Atena într-o zi

Când te gândeşti la Grecia sigur îţi vin în minte zeci de imagini cu apă albastră, plaje pustii şi stânci care-ţi taie respiraţia. Și, uneori, Parthenonul Atenei, simbolul capitalei elene, locul unde a luat naştere democraţia. Atena e pe lista cu city-break-uri a tuturor agenţiilor de turism dar şi în topul preferinţelor turiştilor. Însă cei mai mulţi dedică Atenei o singură zi pe care o rup din vacanţa în Grecia. Ce nu trebuie să ratezi într-o zi în capitala elenă?

În fața Parlamentului, gărzile Evzones se schimbă la fiecare fiecare oră. În Piața Syntagma, soldații păzesc cu sfințenie Mormântul Soldatului Necunoscut.

 

Pe o căldură ucigătoare, în miezul verii, niciunul dintre ei nu clipește. Unui soldat i se înnoadă lacrimile în barbă, cel mai probabil din cauza privirii ațintite în zare. Turiștii se fotografiază cu ei dar mie mi-e teamă. Par destul de chinuiți și mi-e teamă ca nu cumva să își iasă din fire.

După atâta hoinăreală pe pietrele încinse de soarele nemilos, cel mai bine e să te retragi vreo două ceasuri în parc. Grădina Națională e chiar în fața Pieței Syntagma.

 

Parcul, inițial folosit ca Grădină a Palatului Regal, e acum e accesibil tuturor. Printre fazani, căprițe și rațe de tot soiul, locul ăsta e minunat pentru o binemeritată pauză de prânz în inima Atenei moderne.

Despre porumbeii din Piața Syntagma (fosta Piață a Constituției) nu mai are sens să vorbesc. Se spune că păzesc piața cu sfințenie încă de la început. De fapt, cei mai mulți stau în Grădina Națională dar zboară în Piață pentru că trecătorii sunt generoși când vine vorba de mâncare.

Centru istoric al orașului e transformat în cea mai mare zonă pietonala din Europa. De-a lungul a 3 km, Promenada Mare te duce pe rând, la toate siturile arheologice importante.

Intrarea simbolică a orașului este Arcul lui Hadrian. De aici, de-a lungul străzii Dionyssiou Areopaghitou, treci pe lângă Teatrul Antic al lui Dionyssos și ajungi la Odeonul lui Herodes Atticus. E atât de bine păstrat încât e folosit și azi în timpul Festivalului Atenei.

Piatra Sacră a Acropolei domină întregul oraș. Cel mai cunoscut și important e, fără niciun dubiu, Parthenon-ul, construit de Callicrates și Iktinos în secolul 5 Î.Hr și decorat  de Phidias.

Ai grijă cum pășești pe pietre!  Altfel ai toate șansele să ajungi la spital. Uită de tocuri și alege o pereche de încălțări cu talpă antiaderentă.

Vara, cozile de sus, de la Piatra Sacră a Acopolei, se îndind pe zeci de metri. Însă la 300 de metri de locul ăsta se află nou-construitul Muzeu Acropolisului, cu peste 4000 de piese antice. E un motiv bun să te adăposteși de soarele nimicitor.

Înainte de a pleca însă, mai aruncă o privire asupra Atenei. Sigur nu vei uita prea curând imaginea orașului care reușește să supraviețuiască de atâta amar de vreme.

***

Ai fost la Atena? Cum ți s-a părut?

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Ultimele postari ale lui Oana (vezi toate)
bestvalue.eu

15 COMENTARII

  1. Nu spune nimeni ca au treaba cu turistii, ci pur si simplu din cauza manifestatiilor accesul in anumite zone este inchis sau trebuie ocolit etc…adica nu mai merge treaba exact asa cum ar fi la carte

  2. Exista si un avantaj. Cunosti personalitatile si obiceiurile poporului mai repede. Ii vezi in perioada lor de vrie…
    Sunt foarte interesante zonele de conflict. Adrenalina mai multa.

    Cu drag,
    Dorian

  3. In Atena mi-a placut mult zona comerciala – au chiar si un bulevard/strada care se numeste Bucuresti – aici sunt concentrate magazine de lux si case de moda. dincolo de zona comerciala aglomerata, mai la periferie se intindea un targ de antichitati unde gaseai tot felul de bijuterii din argint, monede, statuiete…asta mi-a placut cel mai mult. E un oras frumos, agitat si merita mai mult de o zi pentru a fi vizitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.