Viața în Alpii austrieci: acasă la Fritz Sendlhofer

E deja întuneric și orbecăim pe străduțele întortocheate ce urcă pe munte deasupra lacului Zell Am See. Piatra cubică e acoperită de o pojghiță subțire de gheață, noroc cu pietrișul fin presărat special de autorități ca să nu-ți rupi picioarele sau mașina. După vreo patru încercări eșuate, găsim în sfârșit adresa și urcăm în curtea întunecată. E mult spus curte căci austriecii nu prea au garduri. Pentru două minute ne întrebăm dacă nu cumva am greșit iar adresa, locul ăsta pare nelocuit sau poate că gazdele dorm deja. Ne-au înghețat nasurile, stomacul chiorăie de foame, doar priveliștea deschisă spre orașul de la marginea lacului ne mai face să zăbovim. Liniștea e întreruptă de un „Hallo!” puternic. E Fritz Sendlhofer, omul pe care îl căutam. Îmbrăcat în pantaloni de piele tocită până la genunchi și cu talie înaltă și bretele, un soi de colanți albi pe dedesubt și o pereche de ciorapi de lână albastră peste care vin niște ghete negre din piele. Cămașa cu pătrățele mici roșii și barba albă uniformă, zâmbetul până la urechi și cureaua înaltă din dreptul pieptului îl fac pe bătrânul Fritz să pară că tocmai a evadat dintr-un film cu Heidi.

Fritz are 70 de ani, e pasionat de lemn, bere, bărbi și mâncare bună iar de câțiva ani a făcut din pasiunile lui o atracție turistică. Eu am aflat de Fritz de la Oficiul de turism Zell am See- Kaprun și de pe site-ul lui. Fritz nu vorbește engleză ci un dialect de germană dar se străduiește să cuvânteze rar și clar ca să fie înțeles de Lucie, cea care îmi traduce zecile de întrebări pe care le am pentru el.

Fritz Sendlhofer, zell am see, austria (11)Photo by TravelGirls.ro: Sony a5100

Fritz bucătarul

Înainte de orice, Fritz ne invită într-un șopron înalt din curtea sa, închide ușa grea de lemn în urma noastră și ne invită să luăm loc. E frig de-ți îngheață urechile dar nu zic nici „pâs!”, vreau să aflu cât mai multe despre moșneag. Șopronul e ticsit cu bucăți de lemn tăiate mic și așezate la milimetru, ca să încapă cât mai multe. Fritz ia câteva bucăți și aprinde rapid un foc în încăperea mică, ne afumăm complet dar încet încet atmosfera se încălzește. Noroc că avem fiecare câte un pahar de bere în mână, bere artizanală făcută de Fritz în bucătăria sa. O tigaie mare, sare grunjoasă, unt, mult unt, ceapă, paste, brânză și o oră mai târziu deja suntem la masă cu toții în jurul unei oale mari cu Pinzgauer Kasnocken ce seamănă tare mult cu americănescul mac and cheese, o salată verde și bere. M-am lins pe degete! Momentul de mai devreme când orbecăiam prin frig și întuneric pare din altă viaţă.

Fritz Sendlhofer, zell am see, austria (9)Fritz Sendlhofer, zell am see, austria (7)

Fritz colecționarul

Poveștile curg în germană, engleză și română. Munteanul Fritz e pasionat dintotdeauna de lemn iar de când s-a mutat în Zell am See, în copilărie, a început să colecționeze unelte de prelucrare a lemnului. Un fierăstrău de ici, un topor de colo, altul din partea cealaltă a globului, și așa s-au adunat zeci de piese de muzeu, unul mai vechi ca altul și fiecare cu câte o poveste interesantă. Timp să fie că Fritz e dispus să înșiruie la nesfârșit istoria fiecăruia.

Fritz Sendlhofer, zell am see, austria (3)

Fritz berarul

Pe lângă colecția de fierătănii, austriacul are și peste 2000 de halbe de bere colecționate de peste tot din lume. Cele mai multe sunt din ceramică iar alea sunt cele mai bune, zice el, pentru că nu vede nimeni cât de repede bei berea. În bucătărioara lui are și o instalație artizanală de făcut bere, produce doar cât îi trebuie lui și pentru musafirii ce-i trec pragul. L-am întrebat de ce nu-și face un brand propriu de bere și mi-a răspuns cu zâmbetul pe buze: „Dar mie îmi place să fac bere, de ce să transform asta într-o corvoadă?”.

Fritz Sendlhofer, zell am see, austria (10)

Fritz bărbosul campion

Barba lui Fritz e primul lucru pe care-l observi atunci când îl întâlnești. Nu pentru că ar fi ciudată, verde ori prea mare ci pentru că este perfectă iar acest lucru nu e întâmplător. Din 2002, Fritz participă la tot felul de campionate și concursuri de bărbi la categoria Garibaldi și de fiecare dată ajunge pe podium. În camera în care-și primește musafirii, încălzită de un godin metalic, o marchiză cum ar fi zis bunica mea, stau la loc de cinste medaliile, trofeele și sculpturile primite de-a lungul anilor. Barba lui Fritz i-a adus și șansa de a apărea în reclame pentru branduri mari internaționale, se vede clar din posterele afișate în dreptul cuierului.

Fritz Sendlhofer, zell am see, austria (4)

După o zi lungă de schiat pe pârtiile din Zell am See, o vizita acasă la Fritz îţi încălzește oasele și sufletul, mai ceva decât tradiţionala saună din fiecare seară ori vreo petrecere apres-ski. E o experienţă cât se poate de autentică, cu o masă simplă, un pahar de vorbă și o seară de povești despre Austria prinsă de Fritz în căbănuţa lui. Călătoriile sunt despre oamenii pe care îi cunoști, ei fac tradiţiile, cultura și dau tonul unei ţări. Probabil că în câţiva ani voi uita multe dintre datele istorice ce ţin de monumentele vizitate dar cu siguranţă nu-i voi uita curând pe Fritz, pe Tomy sau pe austriecii cu care am împărţit telecabina și cu care m-am împrietenit. Dacă nu ar fi bariera lingvistică, mi-ar fi plăcut să mă întind la povești cu Fritz încă vreo două zile, sunt curioasă despre cum se vede Austria de acolo de sus, din casa lui de pe munte, prin ochii lui experimentaţi. Sper să îl găsesc acolo și data viitoare când voi ajunge în Austria.

Informații utile:

🌏 Website-ul lui Fritz Sendlhofer: Sägenmuseum (Contactează-l din timp pe email dacă vrei să-i faci o vizită)

 

💬 Ghid practic: Vacanță în Zell am See – Kaprun

 

 ❤ Experiențe de neuitat: Învață să cânți Yoleleleihuuu!

 

🏠 Cazare în Kaprun: Hotel Kaprunerhof

 

🏠 Cazare în Zell am See: Zell am See Hotels

 

✈ Bilete de avion: București-Salzburg

 

Photo by TravelGirls.ro: Sony a5100

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.