și acasă, de data asta am plecat cu rețeta de lichiu în buzunar. Iat-o!

500 g faină
50 g drojdie
100 g unt
100 g zahăr
Coajă de lămaie
Vanilie
Din toate astea se face un aluat care se lasă la dospit, apoi se împarte în două și se întind 2 foi care se așează în 2 tăvi.
Înainte de a se da la cuptor se pune peste foi griș cu lapte (făcut ceva mai gros, ca o pastă) și se toarnă apoi smântână (200 g) amestecată cu 3 ouă (gălbenușurile și albușurile se bat separat).

În cuptor stă în jur de 30-40 de minute și după ce se scoate se pudrează cu zahăr.

lichiu reteta casa krauss crit transilvania (1)

Satul cu bunătăți făcute-n casă

Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut grozav în Criț e că mai toți localnicii se implică așa cum știu ei mai bine pentru bunăstarea satului. Tanti Rozi face zacuscă delicioasă și dulcețuri una și una – de măceșe, de soc, de corcodușe roșii, de coarne dar și siropuri naturale din fructe și flori și usucă și plante pentru ceaiuri.

Peste drum, la două case distanță am găsit alte produse excepționale, care m-au surprins. Când  ghidul nostru local ne-a întrebat dacă vrem și brânză de capră, am zis un da cu jumătate de gură, îmi și imaginam cum o să transportăm noi brânza atâta drum, până la București. Când Adrian și Elena (Suciu) – producătorii –  au adus platoul cu brânzeturi de capră, am făcut ochii mari: ei nu fac brânză obișnuită, ci unele dintre cele mai bune brânzeturi maturate de capră de la noi din țară – cu busuioc, cu nuci, cu chimen negru, ardei și, preferata mea – cu piper. Dacă nu mă crezi pe mine, poți totuși să ai încredere în președintele Slow Food – Carlo Petrini care după ce a gustat o combinație de brânză de capră cu gem de măceșe a fost pur și simplu sedus și i-a invitat pe cei doi la un târg în Italia.

Noi am plecat acasă cu un kilogram de brânzeturi felurite, care ne înnobilează și acum mic-dejunurile și pastele iar prietenii noștri au fost și ei fascinați de gustul rafinat.

produse traditionale crit transilvania (1)

  • Pe Rozi (Rozalia Anghel) și borcanele ei cu delicii o găsești în Criț, pe Strada Principală la numărul 100.
  • Brânzeturile de capră ale lui Adrian Suciu sunt pe aceeași Stradă Principală, la numărul 232.

În Criț mai găsești pâine proaspătă în cuptor cu lemne (de la brutăria din sat), lapte proaspăt (poți merge dimineața și seara la lăptărie – în centrul satului – pentru asta) și miere de albine – de la familia Pandrea – Strada Principală nr 47.

Unde stai în Criț?

Noi am stat la Casa Krauss – fosta casă parohială din sat, care a fost reconstruită din temelii, după planurile originale. E o senzație nemaipomenită să te trezești dimineața, să ieși în curtea cu trandafiri și când deschizi ochii mai bine să vezi că lângă tine este Biserica evanghelică din Criț, cu care împarte același zid de fortificație. Și mai grozavă la Casa Krauss este priveliște spre întreg ținutul Haferland, spre casele săsești, spre câmpurile și pădurile din jur.

Casa de oaspeți are doar câteva camere – toate mari și luminoase, așa că fiecare turist e aici ca un musafir venit de departe, căruia i se acordă toată atenția și i se fac toate poftele. M-am simțit la Casa Krauss ca în vizită la rude dragi.

Cazare Casa Krauss Crit (24)

Deși casa e nouă și știam asta, tot timpul am avut impresia că sunt în vechea casă parohială, restaurată. Singurele care trădează sunt dotările moderne pentru confortul și celor mai pretențioși turiști- băile, bucătăria, clima în cameră.

Mi-au plăcut la nebunie curtea uriașă – copilul a alergat desculț de dimineață până seara, mobilierul pictat din cameră, biblioteca cu cărți și pentru cei mari și pentru copii și mâncarea bună pregătită de Angela – bucătăreasa.

Surpriza cea mai frumoasă de la Casa Krauss este că tanti Sofia – probabil cel mai iubit ghid al vreunei biserici fortificate din Transilvania, locuiește peste vară – atunci când vine în România, într-o căsuță construită pentru ea în curte. E o mare bucurie să stai la povești cu ea, atunci când nu e ocupată cu turiștii care vin la biserică.

Voi povesti mai multe în curând, într-un articol-review.

Poți rezerva o cameră la Casa Krauss prin telefon, la numărul 0725 347 589. În curând casa de oaspeți va fi și pe Booking.com.

Cazare Casa Krauss Crit (40)

Cum ajungi în Criț?

Mai simplu decât în alte sate din Transilvania, pentru că e chiar la șosea – între Bunești și Saschiz. Din București sunt în jur de 250 de kilometri iar din Brașov mai sunt 85 de kilometri, pe E60 (spre Sighișoara).

***

Vacanța de la Criț a fost surprinzătoare, nu mă așteptam ca într-un sat care de pe marginea șoselei naționale nu spune mare lucru să fie atâția oameni frumoși, muncitori, o comunitate atât de puternică. E un loc unde uneori îmi doresc să mă întorc pentru energia locului, pentru bucuria cu care localnicii vorbesc despre ceea ce fac și, desigur, pentru Casa Krauss și pentru poveștile lui tanti Sofia. Mă bucur că un alt sat săsesc e pe harta turismului și mai ales că totul se întâmplă pe îndelete.

® Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. […] Și ar mai fi ceva – prăjiturile și plăcintele de casă făcute de Angela – bucătarul casei de oaspeți, pe care piciul le-a mâncat cu poftă și eu și mai și. Dintre toate dulcegăriile gustate până la ultima firimitură, cel mai grozav a fost lichiul, pe care am învățat și eu să îl pregătesc (de fapt, e și foarte simplu) – iar rețeta e aici. […]

  2. […] The Suciu household in Criț produces a large variety of goat and cow milk cheeses that included basil-and-pepper cheese, homemade sour cream and butter – and a variety of cumin, ground pepper, and nuts cheese. We didn’t have the opportunity to indulge ourselves in the fresh products as it was the end of the goat milk production season but we’ll gladly point you to a piece of objective information on the quality of the products. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.