Femeia de sub vălul islamic

În faţa legii, femeile şi bărbaţii sunt egali în ţările islamice. Mai mult de atât, spre deosebire de alte religii, Islamul acordă femeii un mare respect, importanţa ei ca mamă şi soţie fiind indicată de către Profetul Muhammed, „Paradisul se află sub picioarele mamelor noastre.” Islamul este un sistem de viaţă echilibrat care oferă femeii atât drepturi cât şi îndatoriri dar realitatea însă arată uneori diferit, portul tradiţional islamic născând controverse chiar în interiorul lumii musulmane.

_______________________________________________________________________


Printre îndatoririle menţionate în Coran se numără faptul că femeia musulmană trebuie să se îmbrace modest şi să poarte Hijab (basmaua ce-i acoperă capul) când iese undeva sau când urmează să întâlnească barbaţi adulţi. De asemenea, ea nu trebuie să iasă din casă şi nici să se înfăţişeaze parfumată, machiată sau purtând alte podoabe în faţa bărbaţilor care nu sunt mahram, deoarece acest lucru este păcat. În toate ţările musulmane, Hijab-ului îi este atribuită semnificaţia de modestie, intimitate şi moralitate, iar Coranul cere atât femeilor cât şi bărbaţilor să se îmbrace modest, respectând Hijabul. Hijab-ul a devenit un subiect de controversă deoarece există atât obligativitatea lui sub incidenţa legii islamice dar şi interzicerea lui în lupta cu fundamentaliştii musulmani. De asemenea, sunt femei care au ales de bună voie să poarte vălul dar şi femei care protestează în stradă împotriva lui.

Ţinuta femeii musulmane este reglementată în majoritatea ţărilor musulmane, iar acolo unde nu există această obligativitate, femeile, indiferent de religie, poartă hijab-ul de teama unor eventuale repercusiuni. În Arabia Saudită, femeia trebuie să se acopere în public din cap până în picioare. Fiind cea mai conservatoare ţară islamică după căderea regimului taliban, aici poliţia religioasă mutaween patrulează permanent pentru a se asigura că hijab-ul este purtat, contrariul fiind pedepsit prin măsuri dure şi, de obicei, aplicate în public drept exemplu. Portul tradiţional este abaya neagră. Aceasta poate fi ori o ţesătură de forma unui mare pătrat în care femeia se acoperă din cap până în picioare, ori un caftan lung. Abaya acoperă tot corpul în afară de faţă, picioarele de la gleznă în jos şi mâinile. Poate fi purtată cu niqab, un voal care acoperă toată faţa în afară de ochi. Unele femei aleg să poarte mănuşi lungi şi negre astfel încât şi mâinile să le fie acoperite.

Conform Coranului, avantajele purtării veşmântului islamic implică binecuvântarea şi mulţumirea lui Allah, întărirea legăturii dintre soţ şi soţie, încrederea şi respectul din partea membrilor societăţii, blocarea căilor ispitelor şi poftelor sufleteşti. În acest sens, hijab-ul trebuie să fie lung şi să acopere tot corpul cu excepţia feţei şi a mâinilor, trebuie să fie mulat pe corp şi să nu aibă culori atrăgătoare, trebuie să nu se asemene cu veşmântul bărbătesc, să nu fie transparent şi să nu semene cu hainele necredincioaselor.

Coranul spune că femeia musulmană trebuie să aibă mare grijă de trupul ei, contribuind la sănătatea şi întărirea lui. Ea trebuie să fie activă, trebuie să mănânce fără să întreacă măsura: „…Mâncaţi şi beţi, însă nu întreceţi măsura, fiindcă El nu-i iubeşte pe cei care întrec măsura!” [Coran 7:31] În ţări precum Iranul femeile sunt încurajate să facă sport de performanţă atâta timp cât îşi păstrează hijabul chiar şi în timpul probelor. În competiţii (eclusiv pentru femei) sportivele nu sunt incomodate de voal întrucât marile firme de echipamente sportive au creat hijab special pentru fiecare probă în parte: de la impermeabil pentru sporturile acvatice până la aerodinamice pentru alergătoare.

Majoritatea femeilor din lumea islamică sunt împotriva obligativităţii hijab-ului. Dacă în cazul celor pro laice motivele sunt evidente, femeile musulmane practicante au motive de ordin etic. Acestea doresc să poarte vălul islamic vădit din proprie voinţă, în semn de respect pentru Islam, şi nu din motive ce le constrâng. Musulmanele care au ales de bună voie să poarte hijabul spun că se simt mai în siguranţă înjeşmântate astfel, iar modestia pe care o reflectă le dă o pace interioară.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

Femeia musulmană are mare grijă de trupul ei, contribuind la

sănătatea şi întărirea lui. Ea este activă, nu este nici prea slabă, nici

supraponderală. Aşadar, ea mănâncă fără să întreacă măsura;

mănâncă numai atât cât să îşi menţină sănătatea şi energia. Acest

lucru reflectă ceea ce se spune în Coran:

„…Mâncaţi şi beţi, însă nu întreceţi măsura, fiindcă El nu-i

iubeşte pe cei care întrec măsura!” ﴿

[Coran 7:31]

Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.