Idei de weekend: Ce să faci 2 zile în Ținutul Conacelor din România

Îmi place la nebunie cum de-a lungul timpului oamenii și-au stabilit hotare imaginare și și-au inventat nume pentru locurile în care trăiesc ca să se știe în lumea largă ce au ei mai de preț. Țara Cartofului, Ținutul Pădurii, Țara Apelor Minerale, Țara Morcovilor, Ținutul Conacelor – pe toate le-am găsit într-un singur loc, în județul Covasna și de multe ori am trecut pe acolo fără să știu în ce ținuturi cu nume din povești mă aflu. Pentru că nu afli de nicăieri când treci dintr-o Țară în alta, nu sunt granițe, inscripții, nimic. Acum ești în Ținutul Pădurii și peste 5 minute ai ajuns în Țara Morcovilor și tu habar n-ai, îți dai seama de asta doar după ce vând oamenii la poartă sau după peisaj.

© Fotografii by TravelGirls.ro & Augustin Radu  cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm & 50 mm

Tinutul Conacelor Covasna Bicfalau Ozun (12)

***

Ce este Ținutul Conacelor?

De-a lungul anilor, prin părțile astea au fost construite cele mai multe conace ale micii nobilimi din Ținutul Secuiesc. Au fost peste 200, unele n-au trecut testul timpului, altele au fost distruse de comuniști, astăzi se pare că în județul Covasna mai sunt în jur de 160 de conace în picioare, dar nu toate arată ca-n povești. De fapt, cele mai multe sunt într-o stare de degradare de le plângi de milă, altele sunt tranformate în cămine culturale, primării sau alte instituții, unele au fost restaurate de către proprietari și sunt locuite. Astea arată cel mai bine, se-nțelege.

Așadar, Trei-Scaune – cum se numea în trecut zona județului Covasna – este supra-numită și Ținutul Conacelor pentru că din toată Secuimea aici s-au adunat cele mai multe familii de nobili care și-au construit conace. Mie îmi pare un apelativ romantic, care mă face să mă gândesc la poveștile pe care le ascunde fiecare conac din satele și orașele de aici, la familiile grofilor care au locuit acolo, la cum era viața la conac acum sute de ani. Și de atâta imaginație zburdândă, mi-a venit cheful de un nou road-trip de weekend, mai ales că nici nu-i departe tare de București.

Tinutul Conacelor Covasna Bicfalau Ozun (7)

Cum ajungi?

Conace sunt peste tot în județul Covasna, depinde în ce sat sau oraș vrei să ajungi. Pentru că eu am avut ca destinație principală Zăbala, am mers pe varianta A3 până la Ploiești, apoi pe Valea Prahovei – Brașov – Hărman – Ozun – Covasna – Zăbala. Cu totul sunt 230 de kilometri, adică în jur de 4 ore, dacă nu prinzi niciun blocaj pe Valea Prahovei.

Ca să eviți aglomerația de pe Valea Prahovei, dar și pentru peisaje spectaculoase poți să mergi pe varianta A3 – Ploiești – Urlați – Nehoiu – Barajul Siriu – Zagon – Covansa – Zăbala. Totuși, ia în calcul că deși numărul de kilometri este același, poți face mai mult.

Dacă te interesează orașele mari din Ținutul Conacelor – Sfântu Gheorghe de exemplu, ajungi și mai repede, în aproximativ 3 ore din București sau 30-40 de minute din Brașov.

Tinutul Conacelor Covasna Bicfalau Ozun (9)

Ce poți să vizitezi în Ținutul Conacelor?

Dacă ai venit până aici, înseamnă că vrei să vizitezi conace, nu? Doar că socoteala de acasă s-ar putea să nu se potrivească aici, multe conace sunt decăzute într-atât încât nu a mai rămas mare lucru din ele – doar numele și faima de demult, altele sunt locuite și n-ai cum să intri în curtea omului. Pe cele mai multe dintre ele trebuie să le ghicești că sunt conace din timpul Scaunului Trei Scaune, pentru că nu e nicăieri nicio inscripție, nicio plăcuță care să spună ce hram poartă.

Sunt totuși și câteva conace vizitabile într-un fel sau altul, fie că sunt transformate în case de oaspeți – cum e și Castelul Mikes din Zăbala, fie sunt muzee sau alte instituții unde este permis accesul vizitatorilor.

  • Conacul Kalnoky din Micloșoara (în proces de restaurare)
  • Castelul Mikes din Zăbala (guesthouse)
  • Castelul Daniel din Tălișoara (guesthouse)
  • Castelul Szentkereszty din Arcuș (centru cultural)

Tinutul Conacelor Covasna Bicfalau Ozun (2)

Ce poți să faci în Ținutul Conacelor?

Ca să explorezi pe îndelete zona, cred că cea mai potrivită perioadă a anului e aprilie-octombrie, pentru că Ținutul Conacelor se vede fie la pas, luând la rând satele în care sunt mai multe conace, fie pe bicicletă, în ture de o zi.

Eu am făcut o plimbare lejeră pe ulițele satului Bicfalău și în numai jumătate de oră am văzut 10 conace, pentru că de-a lungul șoselei care taie satul în două, una din 3 case e conac. De altfel, Bicfalău se mândrește că are cele mai multe conace din toate satele din Covasna – aproape 40 de clădiri, unele foarte vechi, multora dintre ele însă le plângi de milă. Cu toate astea, valoarea lor este atât de mare încât autoritățile de aici speră ca satul lor să fie inclus în patrimoniul UNESCO.

Tinutul Conacelor Covasna Bicfalau Ozun (3)

Reci – „Sahara din Trei Scaune”

Din Bicfalău poți să mergi la Reci ca să vezi rezervația naturală Mestecănișul de la Reci și dunele de nisip de aici – sunt doar 15 kilometri. Pe drum o să treci prin Ozun – care are și el vreo 10 castele și conace și prin Sântionlunca – unde aproape fiecare localnic vinde colaci secuiești și pâine tradițională cu cartofi. Am mai scris despre asta aici.

Mikes Baths

Dacă stai mai multe zile, nu-ți uita costumul de baie acasă, și fă un detur până la Balvanyos pentru o zi la Băile Mikes, care au fost construite de contele Mikes pe la sfâșitul anilor 1800. Deși vreme de zeci de ani au fost lăsate de izbeliște, de câțiva ani au fost refăcute de moștenitorii contelui (actualii proprietari ai Castelului Mikes din Zăbala) și astăzi toată lumea are accesul gratuit acolo. Vezi aici cum arată Băile Mikes.

Distanță Zăbala – Balvanyos – 35 de km

Tinutul Conacelor Covasna Bicfalau Ozun (14)

Recomandare de cazare în Ținutul Conacelor

Ca să înțelegi cel mai bine povestea acestui ținut, îți recomand să stai o noapte-două la un conac. Eu am stat la Castelul Mikes din Zăbala – probabil cea mai romantică locație din România, despre care am scris un review complet aici.

Aici am răsfoit cartea-album Ținutul Conacelor, din care am aflat că aproape fiecare sat din județul Covasna are cel puțin un conac, mi-am notat câteva și în drum spre casă am trecut să le vedem. Spre deosebire de conacele ruinate din Ozun sau Bicfalău, pe care le-am văzut, Castelul Mikes este restaurat și strălucește din nou, ca acum sute de ani. Iar anul acesta o altă clădire de pe domeniu va fi gata. Abia aștept!

Castelul Mikes Zabala (117)

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Zăbala e atenția pentru fiecare detaliu, deși pare că lucrurile sunt acolo de când lumea și că au fost puse la întâmplare, de fapt fiecare obiect e fix acolo unde trebuie să fie; dezordinea e aparentă și creează o atmosferă atât de caldă și de familiară încât imediat ce intri în conac uiți de toate grijile, aproape că uiți unde ești și ce cauți acolo, îți vine doar să iei o carte în mână și să te culcușești într-un fotoliu în fața șemineului.

După experiența de la The Machine House, recomand locul ăsta oricărei familii care merge în vacanță cu copiii pentru că e unul dintre cele mai child friendly locații în care am fost (am explicat pe larg în articolul-review de ce); pe de altă parte, nu degeaba am spus că e probabil cea mai romantică locație din România, dacă ești în căutarea unui loc cu adevărat special pentru luna de miere – aici e de tine.

Dacă vrei să faci o rezervare la Castelul Mikes din Zăbala, vezi mai multe detalii aici.

Castelul Mikes Zabala (63)

Unde mănânci?

Eu nu am avut nevoie să caut locuri unde să mănânc atunci când am fost în Ținutul Conacelor, pentru că am preferat să iau și prânzul și cina la The Machine House iar în ziua plecării ne-am oprit pentru masă în Brașov. Altfel, cele mai mari șanse să găsești mai multe opțiuni le ai în Sfântu Gheorghe și poate în Covasna și Târgu Secuiesc.

Dacă mergi în Balvanyos, Băile Șugaș sau Băile Tușnad, mergi la restaurantele hotelurilor – au mereu turiști și se gătește în fiecare zi. În Băile Tușnad recomand restaurantul hotelului O3zone.

Castelul Mikes Zabala (86)

***

© Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm & 50 mm

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

4 COMENTARII

    • Oficial, în acte – da, în trecut era folosită denumirea asta. Nu știam că localnicii încă o folosesc dar asta nu poate decât să mă bucure. Oricum, îmi place la nebunie zona – ești de acolo? 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.