Ce să nu mănânci la All Inclusive în Turcia

Am fost de mai multe ori în vacanțe în regim all inclusive și, recunosc, aș mai încerca experiența asta. Cu toate că acest concept, de totul inclus și derivatele sale – ultra all inclusive sau super all inclusive – nu se referă doar la mâncare, despre asta vreau să vorbesc azi. Sunt o gurmandă și gustatul din tot soiul de bucate care mai de care mai ciudate e parte a călătoriilor mele, în  țară sau în afara ei.

_____________________________________________________________

Mi-am întrebat zilele astea prietenii și colegii de birou ce au mâncat ultima dată când au fost într-o vacanță all inclusive. Cei mai mulți mi-au mărturisit că nu au îndrăznit să pună în farfurie ierburi sau preparate care arătau sau miroseau exotic. Așa că s-au mulțumit cu piept de pui la grătar, pește și… cartofi prăjiți. Da, în restaurantele all inclusive e mare aglomerație la tipul acesta de mâncare. Cel puțin în locurile în care am fost eu, unde cei mai mulți turiști erau români, ruși sau englezi.

Mi-am amintit însă ce am făcut eu la primul prânz de unde puteam alege tot ce-mi poftește inima.  Eram în Turcia şi am dat un tur al restaurantului, adulmecând fiecare aromă, privind cu poftă toate platourile și bolurile încărcate cu bunătăţi. Nu mă interesau deloc felurile de mâncare pe care le cunoșteam și pe care le mănânc adesea acasă. Voiam să gust mai repede mâncarea tradițională turcească.

Într-adevăr, mâncarea orientală nu prea are legătură cu mâncarea ca la mama acasă dar tocmai ăsta e farmecul ei. Și e păcat, zău, să ai ocazia să guști măcar din preparatele tradiționale ale unei țări și să strâmbi din nas.

Un ingredient principal în bucătăria turcească este carnea de oaie şi e aproape un sacrilegiu să nu treci peste bariere şi să încerci. Crede-mă că nu are nicio legătură cu felul în care îl gătim noi, de Paşte, de exemplu. La hotelurile de 4* poți să guști dintr-o varietate de dolma (frunze de vita de vie, ardei verzi sau vinete umplute cu orez sau carne), imam bayldi (vinete mici cu ulei de măsline, ceapă prăjită și roşii, cu garnitură de usturoi), lahmacun (pizza turcească), kofte (chiftele mari din carne), supă cremă de ciuperci (Mantar Corbasi) și carne de miel pregătită în fel și chip.

Dacă mergi vreodată într-un hotel și ai mesele în regim all-inclusive ar fi bine să uiți de cartofii ăia prăjiți și de friptura de pui (ai derogare numai dacă e vorba de pui Tandori). Trebuie doar să-ți amintești că atunci când mai scotoceai pe internet după informații despre destinație, sigur ai poftit, măcar pentru o clipă, la ceva bucate de acolo. Și dacă ai ocazia, nu da cu piciorul.

Singura problemă la all inclusive este că probabil nu vei ști ce mănânci. Sigur că bucătarii stau ca împăiați într-un colț în cazul în care dorești să-i complimentezi ori doar să le adresezi ceva întrebări. Sigur că fiecare fel de mâncare are atașat un bilet cu numele preparatului dar nu sunt inșirate și ingredientele principale. Numai eu știu câte salate cu ierburi ciudate și pe care nu le mai văzusem înainte am mâncat ori câte minute am pierdut încercând să ghicesc ce minunății am în farfurie. Un lucru e cert însă: rar mi s-a întâmplat să nu îmi placă ce mănânc chiar dacă am încercat tot soiul de combinații la care nu m-aș fi gândit în veci că există.

Însă punctul culminant al fiecărei mese este pentru mine desertul. Dacă mergi la o pensiune în România, ți se va pune pe masă cozonac sau o plăcintă, nu? Dacă mergi în Turcia, vei avea de ales între zeci de feluri de prăjituri din griș (revani) sau foi subțiri, însiropate generos. Lasă fructele – oricum nu e recomandat să le mănânci după masă.

Marea mea dezamăgire a fost că printre dulciuri nu am găsit baclavale sau kataif (la hoteluri de 4*). Însă în centrul orașului Kusadasi, pe străduțele înguste din bazar, am găsit o patiserie unde tăvile cu dulcele turcesc mă imbiau să cumpăr câte 1 kg de kataif, sarailii și baclavale pe zi (5 euro/kg).

Mai multe despre mâncarea turcească găseşti în Tur gastronomic pe malul Bosforului şi în Ce şi unde mâncăm şi bem în Istanbul.

Așadar, dacă vreodată îți planifici o vacanță all inclusive în Turcia, fii cu ochii pe mâncărurile tradiționale turcești. Dacă nu reușești să îți dai seama care sunt preparatele autentice ori pur și simplu vrei să știi cum se numesc și ce conțin, cere ajutorul bucătarilor care îți vor da bucuroși toate detaliile. Turcii sunt printre cele mai prietenoși oameni pe care i-am întâlnit.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

Loredana
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

27 COMENTARII

  1. Frumoasa descriere, e trist ca unii oamenii nu se pot debarasa de cartofi prajiti, snitele etc. cand au posibilitatea de a cunoaste gusturi, arome si traditii diferite. Cred cu tarie in educatia culinara, ce are carente in spatiul romanesc.

  2. Eu am fost o singura data la ALL INC in Turcia. A doua oara a fost cu munca in Albena. Dar de buna voie am fost o singura data. 🙂 Asta era in 2001-2 cred, undeva in Kusadasi. A fost ok, mai ales ca nu stiam noi ce e ala pe vremea aia. Dar avand in vedere ca pe traseu prin Turcia ne-am oprit si am testat multe si am vazut multe locatii 😉

    Dar acum nu cred ca as rezista la un all inc mai mult de 2 zile. Mai ales ca majoritatea fac prajeli in disperare. Si cand Bulgarii si Turcii au atatea bunatati, cum sa nu le incerci?

  3. All inclusive la români e egal cu haleală fără noimă, că doar e gratis. Burţi pline până la refuz. Personal, aş desfiinţa orice astfel de local, de tip all-you-can-eat … prin lege!

    • categorii şi categorii de turişti. tre să trăiască toată lumea, nu? 🙂 aşa zic şi ei despre cei ca noi, cu rucsacul în spate. „ce boschetari sărăntorci, dom’le! se duc în vacaţă ca să stea pe drumuri în loc să stea colo frumos în resort.”

    • Restaurantele de tipul all you can eat si cazarea in regim all inclusive pot fi o varianta destul de ieftina de a testa bucataria traditionala a tarii respective. Dar o singura data/excursie la restaurant si nu mai mult de 2 zile, cum zicea si Dia, la hotel. Sunt multe altele de facut intr-o vacanta in afara de mancat pana nu mai poti 🙂

  4. Eu am iesit din zona de confort… si m-am intors in ea a doua zi, pentru ca ideea mea de mancare buna nu include legume fierte/prajite/coapte, iar meniul de la hotelul turcesc unde am stat era bazat numai pe asta. Specificul local sa traiasca, dar nu de pe urma mea… (In schimb, fructele mi s-au parut geniale – chiar si dupa masa – si am mancat tone intregi.)

    In final, e chestie de gusturi.. nu e cea mai buna idee sa ramai fixat pe un singur tip de mancaruri, dar nici sa mananci lucruri care nu-ti plac doar de dragul de a fi special.

    • Bucătătria turcească folosește multe legume, în toate variantele. Mie mi s-a părut foarte interesantă ingeniozitatea cu care reușesc să combine tot felul de vegetale și să rezulte mâncăruri delicioase… Bine că ai găsit totuși ceva care să îți fie pe plac: fructele 🙂

  5. excelenta descriere Loredana… Am fost in Turcia acum doi ani, tot la un all-inc desigur, dar asta doar ca destinatie principala, eu unul nu suport turismul cu avionul, nu poti sa spui ca ai vazut ceva intr-o tara daca-i vazut numai aeroportul si eventual un resort oarecare, asa ca… am pornit la un drum de vreo 5000 km prin Turcia, vreo 2 saptamani, din care 5 zile in resort, 3 zile in Istanbul si restul pe unde ne prindea noaptea… am mancat in zeci de restaurante pe marginea soselei sau prin orase mai mari sau mai mici, de cele mai multe ori a trebuit sa ne intelegem prin semne, ca ei nu prea vb engleza si nici eu turceste, asa ca m-am obisnuit si m-am indragostit de toate felurile de miel si oaie posibile…intr-adevar nu simti gustul acela de miel cum se prepara la noi, au o gramada de arome exotice, e pacat sa nu incerci de toate acolo, de altfel in mijlocul Turciei nici n-ai de ales daca nu stii limba, arati si tu cu degetul, aia o vreau, si ce-ai ales ai sa vezi tu dupa, n-am avut surprize neplacute indiferent ce-am ales… o singura corectie Loredana, cred ca n-ai vazut bine, peste tot in Turcia kg de baclava daca-mi amintesc bine era undeva la vreo 50-70 lire, adica vreo 25-30 euro, zece lire (5eur) era o bucatica gata taiata, preturile astea le-am vazut in toata Turcia cam la fel, economul din mine s-a revoltat permanent la ideea de-a da 5 euro pe-o bucatica desi ne curgeau ochii la fiecare patiserie-cofetarie care avea in vitrina baclavale…probabil de-asta nici la all-inc nu prea dau baclavale hmmm….

    • hehe tu ești un adevărat călător! bine ai venit pe la noi! din ce în ce mai multă lume din jurul nostru ne face în „ciudă” cu roadtripuri prin Turcia. ăsta trebuie să fie un semn. 😀

      referitor la baclavale, prețul diferă foarte mult în funcție de zonă. baclavalele de care zice Loredana sunt pe bune, le-am mâncat împreună așa ieftin. 🙂 a trebuit însă să ajungem într-o piață de localnici, fără picior de turist, pentru asta.

  6. Mersi… posibil, cum e norocul ca la turci preturile sunt hmmmm ciudate ca sa nu spun altfel… apropo de noroc, cea mai buna masa in Turcia a fost de la o toneta cu peste prajit in Istanbul, sincer sa fiu m-am invartit vreo jumate de ora in jurul tonetei ca mirosea nemaipomenit, da’ cand ma uitam la toneta ma gandeam la pretentiile de igiena tip ue cu care ne-am obisnuit de-o vreme incoace, in final cand am vazut ca toata lumea cumpara si mananca acolo direct pe strada, mi-am zis „when in Rome…” si n-am regretat, facea turcul ala niste peste prajit ca si-acum salivez, am luat vreo trei portii cu toate asezonarile posibile… si mi-am mai amintit ceva, surprinzator dar am baut vin turcesc destul de bun, fara pretentii dar chiar bunicel, berea in schimb destul de slaba (alccolic nu calitativ), oricum, Turcia merita banii dpdv culinar 😀

  7. Foarte fain articolul. Eu nu am fost niciodata la all-inclusive, dar cand merg undeva imi place sa gust ceva traditional. Caut recomandari de restaurante sau cofetarii. Eu am muncit 8 ani de zile si pot sa spun cu mana pe inima ca in afara de copilasi, TOTI adultii care ma intrebau de cartofi prajiti (care in localul nostru nu se serveau:D) erau romani :))).

  8. Dupa multi ani de all , anul acesta am decis sa merg la turci la un hotel Kusadasi cu mic dejun, am ajuns la concluzia ca nu are rost sa stai sa te indopi ca un porc si sa nu profiti de placerea de cauta si savura alte feluri de mancare standard de la all. La bani cred ca iesi la fel probabil te agiti mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here