Idei de weekend: Ce să faci 2 zile la Râșnov

Râșnov se transformă rapid și sigur într-unul dintre locurile preferate pentru un weekend break. Totul a început acum câțiva ani, când Cetatea Râșnov a fost restaurată, când a prins viață prin buticurile din curtea interioară și când a fost construit drumul până sus. S-a deschis apoi Peștera Valea Cetății iar anul acesta a fost inaugurat Dino Parc – probabil cel mai cool parc tematic din România iar numărul de turiști a bătut toate recordurile. Și asta nu e tot, mai sunt locuri pe care să le vezi și activități pe care să le faci dacă vii în weekend la Râșnov iar ăsta e doar începutul.

Cetatea Rasnov Brasov Romania (34)

Cu liftul până sus, la Cetatea Râșnov

Dacă ai fost deja la Cetatea Râșnov, cel mai probabil ai luat-o lejer, la pas, pe drumul pietruit. Sau, dacă n-ai avut chef să mergi pe jos, te-ai urcat în trenuleț. De puțin timp însă poți ajunge la cetate și altfel, mai rapid, mai interesant, de-a dreptul cool: cu liftul panoramic.

Duminica la prânz nu mai ai unde să arunci un ac în parcarea mare de la baza drumului care urcă până la cetate: e plin de mașini și autocare încă de la primele ore ale dimineții. Puțini știu că de anul acesta există și un lift panoramic (din sticlă) cu care ajungi sus în doi timpi și trei mișcări. Și nici nu costă mult – 12 lei dus-întors pentru adulți și 6 lei pentru copii.

Lift Cetatea Rasnov Brasov Romania 2

Liftul înclinat cu cremalieră funcționează din 10 în 10 minute sau când se umple cu 20 de persoane, așa că dacă este aglomerat nu vei aștepta prea mult. Durează doar 1 minut și jumătate ca să ai Râșnovul la picioarele tale și asta e o performanță, dat fiind că traseul liftului are o lungime de 165 de metri și o diferență de nivel de 94 de metri.

La noi în țară știu că mai există un astfel de lift la Cetatea Devei iar în Europa în unele dintre cele mai importante orașe turistice – Salzburg, Zagreb sau Budapesta.

Dacă nu vrei să folosești liftul, mai există o posibilitate să ajungi sus și este gratis: ai nevoie doar de puțină condiție fizică. Chiar de la baza liftului pornesc și scările metalice care te duc la cetate.

Stația de plecare este în curtea Casei de Cultură din oraș, chiar în buricul Râșnovului, pe strada unde acum se lucrează la parcarea subterană și care la un moment dat va deveni zonă pietonală.

Lift Cetatea Rasnov Brasov Romania

Practic liftul cu cremaliera Râșnov:

 • bilet dus-întors – 12 lei/adulți și 6 lei copii

 • program – zilnic 10.00 – 19.00

 • ultima cursă de urcare a liftului este la 18.50

 • ultima cursă de coborâre a liftului este la 19.00

Cetatea Râșnov

Cetatea arată din ce în ce mai bine, e din ce în ce mai animată deși, personal, aș evita să mai merg sâmbăta sau duminica la prânz, când este foarte aglomerat. Altfel, cetatea țărănească arată mai bine de la an la an sunt mai multe atracții, pentru cei care nu se mulțumesc doar cu o plimbare prin curtea cetății sau cu priveliștea minunată pe care o ai din turnuri.

Mai multe despre Cetatea Râșnov poți citi aici.

Cetatea Rasnov Brasov Romania (60)

Practic Cetatea Râșnov

 • preț bilet – 10 lei/adulți și 5 lei/copii
 • program – zilnic de la 9.00 la 19.00
 • poți ajunge în cetate cu liftul, pe scări, pe jos – promenada sau cu trenulețul
 • lasă pantofii cu toc și balerinii acasă și încalță-te cu ceva comod și musai cu talpă aderentă
 • poate că e mai bine să lași căruciorul copilului în mașină, altfel va trebui să-l strângi și să-l cari după tine prin cetate aproape pe toată durata vizitei. Recomand din toată inima un marsupiu (eu am folosit Ergobaby).

Peștera Valea Cetății

Am trecut de câteva ori pe drumul care leagă Râșnov de Poiana Brașov, dar niciodată nu am găsit timp să intru în peșteră, deși un panou de pe marginea șoselei te anunță că e vizitabilă. Nu se știu încă prea multe despre ea, e un obiectiv turistic relativ nou în România și cu toate astea turiști sunt foarte mulți.

Pestera Valea Cetatii Rasnov (1)

La doar 1,5 km de parcarea mare de la Cetatea Râșnov și Dino Parc, în direcția Poiana Brașov, pe partea dreaptă e cărarea care te duce către peșteră. Drumul până la intrarea în subteran și până la casa de bilete e o încântare, mai ales dacă mergi în timpul săptămânii sau dimineața. Poteca urcă prin pădure, la început atât de lin încât și o divă pe tocuri ar face față, apoi lucrurile se complică puțin, în sensul că terenul devine ceva mai accidentat și poate pune probleme mai ales pe timp de ploaie și ninsoare, pentru că e alunecos.

Pestera Valea Cetatii Rasnov (3)

Peștera Înfundată sau Fundata, cum mai este cunoscută, nu impresionează prin mărime, ci prin turul interesant pe care ghizii îl fac dar și prin activitățile interesante care au loc aici periodic. Turul durează în jur de 20 de minute iar spre sfârșit, în Sala Mare, se sting toate luminile iar vizitatorii au șansa unică să experimenteze cum e, de fapt, într-o peșteră neamenajată. E beznă totală și dacă toți turiștii ar avea cei 7 ani de-acasă, atunci ar fi și liniște totală. Dacă îți este teamă, ține pe cineva de mână și închide ochii, e mai puțin înfricoșător. Pentru mine asta a fost cireașa de pe tort, mai ales că până în acel moment mă gândeam că îmi pierd timpul acolo.

Intrarea în peșteră
Intrarea în peșteră

Altfel, în fiecare săptămână – sâmbăta de la ora 17.00, în peșteră se cântă și, uneori, se și dansează. Săptămânal deci, un grup de 5 instrumentiști ai Filarmonicii Brașov concertează în Sala Mare a Peșterii Valea Cetății, pentru grupuri mai mari de 30 de persoane (în cazul în care pe baza rezervărilor, nu se strâng cel puțin 30 de oameni, concertul nu se ține).

Poți face rezervare la concert pe email contact@valeacetatii.rosau la telefon: 0728.961.533, 0755.394.609,0753.896.892, 0268.230.109, 0724.345.898, 0726.181.824. Prețul unui bilet este 50 de lei (în care este inclusă și vizitarea peșterii).

Pestera Valea Cetatii Rasnov (20)

De asemenea, dacă ești pasionat de speologie, află că poți să ai parte de o experiență completă la Valea Cetății. Prin intrarea accesibilă din Poienița Dracului este amenajat un traseu destinat speoturismului, care poate fi parcurs doar cu insoțitor si cu echipament speologic adecvat (inclus în preț). Întrebați de posibilitatea asta la casa de bilete de la intrarea în peșteră.

Pestera Valea Cetatii Rasnov (22)

Practic peștera Valea Cetății

 • preț bilet – 15 lei/adulți și 10 lei/copii 
 • intrare gratuită pentru copiii mai mici de 5 ani
 • program – zilnic de la 10.00 la 18.00 (iarna) și de la 10.00 la 20.00 (vara)
 • vizitarea se face din 30 în 30 de minute (la fix și la și jumate)
 • sunt 2 parcări amenajate la intrarea principală la distanță de 100 de metri una de alta)
 • se construitește o alee care să scurteze drumul până la cetate și care să îl facă ușor accesibil pentru toată lumea
 • și aici trebuie să uiți de cărucior pentru copii și să ai, în schimb, un marsupiu sau orice alt sistem de purtare
 • poartă încălțăminte cu talpă aderentă
 • în peșteră temperatura este constantă – 11 grade. Chiar dacă mergi vara, ia cu tine și o bluză groasă sau o geacă. Ai grijă cum îi îmbraci pe copii!
 • cât timp sunt stinse luminile în Sala Mare (2-3 minute), vă rog să stingeți ecranele telefoanelor și să nu vorbiți, nici măcar în șoaptă! 
 • în fața intrării principale în peșteră este o tiroliană, niciun copil nu a rezistat tentației cât am așteptat să înceapă turul.

Dino Parc – Cinema 9D și Turul de noapte printre dinozauri vii

Am mai spus-o și în articolul dedicat, Dino Parc e probabil cel mai cool parc tematic și loc de joacă în aer liber din România. Arată atât de bine, totul e atât de la locul lui, niciun detaliu nu e lăsat la întâmplare, încât nu-ți mai vine să pleci de acolo cât e ziua de lungă. Din fericire, nici nu-i nevoie, pentru că de puțin timp la Dino Parc se fac și tururi de noapte, timp în care dinozaurii în mărime naturală sunt luminați iar din pădure se aud zgomote înfiorătoare. Chiar dacă am fost și ziua în parc, noaptea e la fel de interesant și chiar mai educativ aș zice pentru că cei mici nu mai călăresc dinozaurii, ci îi studiază mai mult și sunt mai atenți la explicațiile ghizilor.

Dino Parc Rasnov Brasov Romania (144)

De departe cea mai haioasă și intensă experiență, chiar și pentru un adult, este cinematograful 9D. Mișcările hidraulice ale scaunelor, apă, vânt, fulgi de zăpadă, fum și pistoalele interactive fac dintr-un film la dinocinema o experiență grozavă. Sala are doar 12 locuri și o dată ce ai intrat acolo, trebuie să fii pregătită pentru senzații tari. Cinematograful este deschis zilnic în intervalul orar de vizitare al parcului.

Mai mult decât atât, tot etajul clădirii principale, în care se află cinematografele (9D și 2D), este dotat cu tehnologie interactivă – de la holograme până la touchscreen-uri și am văzut că cei mici sunt fasinați de tot ce se întâmplă acolo. Chiar și pe mine mă luase valul când am început să îmbrac și să dezbrac dinozaurii după bunul plac.

Dino Parc Rasnov Brasov Romania (40)

Ce-mi place la Dino Parc este că de la inaugurare (la începutul verii) și până acum au venit cu o mulțime de noutăți și au mereu surprize pentru toată familia, astfel că nu-i suficient să mergi o singură dată, tot timpul se întâmplă ceva inedit și distractiv acolo.

Practic Dino Parc Râșnov

 • turele de noapte sunt de vineri până duminică de la 17.30 și de la 18.00; e posibil ca programul să fie adaptat în funcție de anotimp sau de condițiile meteo, pentru informații actualizate consultă site-ul oficial și pagina de Facebook
 • program: luni – joi de la 10.00 la 17.00 și vineri – duminică de la 10.00 la 18.30
 • preț bilet – 28 lei/adulți și 22 lei/copii 
 • prețul biletelor pentru turele de noapte este același iar dacă sunteți deja în parc atunci când începe turul ghidat, puteți participa gratuit.
 • copiii mai mici de 3 ani au intrarea gratuită
 • biletul pentru cinematograful 9D este 10 lei/persoană
 • în parc este și Cinema 2D iar accesul este inclus în prețul biletului de intrare în parc
 • nu uita de Bebezaur – singurul dinozaur viu din România, care iese la joacă în fiecare zi la orele 12:00, 14:30 și 17:00.

Activități extreme în Cheile Râșnoavei

Cheile Râșnoavei sunt mai degrabă atractive, pentru cei din județul Brașov, pentru picnicuri și weekenduri cu cortul pe malul apei și, deși nu sunt amatoare de grătare în pădurile patriei, foisoarele de lemn amplasate de-a lungul Văii Râșnoavei sunt interesante și folosite cu succes de cei care vin aici.

Cheile Rasnoavei (8)

Dincolo de asta însă, Cheile Râșnoavei sunt cel mai bun loc pentru sporturi extreme – bungee jumping, cea mai lungă tiroliană din țară (137 de metri), via ferrata, rapel sau zbor cu moto parapanta. În weekend echipa este acolo, trebuie doar să mergi în chei și să-ți faci de cap. Pentru informații, poți să suni la 0722 369 965.

Practic Cheile Râșnoavei: dacă ai o cameră de acțiune, n-o lăsa acasă! Dacă nu, găsești la prețuri bune aici.

Info: în Cheile Râșnoavei ajungi via DN 73A Predeal – Râșnov, apoi faci dreapta în dreptul Pensiunii Cheile Râșnoavei.

Cheile Rasnoavei (4)

Unde te cazezi în Râșnov?

Orașul nu e încă pregătit să primească un număr atât de mare de turiști, pentru că anul acesta turismul a explodat pur și simplu în zonă, datorită deschiderii Dino Parc. Sunt multe pensiuni în Râșnov și în apropiere, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele, sfatul meu este să faci rezervare din timp, mai ales dacă mergi în weekend, altfel s-ar putea să ai surpriza să nu prea găsești camere libere.

Eu am stat ultimele dăți la Pensiunea Valea Cetății, care are avantajul de a fi la doi pași de Dino Parc și la Pensiunea Waldburg, unde am avut micul dejun inclus – unul foarte bun, de altfel. Găsești alte cazări aici.

Unde mănânci în Râșnov?

Sunt câteva restaurante în Râșnov, la Valea Cetății au mâncare bună și din cauza asta este și destul de aglomerat la orele prânzului, la restaurantul La Promenada au și un super loc de joacă pentru copii, iar la câțiva kilometri în afara Râșnovului, la Complexul Pănicel se poate și mânca dar poți și să faci călărie .

Cum ajungi la Râșnov?

Din București până în Râșnov sunt 180 de km, via A3 până la Ploiești iar de la Predeal pe DN 73A prin Pârâul Rece. Dacă vii din (direcția) Brașov, cel mai simplu și repede este prin Cristian, nu prin Poiana Brașov.

Cetatea Rasnov Brasov Romania (11)

***

Cred că Râșnov va deveni în scurt timp destinația de weekend preferată de mulți, mai ales de familiile cu copii pentru că este aproape de marile orașe și se ajunge ușor, cei mici sunt fascinați de dinozauri și de peșteri (la Valea Cetății tot întrebau dacă nu s-au găsit în peșteră și oase de dinozauri), sunt o mulțime de trasee ușoare prin pădure ca să faceți mișcare cu toții, locuri de cazare sunt pentru toate gusturile iar iarna poate fi combinat excelent cu o porție de skiat în Poiana Brașov, care e la o aruncătură de băț.

® Fotografii by TravelGirls.ro &Augustin Radu  cu Sony A58

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

8 COMENTARII

 1. I was in Rasnov with my friend duiring our hitch-hiking trip in Romania.
  Beautiful city, wonderful country and awesome people!

  Greetings from Poland ! 😀

 2. Cred ca a urcat pe locul I in clasamentul personal. Felicitari! M-ati facut sa-mi schimb ruta de vacanta. Impreuna cu articolul despre Dino Park ati reusit sa-mi schimbati planurile de vacanta. Daca voi ajunge in vara ( si sigur voi ajunge, doar sa nu se intample altceva mai grav) Va voi multumi de la fata locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.