Cum poţi să vizitezi Madridul aproape gratis

Turul Madridului intr-o zi
Turul Madridului intr-o zi

La sfârșitul singurei zile petrecute în Madrid mi-am zis „ăsta e un oraş în care aș putea locui.” Nu ştiu dacă au fost de vină culorile începutului de octombrie, îmbinarea interesantă între nou și vechi, spaniolii care păreau prietenoşi sau mâncarea bună. M-am gândit doar că dacă aş lăsa Bucureştiul pentru un alt oraş mare, Madridul ar intra în lista opţiunilor.

Cum am ajuns în Madrid e simplu şi am mai povestit. Am aterizat pe la miezul nopţii în terminalul 1 al Aeroportului Barajas şi a trebui să mai pierd câteva ore pe acolo până se lumina de zi. Nu aveam de ce să merg în oraş la 2 noaptea. Am experimentat astfel, încă o dată, dormitul în aeroport. Pe jos (pe reviste şi pe dosarul TVG), pe banda pentru bagaje, pe bancă şi pe scaunele din jurul unui stâlp. Asta e încă una dintre amintirile pe care nu le uiţi niciodată.

După ce am ajuns în oraş, a început un tur de forţă al Madridului, 100% pe jos, fără să cheltui niciun ban pe transport, intrări sau alte bilete. Bugetul era redus, timpul limitat dar voinţa dădea pe afară. Încalţă-te cu ceva comod şi urmează-mă.

Harta Madrid

Parcul Retiro – locul în care şi spaniolii îşi încep ziua

Răsăritul l-am văzut la ieşirea din gara Atocha şi mi-a rămas întipărit în memorie. Un soare blând de sfârşit de vară era semnul că eram la începutul unei călătorii frumoase. Am pornit pe Calle de Alfonso XII şi am intrat în Parcul Retiro unde mare mi-a fost mirarea să văd zeci de localnici de toate vârstele ce-şi începeau ziua cu o tură de jogging prin parc. Se pare că ţin la sănătatea şi la forma lor fizică iar miturile ce spun că spaniolii sunt leneşi sunt într-adevăr false. Probabil că şi efortul fizic e mai plăcut atunci când îl faci într-un loc atât de frumos. Culorile în care se scălda parcul la început de octombrie nu pot fi descrise în cuvinte.

Rasarit Madrid

În Parcul Retiro poţi să „pierzi” o zi întreagă. Aleile sunt kilometrice şi trec prin pădurici dese, pe lângă monumente, castele şi muzee. Am făcut o oprire la Castelul de Cristal şi încă una la Palacio de Velasquez. Primul, construit în 1887 pentru a expune plante şi animale din Filipine, era închis temporar iar al doilea încă nu deschisese încă, fiind în jur de ora 8. Am continuat plimbarea pe lângă lacul şi statuia lui Alfonso XII (regele Spaniei între 1875 şi 1885) şi am ieşit din parc pe la Puerta de Alcala din Piaţa Independenţei.

Palatul de Cristal Madrid

Palatul Velazquez

Palatul Cibeles – arhitectură, artă şi privelişte asupra oraşului

Dacă vrei să te mai plimbi puţin, mergi vreo 3 minute pe Paseo de Recoletos ca să vezi Biblioteca Naţională care e cea mai mare din Spania. Revenind în Piaţa Cibeles, rezervă-ţi vreo 2 ceasuri ca să vizitezi Palatul ce poarte numele zeiţei Cibele (cea a cărei statuie se află în centrul pieţei). Clădirea e pur şi simplu extraordinară şi cu greu reuşeşti să-ţi dezlipeşti ochii de pe ziduri şi sculpturi. La parter e un info point cu personal foarte prietenos care vorbeşte engleză. Aici primeşti un ghid al clădirii şi lista expoziţiilor permanente şi temporare. Eu recunosc că nu am fost foarte încântată de expoziţiile de fotografie şi de proiecţiile pe care le-am văzut dar abia am aşteptat să ajung la ultimul etaj de unde se poate urca în turnul cel mai înalt al palatului. De acolo se vede tot oraşul şi îţi garantez că priveliştea merită aşteptarea orei fixe de urcare (între 10:30 şi 13:00 şi între 16:30 şi 19:30). Aş mai urca o dată acolo într-o seară ca să văd oraşul luminat.

Palatul Cibeles MadridMadrid de sus

Galeria de cristal

Puerta del Sol – piaţa în care urşii umblă cu zmeură în gură

La doar 1 km de Palat, mergând pe Calle de Alcala, este Puerta del Sol adică kilometrul zero al Madridului. Aceasta era una dintre intrările în oraş din secolul 15 iar acum este una dintre cele mai aglomerate şi turistice pieţe ale metropolei. În Piaţă poţi vedea vechea Poştă şi actualul sediu al preşedenţiei, statuia regelui Carol al III-lea şi celebra statuie a ursului cu zmeură – simbolul oraşului. Îţi recomand să-ţi cumperi un sandwich cu jamon (1-2 euro), să iei un loc undeva în piaţă şi să intri în atmosfera locului.

Piata Puerta del Sol Madrid

Piata Puerta del Sol Madrid

Plaza Mayor – locul în care nu trebuie să mănânci

E bine ştiut faptul că nu trebuie să mănânci în locurile turistice. Preţurile sunt umflate iar atmosfera e mai degrabă una artificială, creată special pentru străini. Nu-ţi recomand deci decât să fii în trecere pe aici şi să te bucuri de privelişte. Aici se află şi Casa de la Panadería (Brutăria), o construcţie veche şi frumoasă ce găzduieşte acum expoziţii interesante despre istoria oraşului. Intrarea e liberă!

Casa de la Panadería Madrid

Ia o pauză. Ia loc la masă.

Pe la miezul zilei, picioarele mi-au transmis subtil că vor o pauză. Am ieşit din zona turistică şi am intrat orbeşte pe străduţe înguste, cât mai adânc în inima unui cartier. La terase deja se adăposteau de soare spaniolii de duminică. Am ales locul fără niciun turist şi am luat un loc la masă. Deşi ştiam că sunt în inima ţării, departe de mare şi de fructele-i proaspete, îmi era poftă de calamar şi de ceva răcoritor (12 euro pentru un fel principal şi o băutură). Mai poți încerca tapas, churros şi horchata dacă timpul și bugetul îți permite. Oricum il dolce far niente este universal aşa că asta am făcut timp de vreo oră.

Palacio Reial şi Grădinile Sabatini

Nu ştiu cum am făcut dar am ajuns şi la Palacio Reial. O hartă bună şi un partener atent de drum funcţionează perfect de obicei. Hărmălaie multă, toate limbile pământului şi şedinţe foto în toate poziţiile. Am închis puţin ochii şi mi-am imaginat cum ar fi arătat piaţa din faţa Palatului în secolul 11. Nu am avut timp de vizitat şi nici buget (intrarea costă 10 euro) dar e de reţinut faptul că miercurea şi joia după amiază e intrarea liberă pentru cetăţenii UE.

Palatul Regal Madrid

Am preferat să merg în Grădinile Sabatini de lângă Palat. O oază liniştită la doar câţiva paşi de hoarda de turişti din şi de pe lângă Palat. Locul ăsta poartă numele arhitectului italian Francesco Sabatini care a proiectat grajdurile palatului care se aflau pe terenul pe care acum se află astăzi grădina. După un sfert de ceas am pornit iar la drum plănuind deja următoarea venire în Madrid şi vizita muzeului din interiorul Palatului Regal.

Râul Manzanares şi Templul Debod

Citisem undeva despre templul egiptean construit prin secolul 2 î. Hr. în sudul Egiptului şi donat Spaniei în 1968. Se află în Parcul Oeste destul de aproape de Palat, sunt doar vreo 900 de metri. Asta dacă mergi pe drumul direct şi ceri cuiva indicaţii. Eu m-am cam pierdut şi am ajuns pe malul râului Manzanares, un loc foarte liniştit pe unde se plimbă localnicii. Ai putea zăbovi aici vreo jumătate de oră ca să-ţi odihneşti picioarele.

Raul Manzanares Madrid

Templul Debod Madrid

O adevărată fiesta – dacă ai noroc

Cu vreo oră înainte de plecare sprea autogară, am nimerit în mijlocul unei adevărate fieste, aşa cum doar în filme mai văzusem. Asta nu era în plan. Madrilenii sărbătoreau, ca în fiecare an, America Latină în cadrul festivalului Viva America. Oameni costumaţi în hainele tradiţionale şi specifice fiecărei ţări dansau şi cântau pe stradă iar cei din jur erau vizibil emoţionaţi. Am rămas cu gura căscată minute în şir şi nu-mi venea să cred că iau parte la aşa ceva. Am cedat tentaţiei şi am făcut câţiva paşi de dans alături de localnici.

Fiesta Madrid

Ce mai poţi vizita gratis în Madrid

Poate cel mai important loc din Madrid este Muzeul Prado. E nevoie de câteva ore ca să-l vizitezi iar cozile sunt foarte lungi, mai ales în weekend. După ce-am bătut tot oraşul la picior într-o zi şi am văzut coada de câteva sute de metri, mi-am spus că nu-i de mine. Cel puţin nu atunci. Voi reveni pentru Prado şi îi voi aloca o jumătate de zi, aşa cum merită. Se poate vizita gratis de marţi până sâmbătă între 18 şi 20 iar duminica între 17 şi 20. Cel mai probabil că 2-3 ore nu sunt deajuns dar poţi face asta în două seri consecutive.

Un alt muzeu pe care-l poţi vedea fără niciun ban este Muzeul Naţional de Artă Reina Sofia. Lucrări de-ale lui Dali sau Picasso pot fi văzute gratis de luni până vineri înter 19 şi 21, sâmbăta de la 14:30 la 21 şi duminica de la 10 la 14:30. Găseşti mai multe detalii pe site-ul oficial al muzeului.

Muzeul Tiflologic poate fi vizitat oricând gratis şi cu siguranţă că aşa ceva n-ai mai văzut. E un muzeu făcut de către o organizaţie a persoanelor cu deficienţe de vedere şi este creat în aşa fel încât vizitatorii pot să şi atingă exponatele. Încă un loc special este Anden 0, o veche staţie de metrou din Plaza Chamberi transformată în muzeu. Dacă mergi acolo şi intri în subteran, ai să simţi că ai coborât în altă lume. Nu costă nimic iar turul este ghidat în spaniolă. Nici pentru Museo Taurino nu trebuie să plăteşti nimic şi ai acces la întreaga istorie a coridelor. Muzeul de Arheologie şi Muzeul America pot fi de asemenea vizitate gratis.

Unde dormi: cazare în MadridBooking.com

Concluzia?

Poţi vizita Madridul fără să cheltui o avere. Mai mult de atât, poţi vizita Madridul aproape gratis. Dacă îţi planifici bine traseul şi verifici programele şi reducerile, poţi chiar să nu scoţi niciun ban din buzunar pentru intrări. Tot ce trebuie să calculezi este bugetul pentru mâncare şi transport de la şi către aeroport. Economiseşte-ţi banii pentru a-ţi plăti încă o zi-două în oraş decât să-i dai pe cheltuieli care pot fi evitate. Economiseşte-ţi banii pentru încă o călătorie.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa
bestvalue.eu

16 COMENTARII

 1. Trebuie sa te felicit fiindca ai avut antrenamentul de a umbla o zi intreaga prin Madrid pe jos, dupa ce ai dormit in aeroport. Eu trebuie sa fac pauze de siesta, eventual un powernap, ca sa-mi odihnesc picioarele.

  • mulţumesc, şi eu m-am felicitat! 🙂 e drept că am mai oprit din când în când dar în general cam ăsta e ritmul. şi ce părere ai că la sfârşitul zilei am luat autocarul până în Oviedo pentru 5 ore iar când am ajuns, am stat la poveşti cu gazda până dimineaţa în zori. 🙂

 2. Mie Prado nu prea mi-a placut – multa pictura religioasa (cam 85%), restul fiind portrete de „business men” de pe vremea aia, cu gulerase incretite si tonuri inchise. Dar e, oricum, o „experienta”, macar pentru tabloul lui Velasquez (Las Meninas) care ocupa aproape un perete intreg.

  Apropo, si eu am dormit in aeroport, astia de la Wizz au cel mai idiot program de zbor pt Madrid…parerea mea 🙁

  • înseamnă că îmi vor ajunge cele două ore gratis în Prado. oricum, n-am să-l ratez, pentru că este, aşa cum zici şi tu, o experienţă în sine.

   şi wizz are program la fel de dubios? eu cu blueair am zburat la orele alea mici. şi la întoarcere am zburat tot pe la 2 noaptea. eh, ăsta-i preţul pe care-l plătim pentru… preţurile mici. 🙂

 3. […] cum ne gândeam, aflăm că o drumeţie pe munte nu e aşa grea cum ne imaginam, aflăm că un city break nu trebuie să coste neapărat o avere şi, mai ales, aflăm că sunt o mulţime de lucruri pe care nu le […]

 4. Fain articolul, desi cam scurt pentru toate atractiile turistice pe care ti le ofera Madridul. Eu locuiesc aici de aproape 9 ani… Si iti spun sigur ca sunt mult mai multe de vazut.
  Apropo, modifica „Palacio Reial” in ” Palacio Real”… Asta e denumirea corecta.

  Felicitari pentru blog…

  • păi singurii bani pe care i-am cheltuit în Madrid au fost pe mâncare. 2-3 euro pe un sandwich cu jamon, 2-3 euro o cola, vreo 12 euro pe un meniu cu fructe de mare și o bere și cam atât. 🙂

   bineînțeles, am plătit biletele de avion (100 euro dus-întors) și autobuzul din aeroport în oraș (2 euro). nu am mers în Spania doar pentru Madrid ci călătoria a continuat pentru încă o săptămână în Asturias.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.