Pasteis de Belem: din culisele celebrului desert portughez

Italienii au gelato, bulgarii au dulceața de trandafiri, francezii au croissantele și pain au choccolat, belgienii au gauffres iar turcii au baclavaua. Ce vreau să spun e că fiecare nație are un desert tradițional care e ca o carte de vizită. Pentru unele țări, așa cum e cazul Bulgariei, e chiar mai mult de-atât, e un brand de țară. Până la urmă e firesc să se întâmple așa, atunci când mai toți turiștii care ajung aici pleacă acasă cu cel puțin un produs pe bază de trandafiri.

Bucătăria unei țări se transformă ea însăși un obiectiv turistic atunci când mergem pe alte meleaguri. Combinația de gusturi și mirosuri care ne încântă papilele gustative e o amintire puternică, care de multe ori durează mai mult decât o imagine.

Și portughezii au un dulce care a trecut de multă vreme granițele țării, un desert care e pe toate to do lists ale turiștilor înainte de a veni aici și care e în topul tuturor după ce-și vor fi terminat vacanța. Portughezii au Pasteis de Belem.

Pasteis de Belem Lisabona Portugalia

Când închid ochii și mă gândesc la city break-ul din Lisabona, gura mi se inundă de aroma de scorțișoară caldă, pudrată peste crema bogată de vanilie care umplea coșulețul crocant, cu multe foi ale unei prăjiturici cu nume ușor exotic: Pastel de Belem (pasteis la plural). Literalmente, desertul care face furori printre turiștii veniți la Lisabona, se traduce prin prăjitură din Belem (n.a. Belem e un cartier al Lisabonei).

Citește și Cum să vizitezi Lisabona aproape gratis

Povestea a început chiar în cartierul Belem, la Mănăstirea Jeronimos, unde călugării foloseau o cantitate impresionantă de albuș de ou pentru a apreta hainele. Din gălbenușuri erau nevoiți așadar să inventeze tot soiul de rețete și așa a apărut pastel de nata, un desert la care nu au avut acces decât călugării și asta până în 1837. Atunci, câțiva preoți au deschis prima patiserie care vindea dulcele misterios, cu scopul de a-și rotunji veniturile. Casa Pasteis de Belem, așa cum au numit-o călugării, a devenit repede populară printre negustori și călători pentru că se afla lângă port, la doi pași de Mănăstirea Jeronimos și de Turnul Belem, unde de fapt e și astăzi. Doar că acum are un alt nume: Antiga Confeitaria de Belem.

Pasteis de Belem Lisabona Portugalia 2

Antiga Confeitaria de Belem e singurul magazin din lume de unde poți să cumperi delicatul desert numit Pastel de Belem, și asta din 1837 de când a fost înregistrată marca. Și oricât de mult ți-ar plăcea ca un prieten să-ți aducă drept suvenir din Portugalia o cutie de pasteis de Belem, mai bine las-o baltă. Ele sunt delicioase proaspete și e bine să le mănânci în ziua în care le-ai cumpărat.

Miguel Clarinha, managerul patiseriei, ne-a povestit câte-n lună și-n stele despre prăjiturile care fac cinste Lisabonei și pentru care zeci de vedete le calcă pragul. Din păcate el nu află decât din ziare că politicieni, șefi de stat sau, staruri de la Hollywood sau cântăreți celebri de peste ocean au venit la Antiga Confeitaria de Belem, vrăjiți mai ceva ca marinarii de sirene. E ocupat să supervizeze îndeaproape bunul mers al lucrurilor și nu e treabă ușoară, dar cum Papa Ioan Paul al 2-lea, Barack Obama și Regina Angliei i-au trecut pragul, eu zic că Pastel de Belem e brandul de țară al Portugaliei.

Pastel de Belem e un fel de Sfântul Graal al patiseriei portugheze: toată lumea a auzit despre acest desert, toată lumea îl vrea dar nimeni nu cunoaște rețeta. De fapt, sunt doar 3 persoane care cunosc ingredientele și rețeta originală care nu e scrisă nicăieri. Aluatul și crema sunt mai întâi pregătite de cei 3 muschetari ai tartelor, într-un loc care se numește camera secretelor.

Aluatul e apoi dus într-o altă cameră, unde câteva femei harnice meșteresc de dimineață până seara ca să transforme fiecare bucățică de aluat într-un coșuleț care va fi umplut cu crema de ou. Fiecare delicatesă e făcută manual și poate că și ăsta e unul dintre secretele pentru care sunt atât de gustoase. Doar crema e turnată la foc automat și nici nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple altfel, pentru că zilnic în bucătărie se coc 20 de mii de pasteis de Belem. La sfârșit, după ce au stat la cuptor 20 de minute, tartele trebuie scoase din forme imediat și culcate pe-o ureche o vreme, să nu care cumva să se lase crema. Doar două femei fac asta cu repeziciune și cu zâmbetul pe buze. Se mai opresc din când în când să sufle peste degetele fripte de dogoarea tartelor.

Mulți au încercat să ghicească rețeta și după zeci, sute de încercări, tipul ăsta de prăjitură – pastel de nata – a devenit desert național, unul pe care îl găsești la multe patiserii. Adevărul e că oricât ar încerca cineva să-ți explice de-a fir a păr cum e cu acest Pastel de Belem, nu ai cum să-ți imaginezi cum este cu adevărat. Prima îmbucătură te va surprinde. Și-o să mai vrei una. Și încă una.

E cel mai bun mod să-ți amintești de vacanța în Portugalia, pentru că de fiecare dată când vei simți mirosul de scorțișoară combinat cu crema fină de ou o să te gândești la Lisabona și imaginile călătoriei or să ți se deruleze una după alta în minte. Pasteis de Belem e pentru mine un ambasador culinar de excepție al Portugaliei.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

â

Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

7 COMENTARII

  1. La inceputul lunii septembrie merg o saptamana in Lisabona. Abia astept sa incerc si eu Pasteis de Belem, arata pur si simplu delicios. Orice fel de dieta sau restrictie alimentara ramane acasa :).

  2. […] Despre escală: în toate variantele de zboruri low-cost pe care le-am căutat eu, ai o noapte de escală în Lisabona sau în Anglia la dus sau la întors. Eu am ales varianta cu o noapte escală în Lisabona la dus și plănuiesc să caut un hotel în sau lângă aeroport pentru că nu am planuri de city break în Lisabona acum. Dacă zbori cu TAP Portugal (începând cu iulie 2017), ai escală de doar câteva ore pe care poți să le petreci în aeroport sau poți să dai o fugă în Lisabona pentru celebrul desert portughez. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.