Gulpiyuri – plaja făr’ de mare

Plaja Gulpiyuri din Asturia, Spania
Plaja Gulpiyuri din Asturia, Spania

Știi cum sunt jocurile acelea pe calculator cu care poți construi și organiza teritorii întregi după voia clickului tău? Ei, când am ajuns lângă plaja Gulpiyuri, am avut impresia că cineva a pus-o acolo cu mouse-ul. E un spectacol al naturii sau poate, cine știe, opera vreunui căutător de comori. Dar ce contează? Un lucru e sigur: așa ceva n-am mai văzut niciodată.

Deși destul de puțin călcată de către turiști și mai mult de către localnici, coasta nordică a Golfului Biscaya sau Marea Cantabrică din Asturia are plaje imaculate printre stâncile abrupte, săpate de valurile violente și reci. Multe dintre plaje sunt dificil de găsit așa că dacă ajungi în zonă, cere indicații unui localnic.

Drumul spre plaja Gulpiyuri

De data asta, în turul meu prin cea mai frumoasă provincie a Spaniei, Asturia, eu am avut cei mai buni ghizi pe care îl poate avea un călător, doi localnici. Ba la un moment dat, am avut chiar trei. Nimic nu se compară cu informațiile oferite de un localnic. Ghidurile turistice nu te pot introduce în atmosfera locului și nu știu toate obiceiurile, rețetele și secretele zonei. Dacă ai posibilitatea asta, dacă mergi la cineva în vizită sau călătoreşti prin couchsurfing.com, profită de ocazie.

Cum ajungi la plaja Gulpiyuri

Cu mașina. Cum vii dinspre Oviedo spre Llanes pe autostrada A-8, folosește ieșirea pentru Naves, apoi abordează primul localnic care-ți iese în cale. Chiar dacă spaniolii nu prea vorbesc engleză, e suficient să le spui numele plajei, iar ei vor fi foarte încântați să te ajute. Castellano, dialectul care se vorbește în zona aceasta, este spaniola cunoscută nouă și auzită în telenovele așa că probabil vei înțelege indicațiile. Derecha înseamnă dreapta, izquierda este stânga, hacia adelante înseamnă să mergi tot înainte,  iar detras e indiciul că trebuie să te întorci. Dacă nu reții cuvintele astea, nu-ți face griji, “semnaleza” funcționează întotdeauna.

Dacă ai intrat pe un drum de pământ, într-o zonă deluroasă, cu vegetație bogată iar marea nu se vede, nu te panica. Asta că nu înseamnă că te-ai rătăcit. Aici intervine surpriza.

Plaja Gulpiyuri vazuta de sus

Plajă fără mare?

Da. E incredibil sentimentul. Aici marea se simte, nu se vede. Auzi valurile, simți mirosul sărat și nu înțelegi de unde. Nu-i strop de mare în jur, doar dealurile vii. Nu te grăbi pentru că riști să cazi în ea. Ea, plaja Gulpiyuri. Da, în mijlocul verdeții, pământul dispare ca prin minune și, mare cât o scoică de vreo 40 de metri, vezi plaja Gulpiyuri. Pentru mine a fost o imagine pe care nu o puteam „procesa” pentru că nu mă așteptam la așa ceva și, cum nici nu mai văzusem vreodată ceva asemănător, mi-a venit greu să înțeleg.

Coasta Golfului Biscaya

Cum e posibil?

Cum e posibil ca în mijlocul câmpului să fie o plajă precum o prăpastie, fără mare dar cu apă sărată, valuri, stânci și tot tacâmul? Plaja asta arată ca o arenă, un amfiteatru în care marea duce o bătălie cu ţărmul. Poți să-ți imaginezi tot felul de explicații și legende. Dacă înaintezi însă, începi să înțelegi. La câțiva metri de plaja Gulpiyuri, dealul se termină brusc. Doar stâncile abrupte îl mai țin să nu se afunde și el în mare. Sau golf, ocean, cum vrei să-i spui. E vorba de Oceanul Atlanc și al său Golf Biscaya sau Marea Cantabrică ce a săpat până sub stâncă și a format peșteri subterane adânci de zeci de metri și găuri ca niște șeminee. Mai mult de atât, săpăturile valurilor au ajuns până departe, sub mal, iar cu timpul, peștera subterană s-a prăbușit și a format ceea ce numim acum plaja Gulpiyuri.

Plaja Gulpiyuri, Llanes, Asturia

De unde vine numele?

Numele, de origine necunoscută, se pare că înseamnă „apă care circulă”. Și pe bună dreptate. Valurile se lovesc cu putere de malul stâncos, intră în subteran până la 100 de metri, circulă prin peșterile calcaroase și ies zgomotos pe plajă, pufnind ca o balenă. Ciudat, nu? Așa că dacă te gândești, ca și mine, că plaja asta arată ca o piscină cu valuri artificiale, nu e nimic deplasat. Chiar așa pare. La flux, apa crește iar groapa asta se umple ca o piscină naturală de culoare turcoaz. La reflux, când apa se retrage, plaja iese la suprafață, în toată splendoarea ei.

Plaja Gulpiyuri, Spania

Plaja Gulpiyuri e ideală pentru copii

E ideală pentru copii pentru că suprafața e mică și-i poți avea tot timpul sub ochi, fără grija că se pot duce în larg, iar apa e mică și liniștită. Localnicii se înghesuie aici cu mic cu mare în weekend, dar în timpul săptămânii ai ocazia să găsești locul ăsta pustiu și să îi înțelegi cu adevărat farmecul. Indiferent de numărul de oameni care ajung aici însă, plaja și împrejurimile sunt foarte curate și îngrijite. Gulpiyuri este declarată monument natural protejat din decembrie 2001 și este marcată ca atare.

Plaja Gulpiyuri

Plaja Gulpiyuri

Eu am ajuns aici la începutul lui octombrie, când temperatura nu mai ține cu cei cărora le place să se bălăcească așa că nu era nimeni pe plajă. Doar doi călăreți care se plimbau pe dealuri și ne-au arătat cărarea pe care să mergem. În partea asta nordică a coastei, temperatura apei e mai scăzută decât în sud,  abia ajunge la 20 de grade în august.

Plaja Gulpiyuri flux refluxDacă faci un tur al Asturiei, plaja Gulpiyuri merită să fie în traseul tău. Fie că oprești pentru o oră cât să dai un ocol zonei sau îți rezervi o zi întreagă ca să lenevești aici la soare, în liniște, plaja asta nu trebuie ratată. E un accident frumos al naturii într-o zonă care te surprinde la orice pas. Fotografiile nu-i fac dreptate. Trebuie să fii acolo.

Cazare în apropierea plajei Gulpiyuri

În apropiere se află micul oraș Llanes, la doar 12 km. Deși nu se numără printre cele mai elegante sau reprezentative orașe ale Asturiei, Llanes are plaje minunate în apropiere și mici hoteluri și pensiuni din care ai de unde alege. Există chiar și un hostel în Llanes, dacă ai un buget mai mic sau pur și simplu îți place să stai la hostel.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

18 COMENTARII

    • păi, după cum ziceam, am avut cei mai tari ghizi. 🙂 ne-am propus să vedem Asturia iar ei, fiind de-ai locului, ne-au plimbat prin locuri văzute şi nevăzute. dacă eram turistă de capul meu, n-aş fi ajuns niciodată acolo.

  1. Hai ca deja va specializati in „gasitul de locuri senzationale pe care nu le gasesti pe hartile turistice” 🙂
    Asa ca va tin aproape, poate ma apuca la un moment dat un dor de umblat brambura prin locuri ne-umblate 😛

      • Exista un proverb fenomenal care zice cam asa „Los locos siempre abren nuevos caminos que los sabios recorren despues” si care in traducere libera ar insemna ca „Nebunii mereu vor deschide noi drumuri pe care, apoi, le vor parcurge inteleptii” Cat de adevarat proverb, in toata profunzimea lui. Felicitari pt articol si pt ghizii aferenti :)) Merita o Sangria pe malul marii sau chiar pe plaja Gulpiyuri…ce ziceti, va bagati??

  2. […] Dacă atunci când te gândeşti la o plajă, primele lucruri care îţi vin în minte sunt zumzetul copiilor, muzica şi nisipul sărind de sub papucii oamenilor pe prosopul tău, atunci înseamnă că n-ai fost niciodată pe Playa del Silencio. Locul în care Atlanticul se oprește la intrarea într-un golf, își sparge valurile și intră silențios până la mal, fără să deranjeze pe nimeni. Se întâmplă în nord-vestul Spaniei iar eu am ajuns acolo cu ajutorul unor prieteni localnici, aceeași care mi-au fost ghizi și prin toată regiunea Asturia și chiar și la ciudata plajă făr’ de mare. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.