Drumul vinului: Strada del Prosecco

1.cocotate pe dealuri proseco valdobbiadene italia

După ce am bătut la pas străduţele întortocheate din Roma, am mers la festivalul gondolierilor de la Veneţia şi am plecat în turul coastei Amalfi, a venit momentul să o luăm pe un alt drum, puţin altfel: Drumul vinului de la Colli Conegliano la Valdobbiadene, din regiunea Veneto, în nordul Italiei.

Ce e Prosecco și de ce este vinul acesta atât de apreciat în Italia încât i s-a dedicat și o conferință anuală? Ei bine, pentru italieni, Prosecco e corespondentul șampaniei pentru francezi. De fapt, e un vin spumant care nu se obține prin fermentație naturală, așa cum se întâmplă cu cel franțuzesc.

Pentru o sticlă de spumant Cartizze, bijuteria vinului spumant italian, se folosesc doar struguri cultivați pe dealurile cu același nume, de lângă Valdobbiadene, așa cum francezii obțin șampania doar din producția de struguri din regiunea Champagne.

Strada del Prosecco e primul exemplu prin care italienii pun în valoare turismul gastronomic și al vinului. De fapt, e vorba de ceva mai mult decât o modalitate de a gusta mâncărurile și vinurile din Peninsulă pentru că drumul vinului leagă cele mai importante orașe și sate din istoria și cultura Italiei. Drumul vinului Prosecco de la Conegliano la Valdobbiadene datează din 1966, când cei 35 de km de peisaje, podgorii, istorie, artă și cultură au fost incluși în circuitul turistic al Italiei.

Aici e ținutul castelelor medievale, al vilelor aristocrației italiene, al monumentelor ferite de ochii lumii, al construcțiilor sacre dar și al izvoarelor termale antice. Conegliano, Vittorio Veneto, Valdobbiadene și Pieve di Soligo – fiecare e o bucată dintr-o comoară care cuprinde bogății naturale, artistice și bijuterii arhitecturale care abia așteaptă să fie descoperite. Până când turiștii de pretutindeni vor năvăli aici, în orașele dintre dealuri timpul curge încă încet.

Oamenii de aici păstrează cu sfințenie tradițiile așa că fiecare turist care ajunge în provincia Treviso se bucură de ospitalitatea italienilor. Mai mult decât atât, poți profita de pasiunea lor pentru mâncare și să te înfrupți din bucatele tradiționale: prosciuto, salami, o varietate de soiuri de brânză, ierburi sălbatice, castane, grappa, ciuperci ori miere de albine. Toate astea udate cu vinul casei – Prosecco.

Drumul vinului poate fi parcurs într-una sau mai multe zile dar merită să petreci cel puțin două nopți pe aici, pentru a experimenta frumusețea și liniștea din aceste locuri ori să treci pragul unor crame. Numai așa vei putea înțelege vinul italian.

Conegliano e un oraș unde vei descoperi o comoară istorică. Clădiri elegante, vechi de 600 de ani, cu fațade decorate străjuiesc Via XX Settembre. De-a lungul acestei străzi se află și loggia din Scuola dei Battuti (1354) și Domul din Conegliano. Din vârful dealului domină întregul oraș Castelul în care se regăsește, într-unul dintre turnuri, Muzeul Civic din Conegliano.

Strada del Prosecco pornește de la castel și continuă pe crestele munților până la San Pietro di Feletto, unde vei găsi o biserică ce datează din secolul al 12-lea. După ce treci de un peisaj cu vile nobiliare printre culturi de vii, ajungi la Refrontolo, un orășel de câmpie înconjurat de munți. Nu rata Molinetto della Croda, o moară de apă veche de cinci secole, cocoțată pe stânci, lângă o cascadă care pune roata în mișcare. Moara a fost restaurată așa că se poate vizita.

De la Conegliano şoseaua şerpuieşte printre rânduri nesfârşite de viţă de vie, sate şi oraşe unde poţi să guşti şi să deguşti vinuri de soi și să te bucuri de o dimineaţă ceţoasă de toamnă, când aburii se ridică de pe dealuri. Drumul merge până la Follina, oraș care are rădăcini antice, unde abația Santa Maria, construită pe la 1100 în stil roman, veghează orașul alături de clădiri de secol 16. Biserica a fost fondată de către un grup de călugări din ordinul Cistercian care au pus aici bazele unei afaceri prospere cu lână. Biserica e importantă pentru regiune mai ales datorită unei statui foarte vechi a Madonnei del Sacro Calice, din Nubia, din secolul 4 despre care se spune că ar fi făcut o minune. Poți vizita zilnic biserica și coridoarele lungi, între 8.45 și 13.45 și de la 14.30 la 19.00.

De la Follina îți recomand un ocol de 15 km, până la Vittorio Veneto, unul dintre orașele mari din regiune, un loc încărcat de istorie și cultură. Drumul trece prin Cison di Valmarino, dominat de castelul renascentist Brandolini care a fost restaurant de curând și pe care îl poți vizita dar și prin Laghi di Revine, un sătuc tradițional, cu case din piatră. Dacă ești amatoare de hiking, la 20 de km de Vittorio Veneto poți face trasee într-una dintre cele mai frumoase păduri din Italia – Foresta del Cansiglio – un platou aflat la 1000 de metri altitudine, înconjurat de păduri de fag și pin. Dacă ți se face foame, găsești de cumpărat brânzeturi excelente de la ciobani, ale căror colibe se află în Cansiglio.

Pornim din nou la drum, până la Valdobbiadene, unde cât vezi cu ochii nu găsești decât viță de vie și păduri de castani. Ne aflăm în inima regiunii Prosecco, regiunea prețiosului spumant Cartizze, între satele Santo Stefano, Santo Pietro și Saccol. Aici se găsește cea mai mare concentrare de vinării, cele mai multe putând fi vizitate de către turiști.

Drumul vinului se termină la Valdobbiadene, orașul aflat într-o vale verde de la poalele colinelor Prealpilor, care domină Valea râului Piave. Dacă ajungi în orăşel, dă o fugă în piazza principală, înconjurată de clădiri în stil neoclasic; tot aici se află și Villa dei Cedri unde, în fiecare an are loc Forumul Spumanti d’Italia. În apropierea Villei dei Cedri veghează de pe la 1400, bisericuţa Santo Gregorio.

Înainte de a pleca la drum, încearcă Bellini un cocktail cu Prosecco frizzante şi suc de piersici, inventat pe la 1930, la Veneţia, despre care un producător de vinuri spunea că e Micul Prinţ al vinului spumant.

______________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.